Morálka paní Dulské

Morálka paní Dulské https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493929/bmid_moralka-pani-dulske-Cbp-493929.png 4 1 1

Naturalistické drama Morálka paní Dulské je nejvýznamnějším dílem slavné polské dramatičky, spisovatelky a herečky z roku 1907, které charakterizovala podtitulem „tragická fraška“. Paní Dulská je falešná, pokrytecká a chtivá měštka, která pohrdá chudými a slabými lidmi a vše dělá, pouze aby získala obdiv svého okolí. Její falešná morálka skrývá vše nemorální. Hra začíná, když služebná Hanka otěhotní se Zbyszkem, synem paní Dulské. Vychází jako 170. svazek edice D v překladu Jaroslava Simonidese.... celý text

Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

Moralność pani Dulskiej , 1906


více info...

Přidat komentář

Sidonka3
13.01.2023 4 z 5

Nejslavnější divadelní hra polské spisovatelky a nepříliš úspěšné herečky G.Zapolské, které bylo také zfilmováno v ČR jako černobílý film v roce 1958. Tady jsou psychologie, charaktery, okolnosti a tragédie plynoucí z lakotnosti, pokrytectví, sebeklamu a sobectví nemorální Dulské, která druhým neodpouští slabost, jakékoli selhání ani nemajetnost, a její povedené rodinky zpracovány tak, že se dostanou víc do hloubky a čtenáři pod kůži. Každá postava je zajímavá a text velmi přístupný, přečetla jsem jedním dechem a viděla vše před očima. Soucitná, ještě naivní dcera Mela je protipólem zkažených charakterů své asociální rodiny (zhýralec a nemakačenko Zbyško, zlomyslnej rozmazlenej spratek Heša, maminčina kopie, manžel slaboch a pod pantoflem, který před vším zavírá oči a raději nic neřeší, tetička koketa...).
"Naše rodina nemá co skrývat... No dobře, a i kdyby něco... Je mi jedno, co se děje v rodině ukryté za čtyřmi zdmi. Hlavní je, že se o tom (nekalém přešlapu) nedozvědí ostatní lidi (jenom to by byla skutečná tragédie, jen na tom záleží)."