Dobrodružství Jeronýma Moucherota

Dobrodružství Jeronýma Moucherota https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342973/bmid_dobrodruzstvi-jeronyma-moucherota-DWO-342973.jpg 4 55 12

Další legenda v MDEK. Boucq je pro všechny, kteří milují bizarní a hravé nápady a šílené světy. To nejlepší pro příznivce komiksů jako je Autobus, Pixy, pro fandy starých povídek Woody Allena či románů Phillipa K. Dicka a filmů Davida Lynche či Jima Hensona. A to je přitom hrdina komiksu, Jerome Moucherot, jen obyčejný pojišťovák. Ovšem do práce se dostává po liánách, v tapetách mu žijí žraloci a jeho sousedem je Leonardo da Vinci! Geniální komiks Francoise Boucqa!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Les adventures de Jérome Moucherot , 2012


více info...

Přidat komentář

blindone
27.10.2022 5 z 5

Klenot, jak příběhem, tak kresbou!

trudoš
22.05.2020 5 z 5

Chvála bláznivosti - jestli tím Erasmus Rotterdamský neměl na mysli Dobrodružství Jeronýma Moucherota, tak je něco prohnilého v historii nizozemské. Tahle čirá radost z absurdnosti přináší neskutečný zážitek, kterému se vyrovná pouze opakované čtení Tooleova Spolčení hlupců. S aristokratickou ješitností si spektakulární pojišťovák vykračuje světem a dává za uši nepředvídatelnu, jež může nabýt podoby žraloků ve zdech, žárlivých goril či pepitových vzorů. Přitom nedokážu říct, zdali je autor lepší v delších epizodách, nebo dvoustránkových kraťasech. V prvním případě ohromuje rozpustilostí, v druhém zase dává k dobru odzbrojující pointy. Jestli ale hledáte scenáristickou příčetnost, jste na špatné adrese. Prim tu hraje slovní humor, surrealistická abstraktnost a milé šílenství infantilního výtvarníka. S čímž souvisí dokonalá kresba - groteskní v detailech, fantastická v kompozici a neodolatelná v nápadech.
Do toho můj Bengálský tygře, jdi a ukaž světu, že ty, na rozdíl ode mne, na to máš!


Hadati
27.02.2019 4 z 5

Tenhle komiks není pro každého, ale pokud jste fanoušky humoru montypythonovského nebo Stopařova průvodce po Galaxii, tohle by se vám určitě zalíbilo. Jedná se totiž o absurdní humor, kdy postavy neustále bojují s „nereálnem“. Kniha se skládá ze dvou větších příběhů a z mnoha krátkých, většinou jen na pár stránek. Nejkvalitnějším je hned ten první, kraťasy mají odlišnou kvalitu, ale nespadají pod průměr, a závěrečná dlouhá povídka mi přišla asi nejméně zajímavá, přestože i ta má své světlé chvilky. My pak sledujeme osudy odvážného Jeronýma Moucherota, pojišťováka proti nereálnu, a jeho rodiny. V komiksu se pak občas mihnou i známé postavy, které jsou různými způsoby parodovány. Pro mě příjemné překvapení, protože po dlouhé době jsem se setkal s komiksem, o kterém můžu napsat, že je v něčem nový.

Lenka.Vílka
13.10.2018 4 z 5

("And I said, Hey a-ay, hey a-ay, If crazy equals genius, Hey a-ay, hey a-ay, If crazy equals genius, Then I'm a fucking arsonist, I'm a rocket scientist, Hey a-ay, hey a-ay, If crazy equals genius." ... Crazy=Genius - Panic! At the disco)

Vtipné, zajímavé, ujeté, fantaskní. Je sice šance, že jsem všechno úplně na 100% nepochopila, ale nejsem si jistá, jestli při prvním čtení každý ano. Víc u jednotlivých příběhů.

Norri
20.07.2018 3 z 5

Hned na začátku musím říct, že jsem tu knihu nechtěl. Nechtěl jsem ji číst, ani kupovat, protože mě ukázky nezaujaly. Úplně mě humor v ukázkách míjel. Nakonec jsem ji koupil proto, že bude možné si ji nechat podepsat. A koupě nelituji. Dobrodružství Jeronýma Moucherota je úplně něco jiného, než všechno ostatní. Je to rozjařený klus dvouspřeží fantazie a ztřeštěných nápadů. Trefné a humorné paralely lidského světa se světem zvířat. Vtipná kritika lidstva a jeho chování. Jako by si autor jen tak hrál s nápady, které volně přicházejí a on je splétal do podivuhodných vzorů bez jakéhokoliv plánu či scénáře. Jako halucinace přicházející s herečkou. Je to milý a chytrý humor. Ne, neposadil jsem se z toho na zadek a často mě to moc nebavilo, ale často jsem se také upřímně a nahlas smál. Jirka Pavlovský s Richardem Podaným odvedli na překladu sakra dobou práci, protože na slovních hříčkách to často celé stojí.

Centurion.d
30.05.2018 1 z 5

Nebavilo, Nezaujalo. Kresba zajímavá, příběhy ne. Horko těžko jsem dočetl první a stačilo mi to :(

Disease
12.02.2018 3 z 5

Na mě tohle bylo už přeci jen trochu moc šílené.

Kapis
13.11.2017 5 z 5

Tak, ještě že jsem si to nechal ke čtení až po sklizni :) Pokud člověk přistoupí na autorovu hru, že nic není nemožné, tak si to parádně užije. Aspoň tedy já si to užil. A parádně i přesto, že jsme celá rodina lehli s angínou a já se obával jaké to nebude psycho - dva dospělí nemocní s horečkou a mandlema jak býčí koule, olezlé hnisem, po nichž skákají dvě hladové děcka se zelenýma nudlema u nosu - a ejhle nepozabíjeli jsme se, pěkně jsme si odpočinuli, hráli jsme hry, no nádhera. Jo a k té knize - je to fakt jazda pane gazda! Plná rétoriky, filozofie a syrového surreálna v perfektní evropské kresbě. Podle doslovu vyšly ještě další dva díly - vůbec bych se nezlobil, kdyby aspoň jeden byl součástí tohoto alba. Ale zase chápu, že ne každý kupuje komplet všechny díly MDEK (což vlastně nechápu) a pak by ta cena vyšplhala možná až moc vysoko a neprodávalo by se to.

LordSnape
15.10.2017 4 z 5

Tak tohle byla neuvěřitelná jízda, o které jsem si až do samotného konce nebyl zcela jist, co si mám vlastně o ní myslet. Svým pojetím mi to připomnělo tvorbu Maxe Anderssona, ale myslím si, že Boucq jde místy až na brutální hranu absurdna a je mu to úplně šumák. Co se týče příběhu, tak hlavní postava je prostě divná. A to bez debat. Jeho rodina taky. Některé humorné perličky se zas ale opravdu povedly jako zranění Moucherotova syna při hraní si s masožravou kytkou, která pak za trest dostala náhubek! :-D Pak se mi líbil hodně příběh o zbloudilém želvoautě. Je tu toho opravdu hodně a ne každému to sedne. Člověk musí mít tu správnou náladu a kolikrát mu chvíli trvá, než se s komiksem trochu sžije. Každopádně jsem rád, že jsem jej aspoň takhle mohl přečíst. Na hlubší zkoumání nemám už odvahu. Na to mám přeci jen Jodorowskyho Incal a Metabarony.

jarynek
22.08.2017 4 z 5

Tak trochu jiný komiks. Zpočátku mne to moc nechytilo, ale po nějaké době jsem se naladil na tu správnou vlnu a pak to byla ta pravá jízda autem po elektrických drátech.
Nakonec se za vší tou absurditou schovává mnohem více než jsem na začátku knihy očekával.

majáček
09.06.2017 5 z 5

To je fantasy jak ,, vyšitá ". Úžasný Francois Boucq nám chce jen připomenout hravé fantastické dětství. Je zde vše - napětí, intimní chvilky, fantasy i humor. Smekám před tímto člověkem, protože tato fantasy nemá konkurence (aspoň u mne).

martinstefko
24.05.2017 4 z 5

"Dobrodružství Jeronýma Moucherota" pro vás budou nevšedním zážitkem a nezaručím vám, že se vám budou líbit, ale stojí za to jim dát šanci, protože nic podobného nejspíš číst nebudete.