Na světě nejsou jen pomeranče

Na světě nejsou jen pomeranče https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15538/bmid_na-svete-nejsou-jen-pomerance-D1f-15538.jpg 4 114 17

Prvotina jedné z nejvýraznějších současných anglických autorek. Zčásti autobiografická kniha vypráví v první osobě příběh dospívající dívky, jejíž život se v mnoha směrech liší od představ většiny lidí. Celá kniha je napsaná velmi živě a s jemnou ironií, je zabydlena svéráznými ženskými postavami a téměř dokonale postrádá jakékoliv mužské postavy, je prokládána pohádkovými příběhy, které vyvažují jednoduché prostředí, v němž se román odehrává, a přináší originální pohled na hledání lásky a vlastní životní cesty.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Oranges Are Not The Only Fruit , 1994


více info...

Přidat komentář

bob0985
31.01.2024 4 z 5

Toto je druhá kniha od autorky, kdy tu první (Jak naštěpit třešeň) jsem moc nepobral. V této jsem dokázal držet krok s příběhem , neztratil jsem se v něm. Některé prvky magična se mi líbily a připomínali mi Ishigura. Z doslovu i ze slov autorky jsem pochopil, že se jedná o komplikovanou osobnost, kdy v pozdějších dílech převažuje spíš forma nad obsahem vyprávění. Autorka sama uvádí, že chce tvořit v dějových elipsách. U "Jak naštěpit třešeň" těch elips bylo tak moc, že jsem měl pocit, že jsem se nacházel zcela mimo dimenzi. Tuším, že čím novější díla, tím komplikovanější.

Luigi1
29.04.2023 5 z 5

Tato kniha mě zaujala svým obsahem


Andrea81
28.09.2022 4 z 5

Nezklamalo, těžší kniha, k zamyšlení. Děkuji autorce.

Greenfingers
15.08.2022 5 z 5

Na prvotinu autorky opravdu velmi dobré. Zaujal mě příběh i způsob, jakým byl zpracován.

Yorika
08.03.2020 4 z 5

Zvláštní kniha. Těžko uchopitelná. Dětství ve fanatické věřící rodině asi člověka poznamená. Pokud pak zjistí, že je vlastně ,,jiný" musí to být velmi těžké.
Žanetina linka mě bavila. I přesto všechno zůstala svá a nenechala se manipulovat vlastní rodinou. Co mě rušilo byly vložené pohádky. Četla jsem je s nechutí. Tak nějak mi do toho příběhu neseděly.

Bbrody
18.11.2019 2 z 5

Námět byl rozhodně zajimavý, ale až na konec knihy jsem měla pocit, že vyjma náboženského fanatismu, bylo vše ostatní popsáno dost ploše. Styl psaní mi nesedl vůbec.

zuzulique
23.09.2019 4 z 5

Velmi originalna kniha. Je potesujuce natrafit na nieco, co prekvapi. Pribeh Zanety je o hladani seba samej v tomto svete. Vyrasta v pokrivenom "raji bezpecia a istot" a symbolom tohto sveta je pomaranc, ktory je podla matky jedine poriadne ovocie. Adoptovana dcera je zasvatena Bohu, predurcena stat sa misionarkou a obracat ludi na vieru. Zivot sa jej obrati vo chvili, ked sa zamiluje do dievcata. Autorka v knihe poukazuje na to, ze nie homosexuali su zvrhli, ale ptabe ich okolie.
Pomarance su romanovy experiment, pisany tzv. spiralovou formou. Winterson nechape, preco by sme mali citat v priamkach, ved tak ani nemyslime, ani nezijeme. Nase dusevne pochody maju blizsie k bludisku nez k dialnici, kazda odbocka plodi dalsiu odbocku. A takato je i jej kniha, urcena zdatnym citatelom. Povazujem za nejake zvlastne znamenie, ze uz v druhej knihe po sebe sa spomina moja oblubena kniha Middlemarch :) Citala a lubila ju aj Diane Athill, aj Zaneta v Pomarancoch.

"Rodina, ta opravdova, je stul a zidle a spravny pocet hrnicku. Jenze ja do zadne patrit nemuzu, a od te sve se nedokazu odtrhnout : matka mi uvazala za knoflik nit a muze za ni dle libosti tahat."

Nicol13
19.06.2019 3 z 5

Tak tohle se mi četlo celkem těžce. Mám z toho celého smíšené pocity.
Vůbec mi nesedl autorčin styl.
Vkládání dalších příběhů do toho hlavního mě hodně rušilo (ač byly i ostatní příběhy zajímavé).
Jinak je to velice originálně podané.

Doslov na konci mě jen přesvědčil o tom, že to není obyčejná kniha a zaslouží si pozornost, už jen kvůli danému tématu.
Avšak nic jiného si od autorky nejspíš nepřečtu.

AnjaVCL
17.10.2017 5 z 5

"Tam se určitě smilní!"
"V neděli!"
Aneb hrůznost náboženského fanatismu, která je z odstupu hořce komická. Geniální kniha psaná s lehkostí, vtipná i se závažnou výpovědí.

Nestorkea
24.08.2017 4 z 5

Zajímavé dílo, ve kterém vtip ostře kontrastuje s náboženským fanatismem.

StihOMam
14.03.2017 4 z 5

Skutečně originální kniha. Zdroj a inspirace. Za mě je tato publikace lahodným ukojením hladu po literatuře.

Belatris
04.06.2016 4 z 5

První dvě třetiny knihy úžasná kombinace zábavy (forma) a děsu (faktický obsah). Konec už byl hutnější, forma nebyla tak přístupná, ale celkový dojem stále velmi silný. Vlastně mi vůbec nepřijde, že je to kniha o homosexualitě (není). Bez krátkozrakého odsuzování ukazuje, jak fatální může být fanatismus pro člověka i pro společnost. Dělá z lidí karikatury, které vůbec nejsou k smíchu.

Taťka Hraboš
13.08.2015 5 z 5

Prazvláštní kniha, ale ani chvíli jsem se při čtení nenudil. Nevím, co se mi líbilo více - jestli příběh samotný, nebo několik vložených pohádek či občasné nadčasové úvahy. Autorka si krásně umí pohrát s jazykem a myslím, že ani překlad to nijak nepokazil. A co na knize vždycky dokážu ocenit, je humor - v téhle relativně útlé knížce ho bylo požehnaně.

dark.ma93
22.12.2014 3 z 5

Líbil se mi námět

Dáma s hrnstjm
20.07.2014 4 z 5

Experimentální román, jehož jazykové a vypravěčské hravé experimenty se mi nedaří náležitě ocenit. Především prolínání hlavního příběhu s příběhy pohádkovými nebo legendárními mi dělalo potíže, měla jsem sklon je přeskakovat a vždy je spíš jen tak přelétla očima... Ovšem hlavní příběh dívky Žanety, ten mě opravdu bavil. Hlavně popis církevního prostředí a jeho projevy v extrémní podobě, to byla síla! A obraz dítěte vychovávaného horlivě věřící matkou byl pro mě naprosto děsivý.

Hesiona
22.09.2013 4 z 5

Souhlasím. Je psaná vtipně a s nadhledem, i když ony zážitky musely být pro autorku velice těžké.

S.o.l.e.i.l
12.08.2013

Velmi pěkná kniha. Homosexualita versus náboženství. Opravdu poutavé čtení, zajímavé postřehy.