Na shledanou tam nahoře

Na shledanou tam nahoře https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219604/bmid_na-shledanou-tam-nahore-43l-219604.jpg 4 111 31

Píše se 2. listopad 1918, do konce války zbývá pár dnů. Zchudlý šlechtic, poručík Henri d'Aulnay-Pradelle, který je však mimořádně ambiciózní a kvůli uznání či povýšení ochotný jít i přes mrtvoly, žene svoji jednotku na nesmyslnou zteč kóty 311. Tato událost nerozlučitelně spojí i dva vojíny, Alberta Maillarda a Édouarda Péricourta. Jejich osudy sledujeme i po skončení války, stejně jako lukrativní zakázky firem, které se rozhodly vydělávat na smrti… Osud způsobí, že se Édouard s nenáviděným poručíkem ještě jednou setká. Roku 2013 získal autor za román prestižní Goncourtovu cenu.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Au revoir là-haut , 2013


více info...

Přidat komentář

soupik2012
03.07.2023 5 z 5

Vynikající román, který s chutí zařadím mezi ty které doporučuji a ke kterému se budu ráda vracet. Hledám něco co bych snad této knize moha vytknout, ale nenacházím vůbec nic. Příběh ve mě rezonuje a ještě dlouho bude. Je to příběh reálný, který se odehrává na konci první světové války. Nikomu se již nechce bojovat a zbytečně umírat, obě strany jsou vojensky vyčerpané a právě v tento okamžik vstupuje na scénu ambiciózní poručík Pradelle, který cítí, že má poslední možnost nějak se ještě proslavit. Román je plný sarkasmu a ironie. Těsně po válce všude panuje bída a lidé se snaží přežívat jak to jenom jde. A právě v tomto prostředí se nejvíce daří různým zlodějům a podvodníkům. Audiokniha je neméně vydařená a opravdu velice dobře ji načetl pan František Dočkal.

Gracian1964
15.04.2022 5 z 5

Tak toto bola parádna jazda, veľmi príťažlivé a zaujímavé obdobie, koniec 1. svetovej vojny a pár rokov po nej. Dobré, pútavé aj napínavé čítanie. Vraj existuje aj film, ten by som si veru rád pozrel.


Peršanka
19.02.2022 5 z 5

Haló, ještě jste nečetli? A jste odvážní? Máte rádi nevyšlapané cesty? Tohle je jedna z nich. Provází Tomáš Havel, pan překladatel.

InaPražáková
12.07.2020 3 z 5

Že je Lemaitre především autor detektivek jsem zjistila, až když jsem měla knihu doma, ale je to znát, v dobrém i v horším. Na shledanou tam nahoře stojí na originální zápletce a celkově příběhu, který je zajímavý, napínavý, nitky propletené možná až moc (a moc dlouho) a rychle utíká. Navíc ukazuje méně známou a oblíbenou část dějin přístupným, ale ne příliš bulvárním způsobem. Dobře jsem se bavila a dlouho jsem přemýšlela o čtyřech hvězdách a označení kvalitní mainstream.
Jenže mě celou dobu rozčilovala spousta detailů i ne až takových detailů, a ne, ke kvalitě přece jenom schází moc. Postavy jsou s výjimkou Alberta ploché a chovají se nevypočitatelně, resp. během vteřiny můžou změnit životní postoj, pokud se to autorovi hodí. Tak si rozumná a pragmatická Madeleine vezme největšího ksindla v okolí, kterého nemá ráda, protože... asi protože je pohledný a ona od něj chce mít pohledné dítě. Zmíněný ksindl nemá jedinou kladnou vlastnost, zato od základu odpornou povahu a na triku nejšpinavější podrazy, jaké se dají vymyslet, aby poskytl měřítko jiným podvodníkům, kteří mají působit sympaticky, morfinismus sem, loupeže tam. Lidový jazyk ("vypadala děsně dobře") a přemíra vulgarit i v promluvách vypravěče, množství sexu, které by ocenila i lady Fuckingham, to asi prolnulo z těch detektivek, ale i v nich mi to přijde laciné.
Pořád je to ale vysoce zábavné, možná se dá říct i strhující čtení s dobrým příběhem a krásnými vizuálními obrazy, vůbec je to velmi vizuální kniha. Komu nevadí špinavé spodní proudy, může si užít příjemnou zábavu s historickou nadstavbou.

Yorika
08.03.2020 4 z 5

K tomu, aby se jednomu mládenci obrátil svět vzhůru nohama, stačí málo. Světová válka a touha pomoci zraněnému kamarádovi. A pak pár milosrdných lží. Lží pro ,,dobrou věc". A jste polapeni v tom věčném kolotoči, ze kterého už nejde seskočit.
Velmi čtivá kniha s překvapivým koncem.

gimli35
09.12.2019 5 z 5

Kniha i film - oboje skvělé. Tedy čtěte a sledujte. :)

Uroborus
10.03.2018 5 z 5

Tak toto len tak nevymyslíš,...zaujímavé od začiatku až do konca. Samozrejme, aj ja som s napätím očakával, ako to skončí a oplatilo sa! Hrozná doba, smutné osudy... Knihu som dostal ako darček...Ďakujem krásne!

Dajine
11.02.2018 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, zajímavý příběh, který jen tak z hlavy nedostaneš. Konec, který vyrazí dech, ale v podstatě logické vyústění celého příběhu.

AdmirálBabocka
09.02.2018 5 z 5

Poutavý strhující příběh a za oknama se lyžuje a lyžuje a já čtu a čtu ... Velmi dobre vystavene story, autor se inspiroval několika skutečnými příběhy.

Doporucuji

Boby17
21.01.2018 3 z 5

Pořád jsem přemýšlel, kolika hvězdami knížku ohodnotit. Byť se četla dobře, přesto jsem z ní byl nesvůj a často jsem ji odkládal. A pak jsem na to přišel. Nebyl jsem se schopen ztotožnit s žádným z hlavních aktérů příběhu (netroufnu si říci hrdinů). Ani s podvodníky z donucení, ani s bezohledným a bezcharakterním darebákem. Ale zaťal jsem zuby a dočetl jsem vše do konce. Moje rozpaky trochu napravil až Epilog a navazující Doslov o hořkém vítězství. Když to shrnu, tak za mě tři hvězdy a něco.
A ještě doplnění. S odstupem několika měsíců jsem viděl film a je moc pěkný. Drží se vcelku věrně knížky až na úplný závěr, který si mi však ve výsledku líbil více. Tak jako v případě Jména růže považuji film za lepší, než je jeho knižní předloha.

Palivo
05.01.2018 4 z 5

Dobrý večer.

Tak jsem zase narvanej jak motyka plná brambor. Celej večer jsem pil Becherovku no a co? Jak by řekl Jarda Jágr - no a co literární rodino, vadí vám to? Nashledanou nahoře, tedy Goodbye upstairs, vypráví o tom, jak moc se vám zhovní život, když skočíte do škarpy pomoc dalšímu nebožákovi. To se psal rok 1918 a v Evropě byla válka, páč Němci byli v Chorvatsku na dovolený a nezaplatili šnitzl a ujeli. Že to mohlo být jinak? No a ptá se vás na to někdo literární rodino? NIKDO SE VÁS NA NIC NEPTAL. JSTE NA INTERNETU JEN PROTO, ŽE SI HO UMÍTE ZAPLATIT A TO JE VŠE. No dobře, sem si šel pro panáka, ale jako už mám asi dost a v tý knížce de teda vo to, že tihle dva kroasánti si to po válce valej do byznysu s hrobkama, aby měli dost peněz na Ibizu a šlapky.

Knížka je to čitelná cuby nedup, páč jsem si ani nedup a měl jsem ji přečtenou. Škoda, že hlavní motiv mezi Pradellem, čti Prdelem, a hlavním hrdinou není více rozvinut - to mě dosti zajímalo, ale naštěstí jsem se v polovině zhovnil jako prase a přestalo mi to vadit. Jo a včera jsem byl na fotbale, Boavista prohrála 1:3. Trochu mi to připomínalo Stančíka, ale spíše satirickým a ironickým šklebem, než čímkoliv jiným. Nicméně kdo má rád Viana, historické romány a Stančíka, může si tuto knížku v klidu přečíst a bude se mu líbit a možná i velmi - i přestože má 4062UO214U5 stran, což mě tedy osobně ze začátku dost odrazovalo. Du si pro panáka.

Dsdgyxx44

Rizek75
31.12.2017 5 z 5

Napínavé od začátku do konce. Vykreslení postav do detailů. Neskutečně čtivé a nenudné.

Salonka
26.12.2017 5 z 5

Podaril sa mi veľmi šťastný náhodný výber. Hneď úvodné slová anotácie z obálky (ktorú som radšej ani nedočítala, reku nech si nepokazím radosť z nového objavu) a prvé vety deja mi priniesli potešujúce zistenie, že som práve padla do pasce a od tejto knižky ma odlúči hádam iba náhla smrť. A tak sa aj stalo. Teda nestalo, neumrela som :-) no nemala som pokoja, kým som neprišla až na koniec. Potom mi zas bolo ľúto, že zatváram už prečítané dielko ... achjo. Ale myslím, že takto nejako to má byť. :-)

Autor ľahučko, prirodzene a so špecifickou noblesou rozvíja svoj mimoriadne silný príbeh, zasadený do Francúzska prekonávajúceho jedinečné obdobie krátko pred koncom prvej svetovej vojny a tesne po. Udalosti boli vykreslené verne, podnecovali obrazotvornosť a udržiavali ma v konštantnom napätí. Paráda.
Postavy okamžite vyvolávali sympatie alebo nesympatie. Chtiac-nechtiac som všetko prežívala s Albertom Maillardom. Vďaka nemu som si v jednu chvíľu uvedomila jednu krásnu vec, a síce ako bez škrupúľ dokážem nadržiavať zločincovi – oportunistovi, ktorého do zbláznenia trápi svedomie, a ako bez milosti odsudzujem človeka, ktorý robí prakticky to isté, ale chladnokrvne ... hm. Tento fenomén bude predmetom ďalšieho štúdia. :-)

Knihu odporúčam, naozaj som sa nevedela odtrhnúť. S blahom v dušičke hodnotím plným počtom.

Toby
11.12.2017 5 z 5

Bez komentáře 5* a na filmové zpracování na které jdu dnes se nemohu dočkat :)

timelady
02.12.2017 3 z 5

Příběh je sám o sobě poutavý, ale autorův styl je natolik...osobitý, že mi místy utíkaly myšlenky pryč a dělalo mi potíže udržet pozornost. Z toho důvodu mě některé pasáže nebavily.

parxel
13.09.2017 4 z 5

Na shledanou tam nahoře mi lehce připomíná Mrtvé duše od Gogola s tím rozdílem, že v tomto případě jsem se moc nezasmál. Spíše naopak. Hned od počátku ve mne příběh vyvolávala takový tíživý pocit zmaru, který jako by naznačoval, že tohle nemůže dobře dopadnout a v tomto duchu se pak nesl i zbytek knihy. Většina témat, kterými se příběh zabývá je totiž velmi obtížných a nenabízejí žádné jednoduché bezbolestné řešení.

Dávám 4 hvězdy, protože příběh nabízí řadu témat, která jsou stále velmi aktuální. Místy mi však neseděla jeho přílišná rozvláčnost a velmi náhlé zakončení.

KLADIK
19.12.2016 5 z 5

Krása. Je to opravdu na velké zamyšlení. Už se těším na četbu další knihy autora , který se ocitl v mých oblíbených.
Dávám plný počet . K této knize se s určitostí ještě vrátím.

Moška
17.11.2016 5 z 5

Musela jsem týden a jednu knihu počkat, až budu schopna vyjádřit pocity z této knihy a i tak, myslím, se mi to nepovede.
Kniha skvělá. Příběh skvělý. Ale té hrůzy a smutku a zděšení! Výborně to zde popsali Rade a Dolimoni. Umocněno černým humorem autora. Jeho občasné mírně sarkastické slovní obraty, které vám do příběhu zapadnou klidně i až v další kapitole, zesilují tohle všechno.
Škoda, že se 11. listopadu každoročně mluví o martinské huse a vínu a ne o této světové válce. Statistiky na konci knihy mě dorazily.
Doporučuji velmi.

Rade
05.09.2016 4 z 5

Silně protiválečná kniha, byť se odehrává v podstatě až po skončení války. Drsný popis reality s trochu ironickým odstupem, občas až černý humor.
Nejen o válečných útrapách, které se jeví – zvláště v kontextu té první světové - jako marné a zbytečné, ale i o kariérách, vybudovaných na utrpení a obětech druhých. Takže stále docela aktuální…
A myslím hodně povedený překlad.

„Édouardovi lze mít za zlé spoustu věcí, říkal si Albert, ale má geniální nápady. Hlavně takové, co končí pohromou: změna identity, ztráta nároku na důchod, odmítnutí vrátit se domů, kde by měl veškerý komfort, odpor ke štěpu, závislost na morfinu a teď ten jeho podvod s pomníky padlým… Édouardovy nápady byly skutečně nevyčerpatelná studnice průserů.“

martunka
23.08.2016 5 z 5

Když jsem si knihu kupovala, čekala jsem, že to bude syrový příběh o tom, jak došlo po Velké válce k vystřízlivění a jak se bývalí vojáci nedokázali včlenit zpátky do společnosti. Během čtení se mi velmi zalíbil autorův styl vyprávění a příběh mĕ úplnĕ pohltil. Po dočtení musím uznat, že v knize jde o víc, než jsem si myslela na začátku. Kdyby bylo možné dát více než 5 hvĕzd, tahle kniha by si to určitě zasloužila. Perfektní čtení.