Na kraji priepasti

Na kraji priepasti https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422003/bmid_na-kraji-priepasti-BtA-422003.jpg 4 520 146

Závratný a fascinujúci je nový román Bernarda Miniera o súčasnom svete, kde moc digitálnych technológií a umelej inteligencie maľuje tie najčernejšie scenáre. Mladá Francúzka Moira tvrdo pracovala, aby získala v Hongkongu svoju vysnenú prácu. Ultramoderný internetový gigant však skrýva nejedno ťaživé tajomstvo a Moira čoskoro zistí, že ju špehujú a prenasledujú. Keď sa medzi zamestnancov votrie násilná smrť a vraždy striedajú samovraždy, Moira nadobudne presvedčenie, že noc sa skončí odhalením pravdy desivejšej ako najhoršia nočná mora.... celý text

Detektivky, krimi Romány Thrillery
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

M, le bord de ľabîme , 2019


více info...

Přidat komentář

adlenka
25.01.2024 3 z 5

Miniera mám moc ráda. Ale v první čtvrtině knihy se v podstatě vůbec nic neděje, tedy krom toho, že Moira přiletí do Hong Kongu. Musela jsem se nutit číst dál. Druhou čtvrtinu se konečně něco málo dít začíná, respektive se popisuje to, co už se vlastně stalo někdy předtím. Ve třetí čtvrtině se nás autor snaží navést na několik možných pachatelů, zmást nás, což se ovšem úplně nedaří. A v poslední čtvrtině najednou bum bác, je to takhle, trocha akce, sluníčkový konec a hotovo.
Nicméně téma AI je zajímavé, určitě k zamyšlení.

martousek
29.11.2023 5 z 5

Minier mě baví, ikdyž tahle knížka byla úplně mimo můj žánr, četla se mi dobře.


janina66
28.11.2023 4 z 5

65-70%
Jednu * za autora a příjemný poslech audioknihy.
Nebylo to špatné, i když téma umělých inteligencích mě moc neoslovilo. Moc tam nebylo osvětleno, proč vrah zabíjel, snad jen, že byl pošahanej. Konec velmi nadějný pro Moiru.

adr.ko
20.11.2023 4 z 5

Zajímavé téma. Hlavně v současné době poměrně aktuální. Možná proto ve mně kniha zanechala spíš skličující dojem. Každopádně skvěle zpracované, jen se mi tak úplně nelíbil konec, který byl dle mého názoru moc nereálný. Proto jedna hvězdička dolů.

vercatko20
04.10.2023 5 z 5

Nebudu lhát, trochu jsem se toho tématu bála, jelikož nejsem úplně cílovka a říkala jsem si, že tam určitě bude i spousta termínů, kterým nebudu hovět a moc technikálií, které mi taky třeba nebudou nic moc říkat, ALE! Minier mě opět nezklamal.
Dlouho jsem nečetla tak skvěle propracovanou knihu!
Klobouček!

Bakana
22.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami a nakonec přece jen dávám 3. Patří mezi slabší Minierovy knížky, i když se nedá upřít, že napínavá chvílemi byla.
Ale za prvé bych ji aspoň tak o sto stránek zkrátila, za druhé za Mingova myšlenka za tím vším, že pomocí své AI vytvoří generace depresivních a psychotických lidí, mi přišla už moc mimo a za třetí ten konec byl přece jen až moc hollywoodský ve všech směrech.

JaniMa
25.07.2023 4 z 5

Napínavé, tematicky zajímavé, aktuální a poněkud skličující.
Ze začátku se děj trochu vlekl a chápu, že někomu mohl připadat nudný. Mě ale chytlo téma nevyzpytatelné umělé inteligence, a tak mi nedělalo problém propadnout se skrze stránky knihy s vývojářskou Moirou do Asie, kde v halách společnosti Ming nabírá dech gigantický projekt. Nejprve se zdá, že v knize se budou pouze odkrývat souvislosti mezi záhadnými úmrtími, záhy mě ale řádky vyvádí z omylu. Počet mrtvých roste, do města se žene bouře a odložit knihu je stále těžší. Přichází závěr...a tady se to začíná kazit. S každou další stranou modlím, aby už autor nepřitápěl pod kotlem. Na můj vkus to totiž s velkolepým finále přehnal. Škoda. Pátou hvězdu jsem této vybočující knize ubírala nerada.
Od knihy odcházím o pár informací a postřehů bohatší a od autora si ráda přečtu i něco dalšího.

tinka1974
15.07.2023 4 z 5

Tohle nebyl klasický Minier, jak ho znám ze série se M.Servazem. Příběh byl ale také zajímavý, rozhodně mi nepřipadal vědecko-fantastický, protože popisoval přesně dnešní dobu a dnešní technické vymoženosti. Postava Moiry i ostatní hrdinové románu byli fajn. Vždycky, když jsem si říkala je to jasné, došlo k dějovému zlomu. A tak pomalu rozkrýváme křivdy minulosti, smutníme nad láskami přítomnosti a zamýšlíme se, kam nás pokrok zavede a jestli v něčem takovém stojí za to žít. Moira je za mě hrdinka, že z toho procesu dokázala vystoupit a přes své znalosti si přenesla do nového života v rozumné míře přesně to, co potřebuje. A přes všechny rány a zjištění žije dál svůj teď už poklidný a naplněný život.
Celé jsem to poslouchala jako audio a vřele doporučuji

Belanna
18.05.2023 5 z 5

Exotický Hongkong, napínavý děj, zajímavé téma.
Doslova mě mrazilo při vědomí, jakým způsobem by se daly (a jistě už i dají) moderní technologie zneužít. Překvapila mě autorova znalost v tomto oboru a díky tomu jsem se dozvěděla celkem zajímavé věci.
Knížka na mne udělala velmi dobrá dojem. Bylo to moje první setkání s panem Minierem a rozhodně nebude poslední.

santa1212
13.05.2023 4 z 5

Ale jo, dobrý thriller. Miniera mám moc rád, píše skvěle, a přiznám se, že o maličko víc než tahle knížka se mi líbí knihy že série detektiva Servaze, ale i tenhle thriller byl fajn. Minier prostě umí psát, a to se pak čte dobře každé jeho dílo.

pazdy15
04.04.2023 4 z 5

Ale jo, rozjelo se to a Minier píše čtivě :)

Címa
12.03.2023 4 z 5

Přes počáteční se neorientaci jsem rada, ze jsem se prokousala dal a mohla tak nahlédnout jak do života v Hongkongu, tak do velké technologické firmy. Kniha mě bavila, po delší době příjemná změna tématu, vnímána jsem to spis jako trochu sci-fi roman z roku 2050, ale jo dobrý za mě.

Hrabalka007
16.02.2023 2 z 5

Chtělo to aspoň o 100 stran zkrátit. Zdálo se mi to zdlouhavé, konec naopak až příliš rychlý. Ale přečtu zase jeho další knihu.

tess.de.veles
13.02.2023 1 z 5

Knihu jsem 100 stran pred koncem odlozila....nebavila me....:-(

Kopretinka784
02.02.2023 3 z 5

Moje první kniha tohoto autora. Lákalo mě prostředí moderních technologií, ale.... S napětím jsem čekala, co se bude dít. Dělo se, ale nějak mě to nenadchlo. O konci už ani nemluvím. Přesto dám autorovi šanci a ještě si nějakou jeho knihu přečtu.

kob
30.01.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, ale místy trochu zdlouhavý a jen těžko uvěřitelný.

konicekbily
02.12.2022 5 z 5

Autor svým stylem ukájí mojí touhu po kvalitní četbě. A obdivuji ho, že se nebojí opustit tradiční thriller, ale hledá nové cesty napínavé četby. A udivil mne svými znalostmi o moderních technologiích, o možnostech a nebezpečí zneužití moci, a to jak státní moci tak moci mocných! A k tomu přidal propracovanou zápletku - téměř bez (vyjma závěru) krvelačných scén - a vše podal tak, abych byl spokojen! A nakonec - mne nutí k zamyšlení - bývalého programátora počítačů - kam až digitalizace povede, jak moc se bude využívat a jak zneužívat!

markulina711
12.10.2022 3 z 5

Nemám v oblibě moderní technologie a ani příběhy z asijských lokací ( kromě historických románů). Ale přesto jsem se do knihy zvědavě pustila. Zajímalo mne jaký bude Minier bez Servaze. Nakonec byl pro mne lepší než poslední Lov. I když měl docela nevyrovnanou skladbu. Začátek byl fakt dlouhý a nezáživný, plný popisných pasáží. Chtěla jsem to odložit. Pak nabral dech a rozjel pořádný thriller. Po hříchu všechno oslovsky ukončil tajfun jak na zavolanou. Cítila jsem se dost ošizená. Když už jsem se prodrala tím fasciklem , mám nárok na pořádný závěr.

L.Helena
29.08.2022 3 z 5

Audiokniha
Na to, že se jedná o žánr detektivky, thrillery, tak vyprávění nemá spád, je docela rozvleklé, obsahuje plno zbytečně obsáhlých popisných pasáží, což ubírá knize na napětí. Spíš než detektivní linka příběhu mě víc bavila ta o vývoji umělé inteligence. Hodně znepokojivé, tím spíš, že všechny v knize zmíněné technologie již fungují, nebo se pracuje na jejich vývoji (jak je v knize uvedeno).

Čmeláček
30.07.2022 3 z 5

Minier nepíše vůbec špatně, tahle kniha mimo řadu se Servazem se čte taky dobře. Ale nesedlo mi téma a spousta věcí byla za hranicí uvěřitelnosti. Takže tentokrát jenom tři stars, na víc to nevidím :).

Autorovy další knížky

Bernard Minier
francouzská, 1960
2016  88%Tma
2015  85%Mráz
2015  87%Kruh
2017  80%Zkurvenej příběh
2019  85%Sestry

Kniha Na kraji priepasti je v

Právě čtených3x
Přečtených743x
Čtenářské výzvě121x
Doporučených21x
Knihotéce299x
Chystám se číst252x
Chci si koupit63x
dalších seznamech5x