Návrat mrtvého muže

Návrat mrtvého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418701/bmid_navrat-mrtveho-muze-aIa-418701.jpg 4 28 9

Olga má snad vše, co může mladá žena chtít – milujícího muže, zaměstnání, po němž toužila a jež je pro ni více koníčkem než prací a dokonce vlastní moderní byt; to všechno není za počínající normalizace samozřejmé. Její sen o vysokoškolském studiu a kariéře novinářky ale končí v okamžiku, kdy odmítne podepsat přihlášku do KSČ. Ocitá se na dlažbě, bez další perspektivy. Takřka současně dostává první trhlinu i bezmezná víra v jejího muže Kamila, který do strany z vypočítavosti vstoupí. Manželství končí tragicky poté, co Kamil zahyne při autonehodě, která vypadá velice podezřele a dá se vykládat také jako vražda nebo sebevražda. Poté, co Olga dostane podezřelý dopis adresovaný jejímu mrtvému muži, postupně zjišťuje, že život s ním byl plný záhad, lží a absurdit. Skutečnou pravdu poznává až po mnoha letech…... celý text

Přidat komentář

jprst
05.12.2022 1 z 5

Dobrý námět, ale autorem zpracovaný do dosti naivního příběhu s prvky červené knihovny. Autor jen opatrně našlapuje okolo ožehavých témat a lámání charakterů v době normalizace a sametové revoluce. Rovněž charaktery většiny postav jsou zpracovány tak nějak polovičatě, třeba postava předsedy MNV je až neuvěřitelná, i na těchto postech museli být prověření a naprostí "straničtí kádři". Takže skutečná vypovídací hodnota tohoto příběhu je hodně nízká a jeho četbu bych označil spíše za ztrátu času.

hroneczek
23.09.2022 5 z 5

Opět skvěle vykreslené události a život v socialismu. Často slýchávám, že TEHDY měl člověk alespoň práci jistou a myslelo se na mladé rodiny, které dostávaly byty. Vím, že situace byla zcela jiná, než si ji někteří lidé dnes idealizují a tato kniha je toho skvělou připomínkou.
Doporučuji přečíst zejména mladší generaci, aby věděla, co bylo a také starší generaci, která už zapomněla, co bylo. Takže vlastně kniha vhodná pro každého.


helenkan
01.06.2022 4 z 5

Doporučovala bych knížku přečíst každému, kdo zapomněl jak bylo za totality. I těm kteří tu dobu nezažili. Pěkné čtení.

dohat
28.09.2020

...knihu som prečítal jedným dychom...sugestívny príbeh a vykreslený skúseným perom..na niektorých miestach som sa vžíval do deja(mám 74)tak, že som nevedel kde som...začal som čítať cca po obede a keď som dočítal , zistil som, že sa brieždi...výborná kniha...doporučujem každému a hlavne tým čo to neprežili, lebo autor dokresluje situáciu aj svojim politickým názorom v podtóne a to je veľmi sympatické...ďakujem

Henriette
24.07.2020 5 z 5

Jedna z nejlepsich knih tohoto roku!

sabca
21.06.2020 3 z 5

Pro mě byla kniha čtivá hlavně z toho důvodu, že jsem níže zmíněná sedmdesátnici a tak jsem si znovu přešla celou tou dobou od roku 1968 - až do roku 1990. Olga mi byla sympatická.

jenda
19.02.2020 5 z 5

Sugestivně napsaný příběh dívky Olgy začíná v době, kterou dnes pamatují už jen sedmdesátníci. Je na něm znát, že mnohé situace vycházejí ze skutečných prožitků; tomu odpovídají i často vtipné dialogy (především s Kamilem nebo Jardou), drobné detaily reálií, lidské typy. Místa děje nejsou sice uvedena, ale z textu se dají poměrně snadno rozklíčovat. Krajské město - České Budějovice - poznáte třeba podle největší kašny v republice uprostřed hektarového náměstí; městečko odkud Olga pochází - České Velenice (kaštanová alej podél nádraží); místo kde našla práci - Rožmberk nad Vltavou (hrad, který z určitého pohledu vypadá, jako by tam byly hrady dva). Kavárna Na Zábradlí naproti budově krajského soudu v Budějovicích je dodnes v provozu. Úplně mne dostala poslední věta knihy: Maminko - a můžu říct kamarádkám, že taky budu mít tatínka? Já v tom spatřil jinotaj, naznačující naději do budoucích polistopadových dnů. Protože teď, kdy i rodina Olgy bude úplná, se nejen její život, ale i svět dostává tam, kde má být.

L.Helena
11.01.2020 3 z 5

Zase jedna kniha, kterou ani nemusíte číst, protože už vše dopředu víte z anotace. Fakt nechápu, proč si dá autor tu práci s vymýšlením dějových zvratů, když pak příslušný redaktor celý příběh prozradí v anotaci na knihu. A co nevyžvaní odpovědný redaktor v upoutávce na knihu, to sám autor prozradí už v názvu knihy.

Jinak kniha se čte dobře, příběh je zajímavý, čtení mě bavilo. Hodně dlouho to vypadalo na zasloužené čtyři hvězdičky, ale nakonec ještě jednu strhávám za závěrečné kapitoly od r. 1989. Přijde mi, jakoby autor nedokázal skousnout změnu režimu a potřeboval se zde vypořádat se svou osobní záští vůči všeobecné interpretaci novodobých dějin.

mariva
30.09.2019 3 z 5

Z knihy mám trochu rozporuplný pocit. Zaujala mě tím, že se dějově vrací do dob minulých a ty docela realisticky popisuje. I když politická situace hraje v ději velkou roli, přece jen má převahu příběh hlavní postavy. Čím se ale děj víc blíží k současnosti, tím víc autor prezentuje své politické názory na úkor děje a hlavní motiv knihy se ztrácí v nejasných náznacích. Škoda, čekala jsem od knihy víc.