Mount Kodaň

Mount Kodaň https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384749/bmid_mount-kodan-62L-384749.jpg 3 53 20

Dánská vláda se rozhodne nad hlavním městem – jedním z nejplacatějších míst světa – vztyčit tří a půltisícovou velehoru. Po obvodu dosahuje přes pětapadesát kilometrů a její povrch odpovídá zhruba 118 000 fotbalových hřišť. Hora nese název Mount Kodaň. Dánsko díky ní získá několik dalších klimatických zón, od tropické až po polární, jež utvoří živnou půdu pro bezpočet nových exotických druhů, které až neuvěřitelně obohatí původní dánskou faunu a flóru. V tomto dobře známém a současně podivně cizím prostředí se odehrává sedmnáct vyprávění. Všichni hrdinové mají úžasné plány o novém lepším životě, přičemž se odmítají podřídit jak obyčejné logice, tak přírodním zákonům či gravitaci. Jeden z hrdinů se skrze fyzické strádání snaží setkat s Bohem, až se stane gurmánem. Druhý se pomocí speciální přípravy mění v čím dál více magnetickou bytost, což vyvrcholí jeho vítězstvím nad dvěma třetinami dánské armády. Třetí se za pomoci drastických experimentů naučí létat a mimo jiné postupem času zruší kastovní systém v Indii. Mount Kodaň balancuje mezi dobře známou každodenní obyčejností a absolutními bizarnostmi. Kaspar Colling Nielsen bravurně mísí tradici a smysluplnost s naprostou absurditou.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Mount København , 2010


více info...

Přidat komentář

Dani25
30.03.2024 4 z 5

Riadne uletené, absurdné, ale uveriteľné. Vývoj ekosystému sa mi páčil. Vtákoľudia v Indii - tak to som sa riadne zasmiala. Neviem túto knihu ku žiadnej prirovnať. Určite nie je pre každého.

Šárka_D
02.12.2020 3 z 5

Začátek mě chytnul, pak se nadšení trochu vytratilo - cca do poloviny knihy mi příběhy připadaly výrazně lepší než ty ze druhé půlky, i tak to ale bylo zábavné čtení plné ironie, vtipu, ekologie a místy značné morbidity. Začínají mě bavit, tihle severští autoři!


Moonca
06.10.2020 3 z 5

Pokud Dánsko může mít horu pře 3000m vysokou, pak se může stát úplně cokoliv a ten nejbláznivější plán či sen není nemožný. Kniha je napsána svižně a čtivě a některé povídky jsou tak přesvědčivé, že jejich absurdita mi došla až posléze. Na druhou stranu ale proletí a nezanechají hlubší stopu. Pokud kniha obsahuje kritiku dánských poměrů, tak jsem ji neodhalila, ale je pravda, že o Dánsku nic moc nevím, tak nejspise je to tím ...

Alphwen
13.04.2020 4 z 5

Útlá kniha Mount Kodaň, kterou lze charakterizovat jako povídkový román, je typický Kaspar Colling Nielsen. Spousta podivuhodných nápadů, originality, nechutností, lidských slabostí a sžíravé společenské kritiky rozvíjených kolem výchozího motivu, kdy si placaté Dánsko u hlavního města během dvou set let postaví obrovskou horu. Dánské podivno, které připomíná povídky Karin Tidbeck ze sbírky Sobí hora.

maruska283
25.02.2020 3 z 5

Tohle možná tolik neuchvátí, ale je to docela neotřelé. V Evropském jaru se Nielsen vyšvyhnul mnohem výš.

LucieT.
25.02.2020 3 z 5

Po finském podivnu tu máme podivno dánské, ve kterém se mísí každodenní realita a problémy dánské společnosti s naprostým absurdnem a fantastickými postavičkami. Zajímavý spojující prvek ve formě fiktivní umělé hory, ale jednotlivé příběhy mi přišly nedotažené. Jednoduchý styl vyprávění, bláznivé, praštěné a opravdu zvláštním způsobem "podivné".

Mynny
25.01.2020 4 z 5

Svěží, hodně ujeté, přečtete pravděpodobně za jedno krátké odpoledne. Originální námět by si zasloužil ještě o něco lepší zpracování, ale určitě můžu doporučit, už jen kvůli sympatickým ptačím lidem.

helulka
23.01.2020

Včera jsem jednu knížku dočetla a další, na kterou se těším, na mě teprve čeká na poště. Potřebovala jsem tak jen něco krátkého, rychlého, na jednu cestu do práce. Tohle bylo ideální! Prvních pár stránek mě zabavilo přesně na těch patnáct minut, na které jsem je potřebovala, a zároveň dokonale odradilo od toho, abych tuhle knížku někdy chtěla dočíst. Doma se Mount Kodaň zase vrátí na poličku, na tu nejvyšší, ať na ni už ani omylem nedosáhnu! A možná na ni dám zámek. A možná na nějaký čas budu jezdit do práce jinudy, aby mi známá místa nepřipomínala, že tady to bylo, tady jsem četla Pelikána..

LordSnape
30.11.2019 2 z 5

Divná kniha. A teď to myslím v tom horším slova smyslu. Jsem na divný věci zvyklý, páč sám jsem divný, ale tohle už bylo dost za hranou. Přitom samotný nápad s umělou horou je skvělý, jen ty povídky jsou takový dost o ničem anebo jsem zkrátka nechápal, co se tím autor snaží říct. Úplně poslední povídka je strašný psycho bizár, takže pokud jste na začátku a věříte, že se to zlepší a rozjede, můžete to zase v klidu zavřít.

MatoLenka
04.09.2019 1 z 5

Vypravěčský styl mě neupoutal a první povídka byla tak morbidní, že jsem neměla chuť ve čtení pokračovat.

Anika27
15.08.2019 5 z 5

Skvělá schíza na téma "Dnešní svět". Asi bych se i víc smála, kdyby to nebylo tolik k pláči.

-Pečivo-
15.05.2019 5 z 5

Tohohle autora mám rád. Bohužel jsem knížku dočetl včera a zrovna nemám internety, tak nevím jak se přesně jmenuje, ale mám ho rád. Už jsem od něj mimochodem četl jednu knihu, název bohužel taky už nevím, ale ta byla taky dobrá. Takže tak. #životpo30

Mount Kodaň je sbírka povídek, který se tématicky motaj kolem hypotetické události postavení 3.500 m vysoký hory uprostřed Dánska. Dánsko je prej plochý jak Holandsko (teď jsem chtěl napsat, že je plochý jak Martina Sáblíková, ale nejsem trapný prase!) a proto je tato hypotéza velmi zajímavá.

Autor si vystaví vlastní svět s veškerýma implikacema, která by hora na Dánsko měla - změna počasí, nová fauna i flóra, nový sociální vrstvy, turismus, ekologie a tak dále pana krále.

Tenhle ekosystém funguje jen jako úvod do jednotlivých povídek, který jsou docela až velmi zábavné - Tenista se strunama z kočičích střev, dále pak lidé, kteří se nechávají přeoperovávat na ptakolidi, muž chycen do spárů mimozemšťanů, donucen ke každodennímu nákupu krevet, protože nic jiného mimozemšťani nežerou a podobné povídky vedou k pečiho hodnocení 9/10.

MOu598
30.04.2019 3 z 5

Námět dobrý, některé příběhy pěkné, nevadí mi satira a když je vše "přitažené za vlasy". Ale dalším příběhům jsem moc nerozuměla, nejsem Dán - neznám kauzy, které se jich dotýkají.
Celkově ale nic moc.

Jana_Z
14.04.2019 4 z 5

Rozhodně originální nápady. Zábavné, dobře napsané.

hapac
12.02.2019 3 z 5

Trochu dost zvláštní, neobvyklé, podivné, výstřední - zkrátka bizarní. Ale jo, pro mě změna, času nelituji. Je hezké, jak si dokáží Dánové ze sebe udělat srandu a chválím pěkný obal a ilustrace.

jekyll
08.02.2019 3 z 5

Danska kinematografie a hlavne danske komedie jsou presne mym salkem caje, a proto jsem sahl po teto knize. Ovsem byla pro me jistym zklamanim. Nektere povidky jsou zdarile, nektere slabe. Danove se v bizarnosti vyzivaji. Kdo videl film Reznici, nebo O kuratech a lidech, tak vi o cem mluvim. Ve srovnani s temito kousky je kniha prumerem.

EmiClare
30.12.2018 4 z 5

Tato kniha má všechno to, co jsem marně hledala v povídkách Woodyho Allena – dobrý bizarní humor.

lucievach
12.12.2018

Absurdní slátanina, kterou asi nepochopíte pokud nejste aspoň trochu dán... i přes to, jsem během krátké doby přečetla celou knihu a vůbec nevím jak a proč. A vlastně ani nevím, co si o tom všem mám myslet :-D

freejazz
31.10.2018 4 z 5

pamätám si na obrovskú hrdosť, s akou nás Dáni vzali na najvyššiu horu na polostrove. mala nejakých 170 m n.m. a vyzerala skôr ako vyrážka v nekonečnej rovine. vtedy mi napadlo, či oni pre ten rovinatý povrch tak trochu netrpia.
táto kniha mi povedala, že si z nedostatku hôr vedia celkom fajn vystreliť.
príjemné čítanie s mnohými odkazmi na iné literárne inšpirácie. len posledný príbeh sa mi zdal dosť lacný.

LadyAnn
27.09.2018 4 z 5

Zvláštní a vskutku originální knížka, kterou nedokážu přirovnat k ničemu, co jsem doposud četla. Autor píše svižně, leč velmi poutavě. Stylem vyprávění a bizarním, groteskním až černým humorem se mi trefil do vkusu. Jednotlivé příběhy jsou přes množství absurdit vlastně uvěřitelné... a znepokojivé. Příjemné překvapení!