Spiklenci z lásky

Spiklenci z lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341630/bmid_spiklenci-z-lasky-Pba-341630.jpg 4 43 20

Staroměstský měšťan Viktorín z Grafenfelsu chce zachránit svého přítele, novoměstského radního Eliáše Rozýna z Javorníka, uvězněného v souvislosti se vzpourou českých stavů proti císaři Ferdinandovi. Jako jedinou možnost vidí přímluvu u vrchního státního žalobce Jana Daniela Kapra z Kaprštejna. Netuší, že tím uvádí do pohybu kolo osudu nejen svého, ale řady dalších lidí, především své dcery, do níž se žalobce bezhlavě zamiluje. Skutečný příběh odehrávající se v letech 1621–1625 má v sobě všechno, co má historický román mít – napětí, lásku i vraždu. Čtenář spolu s autorem postupně rozplétá jemné předivo intrik a citových vazeb a také zjišťuje, že lidská touha po lásce, spravedlnosti a svobodě byla před staletími stejná jako dnes.... celý text

Přidat komentář

ANDY28
25.02.2024 2 z 5

Už dlouho se mi nestalo, abych si do druhého dne nepamatovala o čem byla předchozí kapitola. Na můj vkus mohlo být historie víc. Těšila jsem se, že se dozvím víc o mých Měcholupech. Jsem ale moc ráda, že jsem se dozvěděla o tomto skutečném příběhu.

cukrovka
14.12.2023 4 z 5

Posloucháno jako audio kniha. Příjemná historická romance. Na podkladě skutečných historických událostí se nám zde rozvíjí romantický příběh. I když skutečnost dopadla jinak, knížka se mi líbila. Také jsem byla ráda za přiblížení historických souvislostí po Bílé hoře.


Comp.Bear
29.11.2023 4 z 5

Historie mě baví, i když tady jí možná bylo trochu "moc" na úkor samotného příběhu. Příběh je na základě skutečné události, to se mi líbilo. I když ten konec??

astroweb
11.06.2023 5 z 5

Skvělý historický román. Není první, co jsem od autora přečetl a určitě si přečtu i další, které mám. Trochu mě znejistěl konec - spoiler - ve skutečnosti byl jiný.

lenka7348
28.01.2023 4 z 5

Jednalo se o mou druhou knihu od autora, ke kterému se budu ráda vracet. Nemohu říct, že by se četla úplně jednoduše, hlavně tedy ze začátku. Bylo zde (na mě) moc popisování tehdejší politiky, a upřímně, doba kolem bitvy na Bílé hoře mi nikdy k srdci příliš nepřirostla. Navzdory tomu jsem ráda, že jsem vydržela! Příběh se mi líbil, a velmi mě překvapilo, že byl založen na skutečných událostech, které byly v minulosti zpracovány již několikrát! Jen tedy konec skutečnosti moc neodpovídal, ale autora chápu, proč to udělal, jak to udělal. :)

jana79
29.12.2021 2 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale po přečtení mi zůstaly trošku smíšené pochybnosti. Na můj vkus se příliš často odbočuje od děje do historických událostí a mě osobně to vždy, kdy to trošku začalo být zajímavé, děj zbrzdilo. Kdyby asi nebylo tolik historické "omáčky" kolem, byla by to kniha na hodinu čtení a to by nebyl román.... . Takhle když jste chtěli vědět víc o příběhu dvou zamilovanych, jste museli prelouskat i učebnici dějepisu, která se tam vloudila. Ale i za tohle stálo knihu přečíst, konec byl sice trošku urychleny a jakoby autor měl záměr nás nechat přemýšlet, proč to skončilo právě takhle... , ale aspoň zjistíte, zda je takovýhle historický román podle vašeho gusta. Za mě dobrý, ale četla jsem daleko lepší..

DraculasLady
27.11.2021 4 z 5

Po dočtení příběhu mám mírně smíšené pocity... Zpočátku se děj hodně táhne a během několika kapitol se vlastně nic moc neděje. Proto byl z mé strany i problém se do knihy začíst a nechat se pohltit. Když konečně přišel bod zlomu a příběh se rozproudil, autor začal dost přeskakovat. V porovnání s první polovinou knihy jste najednou drželi v rukách něco úplně jiného. Nicméně - závěr mě velice překvapil. Člověk celou dobu doufal v ten pohádkový konec, kterým nám ale pan Jindra nedopřál. V tuhle chvíli jsem mu uvěřila i odraz pobělohorské doby.

Gweny
03.08.2020 5 z 5

"Člověk se nikdy nezamýšlí nad sebou tak důkladně, jako když ho postihne neštěstí." (s. 76)

O víkendu jsem do rukou vzala knihu, která už dlouho čekala na svůj čas. Nečekala jsem, že s ní strávím jen tři večery. Tak moc mne příběh vtáhl do svých útrob. O to více, že se v něm odehrála část historie českého království. Je zajímavé číst o dějinách jiných zemí. Mě ale nikdy nepřestanou fascinovat knihy z českých dějin.
Nemohu říci, že bych se s kteroukoliv postavou ztotožnila. Kaprštejn mi byl stejně nesympatický jako chvílemi Anna Marie. Na druhou stranu je pravda, že v knize snad nebyly žádné momenty, kdy bych nečekala nějaký zvrat (tedy krom posledních asi 4 stran).
A i když mám k románu jisté výtky, nemohu hodnotit jinak, než plným počtem. Historie je mým koníčkem už od dob základní školy a mám v oblibě číst romány u kterých vždy existuje naděje, že jejich část se zakládá na pravdě. To potom měním v ruce knihu a telefon a na webu si dohledávám podrobnosti o jmenovaných osobách nebo místech.
Abych byla konkrétní, v téhle knize zaznělo jméno Bedřicha z Talmberka. Je to vesnice nedalo od nás. Věděla jsem, že se tam nachází zřícenina středověkého hradu, ale nikdy jsem tam nebyla. A teď najednou mám pocit, že se tam potřebuji podívat a nasát tu atmosféru. A to je přesně ten úžasný moment, kdy se díky nějakému příběhu oživí můj zájem o další střípky poznávání nových míst spojených s historií naší Země.
A krom tohohle musím vyzdvihnout ještě další dvě věci, které pro mě dělají právě tuhle knihu tak atraktivní.
Za prvé je to použitý květnatý a nesmírně milý jazyk, výběr slov i větná skladba, která mě místy svým způsobem přenesla o několik desetiletí zpět do minulosti.
A za druhé mě na knize zaujalo i množství mouder a citací, které snad byly příznačné pro svou pobělohorskou dobu, ale zároveň jsou ve společnosti aktuální i 400 let poté. Jedním, který mnou zarezonoval, jsem svůj komentář ke knize započala, tím druhým ho ukončím a děkuji, že jste dočetli až sem.

"Jak se všechno neustále opakuje, říkal si Viktorín. Jediné, co se mění, jsou vnějškové kulisy a oblečení, zatímco lidé a jejich charaktery procházejí staletími nezměněné. Neustále je tady přítomna touha po moci, majetku a osobním prospěchu na úkor druhých. Všechno se to halí do krásně znějících, přesto bezobsažných slov o lidské solidaritě, apoštolské chudobě, čistotě, lásce... Snad tomu tak nebude navždy?" (s. 14)

oka3408
07.05.2020 1 z 5

Mě tento příběh vůbec nenadchl a celý jsem ho přetrpěla.

smithynka
11.09.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila. Na začátku jsem se nemohla začíst, ale po cca 100 stránkách mě kniha začala bavit. Klidně bych přidala i více historie.
Zkusím další knihy od tohoto autora.

soukroma
27.08.2019 3 z 5

Tak tohle se ani nepokouší tvářit jako historický román, takže se nemám co divit své nespokojenosti: pobělohorské stále dramatické období našich dějin, přes konečný soud s některými českými pány, by si zasloužilo pořádný historický vhled a ne naivní milostný příběh (trojúhelník). Jakkoli je Kapr z Kaprštejna skutečná postava, výslechům a rozhovorům, v nichž se po nezáživných kouscích dozvídáme něco z té doby, se nedá příliš věřit. Celkově čtivo těžkopádné a nerozhodné (romantika vs drama vs historie). Podivné nakládání s historickými fakty: stránka suché historie rodiny Kaprů (ta se ještě opakovala později) a vedle toho zase dvacetiletá Anna Marie v roce 1621 dumá nad tím, jak ji po smrti převeze Cháron přes řeku Styx a kde sebere potřebný obolus - o jejím vzdělání není nikde zmínky, číst sice uměla, ale kde by přišla k řecké mytologii, nemluvě o tom, že se to jako pohanský přístup úplně vzpírá její pevné křesťanské (protestantské) víře...
Ale detektivní pátrání na závěr a překvapivý konec se mi líbily.
60%
Zkusila jsem po Zajatci osudů z doby přelomu 16. a 17. století, což se mi nelíbilo, takže autora již asi nevyhledám.
Pozn.: někdo si tu pochvaloval obálku, nu, jaksi napovídala "čtení pro ženy", ale historicky je mimo - z dívčina oděvu je zpodobněno sice pramálo, ale i to stačí k odhalení zásadní nesrovnalosti - děj se odehrává v 17. století, zip se ale používá na oděvech až od 20. století, takže výrazný anachronismus...

knihovnička007
18.05.2019 5 z 5

Zpočátku mi docela trvalo se začíst. Zatím jsem se zaobírala historií spíše Anglie a Francie a do české jsem zatím nezabrousila (škoda, já vím).
Kniha se mi hodně líbila, zjišťovala jsem si další informace o Anně Marii, Kaprovi i Zapovi.
Bohužel... osud. Kdyby Viktorín nešel za Kaprem, kdyby neslíbil... Ale historie je historie. Je škoda, jak to dopadlo, protože Kapr se hodně změnil a měl Annu opravdu rád.
Některé pasáže mi naháněly husí kůži, jak jsou pravdivé a reálné i nyní, po 400letech. A moc se mi líbilo, jak poprvé ochutnali novinku z nového světa - brambory.
Povedená kniha, hodně historických informací (zpočátku na můj vkus bohužel až příliš, ale to je jediná věc, kterou bych já vytkla, ale autor chtěl uvést do stavu, chápu). Dobré čtení!!

dulcinea
27.09.2018 4 z 5

Doufám, že odborný publicista v oboru filumenie věděl, kde čerpat historické podklady pro svůj román, jehož základ tvoří milostný trojúhelník, protnutý těžnicemi vášně, politického boje v období povstání Českých stavů, fanatismem, chamtivostí a jakousi zhoubnou naivitou. Těžištěm tohoto trojúhelníku je tvrdá pěst osudu, kterou si jen spisovatel může ve své knize dovolit zmírnit.
,,Minulost s přítomností se prolnula v jedno a budoucnost odplula do nenávratna.“
Pro mě neznámý příběh se zajímavým knižním koncem, bohužel postrádající dramatičnost. Na styl psaní jsem si nezvykla, ale neobvyklé zakončení oceňuji.
Historie se opravdu stále opakuje, jen s tím rozdílem, že v 17. století končili zločinci v rukou kata, v současnosti končí třeba na Bahamách. Doufám, že v pekle permanentně přikládají pod kotle :-)

P.S: Nad jakýmikoli historickými fakty ,,Bílé hory“ zůstává můj rozum stát. Doba temna mi naháněla, nahání a bude nahánět hrůzu.

Galadwen
17.07.2018 4 z 5

Docela zajímavý příběh, slušně odvyprávěný, s atmosférou a naštěstí nikoliv výhradně romantický - ale co měl znamenat ten divný dvojjaký konec?

orinka3
14.04.2018 5 z 5

Jedinečně napsáno. Tady je období naší temné historie zobrazeno tak, jako by byl čtenář přímo účasten děje. Postavy tu žijí a oceňuji, že záporná postava Kapra z Kaprštejna není jenom černobílá. V jeho duši se odehrává zápas, kdy jednou vítězí lidskost, jindy zase prospěchářství. Nakonec zjistíme, že je to v podstatě nešťastný a nepochopený muž. Psychologie postav je špičková. Moc pěkné čtení, milé, srozumitelné a moudré.

josska
16.01.2018 4 z 5

Historické knihy zas tak moc nečtu,ale byla jsem mile překvapena,je poutavě napsaná,má moc pěknou obálku a pěkný konec

Sarah01
15.10.2017 3 z 5

Pěkný román, psaný na motivy skutečných historických událostí. Zajímavý konec, autor poopravil skutečnou historii a myslím, že knížce by vůbec neuškodilo, kdyby to v ní skončilo tak, jak ve skutečnosti. Takhle to opravdu zavání červenou knihovnou.

alnahu
28.07.2017 5 z 5

Spoiler
Moc pěkně napsaný historický román, který se odehrává v dobách stavovského povstání. Staroměstský měšťan Viktorín ,pro záchranu svého přítele před popravou ,zaslíbí svou krásnou dceru Annu Marii vrchnímu státnímu žalobci Janu Danielu Kaprovi z Kaprštejna, ten se do ní bezhlavě zamiluje. Aby ji získal provedl spoustu špinavostí a také za ně nakonec zaplatil životem. Román je plný intrik , bezprávý a zneužívání moci. Knihu doporučuji ,má i krásnou obálku.

jenda
14.07.2017 5 z 5

Co mne asi nejvíc zaujalo? Poznání, že historie se jakoby ve spirále zdánlivě opakuje. Co na tom, že máme jiné obleky, okolo nás jsou jiné kulisy a využíváme jinou techniku? Ve své podstatě jsme ale stále stejní, se stejnými touhami i činy. Až mne zamrazilo, když vyhnanec Slavata říkal Kaprovi z Kaprštejna, že teď oni jedí v Německu vydlužený chléb a za něj budou muset jednou zaplatit. A zaplatí jedině konfiskacemi majetku svých politických odpůrců. - Ne, tenhle román není jen o lásce, jak se může na první pohled podle názvu zdát! Je o lidech, jejich charakterech, zneužívání moci... Ale co povídám - sami si ho přečtěte!

zuzana2599
18.05.2017 4 z 5

Knižní výlet do české historie mám moc ráda. Nebylo tomu jinak ani u této knihy, která vypráví skutečný příběh státního žalobce Jana Daniela Kapra z Kaprštejna, který se zamiluje do mladičké dívky Anny Marie. Co způsobí tato bezhlavá láska, to si sami přečtěte v tomto čtivém, historickém románu s krásnou obálkou!