My nejsme my

My nejsme my https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266577/bmid_my-nejsme-my-Jvz-266577.jpg 4 79 26

Eileen, dcera irských imigrantů, se v New Yorku 50. let snaží za každou cenu vymanit z prostředí poznamenaného chudobou a alkoholem. Šanci na splnění svého ambiciózního snu o bohatství a velkém domě na předměstí spatřuje ve slibném mladém vědci, za nějž se provdá. Edovy představy o úspěchu se však od Eileeniných liší - a jak léta plynou, jeho přemrštěná zásadovost a puntičkářství se postupně ukazují jako příznaky nevratné mentální změny. Střet s vážnou chorobou znamená pro Eileen novou výzvu: nepřijít o někdejší ideály a zachovat si důstojnost až do samého konce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

We Are Not Ourselves , 2014


více info...

Přidat komentář

Teraka
23.08.2023 4 z 5

Příběh života bez příkras. Života, který člověk žije, občas lituje toho, co udělal i toho co neudělal. Příběh pomíjivosti a krátkosti lidského bytí. Příběh o očekáváních vkladaných do dětí, radostech i zklamaních z vlastních ratolestí. Příběh rodiny v níž je lehké najít si to něco svého. Za mne zaporným aspektem knihy je, že autor dost šetří dialogem a často se uchyluje k dlouhým popisným pasážím.

osuška
17.08.2020 1 z 5

Lákalo mě téma, ale nemohla jsem se začíst. Knížku jsem nedočetla.


00110110
01.05.2020 5 z 5

"Když ti bude připadat, že svět je plný obrů, vedle nichž jsi maličký, když budeš mít sotva sílu, abys udržel hlavu zpříma, chci, aby sis vzpomněl, že žijeme pro víc než pro pouhý úspěch."

bigben
05.03.2019 5 z 5

Nadšená a smutná zároveň. Děj měl spád i akčnost, ale od druhé třetiny jsem si i poplakala...

PetaZ
23.09.2018 4 z 5

Co k tomu rict? Precetla jsem knihu rychle a je mazec, ze tohle se bohuzel v mnoha lidských zivotech stava..

jana79
06.07.2018 4 z 5

Hezka knížka, pekne napsaná. I když to není primo můj šálek kávy, tak musím říct, že je to příjemná změna. Oddechové čtení.

Peršanka
02.06.2018 1 z 5

Do 60. stránky široké a čtivé, pak najednou skok do banálnosti. Tudy ne, končím.

EvaEmma
28.02.2018 3 z 5

Příběh Ellen, která chtěla být "lepší " než její rodiče. Popisuje ji jakou malou dceru, dospívající dívku, manželku, matku.
Příběh vědce Eda, který vážně onemocní. Provází nás jeho profesní kariérou, životem s Ellen a krásným vztahem mezi ním a synem.
Osobně se mi kniha líbila. Byla plná emocí.

Titas9001
09.02.2018 5 z 5

Komorní příběh. Bez příkras vypráví příběh lidského života, kdy vůbec nemůžeme tušit, co nám další dny přinesou. A přesto se musíme i přes všechny pochybnosti a selhání postavit dalším dnům. 600 stran se četlo ale i tak krásně a řadím ji ke knihám, které si budu dobře a dlouho pamatovat. Zvláštní, netradiční, skvělé.

sporran
08.11.2017 3 z 5

Opravdu hodně obsáhlá kniha. Na více než šesti stech stránkách prožijeme celý život s Eileen. V některých věcech ji pochopíte, v jiných ne... Myslím, že není ničím až tak výjimečná a i její život je tak nějak americky běžný. Běžnosti se vymkne ve chvíli, kdy její manžel v nízkém věku onemocní. Ač kniha obsáhlá, tak v některých pasážích bych se více věnovala popisu pocitů hlavních hrdinů. Někdy jsou jen naťuknuté, což je škoda. Jinak v této porci četby jsem uvítala krátké kapitoly.

micha-ella
22.06.2017 3 z 5

Nedočetla jsem. Pomalé, rozvleklé, zbytečně obsáhlé. Přestalo mě to bavit.

Atuin
23.02.2017 5 z 5

Kniha vypráví, a to velice obstojně, o celé šíři lidského života. V jeho prostotě i neuvěřitelné složitosti. Autor začal od Adama, v tomto případě od Evy, tedy od dětství Eileen, jejíž dramata ( velká i malá) dovedl popsat docela odzbrojujícím způsobem. ( Maličko jsem si vzpoměla na Fanny z knihy v Brooklynu roste strom). Celkové seznámení s prostředím a postavami,jejichž životy člověk sleduje dokonale románové.Příběh je to ale v podstatě komorní nebo se do takového stupně po Edovo a Eileenině svatbě dostává.5/5

jasmína
10.02.2017 3 z 5

Kniha se mi zpočátku líbila, ale tak rozvleklé vyprávění, než šel Ed na vyštetření, kdy já už dávno vytušila, co má za nemoc, to mě tak vytočilo, že jsem potom už knihu četla na přeskáčku....

Lenka27
20.11.2016 4 z 5

Snad bych jen doplnila ke všem výstižným komentářům, že tato kniha patří k velmi realistickým dílům, popisuje "obyčejný život" a to není málo. Vím, že knihy by nás měly odnést do jiných, možná lepších světů, než žijeme, ale v případě této prvotiny jsem si s radostí přečetla nepřikrášlený příběh zmařených snů, nadějí, kdy nezbývá žít tak, jak to jen lze zvládnout. Život je vstupenkou na film, o kterém jsme si nic nepřečetli a plni očekávání se usazujeme v křesle, aniž víme, co nás čeká a jak z toho vyjdeme.

fruitbueno
10.11.2016 3 z 5

Kniha by zasloužila výrazně zkrátit. Chápu, že autor chtěl zachytit plíživost choroby v celé obludnosti a šíři, ovšem když čtete knihu a na straně cca 350 si uvědomíte, že se stále nic nestalo, něco je špatně. V hodnocení jsem však mírná, velký podíl na tom má určitá empatie a citlivost, s jakou autor zachytil tu poslední fázi nemoci. Eileen mi v té chvíli začala být skoro i sympatická.

magnolia
09.11.2016 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře už od prvních stránek, kdy je Eileen malá holčička. Na konci knihy je to zralá žena, která ví, co je v lidském životě důležité. Její příběh, osudy manžela Eda a jediného syna Connella jsou nahlédnutím do života v NY, a také do amerického systému zdravotnictví i části společnosti. Ta umíněná touha po vlastním domě na lepší adrese je jednou stránkou postavy Eileen. Tou druhou je rázná odhodlanost, někdy zbytečná, někdy užitečná tvrdost a síla, která se naplno projeví po manželově onemocnění. Kniha je zajímavá i dojemná, uvěřitelná s těmi pochybeními a nedorozuměními, které v životě přicházejí. Je to příběh o lidech a rodině, ne pouze o té hrozné nemoci. Nedá se číst rychle, chce to správnou náladu a čas (třeba o Vánocích). Jediné, co mi vadilo bylo málo citu ve vztahu se synem a potom jsem těžko chápala některé finanční eskapády (jak to všechno utáhla, včetně norkového kožichu).

Ivuska.09
03.11.2016 4 z 5

Tohle je přesně ta kniha, kterou bychom si všichni měli přečíst. Vypráví o životě, o reálném životě - se všemi radostmi i strastmi. Je plná emocí, většina z nás si nedovede představit, jak těžké to Eda a jeho blízcí měli. Je plná neskutečné lásky, která překoná naprosto všechno, pochopení a životní pravdy. Přesto, že šlo o velmi smutný příběh, byl krásně napsaný. Vykreslení i charakteristika postav vyráží dech... Nenechte se odradit rozsahem, stojí to za to, neubrala bych jedinou stránku.

Maanna
11.10.2016 5 z 5

Po Eileen, Edovi a Connellovi se mi bude stýskat... Byli se všemi svými chybami a nedostatky velmi uvěřitelní, což se mi u knižních postav tak často nestává.

bookcase
05.08.2016 5 z 5

Krásný román, vůbec mi nevadilo, že byl takový rozvláčný.

tweed
07.07.2016 4 z 5

Autor vám neservíruje žádné nepravděpodobné scénáře, naopak příběh je velice reálný. Co je pro tuto knihu důležité jsou postavy, interakce mezi nimi, jejich radosti a starosti.
Nevím jestli to bylo tím, že mi situace v knize není úplně cizí, ale pro mě se jednalo o velice emotivní knížku, o knížku, kde jsem i přes poklidný děj dychtivě otáčela stránky, jednu za druhou, knížku, která mě dojala.

Štítky knihy

Alzheimerova choroba

Autorovy knížky

Matthew Thomas
americká, 1975
2015  76%My nejsme my

Kniha My nejsme my je v

Právě čtených3x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených9x
Knihotéce81x
Chystám se číst94x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x