Pozdravná salva

Pozdravná salva https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447842/bmid_pozdravna-salva-GlM-447842.jpg 5 16 4

Na počátku Pozdravné salvy pro velvyslance je Jacku Aubreymu navráceno velení. Vyplouvá na tajnou misi spolu se svým dávným přítelem doktorem Maturinem a s posádkou pečlivě vybraných mužů, z nichž většina se svým kapitánem prožila dobrodružné a výnosné plavby už v dřívějších letech. Jenže nápaditost a důvtip Patricka O’Briana jsou zárukou, že nic nedopadne tak, jak jeho čtenáři i postavy očekávají. Zvraty a kličky, vedlejší zápletky, ozvěny minulosti, to jsou jediné jistoty této úžasné ságy. Vyprávění proudí po dalekých mořích a exotickými krajinami, s flórou a faunou k uspokojení Maturinovy nevinné zvídavosti, včetně prostoru pro jeho práci s pláštěm a dýkou. Závěr knihy zanechává čtenáře víc než nedočkavého, jaký bude následující díl.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Thirteen-Gun Salute , 1989


více info...

Přidat komentář

kyssling
06.02.2023 3 z 5

Další dobrodružství, ale chybí mě ten pověstný pepř, trochu více humoru, možná zajímavější situace, konverzace...

elcapitano
13.11.2022 5 z 5

Miluju tuto serii. Dokonce - i částečně kvůli ní - jsem se už dvakrát plavil na dřevěném plnoplachetníku (La Grace a Gotheborg) a mohu zodpovědně prohlásit, že pan O'Brian je opravdu znalec. A to nejen technikálií, jako je lodní konstrukce, řády či organizace života na takové lodi, ale předvším umí vystihnout atmosféru lodě do sebemenšího závanu větru za psí hlídky či zhoupnutí hamaky.
Bavila mne i špionážní stránka knihy (v některém z předchozích dílů mi přišla překomplikovaná, zde byla jasná a zábavná).
Velmi jsem oceňoval "poznávací" téma - několik letmých zmínek o Alexandrovi Huboldtovi mi udělalo neskutečnou radost; vřele doporučuju postavu AH pozornosti čtenářům této serie.
Reaguji na komentář MartinavonHau přede mnou: pobyt v kláštěře jsem vnímal jako takový před-Darwinistický pohled na vývoj přírody, uzavřené teritorium, podobně jako o pár let později Darwina oslovily Galapágy. Myslím, že autor zde předvedl, a neustále předvádí, krásný vhled do myšlení tehdejších učenců, v zásadě těsně před nástupem moderní vědy.
Smekám klobouk před překladatelkou Lindou Bartošovou, zorientovat se v těch všech úponových lavicích, brámových čnělkách a závětrovkách nebylo jistě jednoduché, zvláště, když spousta tohoto názvosloví je nám, suchozemcům, naprosto cizí.
... edit: a ještě jsem zapoměl zmínit ten neskutečný a přitom nenápadný humor v dialozích. To když si člověk náhodou přečte nahlas, tak se úplně smíchy rozsype:)


MartinvonHau
25.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Tuhle sérii prostě nejde nemilovat. Patrick O´Brian má neuvěřitelný přehled o vrcholném období britského námořnictva a díky tomu jsou jeho postavy neskutečně plastické. A dokonale nastudováno má i tehdejší lékařství. A tak jsme svědky pro nás nepochopitelných, ale v té době u vědychtivých mužů zcela běžných situací. Někdy to vypadá jako z Kmotra, kdy zabitého nepřítele zlikviduješ tak, že ho rozpitváš. A to jen proto, že ve sbírce nemáš bělošskou slezinu. Jack Aubrey je zase kapitán na seznamu a společně s Maturinem čelí útrapám plavby i intrikám nepřítele. A oba jsou v nejlepší formě. Jediné, co mi moc nesedělo, byla "hipísacká" vložka v budhistickém chrámu. Ale to je maličkost. Tohle je prostě neskutečné čtení a povinnost pro všechny, kteří mají rádi moře, plachetnice a nádherné 19. století.

dan-sam
30.09.2021

Tentokrát jsem se prokousával trochu pomaleji, přeci jen ty "vyjednávací" díly mi tolik nej(e)dou, avšak atmosféra daleké Jávy a především Maturinovo nadšení nad tamní florou a faunou mě nadchlo víc než obvykle. Rozhodně nevynechat, je to důležité pro návaznost k Muškátu útěchy.