Návrat pravého Sommersbyho

Návrat pravého Sommersbyho https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67946/navrat-praveho-sommersbyho-67946.jpg 4 11 11

Skutečný příběh Martina Guerra, který nedlouho po svatbě opustí svůj domov, ženu a rodinu v malé vesnici na jihu Francie, aby se znovu objevil až po dvanácti letech, zatímco jiný muž, vydávající se za něho, mezitím zaujal jeho místo po boku jeho ženy a žil jeho životem, se stal legendou a dodnes zůstává oblíbeným námětem řady literárních i filmových zpracování. Soudní proces, kterým tento příběh skončil v roce 1560 v Toulouse, byl jedním z nejslavnějších procesů 16. století a v podání soudce Jeana de Coras se stal jedním z prvních novověkých "bestsellerů". Kniha Návrat pravého Sommersbyho se skládá ze dvou částí: literárního příběhu, jehož autory jsou Jean-Claude Carrière a Daniel Vigne, a historické studie americké historičky Natalie Zemon Davis, která podává vyčerpávající obraz celého průběhu soudního procesu, života a situace jeho hlavních protagonistů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Retour de Martin Guerre


více info...

Přidat komentář

ddkk
11.06.2023 4 z 5

Skutečný a zajímavý příběh, který jsem také poslouchala v audio podobě. Je zajímavé sledovat, jak fungovala soudobá francouzská justice a co vše se už tehdy překvapivě dalo vypátrat. Příběh se mi líbil, zkusím se poohlédnout i po filmu, který byl podle této události natočen.

georginaa
08.11.2020 4 z 5

Příběh o záměně identity inspirovaný procesem, který vešel do dějin evropské justice. Poslechla jsem si příběh v audio podobě, v hlavních rolích Viktor Preiss a Michal Pavlata. V r.1982 to bylo i zfilmováno pod názvem "Návrat Martina Guerra" v hlavní roli Gérard Depardieu. Tento pravdivý příběh se mi líbil ve všech podobách.


Sisssi
08.10.2016

Ačkoli se autorce dá ledacos vytknout (určitá zmatečnost, přílišná spekulativnost), přesto je tato kniha skvělým náhledem do fungování, myšlení a cítění raně novověké jihofrancouzské vesnice.

Štítky knihy

16. století Francie

Autoři knihy

Jean-Claude Carrière
francouzská, 1931 - 2021
Natalie Zemon Davis
americká, 1928