Farma zvířat

Farma zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42442/mid_farma-zvirat-dtC-42442.jpg 4 223 24

Mýty (Bill Willingham) série

< 2. díl >

Od té doby, co Nepřítel vyhnal Mýty z jejich původní vlasti, žijí ty nehumanoidní z nich na Farmě na severu státu New York, skrytí před všetečnými zraky lidí. Nyní ovšem po mnoha stech letech izolace doutná na Farmě revoluce. Rozdmýchává ji štvavá rétorika Zlatovlásky a třech malých prasátek. A když Sněhurka a její sestra Růženka náhodou odhalí jejich plán osvobodit původní vlast, jsou komisaři na Farmě připraveni umlčet je a to jakýmikoli prostředky! V této knize najdete dalších pět sešitů jedné z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších komiksových řad současnosti a zjistíte, že i pohádkové bytosti jsou postavy z masa a krve... případně dřeva a barvy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Netopejr
Originální název:

Fables - Animal Farm , 2003


více info...

Přidat komentář

fvalek
26.04.2023 5 z 5

Druhý díl jsem si užil ještě více než první a více mi sedl co do žánru, i když celá ta "Farma zvířat" zápletka byla tak doslovná, že mi tam chybělo více originality. Ale to jen co do motivace a cílů postav, jinak to originální bylo - výskytem různých magických postav a rozuzlením.

v první chvíli se mi Farma velice zalíbila a bylo mi jasné, o co tam půjde. Nakonec se z toho stala opravdu dost neoriginální revoluce, která ale v sobě namíchala řadu nečekaných prvků. Třeba Zlatovlásku jako zapálenou komunistku a celou medvědí rodinku. Mýty se nebojí vyobrazovat i skutečně složité a komplexní myšlenky ve verzi velice pro dospělé (třeba sexualitu mezi druhy apod.). Jediné, co mě zklamalo, bylo zcela jasné vymezení dobra a zla. Zlí a drsní vražední komunisti proti Sněhurce a loajalistům. Jako jasně, asi bych úplně Farmě nefandil, ale mohli to aspoň hrát na to, že mají nějaké dobré myšlenky. Ono se dobytí říše pohádek tváří šlechetně, ale když to zvířata a Zlatovláska nechtějí diskutovat, ale raději rovnou chtějí převrat, násilnosti a pak až si dělat co chtějí, tak to rovnou volá "antagonisté".

Nakonec se mi velice líbilo rozuzlení a jak revoluce skončila dřív, než vůbec mohla začít. Nicméně očekávám následky, a to nejen Růžu jako správkyni Farmy, ale hlavně jak tedy naloží s tím nápadem dobýt svou říši zpět, jak se zachovají přeživší zvířata, a co ta naše soudružka Zlatovláska ještě vyvede... Velmi pěkná série. :)

toimax
19.02.2023 5 z 5

První díl se mi líbil o trochu víc ten byl hodně dobrá detektivka, a tohle je fakt slušná hra o přežití za 90%. Jen škoda že Wolfi tu neměl moc prostoru snad v dalším díle.


INCOGNITOREADER
03.12.2021 4 z 5

Hned na úvod musím říct, že změna kreslíře je za mě vidět, protože jsem při prolistování komiksu některé postavy na první pohled hned nepoznal.
V druhém díle se podíváme na místo, které bylo v prvním jen zmíněné. Tím, tedy některé postavy z prvního dílu jdou stranou a senamujeme se s novým prostředím a postavami.
Líbí se mi vtipné narážky na známé pohádkové postavy. Jen některé části a hlavně repliky ohledně revoluce podle mě byly až moc a klidně bych krátil.
Každopádně se stále jedná o zábavnou sérii a já budu samozřejmě pokračovat.

Atlantis
04.04.2021 4 z 5

Farma zvířat mne zpočátku nedokázala vtáhnout. Nějak jsem postrádal ten zajímavý feeling, který mi dal první díl. Chyběl tomu ten moderní, originální pohled na pohádky a příběhy jako celek. Ty revolucionářské kecy mne vyloženě bolely. "Upozorněte proletariát!" Vážně? Ale pak se děj jaksi zvrhne (k dobrému) a já najednou civěl na poslední stranu a chtěl jsem víc a chtěl jsem to hned. Takže za mne pokračování určitě ano, jen se to zpočátku mohlo hýbat jinak a rychleji.

majc
31.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Perfektní. Prostě perfektní. Teď jsem dočetla a už tu mám vedle sebe třetí díl. Já tyhle komiksy prostě žeru. :)

SPOILER
Kdo by to byl do té Zlatovlásky řekl, že najde zalíbení v medvědovi a ještě k tomu je z ní revolucionářská sniperka. :D A stejně jako Sněhurka, po přečtení jsem chvíli poseděla v tichu za Colina, ach jo, toho jsem měla moc ráda, hlavně díky hře The Wolf Among Us. :/

Yokolobuna
05.07.2020 4 z 5

U prvního dílu jsem očko malinko přimhouřil, nyní je pro zachování rovnováhy ve vesmíru otevřu dokořán. To nic nemění na tom, že Mýty jsou vážně zábavnou a hravou sérií.

Druhý díl ve víru revolucionářských bojů baví svými narážkami na nám dobře známý svět. Je sympatické, že Willingham své postavy neškudlí "na potom", a hned v druhém díle padá hlava za hlavou.

Příběh o revoluci vedené zlovoulnou Zlatovláskou a partičkou komoušských sviní (doslova), ohánějících se hesly ve stylu "Viva la revolucion", místy šlape naprosto skvěle. Třeba taková scéna s kovářem Weylandem byla znamenitá. Některé peripetie příběhu zejména v posledních dvou "sešitech" se mi ale úplně nelíbily. Některé repliky by šlo taky vyladit. Proto jsem tentokrát nechal poslední hvězdu na obloze :).

Přes řečené musím vyzdvihnout prostředí a vizuální podobu Farmy zvířat, zejména pak prostředí farmy samotné. Změna kreslíře proběhla citlivě a postavy spolehlivě poznáte. Musím přiznat, že jsem si odměny dokonce zpočátku ani nevšiml, ač jsou rozdíly při porovnání samozřejmě patrné. Barvy mi přišly podstatně sytější, živější a kresba je tak ještě příjemnější než v případě Legend v exilu.

Zakoupeno v roce 2019 v kompletu čtrnácti knih série za celkovou cenu 3050,- od prodejce na Aukru.

Zkráceně? I Farma zvířat baví a překvapuje, jen jsem v příběhu cítil rezervy a potenciál skvělého námětu nebyl do puntíku naplněn. Milovníci "Bylo nebylo" na dospělejší způsob však budou i tentokrát spokojeni.

Hodnocení na DK v době přečtení: 88 %; Moje hodnocení: 80 % jako 162. hodnotící.

KubaHanzelin
12.03.2020 4 z 5

Revoluce! Tak bych ve zkratce popsal druhý díl Mýtů, čte se to příjemně, občas se zasmějete nad vtipy nebo nad narážkami ohledně postav, které znáte z dětství. Změna kreslíře je oproti prvnímu dílu znát. Určitě po dvou dílech se bavím a uvidím dál, jen mě mrzelo, že v tomto díle téměř nevystupoval Wulfi..tak snad příště.

evickakyticka
10.01.2020 4 z 5

Fajn "dvojhubka". Jako už v prvním díle, líbí se mi postavy, na kterých se autoři mohou vyřádit, tak kresba - klasický styl, co nemá chybu. Další díl je samozřejmostí.

Kopta
13.10.2019 4 z 5

Že se takto rychle dostaneme na Farmu jsem nečekal. Přeci jen, je to v celku důležitý bod obecně. A taky proto se tam ale hned stane spousta věcí. Hlavní postava je na okamžik trochu upozaděna, aby dostal rozlet někdo jiný. A není to špatná sázka. Spíše jsem si stále ještě nezvykl na to, že komiks se někdy v pohodě tváří jako materiál pro dospělé, a poté hraje na notu plné zdrženlivosti, aby náhodou někomu něco neujelo. Najdou se zvraty, najde se napětí, najde se to, co Vás může zcela v pořádku bavit.

Kiki22
12.08.2019 4 z 5

Přečteno za dva dny a už se těším na další díl! Zlatovláska jako revolucionářka spící s medvědem mě dost baví :-D

TomD
24.04.2019 5 z 5

Parádička. Doporučuji a teď hurá na trojku.

Disease
28.01.2019 4 z 5

Za mě slabší než první díl, ale to je dáno spíš tématem než zpracováním. Děj se ale začíná posouvat dopředu, a to se cení.

Johannus
21.01.2019 5 z 5

Super. Doufám, že Zlatovlásku brzy někdo sejme...

Mooneylan
02.08.2018 5 z 5

Oproti prvnímu dílu je tohle o dost drsnější! Orwell v podání mýtických prasátek? Paráda! Jo a Zlatovláska, co spí s medvědem? Just wow...

Lenka.Vílka
25.05.2018 5 z 5

Začala jsem se pořádně bavit až tak zhruba od poloviny. Revoluce!!! Chápala jsem obě strany. Co chtějí zpět, i ty ostatní. Konečně se ukázalo víc ohledně toho "o čem postavám skutečně jde" a začínám se dostávat do dobrého příběhu.
PS: tenhle děj si z té doby před dvěmi lety pamatuju. Zajímavé...

3DD!3
16.05.2018 5 z 5

Prasata jako političní zástupci utlačované menšiny?
Zlatovláska, která nejen že je extrémistická revolucionářka, ale také spí s nejmladším ze tří medvědů? To už je jiné kafe než předchozí díl. Stáhnutí pohádkových tvorů na přízemní, lidskou úroveň funguje fantasticky. Jen houšť.

LordSnape
16.03.2017 4 z 5

Alegorie na Orwellovu Farmu zvířat se povedla. Prasátka opět berou do ruky svůj osud a Mýtovu pořádně zatopí pod kotlem. Jednotlivé postavy se začínají více profilovat a je docela jasné, že si v dalších dílech Willingham nebude brát servítky a klidně nechá někoho dalšího odpravit. Mýty pro mě představují vyrovnanou, zábavnou fantasy sérii pro dospělé v rámci komiksů. Já se bavil.

elenai
24.02.2017 5 z 5

Farmu jsem četla hned po Legendách, takže jsem měla krásnou návaznost. Růženka mě velmi překvapila a revoluci na Farmě beru jako pěkný popkulturní odkaz na Farmu zvířat. K tomu ještě báječná kresba... Mno, co víc napsat? Perte do mě další díly.

martinstefko
27.10.2015 3 z 5

To, že se v komiksu používají výrazy jako soudruh, revoluce, proletariát je sice hezké, ale samo o sobě to z tohoto příběhu neudělá silné, politicky kritické dílo. Primárně je tohle fantasy, které se snaží mít přesah do dalších žánrů, ale tentokrát se to tolik nedaří. Nakonec je to mnohem lepší jenom jako vyprávění, jako dobrodružný příběh, který se přes různé zajímavé zvraty dostane až do svého konce, který je celkem úspěšným vyřešením situace a slibným koncem pro další díly. Kam se asi poděla Zlatovláska? Příběh nám představuje hodně nových postav, roztahuje se, ale rozhodně se nejedná o něco, co by mělo přesahovat hranice Farmy. Co se stalo na Farmě, stalo se, teď se jede dál.

borknagar
12.10.2015 4 z 5

Mýty mě začínají přesvědčovat o velmi kvalitní sérii. A ač komiks vypadá pohádkově, jde o drama a to občas velmi krvavé. Pár vtipných dialogů, občas sexuální narážky (další díly asi přinesou i nějaké ty čuňačinky), pár zvratů v příběhu a zajímavé zakončení. Komiks u kterého se nudit rozhodně nebudete......

Štítky knihy

komiksy DC Comics Vertigo Comics

Autorovy další knížky

Bill Willingham
americká, 1956
2008  86%Legendy v exilu
2009  87%Farma zvířat
2013  91%Pochod dřevěných vojáčků
2013  90%Láska jako z pohádky
2014  91%Domovina

Kniha Farma zvířat je v

Právě čtených1x
Přečtených285x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených14x
Knihotéce101x
Chystám se číst24x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x