Mladík, který se opozdil

Mladík, který se opozdil https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22492/bmid_mladik-ktery-se-opozdil-9FE-22492.jpg 4 23 5

Román předního japonského prozaika zobrazuje japonskou mládež a její napjatý vztah ke starší generaci. Džípy amerických okupačních armád, které v září roku 1945 přitáhly do chudé zapadlé vesnice ve vnitrozemí Šikoku v jižní části Japonského souostroví, neodvolatelně rozdrtily sen desetiletého chlapce o životě hrdinském, čestném, svobodném a obětavém, o životě v každém ohledu naplněném, jejž mu představuje služba v císařské armádě. Císařův projev v rozhlasu ohlašující kapitulaci se stal nejhlubší katastrofou jeho dětských let. Válka skončila a chlapec, odmalička vychovávaný ke službě císaři a Japonsku a v nenarušitelné úctě k nim, přichází se svými touhami pozdě – už nikdy nebude císařovým vojákem. Tyto dětské a spíš dětinské zkušenosti tvoří do jisté míry expozici textu, v němž válečný opozdilec ze Šikoku sděluje své zážitky mladého muže, který se snažil udělat kariéru v Tokiu. Je ctižádostivý i přecitlivělý, naivní i prohnaný, laskavý i bezohledný, a přestože jeho vyprávění je zcela osobní, postihuje citlivě všechny základní póly psychického a sociálního života Japonska prvních desetiletí po válce – a protože je tak osobní, je to obraz velmi intenzívní, dynamický a v podstatě hluboce pravdivý. Srovnání tohoto mladého ambiciózního Japonce s Julienem Sorelem v hrubých obrysech podobnost postihuje, ale není docela těsné. Sorel zosobňuje stendhalovsky poněkud idealizovanou ctižádost, kdežto Óeho hrdina zůstává v daleko přímějším kontaktu s hlínou, po které šlape, se špínou, kterou se dusí. A není ani třeba spatřovat v tom moderní literární vlivy – k tradicím japonské prózy už dávno patří přijímat s jistou vyrovnaností a nezaujatostí i to, co je na životě banální, odpudivé, bezprostřední.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Okuretekita seinen , 1961


více info...

Přidat komentář

Messilina
23.02.2019 4 z 5

Přiznávám se, že jsem čekala, že kniha bude hodně jiná, než knihy evropské. Že z ní bude znát asijská odlišnost, ale není to tak. Je to hezká kniha ale kdybych nevěděla, že jí psal Japonec, vůbec bych to z ní nepoznala.

Teckovana
27.07.2018 4 z 5

Pro pochopení mentality celé generace Japonců traumatizovaných porážkou ve 2. světové válce je tento román velmi užitečný. Navíc je kniha i dnes docela aktuální, alespoň co se týká provázanosti současné politiky s médii.


mgeisselreiter
14.07.2014 4 z 5

Román dost odlišný od literatury, na kterou jsme zvyklí. Řekl bych, že dost dobře vystihuje japonskou náturu, nám celkem neznámou. Lidé jsou zde velmi vznětliví, věci často řeší bez uvážení spontálně. Zobrazuje Japonsko od roku 1945 do padesátých let, od prostého života na vesnici po studentský radikální život v Tokiu. Je to jakýsi průřez společností, zabývá se též vysokou politikou a s ní spojenou špínou a korupcí (velmi zajímavé). Nevynechává ani problém drog.
Pro mě velmi zajímavá kniha, přibližující vzdálené Japonsko ve své realitě bez příkras, navíc čtivě a zajímavě. 85%, 12.7.2014.

jprst
10.04.2013 3 z 5

Z japonské literatury toho v českém překladu v době českého vydání této knihy moc nevycházelo, takže když jsem ji četl poprvé, zdála se mnohem zajímavější než teď po letech.

Alma-Nacida
30.11.-0001 3 z 5

Kniha je pro mě zajímavá hlavně nezvyklým úhlem pohledu, spíš obsahově, než formou. Proto jen 3 hvězdy :-).

Štítky knihy

Japonsko japonská literatura venkov dospívání poválečná doba

Autorovy další knížky

Kenzaburó Óe
japonská, 1935 - 2023
2010  80%Soukromá záležitost
1999  76%Chov
1978  82%Mladík, který se opozdil
2011  71%Seventeen / Sexuální bytosti
2024  0%Němý výkřik

Kniha Mladík, který se opozdil je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst63x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x