Nanebevzetí Karla Kryla

Nanebevzetí Karla Kryla https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41969/nanebevzeti-karla-kryla-41969.jpg 5 26 7

Kniha věnovaná osobnosti legendárního písničkáře. Kromě řady ověřených informací přináší kniha také dosud nepublikované dokumenty jako např. autografy nejslavnějších písní, fotografie, ale také výběr z Krylovy exilové korespondence rodičům. Do knihy jsou zakomponovány i soudy a hodnocení současníků, s mnohdy zcela odlišnými stanovisky.... celý text

Přidat komentář

fes
30.08.2023 3 z 5

Zdálo by se - na tak zkušeného a vynikajícího autora řady knižních rozhovorů - poněkud jednoduché: Více než polovinu textu tvoří převzaté texty jiných, nejčastěji dopisy samotného Kryla jeho matce (trochu mamánek no..., ale takovými bylo více osobností).
Zajímavé je, že zatímco Krylovy dopisy řazené chronologicky odhalují starší skutečnosti běžné veřejnosti méně známé (někdejší písničkářův osobní život v době německého exilu), autorský text se zabývá naopak novější dobou v Česku po jeho návratu (po '89).
S tím, jak se obě "části" prolínají a časově přibližují, vzniká trochu zvláštní napětí. Nevím, zda tohle byl přímo autorský záměr, ale dílko tím získává i nečekaně umělecký beletristický rozměr. V tom mne knížečka zaujala nejvíc.

a304
19.09.2022

(SPOILER) OCHLADILO SE, vzala jsem si svetr a vzpomínám na Kryla, ten by nás nezradil, ve funkci prezidenta, že by proběhly tunely, to si neumím představit... Chybíš nám, čím dál víc, škoda , že to tvé srdce nevydrželo...Voda fuč, ocelárny fuč, zlatý poklad fuč, zbrojní průmysl fuč, výstavba bytů fuč, zemědělská družstva fuč, armáda fuč, všechno odnes čas a přituhuje...
Symbol svobody dodýchal, po návratu domů. Dnešní demokracie /? / mnoho srdcí dobije, než se smíříme, že je jen pro někoho, pro ty, co se nám smějí, že nevíme, oč tu běží, víme o "chechtáky", ale je z toho smutno...
Kdo se směje naposledy, ten se směje nejvíc.
Doporučuji knihu i šíření odvážných písní našeho rýpala Kryla.


minirock
05.12.2021 4 z 5

Kryla uznávám jako písničkáře, mám některé jeho desky dodnes. Jeho poezie je mi už méně srozumitelná. Soudě podle knížky to byla rozporuplná osobnost s komplikovanou povahou. Lidé znali jeho písničky, méně už asi jeho názory které mnohé překvapily a jeho popularita po návratu z exilu postupně slábla. Přesto mě některé věci překvapily, např. to že nechtěl zpívat s Gottem a neměli se moc v lásce, ale ani jeho vztahy s mnoha ostatními exulanty nebyly příliš dobré. Kryl byl prostě svůj a jeho brzká smrt všechny zaskočila. Hodně tady chybí, jeho písničky které mohl ještě spoustu let skládat, tedy určitě.

šipek
22.03.2021 5 z 5

K této knize není co dodat, kdo měl rád jeho písničky ať si přečte. Zajímavé jsou dopisy z exilu mamince.

JPBelmondo
18.05.2017 5 z 5

Chybí TADY čím dál víc. A to nejen na poli hudebním. Nesmírně inteligentní člověk, jehož moudrost a znalosti mě neustále udivují a vize fascinují. Nedoceněná, nadmíru výjimečná bytost. Knížka je obrovským obohacením nejen duševním.

Hun
03.10.2016 5 z 5

Skvělý pohled do soukromého života Karla Kryla zejména v exilových letech. Jeho hrátky s češtinou i v dopisech matce jsou kouzelné:

„Obdržel jsem slovníci od přítele. Jest jich dvé a zovou se oba synonymickými. Jeden číslo jedna a druhý o číslo vyšší.“

1alena1
29.12.2015 5 z 5

Karel Kryl mě nikdy nepřestane něčím překvapovat, klobouk dolů.