Můří deníky

Můří deníky https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88751/mid_muri-deniky-HKo-88751.jpg 3 137 34

Šestnáctiletá hrdinka, žijící v luxusní internátní škole, si zapisuje do deníku sve nejtajnější myšlenky. Ovládá ji stále rostoucí posedlost spolužačkou, se kterou sdílí ložnici, Lucy Blakeovou, a nemyslí na nic jiného než na její přátelství s novou žákyní Ernessou, tajuplnou, náladovou bledou kráskou s uhrančivým pohledem. S Ernessou jsou spojeny ponuré klepy, podezření a tajemství i řada hrozivých nehod. Školou se šíří hrůza a Lucy už neví, co je skutečnost a co je jen výplod zjitřené představivosti. Tajuplná, hrůzná atmosféra v sobě spojuje všechny děsy, touhy a úzkosti dospívání. Středobodem deníkových záznamů je jediná otázka: je Ernessa skutečně upír, nebo vypravěčka uvízla v horečnatém světě vlastní fantazie? 1. vydání.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Moth Diaries , 2002


více info...

talyen
talyen
09.10.2020 4 z 5

Moc dobrá knížka, je v ní spoustu metafor a zajímavých odkazů na jiná literární díla.

Lily-fairy
Lily-fairy
09.07.2020 4 z 5

Tohle byla tedy zvláštní kniha! Není to pro každého, ale pokud máte rádi ponurou a pochmurnou atmosféru a rádi trochu zapojíte vlastní fantazii, tak vřele doporučuji.


chaera
chaera
29.03.2020 4 z 5

Do této knihy jsem šla bez jakýchkoliv očekávání a musím říci, že jsem byla mile překvapena. V deníkových zápisech se čtenáři vykresluje tajemný příběh zasazený v dívčím internátu, nad kterým se snáší tíživá atmosféra a jeden velký otazník - co je skutečné a co je pouze výplodem fantazie naší hlavní hrdinky? Opravdu jsem si čtení užila a všelijaké odkazy na filozofii a klasickou literaturu byly příjemným zpestřením mého čtenářského požitku. Trochu mi kniha připomínala Dům na kopci od Shirley Jackson, hlavně tím, že se zpočátku příběh tváří nevinně a posléze začne nabírat na obrátkách a hl. hrdinka ztrácí spojení s realitou. Na YA literaturu se jedná o poměrně solidní román. 4/5

Vendula39
Vendula39
26.06.2019 3 z 5

Zajímavá kniha, jen pořád nevím, co je Ernessa, jestli obyčejná dívka v které autorka viděla nějaké nadpřirozené schopnosti, nebo upír.

ElizabethB
ElizabethB
28.05.2019 3 z 5

Neviem čím mám vlastne začať. Denník nočného motýľa je veľmi zvláštna kniha a myslím si, že niekto by mohol mať problém s jej pochopením a pochopením jej podstaty. Na druhú stranu je to celkom dobrý príbeh, ktorý má hlavu a pätu.
V prvej polovici príbehu som sa trochu nudila, nedokázala som sa do príbehu dostať, možno to bolo spôsobené náladou. Po čase sa mi však podarilo pokračovať a koniec-koncov som knihu dočítala za dva dni.
V knihe bolo však aj zopár zaujímavých myšlienok, ktoré ma donútili rozmýšľať. Aj vďaka myšlienkam a mysleniu hlavnej bezmennej postavy som nadobudla pocit, že kniha je takou zvláštnosťou, hoci používa motív s upírom a hoci upír bol jednou z podstát knihy, bol mnohokrát spomínaný, jeho prítomnosť občas prebíjajú iné okolnosti.
Viem, že recenzia bude asi pôsobiť rozhádzaná, neuprataná, ale skutočne neviem normálne a plnohodnotne zosumarizovať to, čo si o knihe myslím. Každopádne dojem bol celkom dobrý, priemerný a zvláštny. Kniha nie je oddychová, skutočne nad tým potrebujete rozmýšľať, aby ste knihu mohli pochopiť. Pozitívom pre mňa bola taká potemnelosť, pretože ja také knihy mám rada, takže ľahký závan depresívnosti mi vôbec nevadil, hoci niekomu inému to vadiť môže.

ReniHan
ReniHan
09.04.2019 5 z 5

Bylo to větší psycho než jsem čekala.

lailaj
lailaj
08.10.2017 2 z 5

Moc mě to nechytlo, ale dočetla jsem to. Na konci jsem měla pocit, že mi něco uniklo a nebyla jsem si jistá, jestli byla hlavní hrdinka cvok, lehce paranoidní nebo se mělo jednat o fantasy s upíry. Nakonec ani nevím, jestli ty postavy umřely a nebo si to hl. hrdinka vymyslela a jestli Ernesa byla skutečná nebo jen část podvědomí hlavní hrdinky

Sardothiem
Sardothiem
24.09.2017 5 z 5

Já nemám slov. Knížka ve mě vyvolala spoustu pocitů a když jsem ji dočetla tak jsem se z ní musela vzpamatovat, tudíž jsem asi 5 minut seděla na posteli a koukala do blba. Jsem z ní hotová ještě teď :D filmová verze za to též stojí :)

carollfu
carollfu
05.09.2017 4 z 5

Hodně kontroverzní kniha. Přišlo mi zajímavé, dívat se tímto způsobem do hlavy někomu jinému, ale někdy jsem se v tom šílenství upřímně ztrácela. Kniha se mi však četla velmi dobře, oceňuji její poetickou část a rozhodně nelituji, že jsem ji přečetla.

Dakarianna
Dakarianna
26.07.2017 5 z 5

Knihy jsem se trochu bála kvůli špatnému hodnocení, ale byla naprosto dokonalá. Sice má autorka trochu zvláštní styl psaní, ale po pár stránkách se začtete a už knihu nepustíte. Hlavní hrdinka prochází něčím šíleným a mění se. Den ode dne je paranoidnější a šílenější. A to je neskutečně zajímavé sledovat. Knížka není dlouhá, za chvilku je přečtená a je to ten typ, co se vám usadí do hlavy, i když ji zrovna nečtete. Za mě 5/5.

Kira128
Kira128
25.07.2017 4 z 5

Zajímavý a především působivý příběh napsaný deníkovými záznamy, jenž vás sice v mnohém zaskočí a nebudete ho chápat, avšak nedokážete se od něj odpoutat. Kdybych chtěla a nebylo u mě zvykem se u názoru na knihu pořádně rozepsat, to dlouhé souvětí by jako hodnocení bohatě stačilo. Ten, kdo už mě ale zná lépe, ví, že toto já neudělám.
Pokud mám být upřímná (což by asi nebylo od věci, jestliže mám dílo zhodnotit), jsem mile překvapená. Vskutku jsem nečekala, že se do děje knihy tak rychle ponořím. Vlastně jsem ani netušila, že bude tak velký problém odložit Můří deníky z ruky.
Zde mohou být spoilery, takže pozor!
Když jsem si přečetla předmluvu, dosti mě zaskočilo, že tento deník si opravdu někdo vedl. Že jde o přesně stejný deník, jenž si vedla autorka této knihy. Že jsou v něm jen změněná jména a poupravené prostředí.
Málem mi také ukápla slzička, například při smrti Dory. Ta mi nějakým zvláštním způsobem přirostla k srdci.
Asi v půlce deníku jsem naprosto přestala chápat myšlenky hlavní hrdinky. Udivovalo mě to, dělala tak ukvapené záběry, až mi nad tím zůstával rozum stát.
Tady by spoilery měly skončit!
Musím uznat, že kniha se skutečně dostane člověku pod kůži. Nevím, čím to přesně je, ale na mě tak působí. Myslím, že o celkovém příběhu budu ještě dlouho uvažovat.
Zlatý hřeb to není, ale i tak je to velmi dobré, poučné, poutavé a zajímavé. Mohu doporučit všem a především lidem, co se chtějí zamyslet nad svým životem.
Dnes to tedy bude za čtyři hvězdy.

Veronika33
Veronika33
02.07.2017 1 z 5

Kniha bola nezaujímavo a nudne písaná,az bol boj dočítať ju. Vôbec ma nebavila.V podstate v polovici knihy som sa strácala v "deji", ak tam nejaký bol.

Tessina
Tessina
25.06.2017 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která zaujme svou surovou upřímností ohledně soužití dívek na internátu a posedlostí hlavní hrdinky svou kamarádkou.

kamolka
kamolka
28.04.2017 4 z 5

Tato kniha nejde moc dobře popsat. Pro mě bylo docela těžké se ze začátku začíst, nejsem zvyklá na deníkové záznamy. Asi po půlce knihy mě to konečně vtáhlo. Kniha je opravdu zvláštní. Z deníku jde velmi dobře poznat, jak je hlavní hrdinka posedlá svou kamarádkou a postupně z toho začíná šílet až se z toho nakonec zblázní.

Elsa14
Elsa14
13.04.2017

Z této knihy mám velmi zvláštní až smíšené pocity. Na jednu stranu zajímavý příběh, který ale kazí to, jak se dívky na internátu chovají. Strašně mi to vadilo. Ani nedokážu nic víc napsat, nejde to.

evca7271
evca7271
05.04.2017 4 z 5

kniha se me libila,ale neco me prislo az moc prehnane.

sarahmoon
sarahmoon
15.03.2017 3 z 5

Dvě slova... zvláštní a poutavá.
Tato kniha je po dlouhé době úplně jiná než knihy, na které jsem zvyklá. Je zahalena tajemstvím, které Vás neopustí dokud knihu nadobro nezavřete. (U mě ještě déle.) Autorka knihu psala způsobem ne zcela jednoduchým a mírně zmateným i toto pomáhá knize v její jedinečnosti, proto mě v blízké době čeká rekapitulace. Předpokládám, že při dalším přečtení z ní budu mít daleko intenzivnější pocity.
...A nejspíš přidám další hvězdičku :o)

LucyJec
LucyJec
05.03.2017 5 z 5

Ke knize se vždy s odstupem času ráda vracím a vždy v ní najdu něco jiného. Opravdu stojí za přečtení. Možná, že tím nevyřčeným tajemstvím, které celou knihou putuje je právě tak jedinečná a jen tak se neomrzí.

kamiknedlova
kamiknedlova
26.02.2017 4 z 5

Tato kniha ve mně vyvolala zvláštní pocity. Vlasně ani nevím jestli se mi nakonec líbila nebo nelíbila. Kniha je psaná formou deníku a to mě na ní velice zaujalo. Nakonec se ale musím přiklonit ke skupince lidí, kteří byli s knihou spokojení. Tajemno, které se mi vybavovalo při čtění, mě naprosto uchvátilo. Ještě lepší pocit bylo, na knihu narazit za opravdu skvělou cenu a následně si jí i díky tomu koupit a přečíst. Hlavní hrdinka psala přesně to, co se jí v tu chvíli vybavilo (předce jenom o tom je ten deník ne?) a to je ten správný text pro mě. Přes určité části, kde jsem knihu tak moc nehltala, jsem spokojena s jejím přečtením. Díky tomu ji i doporučuji.

Lokina
Lokina
29.09.2016 4 z 5

Já nevím jak ostatní, ale mě kniha zaujala. Ten mrak tajemnosti vznášející se nad příběhem mísený s dívčím světem. Ten pocit, kdy nevíte, jestli je to realita či plod fantazie. To se mi na knize líbilo, že příběh není daný, jestli je to tak nebo tak. Každý si může vytvořit vlastní názor, myšlenku, na to, jak to autorka vlastně zamýšlela. Takže za mě kniha určitě stojí za přečtení ;-)