Mýty a texty

Mýty a texty https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442535/bmid_myty-a-texty-W1h-442535.jpg 5 8 3

Obsáhlá báseň Garyho Snydera Mýty a texty se „… zrodila mezi lety 1952 a 1956. Jejích několik rytmů je založeno na dlouhých dnech ticha ve srubech na horských pozorovatelnách; vázání klád pro Warm Springs Lumber Co… a písních a tancích indiánských kmenů z Velké pánve, se kterými jsem trávil čas. Název má původ u výborných Sapirových, Boasových, Swantoných a dalších sbírek indiánských lidových příběhů z počátku 20. století; to také znamená dva zdroje lidských vědomostí – symboly a smyslové vjemy. Snažil jsem se vést svůj život jako hobo a dělník, otázky historie a filosofie v mé hlavě a záblesky kořenů náboženství jsem meditací, peyotovými a „tajnými šílenými rituály“ nahlédl jako jednu celistvou věc...“ Mýty a texty Garyho Snydera (*1930) vyšly poprvé v roce 1960 a od té doby jejich význam stále roste. Dnes je můžeme směle zařadit do stejné roviny jako Eliotovu Pustinu, Poundova Cantos či Williamsův Paterson. Toto české vydání je opatřeno poznámkovým aparátem, který chybí i u anglických vydání.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Myths & Texts , 1960


více info...

Přidat komentář

ozzak
15.08.2021 4 z 5

moc příjemna beatnicka ekologicka poezie

witiko
24.06.2021 3 z 5

Jak mám Garyho Snydera rád, lepší hodnocení dát nemůžu. Pro mě je to poezie, kde se poetičnost už natolik ztrácí v literárních a mytologických narážkách, citacích a asociacích, že je takřka nesrozumitelná a významuplná jen pro samotného autora. Potřebujete k ní komentář a výklad, což mě u poezie nebaví, ale i když je dostanete (překladatel se v připojených poznámkách snaží, jak může, to je třeba ocenit!), málokdy se vám význam básně sepne do výrazného prožitku, obrazu nebo ideje. Oceňuju velmi pečlivé české vydání a také se mi líbí celkový (trojdílný) myšlenkový koncept sbírky, ale v prakticky jsem nenarazil na báseň, která by mi šla do krve. Velice zajímavé srovnání, které ukazuje, kam Snyder jako básník došel, poskytuje jeho v češtině zatím poslední vydaná sbírka Nebezpečí na vrcholcích. To je Snyder, jak ho mám rád.


Natynebul
08.06.2021 4 z 5

Pět nedám, protože nemám dostatečné znalosti ve východních náboženstvích, indiánské mytologii a amerických reálií té doby. Velké plus má konkrétně toto vydání za skvěle zpracovaný poznámkový aparát, jenž tuto mou neznalost vyvažoval. Dalším důvodem, proč se tento text (či mýtus) nedostane do mého top výběru básní, je jeho složité, místy až zmatečné frázování, prudké střihy a – jak jsem se dočetla ve skvělém doslovu Luboše Snížka – i jazzová rytmičnost. Každý, kdo je ve čtení poezie (a obzvlášť poezie beat generation) zběhlý, a každý, kdo si v Dharmových tulácích zamiloval Japhyho Rydera, by si ale měl toto dílo přečíst. Je v něm obrovské a dnes ještě naléhavější varování (TEXTY), ale zároveň i naděje (MÝTY).

Kniha Mýty a texty je v

Přečtených10x
Knihotéce12x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x