Na západ severozápadní linkou

Na západ severozápadní linkou https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505924/mid_na-zapad-severozapadni-linkou-h3L-505924.jpg 4 15 5

Jak by zněl soundtrack míst, jako jsou Seattle, Salt Lake City, Portland či Vancouver? Co se vám může přihodit na místech, kde se natáčelo Městečko Twin Peaks? Kolik času se dá strávit v knihkupectví a proč člověk na severozápadu Spojených států myslí na Znojmo? Jindřich Janíček přichází s originálním a graficky opulentním cestopisem, ve kterém naplno využívá svou fascinaci americkou geografií, folklorem či popkulturou. Autor se snaží uchovat v paměti zážitky, které těžko dokázal slovy popsat svým známým a přátelům, jeho deníkovému vyprávění nechybí úžas a ohromení, jaké se poštěstí člověku zažívat na cestě, ani příjemně všudypřítomná sebeironie. Vtahující zážitek dotváří Janíčkova obliba amerického písničkářství, takže kniha má svůj pomyslný hudební doprovod od Julien Baker, Talking Heads či Sun Kill Moon.... celý text

Přidat komentář

Yardak
15.06.2023 4 z 5

Netradiční cestopis i komiks v jednom balení. Janíčkovy kresby jsou velice osobité, pocitové a většinou zajímavé...i proto toto dílo je spíše takovou pocitovou vzpomínkou na americký výlet z roku 2019. Přesto věřím, že tento komiks může mnoho lidí oslovit, zejména ty, kteří rádi zavítají do starých knihkupectví, dobrých kaváren nebo mají slabost pro přírodní parky či architekturu a to především mostů :-). Za mě osobně je láska k Americe dalším plusem (a taky samozřejmě Twin Peaks) :o)). Dobrá kniha, 4 hvězdy.

trudoš
17.04.2023 3 z 5

Předchozí dílo - B jako běžec - ještě alespoň rámcově dodržovalo jakýsi koncept komiksu, ovšem titul Na západ severozápadní linkou je už čistě ilustrovaným cestopisem potažmo deníkem z cest. V tomhle ohledu pak funguje jen napůl, protože spíše než průvodce po místech působí jako autorův zpovědník dojmů a pocitů, jež si z cest odnesl. Kdybych strávil těch deset dní s ním, asi by mi mnohé z textu dávalo víc smyslu, takhle jsem jen mohl tiše závidět při jednotlivých zastávkách u fantastických mostů a zalesněných lokalit, ale více mě neoslovilo, snad jen příhoda z Twin Peaks. Přesto barevné ladění vyprávění člověka ani na minutu nenudí a dává celé knize nostalgický nádech, který si člověk užije především v okamžiku, kdy venku prší a on nikam nemůže. Osobně bych pak uvítal víc textu, třeba i na úkor impresionistických maleb. Obzvláště to vzpomínání na dětství a popkulturu devadesátek mě hodně bavilo. A možná i nějaký ten soudtrack by se hodil, protože na hudbu autor evidentně hodně dá.


Limonadovyjoe
29.03.2023 5 z 5

Cestopis, který vám nedá moc rad na cestu, neukáže největší turistické taháky ani neporadí, kde se dobře najíst. Tohle je osobní galerie útržků subjektivních vzpomínek autora doplněný malým množstvím textu situací a míst z 12ti denního roadtripu po Washingtonu a Oregonu.
Z ilustrací jde úplně cítit ten génius loci sychravého počasí, hustých jehličnatých lesů, kávy, žlutých pruhů a malých městeček pod horami.

Tohle je pro milovníky spojených států a pro ty, kterým se tahle místa už povedlo navštívit.
Já mám v šuplíku důkladný plán vlastní cesty po stejných místech a zrušené letenky - dva roky covidu náš výlet posunuly na dobu neurčitou. Ale chci tam!

popeluška
24.01.2023 4 z 5

Hodně zajímavý komiks. Líbil se mi. Moc pěkně udělaná kniha.

tetecek
20.12.2022 5 z 5

Skvělý cestopis. Vždycky jsem chtěl na svých cestách skicovat své zážitky, ale naposled jsem to udělal před 40 lety při své první cestě do Českého Krumlova. Poprvé a naposledy, jak zpívá Michal Prokop. Fotky z dovolených totiž nikoho, kdo tam přímo nebyl, nezajímají. Tyto kresby mě fascinují nejen vizuálně, ale slyším z nich i vítr v korunách stromů a cítím vůni pryskyřice oranžových borovic.