Moje nová svoboda

Moje nová svoboda https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262593/bmid_moje-nova-svoboda-jqs-262593.jpg 4 57 13

Zohre je třináct let, když její rodina prchá z Afghánistánu před hrůzovládou Tálibánu. Po strastiplné cestě se konečně dostanou do Německa, ale ani tady není dívka svobodná. Rodiče jí zakazují veškeré vymoženosti západního světa: internet, vycházky, plavání i jízdu na kole. Když je jí sedmnáct, prchá znovu, tentokrát před hrozbami vlastních bratrů… Dnes je Zohre Esmaeli jedinou afghánskou topmodelkou na světě, pracuje v Paříži, New Yorku, Miláně a Berlíně. V jejím životě se slučují ty největší protiklady: láska ke svobodě a respekt k tradicím.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Meine neue Freiheit , 2014


více info...

Přidat komentář

hol58186
03.11.2021 5 z 5

Mám ráda příběhy, které se opravdu staly, tudíž mě zaujala hned obálka. Kniha je opravdu čtivá, čtenář prožívá napínavý příběh dívky Zohre se zatajeným dechem. Myslím, že je prospěšné se dozvědět více o osudu konkrétních uprchlíků - otevírá to lidem více oči. Příběh čtenáře určitě obohatí a nebude už na tuto tématiku nahlížet černobíle. Uprostřed knihy je spousta barevných fotografií hlavní hrdinky zejména z modelingového období. Podle mého názoru stojí určitě za přečtení!

KnihovniceVěra
14.03.2020 4 z 5

Vysoce hodnotím zejména autenticitu příběhu a přiblížení způsobu myšlení muslimských emigrantů. Spisovatelské zpracování mohlo být lepší, v podstatě je kniha psána jako memoáry zřejmě primárně určené mladým lidem. Dobře se mi četla první část o útěku a druhá část o pobytu v Německu, poslední dva díly o práci modelky jsou útržkovité a trochu zmatené.


Judunaja
28.12.2019

Zajímavý příběh o kultuře, ve které hrdost vítězí nad láskou. Žasnu, co dokáží lidé putující za svobodou vydržet. Muslimskou mentalitu nechápu a čím víc knížek s touto tématikou čtu, tím víc jsem vděčná za zemi, ve které jsem se narodila a šťastná za své skvělé milující rodiče a jejich laskavou výchovu.

janulka1310
25.03.2019 4 z 5

Velmi poutavý příběh, bylo zajímavé číst o muslimské kultuře a jejich začlenění, respektive nezačlenění do země, ve které žijí.

Ála41
15.12.2018 2 z 5

Zajímave, dobré, ale vracet se ke knížce už nebudu.... Cetla jsem,, Provdaná proti své vůli,, a musím přiznat, že se mi teď pletou tyto dva příběhy dohromady... V obou případech šílený otec a strach z bratrů... Byli by schopni zabít vlastní sestru jen kvůli hrdosti...

Pablo7
18.03.2018 4 z 5

Velmi dobře a čtivě napsaná kniha. V nejdelší části popisuje svoji cestu s rodinou z Afghánistánu do Německa, kterou podnikli už asi v r.1998. Je to ale dost aktuální i dnes. Je zajímavé, že procházeli i přes Česko. Kromě obtíží na cestě a se člověk dozví dost o afghánské kultuře, náboženství a mentalitě. V druhé části popisuje svůj pobyt v Německu a útěk od své rodiny, když se nechtěla nuceně provdat a chtěla si žít po svém. Nakonec popisuje něco málo ze své kariéry modelky a svého život.

lidunka1
26.06.2017 4 z 5

četla se mi dobře

nikca0568
27.11.2016 4 z 5

Moc zajímavý příběh, určitě bych si přečetla i pokračování. Někdy mi tam neseděly ty časové skoky, ale jinak moc pěkné.

Jirinamac
15.11.2016 5 z 5

Knížku hodnotím kladně. Moc se mi líbí věta z knihy ,, Proč mrhají energií, silami a časem jen kvůli tomu, aby dodržovali stará pravidla, proč se raději nevěnují tomu, aby se naučili pravidlům té země, ve které žijí, a hlavně jejímu jazyku.'' Jedna z mála uprchlíků, co dosáhla poctivě svého cíle.

janina pako
26.06.2016 4 z 5

Kniha se líbila, ukazuje na to, jak se žije v Afgánistánu a popisuje, co si všecno zažili při cestě do jiné země do Německa. Jak vše bylo těžké, než se tam dostali. Dívka jde za svým snem, naučit se psát, číst, být trošku vzdělaná a žít jiný život, než ten,který by musela žít ve své rodné zemi.

ThePetinka
13.06.2016 3 z 5

Hned jakmile jsem pustila do čtení, uvědomila jsem si, že kniha bude trochu jiná, než jsem čekala, a vlastně i chtěla. Pochopitelně nemůžu, a ani nechci, hodnotit životní osudy Zohre Esmaeli, přiznám se však, že jsem se těšila na příběh o tom, jak se jí podařilo stát se modelkou. Namísto toho jsem však dostala vyprávění plné bolesti, strachu a hladu. Přitom se od jisté doby takovým knihám zcela záměrně vyhýbám. Stresují mě a nepřináší mi do života nic pozitivního.
I tak jsem ale četla dál. Přes všechny hrůzy, které kniha skrývá, se totiž jedná o velmi strhující a do jisté míry i napínavý příběh. Hlavní dějovou linkou je útěk z Kábulu do Berlína, bez skrupulí popisovaný dospívající dívkou. Přesto mě však více zaujal závěr knihy, kde se Zohre rozhodne utéct od své rodiny a posléze se osamostatnit. O tohle vyprávění jsem totiž od počátku stála.
Na knize mi trochu vadilo, že je psána poměrně zmateně. Nelíbilo se mi, jakým způsobem autorka skákala ze současnosti do minulosti, navíc tím vlastně předem odhalovala dějovou zápletku (byť ta tedy byla do jisté míry naznačená už v samotném názvu knihy). Jinak se však kniha četla dobře, příběh byl strhující a čtivý, nenudila jsem se a s radostí jsem se ke knize vracela.
Celkově knihu hodnotím kladně, ještě jednou bych však ráda podotkla, že se vyjadřuji pouze ke stylové stránce příběhu

luc-b
13.02.2016 4 z 5

Velice čtivě napsaná kniha, neměla jsem problém ji během pár dnů přečíst.
Zpočátku mě trochu mátly změny dějové linie - chvíli mluvila o přítomnosti, pak už se znovu děj odehrával v minulosti. Místy mi vadilo, že v textu z minulosti byla zařazena věta z budoucnosti (povídání o něčem a dovětek - takhle to mělo být, protože se znovu setkáme). Ocenila bych trochu více napětí, které by jistě bylo, kdyby informace nebyla sdělena předem.
Zaujaly mě všechny pocity, kterými si celá rodina od Zohre musela projít. Celkově si člověk při čtení knihy uvědomí, jak náročné to někteří lidé mají a kolik odhodlání a úsilí musejí sebrat, aby se vydaly vstříc svým snům (v případě některých vstříc představě přívětivější budoucnosti). Velmi mě zaujala skutečnost, jak otec Zohre nebyl schopen si přivyknout na nové prostředí a napadaly mne otázky, zda-li by pro něj nebylo lepší zůstat ve světě, ve kterém se jeho rodina řídí jeho rozkazy, velením. Bylo by přínosné zařadit i nějaké ukázky z jeho pohledu. Z psychologické stránky věci by bylo zajímavé sledovat změny jeho pocitů od muže, který vše rozhodl po muže, který musel celý svůj život včetně základních návyků převrátit a odevzdat se převaděčům, kteří rozhodovali. Následně pak pobyt v Německu mohl být utrpením, protože jeho dcera, Zohre, si chtěla žít po svém, což také dokázala.
Tito lidé u mě mají obrovský obdiv za to, že se nezaleknou obrovských překážek. Je úžasné sledovat, co může mladý člověk dokázat, když chce jít za svým.
Opravdu si nedovedu představit, co bych zažívala já, v situaci Zohre.
Kniha je dobrá i pro dnešní dobu, kdy neustále slýcháme o uprchlících a většinou je kritizujeme. Zde se naskýtá takové okno do jejich myšlení. Nemáme jim co závidět! (pozn. mluvím o psychice daných osob).

ElenaM
25.01.2016 5 z 5

Knížka se mi líbila. Vyprávění dívky, která si zažila těžké časy, ale přes to se nikdy nevzdala snu žít na západě. Celý příběh se četl dobře a zanechal ve mě velké emoce. Ukazuje nám, jaká je afgánská kultura, jaký je charakter a povaha lidí a jejich mentalita, co je pro ně v životě důležité a na prvním místě. Zohre chtěla od začátku žít jinak, chtěla se učit číst a psát, chtěla se jinak oblékat a vydělávat si vlastní peníze, ale i přes to nezapomněla na některé zásady muslimského světa. Kniha ukazuje strastiplnou cestu z Afgánistánu až do Německa, co musejí všechno uprchlíci zažívat. A potom následně to, jak se k Zohre chovají její bratři, kteří v Německu už nějakou dobu žijí. I přes to, že je Zohre donucená opustit svou rodinu a zařídit se podle sebe, nikdy nepřestane svou rodinu milovat a ctít. Silný příběh!