Národní opruzení

Národní opruzení https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510435/bmid_narodni-opruzeni-451-510435.jpeg 4 341 77

Národní opruzení série

1. díl >

Fiktivní detektivka s romantickou zápletkou postavená na historických událostech českého národního obrození. Jak přesně probíhalo národní obrození? To netuším! Ale představuji si ho jako Národní opruzení – smyšlený příběh, kdy Neruda byl ještě kluk, Světlá neměla zábrany, Němcová toužila po lásce a Havlíčkova drzost hýbala dobou.... celý text

Přidat komentář

Lily Sue
předevčírem 2 z 5

Krásná obálka. Super, že jsem si uvědomila, jak byli velikáni naší literatury od sebe věkově. Ale to je asi všechno. Příběh mi přišel plytký, ani historie, ani detektivka ani pořádná duchařina. Zkusím ještě literární hysterii, ta mi snad bude žánrově bližší.

dancadragneel
20.04.2024 5 z 5

Asi chápu proč má tahle kniha takové hodnocení, ale vlastně je mi to líto. Kniha a příběh není špatný. Ano nebude to asi největší klenot našeho státu, ale upřímně je to pěkná pohodová kniha a myslím si, že díky ní jsou ti velcí autoři konečně trochu víc přijatelnější pro mladé. Protože z Boženy se díky této knize najednou stáva jen žena toužící po lásce a ne necitlivá děvka, co napsala Babičku. Z Nerudy se stáva super malý puberťáček a takhle bych mohla pokračovat. Ano příběh má nějaké své mouchy, ale i přesto mě se líbil a můžu jen autorce vzkázat, že to dělá dobře, protože jen díky ní je v mé knihovně po 15 letech Babička a nemám náladu o tom mluvit jako o nejhorší četbě, ale naopak mám sto chutí jí přečíst.


nofreeusernames
19.04.2024

Karel Havlíček Borovský, bad boy národního obrození, a jeho nový kámoš dvanáctiletý výlupek Jan Neruda na stopě malostranského přízraku. Dokud jsem si nepřečetla tuhle romanticko-detektivní-satiru, ve které svou roli sehrají i Božena Němcová, Josef Kajetán Tyl a další hromada osobností, které znáte z učebnic češtiny, netušila jsem, že něco takového ve svém životě potřebuju a že toho chci víc!

Zatímco Průvodce literární hysterií 19. století byla taková sbírka bulvárních mikropříběhů o životech vůdčích postav národního obrození (taky zaměřená na dílo a místa, kde všichni žili a tvořili), tady se Zoe pouští do úplně vymyšleného příběhu. Ten je ale zasazený do víru událostí, které se skutečně staly. Jakože Havlíček asi nevyslýchal s Tylem a malým Nerudou po nocích nevěstky, ale stopro vyhejtil Josefa Kajetána za jeho Posledního Čecha, psal si (a asi nejen to) s Němcovou a přišel o snoubenku, když se přišlo na to, že při čekání na doklady v Haliči zplodil děcko.

U literární hysterie jsem se bavila víc, ale spíš proto, že ta je vyloženě stavěná na koncentraci hlášek a vypointovaných historek, zatímco tady je zápletka, co musí od začátku do konce dávat smysl. Zároveň už to nebylo takové to prvotní wow, které jsem zažila u Hysterie. Teď jsem tušila, do čeho jdu a měla nějaká očekávání. A ta byla z valné většiny naplněna. Je to krátké tak akorát, má to říz, nic podobného jste určitě nečetli, Borovský je můj nový knižní crush a s Boženou tam má dva naprosto top romantické momenty.

eva3992
01.04.2024 4 z 5

Nechte se přenést do doby, kdy žili naši slavní umělci a spisovatelé – Němcová, Neruda, Havlíček Borovský Vydejte se do ulic staré Prahy, poznejte její temné uličky, kde se může stát nejeden zločin. A také stane. Podaří se vám odhalit, kdo za ním stojí?

Tuto knihu jsem si koupila na Listování, kde autorka vystupovala. Přistupovala jsem ke knize trošku s nedůvěrou, neboť jsem četla různé recenze, ale nakonec mě moc bavila.

Hned ze začátku musím říct, že „fanoušci“ výše zmíněných spisovatelů budou ve výhodě a příběh je tak bude asi i více bavit, ale nebojte se toho, třeba vás někdo ze známých zaujme a vy se podíváte i po jeho tvorbě.

Moc mě bavil samotný příběh, místy byl napínavý, místy i trošku romantický, jindy temný a tajemný. Co se mi moc líbilo, tak to, že jsem si díky známým tvářím mohla jednotlivé postavy vizualizovat a tím, že vím, jak jednotlivé postavy vypadaly, jsem se do příběhu tak nějak víc ponořila.

Rozhodně ještě musím zmínit úžasnou obálku, neboť po bližším prozkoumání na ní toho najdete tolik zajímavého. Skvělé!

V nejbližších týdnech bude vycházet druhý díl a díky tomuto příběhu si myslím, že se do něj také pustím.

sabi_z_knihy
01.04.2024 5 z 5

Když jsem se do této knížky pouštěla vůbec jsem netušila, co mám čekat. A to poslední, co jsem čekala, bylo, že po dočtení budu bláznivě zamilovaná do Havlíčka. No jo, nový velký crush. XD
Rozhodně musím vyzdvihnout krásně psaný příběh. Čtení rychle ubíhalo a příběh krásně plynul. Líbilo se mi, jak se fiktivní detektivka prolínala se skutečnými autory. V knížce se nám střídaly pohledy různých postav a pokaždé jsme získali trochu jiný pohled na celou situaci. Moc se mi líbilo, jak tam autoři byli vykreslení, vždy jsem všem fandila. Zoe dokázala skvěle popsat každého z nich. Krásně nám je přiblížila a prozradila nám o nich spoustu informací. A všechny ty romantické pletky? O můj bože, jak já jim všem fandila!
A něco málo ke každému autorovi: Božena byla hned po Havlíčkovi má favoritka. Líbilo se mi, jak si nedala nic líbit. Jak jsem už několikrát zmínila, Havlíček je teď moje láska největší. xd Pokud mám být upřímná, Tyl mě místy docela štval, ale jinak jsem ho taky měla ráda. Malý Neruda byl moje další láska a jeho vztah s Havlíčkem jsem zbožňovala. Pokud jde o Karolinu Světlou, tak že jde o ni mi došlo až tak v půlce knížky... nevadí, už se to víckrát nestane. (Snad jsem na někoho nezapomněla)

Moc moc moc doporučuju! Je to vážně skvělý příběh, který nám dává pohled do národního obrození. Pokud ve škole třeba NO právě probíráte, je tato knížka skvělá volba. Už 2 moje kamarádky si knížku přečetly na mé doporučení a moc se jim líbila. Dokonce jsem ji doporučila i svému profesorovi z češtiny, tak uvidíme, co na ni řekne. :D

4,8/5

instagram: sabi_z_knihy

BlueberryMuffin
15.03.2024 3 z 5

Dávám tři hvězdičky, protože jsem jednu prostě musela přidat z důvodů, že: a) zjevně nejsem úplně cílovka (ráda se na videa na Instagramu podívám, ale stále vlastně o období nic moc nevím (to není problém špatného zábavného vzdělávání, ale mojí děravé hlavy a že si ze školy nepamatuju pořádně ani základ, na který nové informace přidávat :D). Oceňuji nápad a všechno, ale prostě beru v potaz, že kdybych si nemusela vždycky vzpomínat, že Tyl byl vlastně zesměšněný apod., víc bych si to užívala b) starší knížky mi jdou hůř číst. A tady jsou někdy úryvky reálných textů (jak jsem pochopila) nebo něčeho aspoň v podobném duchu, co tím pádem musím mini luštit, ale objektivně je to tím pádem spíš na pochvalu
c) často mi přišlo, že emoce nejsou dost do hloubky, ale netuším, jak s nimi v knihách pracovali dřívější spisovatelé a jestli to tím pádem taky není autentické - navíc z té starší uctivé společnosti, kde si kdysi i vykali v rodině, mám takový pocit celkově, takže to nemůžu rovnou hodit mezi mínusy. :)

Dvě hvězdičky přesto ubralo to, že místy byly skoky v čase bez uvedení, že se to děje, ale hlavně tohle: Spíš než detektivka s romantickou zápletkou je to něco jako romanťárna s pár prvky detektivky. To "něco jako" nemyslím špatně, jen nechci mystifikovat zase tímhle směrem. :) Ohledně detektivní stránky souhlasím s Havlíčkem, že to moc nedává smysl. Přišlo mi to jako moc náhle a z čistého nebe. A v celé knížce o to většinu času vůbec nejde. Ale právě – o tuhle část navzdory anotaci v podstatě vůbec nejde. Takže jsem si čtení i tak užila a i přes trošku zmatkářský závěr se těším na pokračování. :)

JointlieKat94
08.03.2024 4 z 5

Kdo sleduje Zoe na instagramu, a kdo slyšel Národní opruzení v začátcích, přímo z úst autorky, ten věděl, do čeho půjde. :) a já byla mezi nimi, a nakonec jsem moc ráda, že to mám i knižně.

Obálka je prostě nádherný kus, maximálně propracovaný, všechny ty detaily.. Po každé přečtené kapitole jsem si obálku prohlížela, a po každé jsem našla něco nového. Dává to smysl, je to příběh. Za to velké plus! A velké plus taky za minimum chyb ( vlastně jsem asi ani žádnou nenašla a jsem fakt šťastná, když si to v duchu nemusím opravovat )

Co se týče příběhu.. každý, kdo zná autorčinu tvorbu ví, jak je to myšleno. Je to prostě smyšlený příběh ( i když né vždy, uhádnete? ) reálných postav. Každýmu totiž ve škole cpali do hlavy data a tvorbu těchto autorů, Zoe nám všechny ty lidi představuje víc.. tak jako lidsky. Byli to lidi. Byly to děti. Někdy kamarádi, někdy rváči, a měli svůj názor i své lásky a pocity. A o to tu jde.

Čtení se mi líbilo, kouskovala jsem si to na kapitolu každý večer a teď je mi líto, že je konec, bylo to vlastně strašně krátké.. ale, prý se něco chystá! A já se na to budu zase těšit! :)

kaca1530
04.03.2024 3 z 5

Jedna z nejhezčích obálek, co jsem kdy viděla! Bezva téma, podněcuje k hledání dalších informaci a ověřování, co je fikce. Taky má pak člověk přehled o základních postavách národního obrození a věkových rozdílech mezi nimi. Nicméně autorka má moc velký záběr na malém prostoru.

Sigurd_Lesandi
24.02.2024 2 z 5

Začneme pozitivně, autorka opravdu umí psát čtivě. Věřím, že jestli se jednou pustí do čisté fikce, tak by to mohlo být opravdu dobrý.
Tak a teď k tomu ostatnímu. Nepochopil jsem, co mi kniha měla předat. Není totiž použitelná ani jako detektivka, ani jako historický román. O oné detektivní zápletce se ani nemá smysl bavit. Nebylo to tam. Ono totiž nalezení mrtvoly k dobré detektivce úplně nestačí. Nehledě na to, že je celá vystavěná způsobem, ve kterém se na začátku dozvíme o vyšetřování, a na konci si autorka vzpomene, že by to chtělo i nějaké rozřešení.
Teoreticky se dá kniha použít jako doplnění informací ohledně historických postav. Pokud třeba studujete na střední škole a připravujete se na maturitu, tak to může být fajn. Já se nic nového nedozvěděl. Autorka se této době hodně věnuje, o to víc mě ale překvapuje, že si myslela, že 176 stran bude stačit. 176 stran je všeobecně opravdu málo, o to víc, pokud se bavíme o historicko/detektivním románu.
Autorka se pokusila o jakýsi mix, ze kterého za mě nevzešlo vůbec nic. Nemůžu doporučit.

LuckaH2
27.01.2024 4 z 5

Za mě male minus, ze to bylo celkem kratke. Přistupovala jsem k tomu jako fikci a pak si po přečtení dohledavala o spisovatelich informace. Ve skole nam řekli co kdo napsal, ale tohle je takove uvědomění si, ze to byli kdysi detmi, ze to byli lidi s city, neuspech, laskami, zklamanimi. Četlo se mi to dobře a sama bych si odbornou literaturu na toto téma obrozeni nečetla;-)

Anniee
20.01.2024 3 z 5

Kniha mě sice nenadchla tak jako Literární hysterie, ale zase mi to dotvořilo obrázek té doby a vztahů a rozdílů věku oněch literátů. Detektivní zápletka za mě nebyla až tak nutná, ale postavy mě bavily velmi. A myslím, že jsem snad poprvé i ochotná si přečíst nějaké dílo z doby NO, což považuji za úspěch.

Durancie
05.01.2024 4 z 5

Praha, 40.l. 19.st. Mladý redaktor Karel Havlíček Borovský je zcela okouzlen spisovatelkou Boženou Němcovou. A je to vzájemné.
Havlíček si také vytváří vřelé přátelství s malým Jeníčkem Nerudou z prodejny tabáku U dvou slunců. Ten se zase kamarádí se slečnami Rottovými, Johankou a Žofinkou.
A šup, stane se vražda! A hned několik! A naše parta hic se srdnatě pouští do řešení celé tajemné události. Jak to dopadne?

Souhlasím s ostatními, že ten dvouletý skok v čase tam nebyl znát. Zápletka i rozuzlení jsou sice trochu pitomé, ale vynahrazuje to plejáda slavných spisovatelů a vztahy mezi nimi. Milé, vtipné, národní. A Havlíček je nejlepší.

_čtenářka_
11.12.2023 2 z 5

Jako ozvláštnění studia české literatury je to podle mě úžasné dílo. Jako beletrie už ale ne. Do poloviny mě kniha nijak neoslovila. A to si u knih této délky (ani ne 200 stran) představuji, že budou skvělé od začátku do konce.
V polovině jsem se začala bavit, odstartoval to jeden moc povedený vtip. Trochu jsem se ztrácela v čase, protože v ději je v jednu chvíli skok o dva roky do předu, což se vůbec nepropsalo na postavách. Ale moc se mi líbí důmyslnost zapojení hrdinů obrození a jemné narážky na jejich další vývoj.
Od autorky jsem četla Literární hysterii a mám její tvorbu opravdu ráda. Národní opruzení je podle mě úžasný doplňkový materiál k výuce.

HelVall
03.12.2023 3 z 5

Kniha byla zajimavá. Nechci autorku nijak moc hanobit. Píše dobře. Do postav se jde vcítit a humor, který mezi postavami vzniká je prostě dobrý.
Odvrácená strana téhle knihy je, že člověk se lehce ztratil v ději. Jedné kapitole rok xxxx a hned další kapitola myslíte si že je stejný rok jen třeba o pár měsíců dál a BUM jste posunutý o dva roky dál a dozvíte se to až po třech stranách. Detektivní příběh je moc uspíšen. Kdyby se rozvedl do alespoň další kapitoly bylo by to zlepšení.
Líbilo se mi propojení s mystikou (přeci jen je to v Praze za národního obrození)
Nejlepší postava byl Karel Havlíček Borovský.
Proto dávám 2,5*

lenka7348
21.11.2023 2 z 5

Jako, no, ehm, COŽE??? V hlavě mám takový bordel, že se mi to ani nechce hodnotit. Dávám 2* jen proto, že autorka píše čtivě, ale měla by se věnovat spíše pohádkám nebo fantasy.
Kniha mi připomíná situaci, kdy pejsek s kočičkou pekli dort. Recept: splácáme dohromady reálné postavy české historie, přidáme hlavní hrdiny jejich knih, okořeníme dobovými drby, nesmí chybět špetka Jacka Rozparovače a nějaké té romantiky, dáme do trouby, a čekáme, co z toho vyleze. Ano, něco opravdu vylezlo, totální opruz. Dospělý člověk, který dával v hodinách dějepisu a literatury pozor, si to tak nějak přebere. Pokud knihu ale čte nějaký teenager nebo člověk, který je národním obrozením nepolíben, musí mít v hlavě opravdu guláš. Pokud to mělo v lidech vyvolat chaos a nepochopení, pak bravo, povedlo se.

PS: Dosud jsem nevěděla, že má/měla autorka podcast, který se tomuto období věnuje. O to větší je škoda, že se snažila do 173 stran nacpat několik témat, čímž vlastně pohřbila to nejdůležitější. Méně je někdy více.

Pentlička
17.11.2023 2 z 5

Čekala jsem něco výjimečného, protože NO je krásné téma, a dočkala jsem se zklamání. Nedokážu ani určit, kdo by knihu měl číst. Téma bordelu mi pro děti nepřijde moc vhodné a pro dospělého zase kniha nemá valnou literární hodnotu. Něco je reálné, něco ne. Vyberte si, čemu budete věřit. Přínos tedy nulový. Kniha se snaží být vtipná za každou cenu a mně tento způsob nebaví. Škoda.

Šárušš
11.11.2023 5 z 5

Kniha byla pro mě jedno veliké neznámo. Sáhla jsem pro ni, kvůli tomu, že autorku sleduji na sociálních sítích, a zároveň se mi hodila do ČV, ale nevěděla jsem, co od ní přesně čekat.
Tím více mě asi překvapila. Kniha je velice čtivá a je přesně pro ty, kdo mají rádi detektivky, literaturu a se špetkou romantiky k tomu.

LenkaKa
06.11.2023 2 z 5

Mě to teda moc neuchvátilo. Viděla jsem autorku živě na Listování a tam byla skvělá a hodně jsem se pobavila s její druhou knihou, ale číst ji nebudu.

roso.mak
30.10.2023 5 z 5

Tak tohle mě fakt bavilo!

Mladý Neruda s mladou Karolínou Světlou, Borovským a srabem Tylem pátrají po vrahovi prostitutek.

A ten závěr! Většina spisovatelů detektivek se snaží dát svému vrahovi nějaký uvěřitelný motiv, i když vraha prezentují jako naprostého magora. Jenže na rozdíl od této autorky zapomínají, že magor je většinou magor, protože je magor. Přesto se v knize rozhodně nebudete ztrácet a slibuji, že se budete velmi bavit.

Rosse
27.10.2023 3 z 5

Nedokážu s jistotou říci, zda měla být hlavním bodem příběhu detektivní zápletka nebo romantická linka mezi Boženou a (nechte se překvapit). Romantická linka se mi hodně líbila, ale ta detektivní dost pokulhávala. Kdyby dostala více prostoru, rozhodně by si kniha zasloužila nálepku "detektivní román".

Mimo mou neukojenou touhu po zajímavé detektivní zápletce se kniha četla svižně a místy byla i zábavná. Být autorkou vůbec bych se nebála víc rozepsat, věřím, že by to potěšilo nejen mě, ale i více čtenářů.

Hlavně kvůli závěru, který byl dle mého názoru hodně uspěchaný, dost šílený a nepromyšlený. Kdyby bylo knize věnováno o 200 stránek víc možná bychom se dočkali propracovanějšího a ucelenějšího příběhu.

Věřím, že si kniha najde své čtenáře. Možná spíše mladší osazenstvo než mou třicetiletou maličkost. :)) Jak jsem již psala výše - nemohu knize upřít čtivost a zábavu, díky čemuž se rychle četla a to je podle mě pro knihu také důležitý faktor.