Muškát útěchy

Muškát útěchy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471927/bmid_muskatu-utechy-5rY-471927.jpg 5 17 4

Patricka O'Briana považují mnozí za největšího anglicky píšícího autora historických románů. V Muškátu útěchy jsou Jack Aubrey a Stephen Maturin stále ztroskotanci na neobydleném ostrově v holandské Východní Indii, kde na ně zaútočí zuřiví malajští piráti. Námořníkům se podaří je odrazit a posléze z ostrova uniknout do Batávie. Tam získají novou loď, se kterou mohou pokračovat v plavbě, ale pustí se do lovu nepřátelské lodi, načež v noci uvíznou v prudkých přílivových proudech mezi ostrovy a bitva se dočká nečekaného rozuzlení. Cestou do Botanické zátoky objeví důvody vylidnění jednoho ostrova a nakonec se zapletou do mnohem záludnějších konfliktů v děsivé trestanecké kolonii v Novém Jižním Walesu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Nutmeg of Consolation , 1991


více info...

Přidat komentář

kyssling
07.10.2023 4 z 5

Překvapivě výborné pokračování, v rámci série nadprůměr, připadá mě, že se autor konečně přestal tolik vykrádat, omezil příliš obšírné popisy a kromě výborných dialogů přidal i zajímavý příběh !

Francois17
24.05.2023 5 z 5

Bylo to výborné, velice pestré, možná jeden z nejlepších dílů série. Ale abych si mohl přečíst Muškát útěchy, musel jsem si znovu přečíst Pozdravnou salvu, protože už jsem si to nepamatoval. Četl jsem to minulé léto. Tentokrát jsem si rovnou přečetl i Clarrissu Oakesovou.


elcapitano
26.11.2022 5 z 5

Tentokrát jsme v Austrálii, těžiště knihy se mírně přesunulo z Jacka a věcí plavebních na Stephena, tamní exotickou přírodu a popis popis fungování tehdejší britské trestanecké kolonie. Hodnotit knihu snad už ani nebudu, je jako všechny v serii výtečná. .. Stále víc a víc si všímám humoru mezi řádky, občas mám dojem, že čtu Saturnina, jen ne tak prvoplánového.

MartinvonHau
22.03.2022 5 z 5

Útok domorodců, nečekané vysvobození... Zatím asi nejdobrodružnější díl v sérii. Tedy aspoň zpočátku. Ale je to O´Brian a ten dokáže i taková rodokapsová a braková témata pojmout s noblesou. Muškát útěchy začíná tam, kde Pozdravná salva skončila. A pokračuje do Austrálie, které zatím v románech nehrála příliš velkou roli. Tam se oba hlavní hrdinové zapletou do místních problémů. A zatímco začátek je takový až béčkově akční, v Austrálii je to zase ten pravý O´Brian. Opět ukazuje až neskutečnou znalost historie a historických reálií. Prostě opět špička v katagorii historických románů a absolutní vrchol v literatuře pojednávající o námořnictvu napoleonských válek. Těším se na další díl.