Moudrost starých Čechů

Moudrost starých Čechů https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16598/moudrost-starych-cec-16598.jpg 5 6 3

Sbírka starých pořekadel a přísloví (asi 2000). Nové, kritické, ale i obecně přístupné vydání sbírky přísloví, kterou sestavil J. A. Komenský patrně počátkem 20. let 17. stol. nejen jako pomůcku pro ozdobení řeči, ale zvláště že „přísloví směřují vždy k formování v nás rozumnosti a opatrnosti při věcech života a obcování se dotýkajících“. Soubor, obsahující 2262 přísloví čes., polských, latin. a němec., jakož i biblických (česká z valné části již zveřejněna ve sbírkách 16. stol., Srncově i v anonym. Knížce rýmovní, v Blahoslavově Gramatice i v slovníkář. díle Adama z Veleslavína) za života Komenského vydán nebyl. Po prvé byl publikován Tomkem 1849, přetištěn 1871, nově vydán J. V. Novákem 1901, zde pak po čtvrté. Uspořádání, provedené již Komenským, rozvrhuje přísloví do 5 oddílů, ne podle smyslu přísloví, ale podle okruhu, z něhož je čerpáno obrazné vyjádření moudrosti. Okruhy: věci přirozené, řemeslnické, příhody, fabule, různé.... celý text

Přidat komentář

Ronnie68
19.11.2023 4 z 5

Super přísloví... Některá jsem znala .... Ale mnoho jiných zase ne ... Četlo se to dobře...

a304
06.04.2022 5 z 5

(SPOILER) To mě baví, autora si velice vážím. Také přivítám E-knihy ke stažení zdarma. Citace: Kdo chce žíti, musí síti. Co kdo zaseje, to bude žíti. Kdo plevy seje, málo nažne. Pro plevy zrna najíti nelze. Mnoho plev, málo zrna. Ten, kterýž ovsa dobývá, nejméně ho jí.


boxas
13.01.2022 4 z 5

No, upřímně řečeno asi bych si tuhle knížku ke čtení normálně nevybrala...ale jednak byla mezi novými e-knihami zdarma a jednak se mi hodila do letošní Čtenářské výzvy.
Ale zklamaná vůbec nejsem! Jazyk už je sice zastaralý, ale mnohé myšlenky jsou nadčasové a platné asi v každé době.
Namátkou pár příkladů:
Čeho nemáš, neslibuj.
Dobrý soused, drahý klénot.
Zítra také den bude.
Po bouři bývá jasno, po jasnu mračno.
Mnoho čápů, málo žab.
Rozdíl jest mezi heryňkem a lososem.
Pij pivo, jakéhos sobě navařil.
Kdo maže, ten jede.