Na konci mlčení

Na konci mlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13251/bmid_na-konci-mlceni-ZoH-13251.jpg 4 81 18

Psychologický román o neobvyklém prázdninovém soužití tří manželských párů z Německa v malé vesničce v západním Yorkshiru, které vyústí v nečekanou tragédii. Zdánlivě pohodové soužití tří manželských dvojic je nazíráno očima ženy, která se jako druhá manželka jednoho z nich dostala do této společnosti nejpozději a ostře vnímá řadu příznaků svědčících o tom, že ve zdánlivě idylickém soužití něco skřípe. Žena, která se potýká s nenávistí patnáctileté nevlastní dcery a nevyslovenou kritikou mužových přátel, brzy pozná, že ostatní spojuje něco z minulosti, co z této skupiny tvoří vlastně vězení. Bez varování pak dojde ke krvavé tragédii, jejíž vyšetřování odhalí minulé události a přeživší protagonisty donutí podívat se na minulost bez utajování a přikrašlování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Am Ende des Schweigens , 2005


více info...

Přidat komentář

85098211
17.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Asi dost dobře chápu, proč se tady hodnocení této knihy tak různí. Pokud totiž někdo očekává detektivku nebo dokonce thriller, bude s velkou pravděpodobností zklamaný. Kromě toho je i tempo vyprávění poměrně pomalé, ale na druhé straně se to k příběhu tohoto typu dokonale hodí. Autorka píše propracované psychologické romány a ty prostě nemusí sednout každému. Ale o co v knize vůbec půjde? ;-)
Tři páry z Německa, které se znají již dlouhá léta, pravidelně tráví prázdniny ve Stanbury House v Yorkshire, nemovitosti, kterou Patricia Roth zdědila po svém dědečkovi Kevinu McGowanovi. Jenomže tentokrát se přihlásí údajný nemanželský syn jejího dědečka a vznese nárok na Stanbury House. Nejde ale jen o tento spor s oním Philipem Bowenem, ale také o různé konflikty mezi manželskými páry navzájem. Autorka tak čtenáře postupně seznamuje s jednotlivými postavami a jejich povahou. Přičemž asi úplně nejvíc jsem nesnášela Patricii a Tima. Naopak nejsympatičtější mi byla Jessica a svým způsobem jsem chápala také její nevlastní dcer Ricardu. No a tak když se Jessica jednoho dne vrátí z jedné ze svých procházek, najde těla Patricie, její dcery Diane, Tima a svého manžela Alexandra. Kromě Timovy manželky Evelin, Patriciina manžela Leona a těžce zraněné dcery Sophie byli všichni brutálně zavražděni. Tisk okamžitě za pachatele označí Philipa Bowena, zatímco policie podezírá depresivní Evelin, jedinou přeživší na místě činu. To ovšem Jessice nedá a sama se snaží pátrat na vlastní pěst...
Knihu jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu, proto nemohu posoudit a hodnotit český překlad. Ale to nic nemění na skutečnosti, že se mi líbila, dávám tedy plný počet a na další knihu této své oblíbené autorky se budu zase časem těšit.

jana277
04.01.2024 3 z 5

Načo toľko zavraždených? Zmiznutú dcéru nebudeme hlásiť? Chorý psychoterapeut má šancu byť veleúspešný?... Pri čítaní som sa dosť často zamýšľala na obdobnými situáciami, ktorými je román pretkaný a ktoré poukazovali na nedotiahnutosť, až naivnosť. Ale ak by som sa nezamýšľala, tak docela fajn psychologický román.


Nofar197
06.10.2022 4 z 5

Skvělá kniha. Jak já to těm s odpuštěním hajzlum přála - nejvíc Timovi a Patricii. Ohledně Tima - byl mi nesympatický už od první stránky, neuměla jsem vysvětlit proč. Naopak sympatické Jessice jsem přála jen to nejlepší - silná žena, která vi, co chce, stojí nohama má zemi, nedbá na falešné pozlatko. Zaslouží si daleko lepšího manžela, než byl Alexandr. Další, komu držím palce, je Ricarda.

Jiparis
01.10.2022 5 z 5

Neudělat nic, když se děje zlo, může mít nedozírné následky. Žít s pocitem viny může zničit celý život. Hrát hru na dokonalou rodinu a nebýt schopný z této frašky vystoupit. Taková spousta problémů nemohla skončit jinak než tragédií.

Mandlevest
30.10.2021 5 z 5

Ch. Link je moje nejoblíbenější německá autorka, žádná její kniha mě ještě nezklamala. Tentokrát jsem v knihovně neodolala psychologickému dramatu, napsanému skoro před 20ti lety a opět musím napsat, že se četl skvěle. Temná atmosféra, tragédie, která začne rozpletat dávná tajemství i lidské touhy a zklamání. Hutný román s mnoha postavami,který zaujme především čtenáře, který má rád pomalejší tempo a postupné odhalování charakterů a pohnutek, které vedou k tragédii. Dobré čtení, hodící se k nynějším podzimním, melancholickym večerům.

bookcase
06.02.2021 4 z 5

Pořádné psycho... tempo pomalé, pod povrchem to pěkně bublalo... jen ten překlad byl trochu kostrbatý, ale to už jsem u starších knížek CHL tak nějak zvyklá.

kika 13
29.01.2021 5 z 5

Super čtení.Já věřila,že to dopadne jinak,ale prostě jsem vraha neuhodla.

AlenaF
23.09.2020 5 z 5

Knihy paní Linkové čtu ráda. Také tento příběh nezklamal.

happystar
06.08.2020 5 z 5

Úžasný psychologický román, četla jsem ho před deseti lety a pořád jej mám v paměti. Myslím, že od té doby si i více všímam dění okolo sebe. Rozhodně doporučuji.

i.stefany
20.12.2017 5 z 5

Tak to byla řádná psycho porce. Skvělý román, který je psán tak poutavě, že chcete číst pořád dál. Moc se mi líbilo prostředí anglického venkova i charaktery postav. Je mi jasné, že tahle kniha ve mě bude doznívat ještě hodně dlouho. Zasloužených 5*.

rottovat
06.06.2016 3 z 5

Čtvrtá kniha, kterou jsem od této autorky přečetla. Je to čtivé, psát umí, k odreagování ideální. Ale zrovna u tohoto díla bych ocenila lehké zkrácení, pasáže jsou místy rozvleklé, a také mnohem lepší korekturu. Příběh je napínavý, ale mám pocit, že autorka stále dokola "omílá" podobný scénář s takřka identickým vyústěním a taktéž vykresluje stále stejné charaktery postav - např. muž kolem čtyřicítky nedbalého vzhledu, pro okolí ztroskotanec bez pořádné práce, často i bez peněz, ale pro ženy přitažlivý a navíc silně empatický a schopný odhadnout charakter druhých (viz David Tanner ze Zapomenutého dítěte, trenér basketu ze Šmíráka a zde Filip Bowen) apod. Pokud jste četli právě ono Zapomenuté dítě a Šmíráka, tak při čtení tohoto dílu už tak nějak vytušíte, jak to celé dopadne a co se v závěru bude dít.

janica09
01.06.2016 5 z 5

Všechny knihy Charlotte Link miluju a tato je obzvlášť vydařená.

zdehan
27.04.2016 5 z 5

Kniha se mě moc líbila nutila mě pořád číst dál a dál za mě pět hvězdiček spisovatelku mám moc ráda prostě psát umí

Adliczka
23.08.2015 5 z 5

Tak tak, i já jsem knihu četla jedním dechem. Zajimavý, poutavý příběh jedné skupiny lidí, kteří si říkali přátelé. Velmi doporučuji.

Skawin
15.06.2015 5 z 5

Kniha mě upoutala už svým obalem - a obsahem ještě víc. Svižné, napínavé a poutavé. Příběh o tom jak může člověka stálý psychický nátlak dovést až za hranice...

HedušKoč
22.06.2014 5 z 5

Moc pěkná kniha, četla jsem jedním dechem.

michalka S.
04.12.2013 5 z 5

Kniha byla velmi zajímavá . Do poslední chvíle jsem jen tušila kdo to mohl udělat a přiznám se ze jsem to neuhodla. Od této autorky je to moje první kniha a určitě ne poslední.

magnolia
13.08.2013 3 z 5

Kniha začne zajímavě, později se ještě udržuje napětí, ale některé postavy a jejich chování mi nesedly. Taky tempo by mohlo být svižnější. Ale nakonec je to psychologický román, ne thriller.