Místo snění

Místo snění https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432713/bmid_misto-sneni-Qxe-432713.png 4 43 18

Unikátní kombinace biografie a memoáru dokazuje, že ani kniha o životě a díle geniálního režiséra Davida Lynche nemůže být obyčejná. Vůbec poprvé odkrývá okolnosti zrodu jeho smělých filmových vizí a nabízí klíč k interpretaci kultovních děl, jako jsou Twin Peaks, Sloní muž, Mazací hlava, Lost Highay, Modrý samet nebo Mullholland Drive. Životopis napsala novinářka Kristine Mckenna na základě více než stovky rozhovorů s Lynchovými přáteli, rodinnými příslušníky, bývalými manželkami, herci, agenty, hudebníky a dalšími spolupracovníky. Do textu však vstupuje sám Lynch svými upřímnými a často překvapivými komentáři, takže kniha pohltí nováčky i lynchovské fanatiky.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Room to Dream , 2018


více info...

Přidat komentář

DjLuko
30.01.2024 4 z 5

Informáciami nesmierne nabitá kombinácia biografie a memoáru. Lynch je výnimočný človek a umelec (nie len filmár) a mne osobne ako násťročnému zásadne zmenil pohľad na umenie, jeho filmy vo mne vyvolávali pocity ako asi žiadne iné. Knižka zhŕňa jeho tvorbu veľmi pútavo, zásadnejší problém som mal asi iba s uhlom pohľadu z ktorého je kniha písaná. Autorka samotná je veľká Lynchova obdivovateľka (navyše kniha vznikala s jeho pričinením) - nebola tu teda takmer žiadna možnosť pozrieť sa na Lyncha aj z kritickejšieho uhla pohľadu. V prípade, že sa určité jeho dielo stretlo s negatívnou odozvou na festivaloch, autorka ju jednoznačne interpretuje ako že "Kritici nepochopili jeho nadčasovú víziu". Človek natoľko svojský a impulzívny ako workoholik Lynch predsa musí mať nielen množstvo nedokonalej tvorby, ale aj svoje temné stránky charakteru - ja osobne za ne napríklad považujem jeho neschopnosť kombinovať prácu s rodinným životom - David vystriedal za roky svojho života desiatky partneriek a štyri manželky (pričom minimálne pre jednu z nich toto odlúčenie malo vážnejšie psychické následky) a nie, naozaj mi nestačí autorkina interpretácia že ide o "milovníka s veľkým srdcom". Takisto jeho posadnutosť hromadením statkov a rôznych áut, domov a víl by som nechápal ako Lynchov "hniezdiaci reflex" vytvárajúci všade "domov". Celkovo sa dá koniec koncov povedať, že ide skôr o nekritický fanservice, než komplexnejšiu analýzu jeho tvorby. Ja som však nepochybne fanúšikom a tak ma jeho jemné, krehké historky z rokov natáčania i súkromného života strhli.

callahanh
18.12.2023 4 z 5

Originálně pojatá biografie, která v jednotlivých kapitolách vždy střídá dva pohledy - nejprve autorka nabídne výtahy z rozhovorů s důležitými lidmi a nějaký pohled "zvenčí", následně pak tu samou situaci popíše sám Lynch. Z toho vyplyne několik poměrně zajímavých úkazů, protože ne vždy se informace shodují, málokdy se ale dublují, což je to nejdůležitější. David Lynch se de facto vymyká ze všech škatulek, protože točí "divné filmy", jeho dětství ale bylo spokojené, netrpí žádným traumatem z dětství a nemá žádnou temnou obsesi. O to zajímavější pak kniha je, protože nechá nahlédnout do jeho stylu práce a částečně i uvažování, i když se on sám důsledně vyhýbá jakékoli interpretaci svých děl a příliš se nezabývá ani jejich úspěchy. Svým fanouškům nicméně nenápadně poskytne několik vodítek k tomu, aby některé postavy pochopily tak, jak byly zamýšleny a nabídne několik náznaků, které můžou změnit pohled na jednotlivá díla. Vytýkat asi opravdu můžeme to, že se ke slovu nedostal nikdo, s nímž by si režisér nesedl a je tu opěvovaný až moc, na druhou stranu se to dá pochopit, když zřejmě knihu ještě autorizoval. Je také znát, že ve druhé polovině už toho autor nemá tolik co říct, protože jeho pohledy jsou v obecnější rovině a už se spíš zabývá výtvarnou a literární tvorbou než tou filmovou. Místo snění je trochu náročnější biografie, která vyžaduje částečnou znalost děl toho, o kom vypráví a možná je až moc nekritická, to ale do značné míry kompenzuje velkým množstvím fotografií, kompletní filmografií i seznamem různých výstav a unikátním pohledem do duše tvůrce, který točí jen a pouze autorské snímky a vesměs není schopen kooperovat s velkými studii a velkým množstvím producentů, neboť to vyžaduje až příliš kompromisů a výsledek nakonec uspokojí málokoho (Duna). 85 %


dr.horrible
07.01.2023 5 z 5

Lynch je môj najobľúbenejší režisér, videl som všetky jeho filmy, seriály, aj kraťasy (s výnimkou len dvoch dokumentov + seriálu On the Air - ten si šetrím).
A šetril som si aj túto knihu. Čítam to po (dvoj)kapitolách snaď od septembra.
On Lynch je v podstate mimozemšťan, takže názorovo a presvedčením sa s ním vždy nezhodnete, ale je tam ten rešpekt + z jeho slov vyžaruje strašný pokoj. A vždycky si predstavím, že tie divnoveci prenáša tým svojim hlasom a je to potom ešte lepšie.
V knižnici dostane čestné miesto v poličke najobľúbenejších, vedľa Janet Frameovej a Clivea Barkera.

memphisz
17.05.2022 4 z 5

Jako asi každá biografie, je i tato Lynchova zejména pro fanoušky. Téměř 600 stran si vyžaduje hodně času a energie. Zvláště, když obsah je tak na polovinu rozsahu. Délku knihy dělá zejména opakování, nejdříve z pohledu zvenčí, a hned poté z pohledu zevnitř (od samotného Davida Lynche). Samozřejmě nechybí historky z natáčení, ani úvod do toho, proč je Lynch, jaký je, co se na něm podepsalo a všechno ostatní, co správná biografie o umělci má mít. Lynch je originál, svérázný režisér, který mohl a měl točit jen autorské filmy. Žádné běžné hollywoodské schéma by mu nestačilo, výsledek by byl nejlépe průměrný. Když ale dostal volnou ruku, natočil geniální film. Díky této biografii se vše tak nějak poslepuje a poskládá a celá Lynchova kariéra začne dávat o něco lepší smysl.

Djkoma
24.11.2021 5 z 5

Za mě skvělá biografie. Velice oceňují dvojí pohled - jednu kapitolu popisuje autorky knihy faktickými informacemi a rozhovory s dalšími lidmi okolo Davida Lynche a v další kapitole David Lynch reaguje svým pohledem. Dává to mnohem lepší pohled do jeho duše a způsobu uvažování (např. v jedné kapitole se poměrně dlouho řeší, co se jak stalo před 30 lety a David Lynch jen suše řekne, že už si to nepamatuje a není to důležité). David Lynch je pro mě ztělesněním výrazného uměleckého rukopisu a jeho filmy měli na mě velký vliv ve správnou dobu. Takže velká spokojenost. Osobně bych samozřejmě rád více informací o TP, MD a dalších filmech, případně konkrétních situacích, ale nemůžu mít vše v jedné knize :-).

filispin
28.05.2021 5 z 5

Místo snění je vysněná kniha pro fanoušky. Pro opravdové fanoušky, nikoli odborné znalce filmového a výtvarného umění, kteří lační po každé nové faktické informaci. Je to ještě příjemnější a zábavnější výlet do nespoutaného kreativního myšlení než ve "Velké rybě". Kniha je zajímavá především svým konceptem - to o čem se bude v následujících řádcích vyprávět je nastíněno z pohledu autorky a editorky, která poté dává prostor Lynchovým vzpomínkám, které proudí všemi směry a je na vás, která verze se Vám bude zdát přínosnější a pravdivější. To co sám mistr vypráví nemusí byt vždycky tak, jak se ve skutečnosti událo - koneckonců to známe všichni - na něco úplně zapomeneme, špatné vzpomínky se ubíhajícími léty vytratí, rozmělní nebo se transforumují do něčeho zvláštně sentimentálního a to je případ, který můžeme vidět v tomto memoáru. Za mě to rozhodně není něco, čemu bych ubíral zbytečně body. Právě v tomto směru je to velice zajímavé, inspirativní a fascinující. No a v poslední řadě také nesmím zapomenout na to, že kniha velice dobře vypadá. V knihovně ji rozhodně jen tak nepřehlédnete.

Sheldon
21.04.2021 2 z 5

OMG! Knihu jsem dostal od kamaráda, který si jí koupil v rámci Knižního klubu a dal mi k Vánocům se slovy, že se mi třeba bude líbit více než jemu. Už jsem před lety jednu jeho biografii četl a zaujala mě. Ačkoli jí nepsal on, bylo v ní podle mě všechno. Tato kniha má velice zvláštní koncept. Půlka je klasická biografie od autorky a druhá půlka jsou deníkové zápisky samotného Lynche. A to je přednost i největší problém této knihy. V momentě, kdy si přečtete kapitolu, čtete si jí znovu jinými slovy a v některých pasážích máte pocit těžkého deja vu. Někdy biografická část vyloženě neguje autorský deník. Některé pasáže mě hodně bavily, ale třeba u dětství jsem si říkal, jestli si ze mě dělá autor legraci. Podle mě jen pro nejvěrnější fandy.

Morlorka
18.04.2021

Geniální biografie geniálního režiséra. Chvílemi jsem knihu musela odložit, a zasněně jsem si vychutnávala některé pasáže, které napsal sám David. Nikdy mě tolik stránek nebavilo víc! Díky, Dejve.

ozzak
09.04.2021 5 z 5

moc pěkná kniha o geniálním filmaři Davida Lynche

eraserhead
15.02.2021 5 z 5

Jsem velký fanoušek Lynche coby filmaře a hudebníka ("Dělám hudbu, ale nejsem muzikant," tvrdí o sobě v knize), naprosto jsem propadl světu prvních dvou sérií Twin Peaks a filmu Fire Walk With Me (třetí série TP pro mě byla příběhově v jistém, docela výrazném, ohledu zklamáním). I proto je zřejmé a jasné, že mi tato kniha prostě sedla a nemůžu ji hodnotit jinak. A to hned z několika důvodů. I přesto, že jsem o DL, jeho filmech a hudbě přečetl již hodně informací, i tak pro mě byla informativní, nejen o Lynchovi samotném (je mi zase o kus sympatičtější), ale i o jeho jednotlivých filmech a hudebních projektech. Kniha mi hodně odhalila i o jeho dalších aktivitách, o kterých jsem třeba neměl vůbec ani páru (výroba nábytku). Kniha je hodně zajímavě strukturována - nejprve klasické biografické shrnutí následně doplněné autobiografickými poznámkami a příspěvky. To je, obzvláště u umělce, jakým DL je, hodně podnětný a zajímavý způsob. Kniha obsahuje hodně krásných fotek. Je to opravdu takřka Lynchovská bible, řekne hodně těm, co už něco ví, opravdu hodně odhalí těm, kdož doposud Lynche vnímali pouze jako filmaře. Kniha mě nakopla k Lynchovskému filmovému maratónu, dál jsem pár krátkometrážních filmů, které jsem ještě neviděl, ale četl o nich v knize, aktuálně dávám všechny celovečeráky a završím to seriálem Twin Peaks (včetně třetí série, třeba odstupem času na ní budu pohlížet jinak). Faktem však je, že po přečtení několika informací a poznámek od lidí, kteří se jeho filmech spolupracovali, ty filmy teď vnímám trochu jinak, vidím v nich věci, které jsem předtím neviděl. Tahle kniha prostě dá opravdu hodně.

ElvisJagger
31.01.2021 4 z 5

Mělo to zvláštní melancholický náboj. Ten pro mě dokátal prebít veškeré nedostatky, kterých kniha má hned několik a které by "nefanoušek" Lynche nejspíš nedokázal omluvit... a já bych mu úplně rozuměl.

Disease
24.01.2021 5 z 5

Nejsem úplně hardcore fanoušek Davida Lynche, ale tohle mě fakt bavilo. Kombinace biografie a memoárů se mi jako nápad hodně líbí a okolnosti vzniku filmů taktéž.

vencamf
24.01.2021 4 z 5

Jsem Lynchův fanoušek, tak mě to samozřejmě bavilo, ačkoliv uznávám, že cukrové vaty je v této knize opravdu hodně. Každopádně fajn motivační čtení :-)

Finn69
17.01.2021 5 z 5

Tohle je skvělá četba především pro fanoušky Twin Peaks, Sloního muže, Modrého sametu, Mazací hlavy nebo třeba Zběsilosti v srdci. A vlastně pro fanoušky čehokoliv, co tenhle naprosto mimořádný režisér, malíř, hudební skladatel, herec a kdoví co ještě za svůj život vytvořil. S kým ho srovnat, možná s von Trierem?
Hodně se tady dozvíte jak o Lynchovi samotném, tak o lidech kolem něj a jeho projektů, o filmech a seriálech, o pozadí natáčení... informací je tu spousta, na těch 600 stránkách určitě každý najde něco nového. Já jsem si třeba nikdy neuvědomil, že Ben Horn z Twin Peaks je vlastně Tony ze slavné West Side Story. A to ještě nic není, doktor Jacoby tam hraje šéfa Tryskáčů!
Je to zajímavě napsané, každé období tu popisují vlastně dva lidé, nejdříve vás Kristine McKenna uvede do situace a popíše vám to takříkajíc "zvenku", načež to samé období komentuje sám Lynch. Ty dva pohledy se leckdy docela liší. A abyste se ještě líp dokázali do situace vžít a všechno si připomenout, jsou kapitoly prokládané řadou černobílých fotografií.
Jak jsem už psal na začátku, je to asi víc kniha pro Lynchovy fanoušky, nečekejte nějakou zvláštní kritiku či sebekritiku atd. Například nepovedená Duna z 80. let se příliš neřeší. Hodně se vyzdvihují Lynchovy silné stránky a o těch slabších a horších se mlčí. Přiznám se ale, že mi to nějak nevadilo a ani jsem od téhle knihy nic jiného nečekal.
Prostě pokud máte rádi/rády Lynchovy filmy a chcete se o něm a o jeho díle dozvědět něco navíc, jen do toho.

Matty
07.01.2021 3 z 5

Přišlo mi, že cca za polovinou tlusté knihy došlo k vyčerpání Lynche i zvoleného konceptu. Zatímco prvních sedm kapitol, pokrývajících období do natočení Modrého sametu, je velmi vtahujících, a také Lynch zpočátku přínosně doplňuje biografické pasáže, postupně dochází k mechanickému variování téhož schématu (shánění peněz, casting, hledání lokací...) a Lynchovo psaní čím dál víc připomíná sebestředný monolog starého nespokojeného muže, který jen vzpomíná na slavné lidi, které potkal, a láteří, jak bylo dřív všechno lepší. Autorka proud jeho myšlenek bohužel příliš neusměrňuje a nechává jej opakovat stejné informace a zas a znovu pět superlativy na jeho kamarády (kteří na oplátku nekriticky chválí Lynche). Zprvu obohacující a poutavé čtení se mění v únavný katalog jmen, banálních příhod z Lynchova života a fádních historek z natáčení. Nakonec bohužel hlavně kniha, která se bude pěkně vyjímat na poličce, ne hloubkový ponor do mysli originálního tvůrce.

aquarius555
08.11.2020 2 z 5

Veľké sklamanie, kniha má z hladiska obsahu úroveň propagačného Behind the Scenes videa na youtube. Keby že z nej odstránite všetky superlatívy, ktoré na Lynchovu adresu odznejú z úst jeho spolupracovníkov (u ktorých je z nejakého dôvodu strašne dôležité uvádzať, z akého štátu alebo mesta pochádzajú), má tá kniha 300 strán. Odporúčam siahnuť radšej po staršom titule Lynch: Temné stránky duše.

mclusky
23.10.2020 5 z 5

Mám fakt hodně rád Twin Peaks, 4x jsem viděl Lost Highway, 2x Mulholland Drive a 1x Rabbits. Lynch je sympatická popkulturní postavička a já určitě nejsem žádný jeho hardcore fanda, ale mám ho rád. A přesně pro lidi jako jsem já je tahle kniha. Není to žádná hluboká studie Lynchových filmů ani jeho života. Je to sympatické povídání, které pluje po povrchu, ale čte se jedním dechem. Lynch je tady vylíčený jako hodný strejda, kterého mají všichni rádi, dělá a říká všechno upřímně a narovinu, ale zároveň je dost empatický, aby lidi neranil a jeho život se točí kolem jeho díla a meditace. O Twin Peaks jsem se tam toho bohužel moc nového nedozvěděl (což je vlastně logické, vzhledem k tomu, kolik dílů Lynch nakonec natočil), ale potvrdily se tam některé historky, které jsem o Lynchovi dřív četl a vůbec to na mě celé působilo jako hodně fajn a příjemné čtení. Knížka je krásně zpracovaná a cením výborný obsáhlý rejstřík na konci, včetně kompletního seznamu toho, co Lynch natočil. Skvěle jsem se bavil a dozvěděl se pár nových věcí, takže pokud máte Lynche rádi, neváhejte. Po přečtení ho budete mít ještě radši.

JP
03.10.2020 4 z 5

Hodně faktografická autobiografie složená jednak z Lynchových vzpomínek a jednak ze vzpomínek lidí, se kterými pracoval. Kniha není zaměřená na interpretaci jeho filmů, nebo nějakých metod, hlubokých analýz, jako spíš na okolnosti okolo jejich vzniku a maluje jednoho z nejpozoruhodnějších filmařů současnosti nikoliv jako podivína, ale jako pozitivního, milého a relativně normálního člověka, který jednoduše má zájem v podivných tématech kterým se věnuje. Ne tak úplně to, co jsem čekal. Ale i přes ten mamutí rozsah to nepokrývá informace, o kterých bych já osobně měl touhu číst tak dlouho, tolik stránek. Slušná kniha, ale očekával jsem od ní něco úplně jiného a víc. Jednu část jsem si ale musel poznačit: "I hated school. I fucking hated school. It was total waste of time." Cítím se podobně. 7.5/10