Nejhodnější chlapec

Nejhodnější chlapec https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304787/bmid_nejhodnejsi-chlapec-OvH-304787.jpg 4 51 11

Padesátník Todd Aaron je těžký autista, žijící od dětství ve specializovaném sanatoriu. V klidu si znovu a znovu pročítá encyklopedii a je nejraději, když se nic neděje. Když však do sanatoria přibudou noví lidé – nevlídný člen personálu a pacient s poškozeným mozkem –, poklidné vegetování vezme za své, a co je ještě horší: jednooká pacientka Martine mu dělá milostné návrhy a přesvědčuje ho, aby přestal brát léky, protože právě ty mu blbnou hlavu. Tlak těchto okolností citlivý Todd nevydrží a ze sanatoria uprchne, aby nalezl svého mladšího bratra a spolu s ním dávno ztracené dětství. Příběh psaný v první osobě dává čtenáři nahlédnout do přecitlivělé duše člověka vyděšeného světem, ale většinou je to čtení plné paradoxních a vtipných úvah a postřehů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Best Boy , 2015


více info...

Přidat komentář

BratrO
07.12.2019 5 z 5

Velice mile napsaná kniha. Autismus má plno forem, v této knize je jedna z nich (asi i uvěřitelný příběh) vyprávěna v první osobě. A to opravdu kouzelně a s čistou duší.
Anotace ke knize je trochu zcestná, ale jelikož má hlavně navnadit ..... proč ne. Já osobně se na popis chytil a jsem rád, i když je to všechno trochu jinak.

bagel
22.01.2019 4 z 5

Pohled na autismus zase z jiné strany. Doporučuji.


Radka_p
03.07.2018 4 z 5

Kto vie čo sa odohráva v hlave autistu a nie vysokofunkčného s určitým nadaním ale takého "obyčajného"...odpoveď sa pokúsil podať autor tejto knihy. V príbehu sa možno aj diali hlbšie zápletky, konflikty či krízy no "najlepší chlapec" ich svojim zúženým vnímaním neprežíval a nezachytával, respektívne zachytával ale svojskou optikou a tak mi občas aj prišlo ľúto, že som sa nedozvedela viac.

Melanka
13.08.2017 4 z 5

Doporučuji nečíst si přebal knížky, ono je to trochu o něčem jiném.

amaenium
30.12.2016 5 z 5

Tento příběh se četl sám. Zaujalo mě, že byl psaný pohledem autisty a můžu říct, že příběh působil velmi jemně a klidně, velmi dobře se četl. Zajímavé také byly události "běžící na pozadí" a konverzace, ke kterým vlastně ani nedošlo.

moni9338
28.11.2016

Knížka mě prvních pár stran nijak nezaujala. Ale i přes to mě pořád něco nutilo ji dočíst. U knížky mě zarazily asi poslední tři stránky. Jemně napsaná, procítěná kniha a ke konci je dost dobře napsaná, aby si člověk uvědomil, že život je jen jeden, abychom si každý den užívali, a že se už nikdy ten den opakovat nebude. Alespoň já jsem to z té knížky vycítila. Dojemný konec, slza ukápla. Knížku jsem si neskutečně zamilovala.

fruitbueno
16.10.2016 4 z 5

Neskutečně laskavý a jímavý příběh, který ve čtenáři nutně probudí vděčnost za to, "že je v pořádku". Přitom Todd, čistá duše, kterou definuje nádherný vztah k mami, se na stránkách chová jako každý jiný běžný hrdina. Body nahoru také za to, jak příběh plyne, zápletka, na níž příběh stojí, rozplétá i pozadí děje, vše nenuceně, pomalým tempem a příjemně.

jiri77
28.09.2016 4 z 5

Pohodové čtení vyprávěné z pohledu autisty.Je zajímavé nahlédnout do myšlení člověka s tímto postižením. Kniha se mi četla velmi svižně a pohodově.

Willandra
06.09.2016 4 z 5

Komentář mak1234 je naprosto zbytečný, protože nehodnotí knihu, jen zbytečně reaguje na komentář Vlaštovky0, která nekomentovala autismus jako takový, nýbrž literární dílo...

A já s ní souhlasím. Ať je autismus pro kohokoliv sebevíc strašný, kniha byla moc dobrá. Přibližuje to, co se v hlavě odehrává autistovi. Nevědět, že ji vypráví starší muž, mám pocit, že to je malý kluk, a to je pro mě na této knize přidanou hodnotou – dává nám nahlédnout do života autisty a člověk se nechává strhnout jeho pohledem na svět. Kniha se příjemně čte a nutno podotknout, že je to oddechovka, což nevylučuje empatii – ve mně ji rozhodně vzbudila. :-)

mak1234
05.08.2016

Autismus je hrozná nemoc, hrozná, strašná....pro všechny okolo, pro lidi s autismem samotné. Nechápu hodnocení - ideální oddechová knížka!! Možná trochu empatie...

Vlaštovka0
02.08.2016 5 z 5

Příjemné nenáročné čtení. Líbí se mi, že je to napsáno z pohledu autisty s jeho pocity a strachy. Ideální oddechová knížka.

Autorovy další knížky

Eli Gottlieb
americká, 1969
2016  82%Nejhodnější chlapec
2009  80%Okamžik prozření