Legendy v exilu

Legendy v exilu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22161/mid_legendy-v-exilu-Yz9-22161.jpg 4 332 51

Mýty (Bill Willingham) série

1. díl >

V New Yorku existují čtvrti obývané nejrůznějšími komunitami - od Číňanů až po Italy. O všech se ví. Ovšem jedna čtvrť je přece jen trochu jiná. Bydlí v ní Mýty. Emigranti z okupovaného pohádkového světa. Bytosti, které známe jen z dětských knížek, žijí inkognito mezi normálními lidmi a mají jeden velmi nepohádkový problém. Vraždu. Vraždu, která může zničit celou mytickou komunitu. Vraždu Šípkové Růženky, která... v rozporu s pohádkami... nežila šťastně až do smrti. V této knize najdete pět prvních sešitů jedné z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších komiksových řad současnosti a zjistíte, že i pohádkové bytosti jsou postavy z masa a krve... případně dřeva a barvy.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Netopejr , Crew
Originální název:

Fables: Legends in exile , 2003


více info...

Přidat komentář

Frizer
29.06.2023 4 z 5

Začátek jedné ze zásadních, moderních komiksových sérií. Celé Fables jsou naprosto epické ale zde to ještě nepoznáme. Jde o prvních pár čísel kde se tvůrci ještě hledali a příběh je spíš "detektivní příběh s pohádkovými bytostmi". Nicméně jsou zde již náznaky věcí budoucích a neskutečného potenciálu celé sérii. Vzít postavy z Mýtů a pohádek z celého světa a zakomponovat je do moderní doby je geniální a přitom naprosto jednoduchý nápad. Pro to aby si člověk pořádně užil, je dobré mýti přehled nejen o pohádkách Bratří Grimmů ale Východních a Amerických.

fvalek
05.03.2023 4 z 5

Neustále jsem Mýty měl v košíku, ale nakonec je vždy vyhodil ve prospěch něčeho jiného, ale konečně jsem se k nim dostal a sice na mě působí trošku smíšenými dojmy, ale rozhodně jsem si čtení užil!

Celé mi to připomíná seriál Once Upon a Time, kde byly pohádkové postavy vyhnané do našeho světa kletbou a nevěděli, kdo jsou. Tady je to trošku jinak a postavy vyhnalo zlo, které je doslova vyštvalo a vyhnalo do New Yorku, kde si každý žije plně si vědom svého předchozího života, což ovšem opět otevírá příjemné a zajímavé zápletky týkající se jejich původního postavení, majetku a podoby. Každý díl by měl být o něčem jiném a na první připadla detektivka, což není úplně můj žánr, ale přesto mě zaujala.

Samotný případ vypadá skvěle - silní podezřelí, tuna zápletek, manipulací a špíny pod povrchem, krví zalitý pokoj... Popravdě mě vůbec nenapadlo, jak by to mohlo být, i když myšlenka smrti a nesmrti tam byla vždy. Celkové řešení bylo vlastně hrozně jednoduché a zřejmé, ale není to na škodu celému příběhu, protože hlavní je cesta a ne cíl. No a další díl mě asi zvládne nalákat. :P


Sybelle
09.08.2022 5 z 5

K této sérii jsem se vrátila po letech a pro zopakovaní od začátku :).
Pohádkové bytosti jsou vyhnané dobyvatelem světů na našeho světa.
Ani ve vlastním světě pro ně neplatilo "šťastně až do smrti" natož v tomto.
Musí se vypořádat s novou realitou a zapadnout do společnosti.
Některé postavy, které znáte jen v dětské verzi, uvidíte již jako dospělé
(v tomto díle zatím jen jednu). Odhalí se nečekané rodinné vztahy.
Komiks je celobarevný s pěknou kresbou.
Určen je spíše pro starší čtenáře než děti. Ráda se brzy vrhnu na další díl.

Sidonie
12.03.2022 3 z 5

Nápad je poměrně originální, navíc mám přesně tenhle žánr, který pracuje s klasickými pohádkami, fakt ráda - takže jsem neodolala a dala tomu šanci. Ale nevím, možná komiksům zkrátka nikdy nepřijdu na chuť.
Je mi až líto, že se to vlastně celou dobu soustředilo hlavně na tu triviální detektivní zápletku, když ten námět se dal podle mě využít mnohem zajímavěji.

Asi bych se měla víc soustředit na vizuální stránku, ale to já prostě asi neumím, obsah je pro mě důležitější.
Vlastně mi ze všeho nejlepší připadala ta povídka na konci.
Ale je to asi zkrátka jen můj problém - někdo rád knihy, někdo filmy, někdo komiksy... Jsem ráda, že jsem to zkusila.

TomTomis
22.12.2021 4 z 5

Konečně jsem si přečetl po x dílech i ten první, ledacos se mi jako puzzle začalo skládat dohromady.
Komiks čtu jen jako oddech. A tohle je takové... No pěkné, ale v zásadě asi zapomenutelné. Prostě pobavení se příběhem, zápletkou... , ale víc mi to asi nedalo.

Klesňa
13.11.2021 4 z 5

Nakladatelství Crew zveřejnilo první díl na víkend zadarmo! Proto jsem neváhal, klikl na odkaz a už se ocitl v tajném světě pohádkových postav. V tomto prvním díle najdete 5 čísel této originální komiksové řady. Musím říct, že to byl od Crew celkem dobrý tah, protože teď mám chuť si pořídit všechny díly. Líbilo se mi propojení pohádkových postav v exilu a detektivní zápletky. Jako bývalý fanoušek seriálu Once upon a time (o detektivkách ani nemluvím) jsem byl nadšený. Taky trochu zvrácený humor (ti co četli – ví) byl pro mě plus, i když bych si přál, aby ho tam bylo o hodně víc. Například problém Pinocchia mě rozsekal. A závěr ve stylu Hercula Poirota, kde se všichni svolají a odhalí se pachatel, byla hezká tečka. Ještě bych neměl zapomenout zmínit, že tato série rozhodně není pro děti. Ale pro Vás dospělí je to super kousek pro pobavení. IG: @klesnacte

wullcann38
05.11.2021 5 z 5

Na Crewním shopu na mě vyjelo že si to můžu přes víkend přečíst celý a zdarma, no a i když jsem o tomhle komiksu jenom slyšel, a neměl jsem absolutního tucha o čem to je.
Ale pozor, naprosto jsem si to užil, dalo se to přečíst i za jedno hnusné deštivé odpoledne.
Už podle prvních stran jsem zjistil že je to víceméně pohádkový svět zasazen do moderní, což je samo o sobě dost zajímavý nápad.
Za mě:92%

INCOGNITOREADER
27.08.2021 5 z 5

Komiks jsem dostal jako dárek k narozeninám. Téma, kdy pohádkové bytosti musí uprchnout ze svého světu do New Yorku a pokusit se nějak přežívat je zajímavé.
Moc se mi líbí kresba i humor.
Vražda Šípkové Růženky? To je teda něco. A co teprve když se dozvíme, že její sestra je Sněhurka!
A co dalšího se dozvíme?
Líbí se mi i to, že svět a jeho tajemství nejsou úplně odhalena a je tak prostor do dalších dílů. Rozhodně chci v sérii pokračovat.

martinakraus
21.03.2021 4 z 5

Jelikož "dospělácké" komiksy tolik nečtu, byla jsem lehce zastrašena kresbou, nicméně jsem se po pár stranách rozkoukala a čtení si v konečném důsledku užila. Líbí se mi hlavní motiv světa a zápletka, vlastně i ta kresba mi nakonec přišla dost v pohodě, když jsem překonala původní šok. Humor a charaktery postav byly super, rozhodně se chystám na další díly.

_Tess_
15.03.2021 5 z 5

Mýtov je část v New Yorku, ve kterém tajně žijí pohádkové bytosti. Nečekejte žádné zámky a roztomilé šťastně až navěky. Pohádkové postavy tady většinou žijí v garsonkách, řeší se vražda Šípkové Růženky a řekněme, že většina postav se nechová zrovna tak, jak byste čekali z pohádek. Pátrání po vrahovi Růženka vede detektiv Wolf neboli velký zlý vlk, který zbořil domečky třem prasátkům. Právě ten se snaží přijít na to, kdo zabil Sněhurčinu sestru Růženku. S Mýty jsem se poprvé setkala díky hře The wolf among us, která se komiksovou sérii inspirovala. Hru jsem dohrála dvakrát a patří mezi mé top a byla jsem zvědavá, jestli z komiksové inspirace budu stejně nadšená. A nadšení tu opravdu bylo. Nejvíc jsem nadšená z postav a celkově přetvoření jejich charakterů tak, jak je známe z pohádek do podoby, která je dospělejší a ne zas tak úplně pohádková. Děj je lehký a příjemně utíká a i na nějakých 150 stranách dostanete příběh, který si opravdu užijete od začátku do konce. Vše zakončím kresbou, která nemusí být každého šálek kávy, mně se ale líbila, a to hlavně pro svoji jednoduchost.

Mercatino
28.02.2021 3 z 5

Čekal jsem něco absolutně jiného. Svět bohapusté fantazie, která nezná hranic... Skoro jsem se urazil, když se má očekávání nesplnila a na stránky komiksu mi bylo stále předkládáno zcela něco jiného... Ale výsledek mě pobavil a mám chuť si dát ještě další chod...

majc
25.12.2020 5 z 5

Brácha do mě dlouho hustil, abych si tenhle komiks přečetla. Nejsem zrovna komiksová, takže se mi úplně nechtělo. Mám však zrovna rozectenou hrozně tlustou knihu a potřebovala jsem si trochu oddychnout, tak jsem Mýty otevřela a zhltla je během odpoledne. Tak jsem se do toho zacetla, že jsem zapomněla na kávu, která vedle mě smutně zchladla. Komiks je to peckovni. Pohádkové postavy v moderním světě, Sněhurka je prostě hustá, i když její pohádkovou verzi jsem nikdy neměla ráda zrovna a pan Vlk, na něj mi slova nestačí. Určitě nezůstanu jen u tohohle prvního dílu. A upřímně mi bylo líto Pinocchia :D

Eillen
04.11.2020 5 z 5

Ke komiksu jsem se dostala díky sérii Mezi řádky a nelituji.
Výhodou je, že člověk zná postavy. Přesto ho překvapí jejich charakter, kterému se za léta v exilu a po všech životních útrapách nedá divit.

Jediné, co mi nesedlo, byl překlad zkrácené verze Sněhurčina jména. Je to ženská a tak bych Snow raději přeložila třeba Snížko než Sněhu, jak v komiksu bylo. Ale chápu, že je to o další písmeno delší a v bublinách by to pak nemuselo sedět...

A Pinocchia je mi sice líto, ale po jeho přiznání jsem vybuchla smíchy.

Desmond04
11.10.2020 5 z 5

Naprostý skvost. S Mýty jsem se setkal poprvé asi pět let zpátky při hraní fantastické videohry The Wolf Among Us. Ke čtení předlohy jsem ale přistoupil až nyní a ničeho nelituji. Mýty jsou výjimečný komiks. Samotná podstata světa dělá dílu tu nejlepší službu. U mnoha komiksů člověk zprvu zmateně pobíhá a trvá mu delší dobu, než si zapamatuje všechny postavy s jejich charakteristickými vlastnostmi. Zde máte jasno hned na prvních stránkách. Sněhurka, Růženka, Vlk...jo to jsou moji staří hrdinové, ty znám. No jsou sice jiní, než jak si je pamatujeme, ale ona jinakost je ve znamení neskutečné brilantnosti a SWAGu.

Čtenář si hned zvykne, že Zlý Vlk je vlastně hodný a Růženka je taková typická pubertální rajda. Příběh by vlastně ani nepotřeboval žádné napětí či zápletku, mě by jen bavilo sledovat jak chodí Sněhurka nakupovat jablka nebo jak jsou "její" trpaslíci členy nějakého drogového kartelu. Ale kde že! Už první díl má kvalitní příběh a velmi překvapivé momenty. Vysoce kvituji i skvělou dekektivní složku, kterou Wolfi předvede na závěrečných stranách. Tohle sedne každému. Bravo

kikikrat
24.06.2020 5 z 5

Tenhle komiks mě na začátku polapil a já nemohla přestat číst. Bylo to výborné. Svět pohádek trochu jinak, trochu více drsný... Jo a ty ilustrace jsou skvělé.

Atlantis
28.05.2020 4 z 5

O Mýtech jsem věděl, ale až teď se mi dostal první díl do rukou. A byl jsem příjemně překvapen. Legendy v exilu mají v sobě několik originálních nápadů (Kráska a Zvíře, Pinocchio...), kresba je krásně detailní, i když možná trochu staromilská. Zklamal mě závěr, proto o hvězdu méně, ale určitě mě neodradil od dalších dílů.

Yokolobuna
25.04.2020 5 z 5

Uff, tak on ten nápad koupit bez čtení byť jediného dílu (skoro) celou sérii asi nebyl úplně pitomý. Již mé první setkání se světem Mýtů v podobě videohry The Wolf Among Us dopadlo dobře a já si tehdy Bigbyho moc oblíbil. Jaká radost, že v Legendách v exilu je to stejný cynický sympaťák s ukrytým dobrým srdcem.

Premisa pohádkových bytostí, vypuzených ze svých magických světů uzurpátory do nám důvěrně známých kulis Země, je neskutečně atraktivní a nabízí spoustu možností k vyřádění. Willingham to vše navíc uchopil za správný konec a servíruje nám tak postavy s na svůj původ dost dospělými bolístkami (chuděra nadržený Pinocchio :)).

Legendy v exilu působí jako takový parádní rozjezd a odrazový můstek pro další příběhy. Záhada zavražděné Růženky hned čtenáře utvrdí v tom, že tady nebude všechno ve stylu "Šťastně až na vždy" a kroky Zlého Vlka jakožto hlavního vyšetřovatele je radost sledovat.

Mýty se i přes na můj vkus možná trochu příliš tlumené barvy mohou pochlubit pěknou kresbou, na rozdíl od některé konkurence nepostrádají postavy charakteristické rysy a prostředí detaily. Obálky jednotlivých sešitů od dua Jean/Maleev jsou vyloženě parádní.

První souborné vydání Mýtů není absolutně dokonalé, třeba bonusová "povídka" není úplně prvotřídní a potenciál světa ani postav zatím rozhodně nebyl využit na plno. Na to mají však autoři ještě spoustu sešitů a pár dost subjektivních nedostatků jsem knize nakonec rád odpustil. S přimhouřením oka tedy za plnou palbu!

Koupeno na přelomu let 2016/2017 za 199,- z e-shopu vydavatelství Crew.

Zkráceně? Skvělý nápad ve zdařilém provedení s již teď pamětihodnými postavami. Ačkoliv jde vlastně o konverzačku s minimem akce, dokáže komiks spolehlivě zaujmout scénářem i kresbou. Leží mi doma díly až po čtrnácté Čarodějnice, takže se snad mám sakra na co těšit.

Hodnocení na DK v době přečtení: 88 %; Moje hodnocení: 90 % jako 239. hodnotící.

Kalgrim
16.03.2020 5 z 5

Tenhle komiks jsem si přečetl poté co jsem hrál Wolf Among Us. A musím říct, že hru jsem si užil více, ale komiks je taky skvělý a už se těším na další díl. Celý koiks je detektivního rázu, stejně jako hra, a finální rozzuzlení jsem opravdu nečekal. Kresba je také moc pěkná.

KubaHanzelin
10.03.2020 4 z 5

Velký zlý vlk, Sněhurka, Růženka, Jack a fazole, Modrovous.. a další a další, postavy z klasických "dětských" pohádek byly vyhnány do exilu našeho světa a horkotěžko tu přežívají v míru, ale stane se něco co se ještě nikdy nestalo.. zločin a dokonce vražda!
Detektiv Vlk se společně se zástupkyní starosty Sněhurkou dá do pátrání po pachateli a.. to už si přečtěte sami, kresba není žádný zázrak, co jsem tak koukal v dalších dílech je už lepší, ale příběh mě chytnul a rozhodně si budoucnu přečtu další díly

TomD
23.04.2019 5 z 5

Supr komiks. Těším se na dvojku. A na Wolfíka. Takovej Harry Hole až teda na ten chlast.

Štítky knihy

humor komiksy DC Comics Vertigo Comics

Autorovy další knížky

Bill Willingham
americká, 1956
2008  86%Legendy v exilu
2009  87%Farma zvířat
2013  91%Pochod dřevěných vojáčků
2013  90%Láska jako z pohádky
2014  91%Domovina

Kniha Legendy v exilu je v

Právě čtených1x
Přečtených422x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených29x
Knihotéce171x
Chystám se číst78x
Chci si koupit20x
dalších seznamech4x