Zdroj

Zdroj https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24301/nekroskop-iii-zdroj-24301.jpg 4 140 14

Nekroskop série

< 3. díl >

Hrůza odjinud... Invaze z cizí dimenze! To je hrůzné samo o sobě: pomyšlení, že se příšerné bytosti kradou Zemí... Ale ještě horší noční můrou je skutečnost, že všechny jsou svou podstatou upíři! Nekroskop - Harry Keogh prohledává nekonečné paralelní časové proudy metafyzického Möbiova kontinua, aby našel, svou ztracenou ženu a syna. Přitom zjistí, že sovětští vědci náhodně otevřeli bránu do největší noční můry lidstva. Smrtelný děs Černobylu je pouze špatným snem v porovnání s tím, co je zdroj všech temných legend, který nyní může být dosažen každým, kdo se odváží projít branou. Nebo tím, kdo se sice neodváží, ale kdo nemá na výběr... Nekroskop III: Zdroj vypráví strhující příběh, který začíná v knize Nekroskop a pokračuje v knize Nekroskop II: Vampýři!... celý text

Horory Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Source , 1989


více info...

Přidat komentář

veronika4001
04.04.2023 5 z 5

Trvalo to delší dobu, než jsem se zorientovala, protože se jedná o jeden z několika dílů v sérii. Přesto mi kniha byla doporučena jako samostatná k přečtení. Není to poprvé, co čtu knihu a v hlavě se mi rozbíhá film. Kniha je psána podrobněji, menší písmo a hustěji popsané stránky detailistickému zaměření příběhu napomáhají. Tohle vždycky hodnotím kladně - je důležité mít pevnou základnu, aby bylo na čem stavět, pevné, opěrné body, od nichž se příběh může vyšvihnout dál. Těmito opěrnými body jsou např. nezpochybnitelná historická/literární fakta, právní řád, zkušenosti. Pak už lze beletristicky navázat kdykoli.
"Film v knize" se promítá dál...
Narušitel na dohled...
A tohle místo je živnou půdou pro nelidská stvoření. V rokli se strmá silnice rozšiřuje k dvojici přehradních hrází a pokračuje dál.
A tady to začíná. Projekt Perchorsk. Vysoce vyvinutá technologie na straně jedné, nadpřirozeno na straně druhé. Přes do sebe důkladně zapadající mechanismy, které byly vyvinuty nejmodernější a nejnenápadnější obrannou technologií zevnitř, se posádka nemůže cítit bezpečně.
Byla jsem zvědavá, proč to všechno, co se očekává, jaký je účel, protože Brána, kterou otevřeli, vede do mnoha světů. Je to inteligentní metamorfóza jiného života, která je za Bránou a dostává se skrze ni do našeho světa. Brána musí být hlídána.
Zde není nic normální, běžné věci se zde nedějí. Tu jízdu jsem si užila. Příběh řadím do sci-fi.

jan0223
11.01.2022 4 z 5

Kniha se trochu odlišuje od toho co bylo ve dvou předešlých dílech a přibližuje nám tu původ, život a chování vampýrů. Což je mimochodem super protože konečně se dozvídáme kdo jsou zač a odkud pocházejí. Je to trochu jiný šálek kávy, ale k vzhledem povaze a celkově dlouhé sérii je to pro příběh a čtenáře důležité.Ale stále nám zůstává spousta otázek a možných námětů pro pokračování. Celkově se mi to líbí, dobře se to četlo. Zajímavá myšlenka.


Usire
09.06.2021 4 z 5

Trochu zklamání, protože se děj nedrží kolejí z předchozích dílů, ale otevírá se nám celý nový svět. Je to místy dost plytké a nedomyšlené, ale kniha za přečtení stojí.

DuncanIdaho
21.04.2021 5 z 5

Autor zde představil zajímavý nápad, dobrý a napínavý děj. Kniha se mi, jako u předchozích dvou dílů, četla dobře, a proto se těším na další pokračování. Jsem zvědavý, co ještě Lumley vymyslí.

Hzjena
30.01.2020 4 z 5

Na jednu stranu mě mile překvapilo že můj strach ze třetího dílu byl neopodstatněný, ale na stranu druhou je tento díl trochu jiná káva. Dle mého názoru mohl autor v tomto díle škrtnout slovo Vampír, nahradit jiným (třeba Urghlik atp...) a mohl to vydat jako samostatný sci-fi román. O osudu Harryho a Harryho jr. se dovídáme nemnoho, čtenář je hlavně obeznámen o skutečném původu, životě a chování Vampírů. Jako u předchozích dílů se dovídáme skutečně nechutné detaily z anatomie a života Vampírům, ale o Möbiově kontinuu (se kterým Harry Jr. dokáže doslova zázraky) raději nechává autor prostor naši fantasii, protože (jak jsem se obával) vaří z vody.


Celkově se mi kniha líbila, děj byl napínavý, charaktery výborně zpracované a atmosféra jen umocnila celkový dojem. Bohužel takto vysoké hodnocení bude asi mé poslední v této serii (jsem ve třetině dalšího dílu a začínají se naplňovat mé obavy které jsem měl po přečtení dvojky...)

vencamf
28.11.2019 3 z 5

Po parádní dvojce sešup dolů. Ale je to subjektivní, protože trojka je fantasy... a mě fantasy moc nebere. Každopádně se mi po zatuchle hororové atmosféře dvojky stýskalo :-(

TERRORDROME
18.08.2019 4 z 5

Tretí Nekroskop je hneď od začiatku nakopnutý ako stíhačka. Sovieti zmršeným projektom otvoria bránu do inej dimenzie z ktorej občas vyletí nejaký ten hnus a na oplátku tam oni nahádžu pár ľudí že čo to spraví. Takto skončí na druhej strane aj zajatý imperialistický špión prezývaný Jazz a stihne so sebou ešte strhnúť aj jedného nepríjemného ruského hajzla. Všetky tie popisy sibírskej základne, samotného experimentu aj bizarného cudzieho sveta sú zmáknuté, zaujímavé a nemám k nim žiadne výhrady. Samozrejme vzhľadom k naturelu tejto série neprekvapí že nový rozmer je plný hašterivých a tyranských upírov obývajúcich svoje zámky, po Frankensteinovsky pozliepaných zo zmodifikovaných tiel rôznych úbožiakov. Potešila prítomnosť telepatky Zek, ktorá sa objavila už v predchádzajúcom diely a ako ideologicky nepohodlná ( stále sme v časoch sovietskeho zväzu ) osoba mala tú "česť" byť poslaná bránou na "hviezdnu stranu. Stále som nespomenul samotného Nekroskopa, lebo ten už tak nejak tradične nemá, hlavne v prvej polovici až trištvrtine knihy veľa priestoru, vlastne len pár pasáží kde rieši kam sa podeli jeho žena a syn, plus neskôr kam sa podel agent Jazz. Vlastne si myslím že Harryho hrdinský nástup vo finále môj celkový zážitok skôr narušoval, lebo celý čas sledujeme nejaké postavy hodené a pretĺkajúce sa nepriateľskou dimenziou a potom ich z ničoho nič len tak opustíme pretože tam zrazu nabehne Superman Keogh ako nejaký naspídovaný Gandalf a začne smažiť upírov bleskami zo svojej zadnice. To síce trochu preháňam, ale bolo to niečo v podobnom duchu a posunulo ladenie príbehu ešte viac smerom k epic fantasy. Inak my ale ten odklon od hororu k fantasy nevadil, lebo som sa proste bavil, len ten záver by som jemne ošomral, pretože to proste dosť nemilosrdne utne rozbehnuté vyprávanie len aby bolo jasné že je to stále o Nekroskopovi. P.S. to že cigáni pochádzajú z inej dimenzie ma ako slováka úprimne pobavilo... mier!

honza9831
04.01.2018 5 z 5

Zatím nejlepší díl. Teď hurá na čtyřku.

snupko
13.08.2017 4 z 5

Trojku po dlhšej dobe dotlačili až na pulty kníhkupectiev a stačilo už len zaplatil a nechať sa opäť zatiahnúť do alternátivneho a celkom slušne fungujúcehoLumleyho sveta, kde všetky upírske legendy sa stávajú skutočnosťou. O čo väčšie bolo moje prekvapenie, keď som sa v tejto časti dozvedel o pôvode týchto stvorení, ktoré dodnes sužújú spánok mladých panien. Harry Keogh je celú dobu melancholicky naladený, možno viac ako sa na nekroskopa patrí a tentokrát nedostáva toľko priestoru, čo našťastie príbehu vôbec neškodí, skôr naopak. Celkovo hodnotím knihu, ako peknú zmenu oproti prvým dvom častiam a odporúčam.

karavela
23.03.2017 3 z 5

Třetí díl už mě tolik nenadchl,bylo to spíš sci-fi, než horor.

LucieWiki
17.03.2017 5 z 5

Beznadějně vyprodaná kniha má teď nový dotisk. Takže se dá opět sehnat. Například z fantasya.cz s desetiprocentní slevou. čekala jsem skoro dva roky a nakonec se dočkala :)

Richie1
16.10.2014 5 z 5

Jak vznikla rasa upírů na naší Zemi? Odkud a kdy přišli? A jsou stále mezi námi, jsou děsivou hrozbou pro celé lidstvo?
Odpovědi na tyto a další otázky se postupně odkrývají v dalším pokračování skvělé série knih o nekroskopovi Harry Keoghovi a jeho boji proti Vampírům a jejich nemrtvým sluhům.
V tomto díle je opět zcela originálně popsán jeden ze způsobů proniknutí upírů na náš svět - a tento svět má možná jedinou naději na budoucnost pouze v Harry Keoghovi!
8.7.2022 - přečteno potřetí - 90%

pikacka
22.07.2013 5 z 5

jako ,každý nekroskop ,který jsem četla ani ten mě nezklamal. Super děj, napětí , mohu jen doporučit. Už se těším na další díly :-)

eraserhead
10.12.2010 4 z 5

Poté, co ruská pobočka zcela vymazala duši Aleca Kylea, Harry si přivlastnil jeho tělesnou schránku. Harry jr. i se svou matkou někam zmizeli a Harry je pořád hledá. Do Ruska je vyslán mladý britský agent Jazz Simmons, aby odhalil taje tzv. Projektu Perchorsk. Projekt Perchorsk měl být sovětskou protiváhou amerického systému SDI (tzv. hvězdných válek), při zkoušce však došlo k nehodě, která otevřela bránu do jiné dimenze. Z této brány již několikrát vystoupilo několik neuvěřitelných věcí. Jazz je zajat a donucen projít bránou. Svět na druhé straně brány je ovládán několika upířími vládci, je to svět, z nějž se do naší dimenze dostali upíři. Harry se domnívá, že jeho syn i s matkou se do tohoto světa ukryli a po poradě s mrtvým Faethorem Ferenczym, se rozhodne je tam jít hledat. Jenže v tomto jiném světě se schyluje k nelítostnému boji mezi upířími vládci v čele se Šejtisem a tajemným Obyvatelem zahrady...
Ve Zdroji Lumley přišel s poměrně dobrým nápadem. Poodhalit tajemství, odkud se na naší zemi, v naší dimenzi, vzali upíři. Nápad sice dobrý, se zpracováním bych to už tak světle neviděl.
Lumley je stále dobrý spisovatel, s popisem Projektu Perchorsk a jeho útrob si navýsost vyhrál, části odehrávající se v tomto projektu jsou zajímavé a čtivé, mají spád, zápletku, tajemství a místy jsou hororové. Naopak, části s Harry Keoghem, ještě než se dostane do jiné dimenze, mi přijdou docela nudné a nezáživné, sice zde opět rozmlouvá s Faethorem Ferenczym a dozvíme se něco více nejen o jeho historii, ale dokud se Harry nedostane do akce, je s ním nuda.
Kapitolou samou o sobě je jiná dimenze a život v něm. Na jednu stranu jde vidět, že nad tím Lumley dlouho přemýšlel a vymyslel ji skoro dokonale do nejpodrobnějších detailů (i když na nějaké nesrovnalosti by se při troše přemýšlení určitě narazilo, ale kdo by se v tom chtěl vrtat, no ne?), zpočátku se cizí svět zdá až úchvatný, zajímavý a překvapivý (jen mě tak napadá, proč ve skoro každém příběhu jiná dimenze má většinou gotickou nebo středověkou podobu?), jenže pak dojde na upíry, jejich sídla, poskoky a pomocníky a já začínal mít pocit, že Lumley své fantazii popustil uzdu až moc. Především, samotní upíři (a upírka!!!) mi připadali jako z moderních akčně-upírských filmových blábolů. Zkuste si prostě představit, že by se např. film Underworld odehrával v gotické době a prostředí. Upíři vůbec neděsí, nejde z nich strach, naopak, často jsem se jim a jejich chování musel smát. To je ale jediná podstatná vada na kráse jiné dimenze. Jinak to docela jde a je to i zajímavé (vztahy kočovníků, historie jiné dimenze a upírů v ní).
Jestliže mi první část připadala málo hororová, tahle mi přijde ještě méně, připadá mi to spíše jako mix sci-fi a fantasy, který (opět) v literární podobě ještě v únosné míře sedí pohromadě a docela funguje. Má to dobrý nápad, rozvádí to samotný příběh dál, přichází s něčím novým...
Za jediné vážnější negativum bych viděl již zmiňovanou přebujelou fantazii autora, mnohdy se více soustředí na popis určitých věcí (sídla upírů, jejich zařízení, poskoci atd.) než na samotný děj a občas prostě přehání.
Zmiňoval-li jsem u předešlých knih překlad, zde ho musím pochválit, nijak neskřípe, nebije do očí, prostě volně plyne s příběhem, který podává rozmanitou formou a rozsáhlou slovní zásobou. Oproti první knize je to radost číst.
Abych to shrnul - byl-li by Zdroj mé první setkání se sérií Nekroskop, asi bych se o další díly nezajímal. Protože však jsem světem Nekroskopa postupoval od začátku, neviděl bych Zdroj zase až tak kriticky, je to součást rozsáhlejšího děje, je to čtivé, akční, jen na můj vkus málo hororové.
Čte se to lépe než první Nekroskop, je to akčnější a záživnější, přesto musím dát stejné hodnocení. Tedy 70%

Štítky knihy

upíři

Autorovy další knížky

Brian Lumley
britská, 1937 - 2024
1994  85%Nekroskop
1996  87%Vampýři
1998  86%Zdroj
2000  86%Sémě mrtvých
1999  86%Nekros a jiné noční můry

Kniha Zdroj je v

Právě čtených4x
Přečtených233x
Doporučených11x
Knihotéce135x
Chystám se číst24x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x