Nejlepší století

Nejlepší století https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21408/bmid_nejlepsi-stoleti-yxe-21408.jpg 3 17 3

Autor zde poskytuje obraz světa 22. století, žijícího v poměrně utopických podmínkách, ale řízeného radou ne zrovna tolerantních vědců s nepříliš čistou minulostí. Děj se točí kolem nálezu záhadných disků, které – jak se postupně ukáže – jsou vstupními časoprostorovými branami do podzemního komplexu na Plutu, vybudovaného jakousi vyšší inteligencí.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
01.04.2019 3 z 5

Centrální civilizace v jádru galaxie čítající tisíce planet, tunely času, integrální galaktický intelekt, stanice na Plutu, senzory na Venuši, Zemi, Marsu, Ganymedu, Io a Titanu, k tomu lidi, mutanti a ovos… to vše obsahuje Nejlepší století Karla Blažka. Na první pohled to vypadá na pořádný galimatyáš, ale tak strašné to zase není. Autorovi se vcelku daří dát vší té kosmogenice a telepatii smysl a udržet pevný řád příčin a následků, a to i přes řadu časových paradoxů. Na druhou stranu mi Nejlepší století připomíná tak trochu křivku EKG těsně po exitusu - rovná čára se díky šumu přístrojů ještě občas lehce zavlní, ale nějakou tepovou špičku už by nenašel ani kovaný specialista. Monotónnost textu je jednoznačně největší slabinou jinak povedeného románu. Za mě tři solidní hvězdy s nesmělým náběhem na čtvrtou.

ufak
04.04.2018

Ke knížce se rád vracím, také asi kvůli atmosféře a zajímavému nápadu. A jsem moc rád, že mám papírovou. Elektrickou jsem bohužel nesehnal.
Podobně se rád vracím ke knížce Planoucí lesy Venuše od Tonge Tragt


Sendy67
21.03.2018 5 z 5

Je to asi jediná sci-fi, ke které se vracím. Patrně pro tu atmosféru, která se tou knihou táhne jako červená niť. Podobně to mám ještě se Vzpourou proti času Ivana Foustky (když beru v potaz české autory).