Nabídka, která se neodmítá...

Nabídka, která se neodmítá... https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155019/nabidka-ktera-se-neodmita-155019.jpg 4 41 15

Svět po jaderné válce není zrovna nejpříjemnějším místem pro život, ale pořád je to o chlup lepší, než tlačenice v masovém hrobě. Lidé vylezli z děr a protiatomových krytů, evoluce si vystřelila mozek z hlavy a civilizace nastartovala další sebedestruktivní kolečko. Čtyři povídky z postapokalyp­tických Spojených států, z moderních, válkou nedotčených měst i nejhlubších pustin, z utajených vojenských bází a opuštěných bunkrů. Chladnokrevní žoldnéři, expedice bez návratu, potírání drogových kartelů a pátrání po pravdě, kterou by všichni nejraději nechali pohřbenou. Počet mrtvých narůstá téměř stejným tempem jako počet vypitých panáků, a válka – ta zůstává stejná… -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Affares
10.11.2022 3 z 5

Za mne ano i ne. Střed. Jelikož mám svět Fallout docela načtený a hlavně desítky(možná stovky) povídek od amatérských autorů, zde jsem v knižním pojetí čekal o něco více. Kniha není špatná, stojí za přečtení, ale zase jsem z ní radostí neskákal.

kokrokr
25.09.2021 3 z 5

První povídka má jakousi podivnou pointu, která nic nevysvětluje. Autora pak v pokračování inspiroval film Sedm statečných viz. nábor lidí na hledání vaultu 19 a PC hra Fallout. Jsem jen občasný hráč, ale ve světech Falloutu 3, 4 a New Vegas jsem strávil řadu týdnů. Tyto hry jsem hrál v již dosti zralém věku, přesto mě neuvěřitelně přitahovaly. Má zvědavost proto zapracovala a já knihu z tohoto prostředí vzal rád do ruky. Občas to bylo trochu chaotické, ale celkem dobře popsané. Slušný průměr.


finka
15.09.2021 4 z 5

Hodnotím jen kvůli první povídce, hodně se od ostatních lišila - ty tři jsem ani nedočetla. Ovšem Bod zlomu mě vyloženě nadchl.
Koukla jsem i na ostatní Sládkovy knihy, ale zázrak se už nekonal. Škoda.
Jo, jo, většina z nás má zkrátka svůj oblíbený žánr...

kalache
02.03.2021 3 z 5

...drsná kniha pro drsné hochy a dívky,my měkoty trochu tápem...

Solverino
30.12.2020 5 z 5

Wow! Za mě moc pěkný a lehce čtivý, hned jsem si vzpomněl na kultovní sérii her Fallout, Fallout 2 a Fallout : Tactics. Moc pěkné se to čte a přál bych si více takových delších povídek, novel a klidně i více dílny román. Děkuji autorovi za dobrý zážitek, jen tak dál!

roso.mak
21.12.2020 3 z 5

(SPOILER) Sbírka je poměrně nesourodá. První povídka, mimochodem s takovým divným koncem, má jiného hrdinu, než zbytek povídek.

Druhá povídka, je docela vodvaz, bohužel zápletka nakonec zůstává z velké části nedořešena, protože autorovi se nechtělo vymýšlet, co za tajemství záporňáci schovávali. Další povídky jsou čtivé, ale průměrné.

Docela příjemné čtení na jedno odpoledne, ale top české scifi to tedy není.

jockel
17.07.2020 4 z 5

Dobře se mi četla a postapokalyptický svět mám rád.

trudoš
23.06.2019 3 z 5

Zkraje rovnou přiznávám, že ohledně hry Fallout vím kulový. Ne že by to nějak souviselo s kvalitou knihy, to spíš tak na okraj.
Co se Martinu Sládkovi nedá upřít, je pěkně načrtnutý svět po jaderné válce. Ať už v tom má prsty jeho fantazie, nebo opis herního systému, je to bezesporu páteř celého vyprávění. Dále už obsahuje velkou dávku kulhánkovsko-kotletovské stylistiky, která ztrácí body pouze kvůli prvoplánu napsat akční střílečku a opakujícím se FPS scénám, které by byly fajn, kdyby nepopíraly základní matematické poučky - k zabití monstra potřebuji jeden náboj, ergo chci-li zabít tisíc monster, potřebuji tisíc nábojů. Normálně bych to ani neřešil, ale sám autor několikrát poukazuje na nedostatek střeliva a pak nakráčí do podzemí a utrácí jak o Vánocích.
Jinak mě trochu zklamala lineárnost příběhů, většinou v nich není žádný extra zvrat, lépe řečeno, zvrat, který by překvapil. Na druhou stranu, celá ta atmosféra postkatastrofické kovbojky o osamělém střelci má bezesporu svoje kouzlo.

albert666
14.09.2018 5 z 5

První dvě povídky bomba, ty další dvě jsou už trochu slabší. Škoda, že autor v tomto tématu už dál nepokračoval.

Lmslaver
18.08.2018 4 z 5

Knížka Nabídka, která se neodmítá obsahuje čtyři povídky – příběhy. První Bod zlomu je akční kyberpunková jízda. Další tři povídky jsou ze světa postapokalyptické hry Fallout 2 a hrdina Reinhard se pohybuje v prostředí známém každému hráči a fandovi tohoto RPG. Opravdu nejde odmítnout nabídku podtrženou zvukem rotačního kulometu ve vražedné radioaktivní pustině při hledání tajemného Vaultu 19. Finále a pointy jednotlivých povídek mohly být sice trochu propracovanější, to jediné bych možná vytkl, ale jinak u mě převládá nad touhle knihou pocit spokojenosti.

aspik83
14.06.2016 4 z 5

Pro Olle3...
Já to pochopil tak, že chtěla zničit nynější lidstvo...
Jinak první povídka se mi líbi méně. Ale ty z Falloutu.... Prostě super. Zen svět miluju...

Temný snílek
29.08.2015 4 z 5

Kniha je prvotina Martina Sládka, nehraje si nic velkolepého, přesto (i právě proto) stojí za pozornost fanoušků postapokalyptických světů, akčních přestřelek a drsných hrdinů, které je lepší neštvat, pokud tedy netoužíte sbírat své zuby (a možná i střeva) z podlahy.

Velkým kladem knihy bylo, že jsou všechny příběhy napsané čtivě a svižně, proto si četbu užijete, i když předvídáte každý krok postav, které jsou jednoduché, stejně jako dějové linie. Všechno rychle odsýpá, přestřelky doplňují hlášky, mrtvoly, a dojde i na sex. Co více si od odychovky přát?

Nabídka, která se neodmítá... je zdařilou prvotinou českého autora, jehož příběhy mě zaujaly a dalším se bránit nebudu. Pokud máte rádi sci-fi, které si nebere servírky s ničím, tak to pro vás bude tahle kniha to prvé.

Brace
23.04.2015 3 z 5

Kniha s příběhy na motivy kultovní počítačové hry Fallout. Autor měl práci trošku usnadněnou, protože "jeho" svět před ním už vymysleli jiní. To ovšem nesráží kvalitu textu, která fanouška zmíněné hry potěší, ale rozhodně nečekejte zážitek srovnatelný se hrou samotnou (kdo hrál první dva díly, pochopí).

olle3
12.08.2014 3 z 5

Mně se to, až na několik málo nudnějších pasáží, líbilo.

Pochopil někdo pointu té první povídky?

s-reader
27.08.2013 3 z 5

Potoky krve, praštění kostí a vyhřezlé orgány. Kulomety, granátomety, plamenomety, plazmové pušky a laserové zaměřovače. Tak vypadají typické rekvizity akčních povídek a románů balancujících na rozhraní sci-fi a fantasy, jež by mohly dostat i přízvisko „military“. Někdo je čte rád, hlavu příliš nezatěžují a o dynamický spád děje v nich nouze nebývá. Pokud ovšem patříte k těm, kteří je považují za bezduchý škvár, pak se raději knize Martina Sládka Nabídka, která se neodmítá vyhněte.
V knize najdeme čtyři rozsáhlejší povídky, částečně spolu svázané. Bod zlomu, Nabídka, která se neodmítá, Perný den a Slib.
Akční žánr je odpočinkový, srovnatelný s počítačovými hrami nebo bojovými filmy. Kniha Martina Sládka vše, co se od takové literatury očekává, splňuje.

Štítky knihy

postapokalyptické romány

Část díla

Autorovy další knížky

Martin Sládek
česká, 1986
2018  75%Hladová smečka
2020  83%Časovládci: Skryté ostří
2013  76%Nabídka, která se neodmítá...
2016  74%Hodina vlků
2023  85%Železné srdce