Muž, který si hrál s panenkami

Muž, který si hrál s panenkami https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440121/bmid_muz-ktery-si-hral-s-panenkami-A1t-440121.jpg 3 74 31

Nenávist série

1. díl >

Nenávist se probouzí... Expertka na šifrování Linn Ståhlová pronásleduje brutálního vraha v prvním dílu strhující trilogie NENÁVIST. Ve Stockholmu někdo zabíjí ženy. Těla za sebou zanechává naaranžovaná jako porcelánové panenky. Detektivové Rickard Stenlander a Erik Svensson osloví s žádostí o pomoc při vyšetřování expertku na počítače a kryptologii Linn Ståhlovou. Má to ale háček – Linn je bývalou členkou Antifašistické akce, organizace vedené na černé listině švédské tajné služby, v minulosti byla souzena za zločiny proti národní bezpečnosti a vůči spolupráci s policií proto zaujímá dost skeptický postoj. Hodiny ale tikají, a jestli má nesourodý tým zastavit sériového vraha, musí jít osobní problémy stranou. Zatímco se pátrání naplno rozbíhá, Linniny aktivity upoutají pozornost pravicových extrémistů, kteří mají s Linn z dřívějška nevyřízené účty. Mezi vyšetřovateli roste nedůvěra a podezření, že ne všichni sledují stejný cíl, a minulost dohání Linn způsobem, jakým to nejméně čeká.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Mannen som lekte med dockor , 2017


více info...

Přidat komentář

Kačkalka
29.01.2024 3 z 5

Není to špatná kniha, četla se mi dobře, rychle, děj měl spád. Nicméně je vidět, že se nechal autor inspirovat S. Larssonem. Někdy jsem měla pocit, že čtu kopii Milénia. Ten kdo nečetl sérii Milénium věřím, že bude nadšený... nicméně další díl nemám potřebu číst.

absa2611
21.10.2022 5 z 5

Sdílím nadšení těch, kterým se kniha líbila a inspiraci Stiegem Larssonem považuji za přínosnou.
Děj měl spád, napětí bylo takřka neustálé a i přes poměrně velký počet stran jsem knihu doslova zhltla za dva večery.
Velmi příjemné čtení!


000nugatovej
07.10.2022

Už název napovídal, že se autor nechal silně inspirovat Larssonem. Někdy až moc. Linn je přímo "sestra" Lisbeth Salanderové, kromě základní dramatické zápletky se tu motá i extrémní pravice ... Číst se to dá, nicméně Jonsson na Larssona nemá.

Palus
09.05.2022 4 z 5

Tento styl mám ráda, jen severská jména a názvy jsou oříškem :-)

Staráknížka
05.03.2022 3 z 5

Trochu se to podobá Miléniu, poněkud se mi pletla severská jména, konci jsem moc nerozuměla - spousta násilí. Jen si říkám, opravdu jsou ti švédští či dánští policajti takoví pitomci jako někteří v knize ? Nepochopila jsem proč vrah takhle vraždil. Přesto si přečtu druhý díl.

FilipHaring
28.11.2021 4 z 5

Táto kniha ma veľmi potešila. Pripadalo mi to ako pokračovanie Milenia. Vykreslenie postáv možno nebolo až také detailné, ale dej bol doslova strhujúci.

zdendula31
23.09.2021 3 z 5

Čekala jsem mnohem víc.Kniha byla zbytečně rozvleklá,nezáživná a ani styl psaní není můj šálek čaje.

stonelady
16.08.2021 5 z 5

Pokud jste fanoušky detektivek, tak byste si tuto knížku rozhodně neměli nechat ujít! Tento autor rozhodně šlape na paty úspěšným skandinávským detektivkám. Příběh se odehrává ve švédském hlavním městě Stockholm, kdy máte pocit, že se v něm zrovna procházíte. Začátek má pomalejší rozjezd, ale to co přijde, to vás naprosto pohltí. Díky důkladném popisu charakteru postav máte pocit, že postavy znáte osobně, a o to víc vás vtáhnou do děje. Líbilo se mi, že autor neodvádí na falešné stopy a krásně propojuje dvě dějové linky, které spolu sice ze začátku nesouvisí, ale v závěru se nenásilně propojují. U této detektivky se rozhodně vyplatí vydržet až do konce. A kdo je vrah, to by vás vůbec nenapadlo. Už se nemohu dočkat, až se pustím do druhého dílu.

kikies
16.07.2021 1 z 5

Nechutný zločin, který sliboval mnohé, ale pak se to nějak rozvařilo. Otravovaly mě neustálé řešení rasistických narážek, urážek atd. Dráždily mě "nedospělé" postavy, ať už zastydlý černošský hiphoper-vyšetřovatel, nebo třicetiletá hackerka brázdící ulice Stockholmu s vlající hřívou v minišatech na skejtu... jedna taková postava by stačila asi bohatě, ale takhle toho bylo moc a nevěřila jsem to ani jednomu. No a samotná spolupráce Linn s policií? Na takový amatérismus jsem už dlouho nenarazila... Nevím, nevím, jestli se pouštět do dalšího dílu.... obávám se, že to spíš nedopadne... :-/

oblakaknih
03.07.2021 2 z 5

Tento thriller je jeden z nejslabších, které jsem kdy četla. Dokonce mi tak moc nesedl, že mám už teď problém si pořádně vybavit, co se v něm stalo.

Případ, na který se kniha soustředí, mi ze začátku připadal velmi originální a těšila jsem se, jak ho budou hlavní postavy řešit a na co všechno přijdou. Tento můj zájem bohužel opadl hned po několika stranách.

K postavám jsem si nevytvořila vůbec žádný vztah, v podstatě mě nezajímalo, co se s nimi stane a příběh jsem s nimi neprožívala. Nejzajímavější a nejvýraznější postavou příběhu byla Linn, která se v případu nachomýtla v podstatě náhodou a provázela ji její temná minulost. Ta pro mě ale naprosto narušila samotný případ a příběh začal působit dost překombinovaně.

Kniha se nečetla špatně, ale autorův styl psaní mě ničím nepřekvapil a nenadchnul, což by v tomto případě možná zmírnilo zklamání. Často se mi ale stávalo, že jsem plně nevnímala a nebyla jsem zcela začtená.

Tím, jak překombinovaný příběh byl, jsem se přestala zajímat o to, čím celá kniha začala. V podstatě mi bylo jedno, kdo to udělal, jak příběh dopadne a jestli se případ vyřeší.

Další díl mě určitě mine.

konicekbily
15.04.2021 3 z 5

Autorova prvotina, asi začátek nové třídílné série. Velký trhák to není, připadá mi to takové rozvláčné - natahované. Ale tak mi to připadalo u Jo Nesbo u prvního dílu v Austrálii také- byl to Netopýr - a jaká to potom byla řada! Dávám průměr a počkám na díl druhý.

Hella
31.01.2021 2 z 5

Já cítím ke každému, kdo dokáže napsat a vydat knihu, už dopředu úctu. Ale u tohoto titulu se prostě nemůžu zbavit dojmu, že by autor udělal lépe, kdyby si energii i čas ušetřil. Něco tak nudného, rozvleklého a nezajímavého, minimálně tedy první půlku, kterou jsem s nasazením všech sil zvládla, aby člověk pohledal. Občas tu někdo zmíní, že druhá polovina knihy je lepší.... nevím, to už opravdu nebylo v mých silách zjišťovat.

ještěrka38
05.01.2021 1 z 5

Začátek sliboval napínavý thriller, ale pak se víc jak půl knížky nic nedělo.. Konec byl opět napínavý.

Honey82
22.10.2020 4 z 5

V rámci severské detektivky slušný průměr. Nechybí napínavé akční scény, hrdinové jsou uvěřitelní. Nádherný je popis Stockholmu. Nicméně z tématu se dalo vytěžit víc.

Lestat19
07.09.2020 3 z 5

Kniha je zejména v druhé polovině velmi napínavá a akční. Kdo četl tak určitě potvrdí - třeba takový souboj v bytě nebo pak na té "chatě". Linn samozřejmě není Lisbeth a její hackování na mě působilo amatérsky. Také není až tak samotářská. Jsem zvědavý na pokračování. Řeší se tu vražda a také minulost Linn, která je spojená s bojem proti pravicovému extremismu.

JustWomen
31.08.2020 1 z 5

Snaha o napodobení úspěšnějších knih tohoto typu a Lisbeth Salander nevyšla. Nic originálního a sáhodlouhé popisy prostředí, historie i vztahů byly amatérské, zdlouhavé a nezáživné. Nelíbil se mi způsob psaní, postavy ani problematika pravicového extrémismu.

Zara
18.08.2020 2 z 5

Téma mnohokrát opakované, zde navíc podané maximálně nezáživně.
Strnulý, statický text bez kýžených zvratů (a pokud už, tak velmi, velmi předpokládatelných) - postavy totálně ploché, bezkrevné atd. atp.
Vzhledem k autorovu záměru pokračovat v sérii, bych na jeho místě buď změnila téma, nebo si vzala poučení "z krizového vývoje".

jonyrico
13.07.2020 4 z 5

Ze začátku jsem se musel trochu přemlouvat, abych knihu neodložil, svého rozhodnutí jsem ale nakonec absolutně nelitoval. Jakmile se totiž děj rozjel a začal se postupně zamotávat, bylo počáteční škobrtnutí zapomenuto a já jsem obracel stránku za stránkou v napětí, co dalšího přinesou. Nakonec i další postavy v čele s Linn jsem si oblíbil, charaktery se totiž ukázaly až postupně a musím říct, že v poměrně dobrém světle. Vůbec bych se nebránil návratu ke knize ještě jednou, informací totiž skrývá skutečně hojný počet.

Polinka92
06.07.2020 1 z 5

Za mě obrovské zklamání. Podle anotace jsem od tohoto díla čekala mnohem víc...

nada3314
01.07.2020 4 z 5

Já se taky řadím ke čtenářům, kterým se kniha líbila. Svižné tempo, sympatičtí hrdinové a zajímavý děj mě pobízeli ke čtení. Ráda si přečtu pokračování.

Autorovy další knížky

Magnus Jonsson
švédská, 1965
2020  65%Muž, který si hrál s panenkami
2021  73%Mrchožrouti
2021  79%Žena, která lovila sama

Kniha Muž, který si hrál s panenkami je v

Přečtených99x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce119x
Chystám se číst79x
Chci si koupit23x
dalších seznamech2x