Nekroskop

Nekroskop https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24300/bmid_nekroskop-nekroskop-yjn-24300.jpg 4 357 54

Nekroskop série

1. díl >

Nelidskými vlastnostmi obdařený Boris Dragosani se snaží získat od nemrtvého úpíra v rumunských horách moc, která by mu zajistila výsadní postavení v supertajné špionážní skupině SSSR zabývající se využitím paranormálních jevů. Jeho oficiální zaměstnání je nekromant: jeho specializací je rvát tajemství z těl nedávno zemřelých zrádců. Anglie má také svého komunikátora s mrtvými, svého nekroskopa. Když se Harry Keogh rozhodne přijmout práci v britské tajné službě, kde se má postavit nadpřirozeným silám zpoza železné opony, dojde k nejděsivější a nejdivočejší konfrontaci mocí, jakou je možno si představit... Nekroskop je originální horror jednoho z nejznámějších současných britských autorů žánru: aktuální, nepředvidatelný, šokující a naprosto strhující.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Thrillery

Vydáno: , Polaris , Leonardo
Originální název:

Necroscope , 1986


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
22.03.2024 2 z 5

Prepáčte, ale toto fakt nie. Dragosani je charizmatický zmrd, ale nestačí to. Lumley píše... ja vlastne ani neviem. Pôvodne som chcel napísať: „majstrovsky, ale nedokázalo ma to strhnúť“. No ako tak nad tým teraz premýšľam, vychádza mi z toho logicky, že ak by písal majstrovsky, tak by ma to strhlo. Tento román ma ale ozaj nestrhol. Mal „len“ cca 350 strán (čítal som vydanie z r. 1994), ale cítil som sa, akoby som čítal 1500 stranový román od Eca. Ono to univerzum, mytológia okolo vampírov a vecí a udalostí s nimi spriaznenými, nie je zlá. Avšak vôbec som sa nedokázal naladiť na správnu vlnovú dĺžku, nechytal som sa, miestami som tomu nerozumel, ba až som sa vyložene strácal... a bolo mi to tak nejak jedno. Keďže viacero mojich obľúbených tunajších užívateľov Nekroskopu udelilo v minulosti 4 – 5*, tešil som sa na horor desaťročia, ale proste niekedy to tak je, že sa naše názory rozchádzajú, to je normálne. V sérii nebudem pokračovať.

mareksevc
18.02.2024 4 z 5

origínálna kniha , trochu mi pripomenula iné skvelé dielo pevnosť ktoré malo podobnu atmosferu, som zvedavý na pokračovanie


Pistolník
12.02.2024 5 z 5

Bože, to je ale vzrušující čtení. V době studené války sledujete vývoj dvou odlišných postav, Harryho Keogha (západ) a Borise Dragosaniho (východ), se všemi ingrediencemi velkolepého špionážního příběhu. Keogh má talent mluvit s mrtvými (nekroskop) a Dragosani je nekromant. Kdo nakonec zvítězí? Dragosani často cestuje do Rumunska, aby se tam setkal s dávno pohřbeným zlem. Setkává se s ním kvůli skutečnému mýtu o Drákulovi (neuvěřitelně poutavý příběh v pozadí). Dragosani se v průběhu událostí mění (velmi děsivý popis). Promění se tento podivný muž v upíra? Na konci dojde k nekompromisnímu zúčtování mezi Keoghem a Dragosanim (naprosto se mi líbilo zmíněné Möbiovo kontinuum a Möbiovy dveře). Jedná se o úplně první díl dlouhé série a naprosto mě dostal od první kapitoly. "Nekroskop" je absolutní špička fantasy hororu. Neskutečně mě to bavilo, od velkolepého příběhu se nedalo vůbec odtrhnout a jednou se mi stalo, že jsem se vzbudil, přečetl pár stran a šel zase spát. Vynikající postavy, atmosféra, originální děj a takto bych mohl jmenovat a chválit donekonečna každou kapitolu, ba i stránku tohoto skvělého díla. Ihned jsem se pustil do druhého dílu a jsem rád, že jich je ještě tolik.

Gustik5
12.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Dan Simmons se pokusil v Dětech noci vysvětlit vampýry vědecky. Povedlo se, ale pro leckoho mohlo být jeho dílo příliš náročné. Brian Lumley na to jde od lesa a pod rouškou tajemna přichází s vlastním sci-fi vysvětlením, které funguje mnohem líp. Nekroskop je dokonale zvrácený zážitek, který přináší naprosto unikátní mix žánrů, jenž je zasazen do velmi pečlivě prokresleného světa. Najdeme zde prvky hororu, fantasy, špionážního thrilleru během studené války, ale i trochu vědecko-fantastické. Jde o skvěle napsaný román, jenž zase jednou uchopuje upíry docela novým, neotřelým způsobem a představuje svět, který je napsán naprosto uvěřitelně a je propracován do nejmenších detailů.

Je zřejmé, že Lumley měl mnoho věcí promyšlených dopředu, díky čemuž máte místy při čtení pocit, že vám odhaluje jen střípky z velké mozaiky. Takže i když se hlavní dějová linka uzavře, budete prostě chtít vědět, co bude dál. Příběh Harryho Keogha, který dokáže komunikovat s mrtvými, si mě získal, a jediné co mne mrzelo, bylo to, jak rychle se příběh vypořádal se záporákem Dragosanim. Ten byl svým způsobem snad zajímavější než protagonista a na to, jak dobře byl prokreslený a kolik prostoru mu bylo věnováno mne překvapilo, že se s ním už do dalších dílů nepočítá. Sám jsem dosti zvědav, jak bude tahle na západě kultovní, u nás maličko zapadlá sága pokračovat, a určitě po příštím Nekroskopu sáhnu. Příběh Harryho Keogha má totiž opravdu značný potenciál a já se už po první části vůbec nedivím popularitě, jakou si v průběhu let získal. I proto si v hodnocení nechávám malou rezervu pro příště

LilyGorch
01.02.2024 4 z 5

Harry Keogh je podivný samotářský chlapec, který jednoho dne překvapí svého učitele matematiky nebývalými znalostmi. Místo toho, aby si hledal kamarády mezi vrstevníky, se začne přátelit s mrtvými. Přijde totiž na to, že si s nimi dokáže povídat a převzít od nich jejich dovednosti. Když dospěje, začne pracovat pro britskou tajnou organizaci zabývající se prací s nadpřirozenem. Dozví se také, že jeho matka byla zavražděna a že právě po ní zdědil tento neobyčejný dar.

Stejně jako v Anglii, také v Rusku existuje podobná organizace sdružující osoby s nadpřirozenými schopnostmi. Podobné umění jako Harry zde ovládá krutý a mocichtivý Boris Dragosani. Také dovede komunikovat s mrtvými, aby se od nich něco dozvěděl, musí jejich mrtvá těla mrzačit (varování: u některých scén fakt není dobrý nápad jíst =D). Dragosani zároveň hluboko v srdci rumunských hor nachází dávno pohřbenou temnou sílu, kterou se mu podaří probudit a s pomocí níž chce nejen převzít vedení sovětské tajné pobočky, ale i ovládnout celý svět. Co když se ale mrtví vzbouří?

Nekroskop je prvním dílem z kultovní upíří série s nádechem hororu. Původně tato kniha vyšla už v roce 1986. Líbí se mi, jakou práci si dal autor s postavami, jak jsou do detailu propracované. Příběh je vystaven poutavě, aby čtenáři postupně odhaloval a vysvětloval všechny záhady. Vše do sebe nakonec perfektně zapadá a dává to smysl.

Za tuto “starou poctivou fantasy" děkuji @knihydobrovsky a moc moc prosím, aby co nejdříve vydali i další díly (samozřejmě ideálně všechny). Staré vydání se totiž už hůř shání..

4,5/5 *

Dragonian
23.01.2024 5 z 5

Čteno znovu asi po dvaceti letech. Moc jsem se na čtení těšil, kniha ve mě zanechala jakou si stopu, asi sémě upíra.
Je to brilantní. Ta kombinace různých žánrů a dohromady to vše funguje a dává smysl. Kniha nejen k pobavení, ale i zamyšlení a trochu toho bání a samozřejmě i napětí.
Vřele doporučuji všem čtenářům a těším se na znovuvydání druhého dílu.

Mikko
10.01.2024 5 z 5

Harry je obyčejný mladý kluk. Nemá kamarády, nemá rodinu. Objeví v sobě však velké nadání. Dokáže mluvit s mrtvými. Zpočátku svůj dar využívá jen ke svému prospěchu, avšak řada nevšedních událostí ho zavede na daleko jinou cestu. Na cestu odplaty a boje o holý život.

Na druhé straně barikády v sovětském Rusku pracuje v tajné organizaci pro mentálně nadané jedince mladý nekromant Dragosani. Dokáže z mrtvých těl vydolovat veškerá jejich tajemství. Pro systém velmi cenný člověk. Dragosaniho však už nebaví stát ve stínu svého nadřízeného. Vzpomíná si, že jako mladý kdysi navštívil místo, kam ho to celý život přitahuje. Místo, kde v zemi leží něco velmi mocného a prastarého. Něco, co k němu promlouvá. Jaké výhody bude pro Dragosaniho mít smlouva s ďáblem? Určitě ho to bude něco stát. Krev totiž není voda. Aaaach

Co kdybych vám řekl, že si můžete přečíst knihu, která je částečně hororem, fantasy, špionážním thrillerem, a dokonce i sci-fi? Zní vám to skvěle? Tak věřte tomu, že je to ještě lepší. Knihu jsem si opravdu zamiloval. Je velmi čtivá. Autor má vše skvěle promyšlené a drží čtenáře ke svému příběhu opravdu přikovaného. Příběh je defacto rozdělený na dvě dějové linky. Ta první s kladným hrdinou Harrym je zajímavá a nutí nás hodně přemýšlet. Ta druhá s antihrdinou Dragosinim je mrazivá jako počasí na Aljašce a když se v příběhu začne objevovat ona mýtická bytost, garantuji vám, že se dostaví i to pro mě příjemné mrazení za krkem

Velký palec nahoru za to, jak autor vykreslil všechny postavy. I se svými schopnostmi jsou uvěřitelné a zábavné. Jediné, u čeho jsem si nebyl úplně jistý, byl samotný závěr knihy. Nebyl špatný. Na můj vkus byl zkrátka moc uspěchaný a trošku překombinovaný. To ale nemění nic na tom, že jsem si knihu opravdu moc užil a tento koktejl žánrů jsem si vychutnal až do samotného dna...

lucyvase4
10.01.2024 5 z 5

Máte rádi upíry? Tak tady se s nimi potkáte. Nečekejte však žádné slaďouše s namakanou postavou, od kterých by jste se nechali s chutí kousnout. Ne. Žádné takové romantické představy nemějte. Tady jsou vampýři temnější než sám Dracula. A mne jejich popis dostal a moc se mi líbí.

Autor nás drží po celou knihu napnuté jak struny na houslích. Nutí nás číst dál a dál... A přemýšlet (dokonce i nad matematikou ). Jeho popisy jsou geniální. Vykreslení morbidních scén bylo tak živé, že se mi místy dělalo i špatně.

Co mne překvapilo, ze série Nekroskop má 15 dílů. Já myslela, že se jedná o trilogii. Nevadí. Pokud i další knihy budou tak skvělé jako první díl, ráda je přečtu všechny. A chápu, proč kolem Nekroskopu vznikl i kult.

Závěr knihy mohl být trochu delší, ale mé očekávání bylo naplněno i tak. Podle popisu knihy jsem čekala i víc upírů. Tak třeba o upírech bude více v dalším dílu.

Pokud máte chuť přečíst si knihu, která je multižánrová a hodně temná, neváhejte. V Nekroskopu se snoubí dohromady horor, špionážní thriller, fantasy a dokonce i trochu toho sci-fi.

WolfIssen
10.11.2023 5 z 5

Tak tohle je absolutní špička fantasy hororu. Neskutečně mě to bavilo, od velkolepého příběhu se nedalo vůbec odtrhnout a jednou se mi stalo, že jsem se vzbudil, přečetl pár stran a šel zase spát. Vynikající postavy, atmosféra, originální děj a takto bych mohl jmenovat a chválit donekonečna každou kapitolu, ba i stránku tohoto skvělého díla. Ihned jsem se pustil do druhého dílu a jsem rád, že jich je ještě tolik.

Corso
10.03.2023 4 z 5

Jedna z najlepsich "upirovin" ake som kedy cital. Este nez prisla ta romantizujuca vlna na cele s Usvitom a Dennikmi, Brian Lumley pisal seriu Nekroskop. Je to mix hororu, spionaze, fantastiky, upirskych povesti, a napisane kvalitne. Uz len z motivu vysluchov mrtvych mrazi pri riti. Nepravom zabudnuta seria. Nedokazem sa dostat k vsetkym kniham, cital som len prve dve, a aj to som musel pred desat rokmi piratit po uloziskach. Asi sa pustim do hladania.

Franc
23.09.2022 5 z 5

Tak jsem se po cca 15 letech vrátil ke knize, abych si opět připomněl, jak propracovaný příběh autor sepsal.

Linka o upírech je propracovaná, temná, a uvěřitelná. Upír je bytost mocná, ale porazitelná. Nabízí zhoubnou moc, která je lákavá, ale ničivá.

Linka Harryho je originální a nutí klást si čtenáře otázky, jak by s jeho nadáním naložil on.

Autor umí pracovat s charaktery postav. Soupeření hrdinů je urputné, každý brání svoji barikádu odhodlaně a neústupně.

U knihy se nebudete třást strachy, ale má pochmurnou atmosféru ze které sálá zlo věků, které mělo již upadnout v zapomnění.

Na knize je fascinující uvěřitelné podání příběhu, je tak konzistentní, že máte nutkání věřit, že historie upírů je skutečná a reálná.

Běh času se na její atraktivnosti nepodepsal. Stále se jedná o příběh, který Vám vrazí kůl do srdce.

Patrik02
26.04.2022 4 z 5

Uživatel Archie několik řádků pode mnou to shrnul dokonale. Kniha toho nabízí spoustu, nudnější pasáže střídají ty napínavé a nechybí ani ty, u kterých se čtenáři s citlivějším žaludkem bude navalovat. A i když mám Kotletu jako oddechové čtení rád, Nekroskop je o něčem trochu jiném. Hvězdu dolů sundavám za těch několik málo zdlouhavějších pasáží, bez kterých by se příběh obešel, ale Lumleymu se jinak povedlo vše držet v tak nějak udržitelných mezích. Jeho sbírku povídek Nekros jsem si užil ještě o malinko více, ale do druhého Nekroskopu se jistě pustím. Konec prvního dílu zanechává až příliš mnoho otazníků.

jan0223
09.01.2022 4 z 5

Kniha se mi dostala do ruky zcela náhodou. Začalo to zajímavě a vtahlo mě to do děje, potom, ale nastala část Dragosaniho a politika dvou špionážních skupin a uprostřed toho všeho Harry se svými nekroskopickými schopnostmi a to mě trochu neba, ale pasáže se střídali a tak jsem tu knihu nějak přelouskal a usoudil jsem, že to nebylo až tak špatné. A protože jsem byl zvědavý tak jsem zvládnul i ostatní díly. A že jich je. Některé knihy jsou lepší jiné horší, ale jako celek mě to dávalo smysl a celá série mě bavila, vždy jsem si tam našel něco co mě posouvalo dál bez toho abych se musel přemáhat.

Disease
14.06.2021 3 z 5

Když se člověk smíří s tím, že to není horror, ale lehce akční špionážní thriller s fantasy prvky, je to celkem OK. Jako uvedení do série fajn, jako samostaná kniha průměr. Hlavně Dragosaniho linie mě dost často nudila. Uvidíme, zda mě druhý díl přiměje pokračovat.

Usire
31.05.2021 5 z 5

Parádní příběh, který byl v mnoha ohledech nevšední, ale na druhou stranu tu bylo také mnoho klišé. Rozhodně kniha stojí za přečtení a je to skvělý začátek ságy.

Archie
07.11.2020 4 z 5

Silenost, v dobrem slova smyslu. Atmosfericka upirina, ducharina, zaroven beckovy gore akcnak, mysteriozni coldwar spionarina, ulitle cestovani casem, metafyzika, Transylvanie, Moskva, Londyn, Edinburgh, carodejnice z Endoru. A prestoze je to dohromady nakonec dost ujety mix, porad to neni zadne vylozene priznane becko ala Kotleta, a spousta scen opravdu stala za to, jak co do lahudkove temne atmosfery, tak do dramatu.

Hzjena
23.01.2020 4 z 5

Na doporučení jsem po dlouhém váhání (16 dílů jako fakt? To samo o sobě smrdí průserem a já nesnáším nedočítat serie) sáhnul po těchto upírech. Začátek je velice chytlavý a dává najevo že autor umí nenuceně rozvést vyprávění a ve správnou chvíli (než to začne být nudné) skočit zpátky do děje. Přibližně jsem od kamaráda věděl o čem to je a stále jsem čekal na Möbia a ty ,,mazce,,...Bohužel do toho autor kopnul až na konci a podle mě trochu moc. Do té chvíle krásně plynoucí děj se vrhl ze srázu jako by neměli být další díly (stejný pocit, že autor jen lepí díl na díl, mám zatím i u dvojky) a s tím začal řídnout a děravět. Podle mě autor udělal chybu, když nechal Harryho mámu udělat to co udělala. Celou tuto Harryho schopnost měl škrtnou (nebo udělat jen ojedinělou vyjímku s někým kdo má opravdu silného ducha atp.) a konec mohl vyřídit sám Harry s párem ESPerů kontinuem. Autor se takto dostal na tenký led a pro jistotu přestal zacházet do detailů co se týče Harryho schopností a kontinua.


Každopádně výborně vykreslené charaktery (dokonce jsem jednu chvíli fandil záporákovi), skvělá atmosféra a jak už jsem naznačil krásně plynoucí děj. Opravdu (zatím) dobré čtení.

Radovan_R
08.09.2019 odpad!

Začátek vypadal nadějně - souboj dvou speciálních oddělení tajných služeb, ale velice rychle se z toho stala nebetyčná nuda. Chvílemi jsem se v ději ztrácel a chtěl skončit a jen zvědavost mi bránila to udělat. Trochu zajímavé to začalo být tak 100 stran před koncem, ale pak zase zvítězila nuda.
A prý horor? Nenechte se mýlit a sáhněte raději po Kingovi - ten píše horory. Lepších knih s upíry také existuje víc. Jediné pozitivum knihy je, že zvítězil kladný hrdina a to je dost málo. Další díly číst nebudu.

jaroiva
01.08.2019 4 z 5

Zezačátku mě to nijak zvlášť nezaujalo, ale jak se objevil malý matematický génius, nebyla už síla, která by mě od Nekroskopa odtrhla :) Postupně se v knížce objevila rumunská města, odkud jsme se právě vrátili z dovolené, to bylo taky příjemné překvápko.
Takže, i když upírskou tematiku moc nevyhledávám, užila jsem si celou jízdu až do konce.
Jen takové dilemma... když dva sympaťáci bojují proti sobě, komu mám fandit? Mám pocit, že bych si možná vybrala raději záporáka...

Akorát jsem pak na konci zjistila, že tohle je jen první díl nějaké delší série... a to už mě až tak nenadchlo. Na další díly se zatím nechystám.

TERRORDROME
16.07.2019 4 z 5

Zaujímavá vec s upírskou tematikou, aj keď tí upíri sú tam vlastne len okrajovo a neovplyvňujú priamo fyzicky samotný dej. V každom prípade je určite fajn že to nie sú moderný trblietavý emáci, ale odporný vyčúraný paraziti najhnusnejšej kategórie. Dej ako taký je rozdelený na dve súbežné linky, pričom viac priestoru nedostáva prekvapivo hrdina, teda titulný Nekroskop, ale je ho "protivník", sovietsky ( studená vojna a špióni fungujú ako motor príbehu ) nekromant Dragosani špecializujúci sa na vypočúvanie mŕtvol veľmi nechutným spôsobom a plánujúci získať tajomstvá jedného skoromŕtveho upíra pochovaného uprostred rumunských lesov. Samotný hrdina sa oproti tomu rozbieha veľmi zvoľna, objavuje svoje schopnosti tlachania z mŕtvymi a pasáže s ním sú kratšie než Borisove. Nakoniec sa títo dvaja samozrejme stretnú, ale to už je jeden z nich upír a druhý superman čo sa dokáže pomocou metafyzických rovníc vo svojej hlave teleportovať a vyvolávať armády kostlivcov. Záver je v kontraste s dovtedy precízne budovaným hororíkom taká rozšupnutá mysteriózna fantasy, ale mne to náladu nepokazilo ( Dragosaniho finálny časopriestorový rozsudok ma dostal ). A vzhľadom k počtu nasekaných pokračovaní by som povedal že sám autor bude nejaký druh upíra čo svoje pôvodné originálne nápady vysaje až do kostnej drene... veď uvidíme.

Štítky knihy

upíři špionáž horory fantasy

Autorovy další knížky

Brian Lumley
britská, 1937 - 2024
1994  85%Nekroskop
1996  87%Vampýři
1998  86%Zdroj
2000  86%Sémě mrtvých
1999  86%Nekros a jiné noční můry

Kniha Nekroskop je v

Právě čtených10x
Přečtených496x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených42x
Knihotéce257x
Chystám se číst200x
Chci si koupit49x
dalších seznamech5x