Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr

Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490177/bmid_misto-odkud-neni-navratu-zpoved-ujg-pw1-490177.jpg 5 68 18

Lidé se musejí dozvědět, co Ujguři v Číně zažívají. Mihrigul Tursunová se stala jednou z obětí čínských snah o totální asimilaci ujgurské menšiny. Prošla si takzvanými převýchovnými tábory, ve kterých zažila nepopsatelné hrůzy. Během jejího pobytu za mřížemi navíc zemřel jeden z jejích synů. Přestože i v exilu čelí výhrůžkám, našla v sobě odvahu promluvit o tom, co všechno musí Ujguři v Číně snášet. Její svědectví přibližuje čtenářům osudy lidí, které jinak zůstávají skryty za zprávami z daleké Číny.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Ort ohne Wiederkehr: Wie ich als Uigurin Chinas Lager überlebte , 2022


více info...

Přidat komentář

Franteek
22.04.2024 5 z 5

Tohle je mnohem horší než Orwellovo 1984, kdyby to byl dystopický román, řekl bych, že to je přehnané,... jenomže ono je to doopravdy. Nejděsivější z toho všeho mi nepřišly samotné lágry, ale ti "noví čínští příbuzní",...

Mandalaaa
01.04.2024 5 z 5

Přečtené během jednoho dne! Tak strhující čtení, že nechcete knihu odložit stranou. Neskutečná odvaha mladé ženy převyprávět svůj skutečný příběh o nelehkém životě Ujgurky v Číně. Pro člověka ze svobodně smýšlející země naprosto nepředstavitelné co vše se ještě může odehrávat v dnešním světě. V kontextu ale politických a ekonomických zájmů i tohle nakonec dopadne jako hrášek na tlustou čínskou nedobytnou zeď. Pro nás to má ale důležité poselství - zajímat se vždy o zdroje našich tužeb a nepodporovat svými nákupy bezpráví.


FilipTesař
23.02.2024 5 z 5

Kniha je pootevřeným oknem do budoucnosti totality.
Holocaust byl technologickým vyjádřením totality své doby.
V Sin-ťiangu nepobíhá masové vyhlazování, ale masový pokus o násilnou změnu smýšlení. Vyjádření totality doby pokročilých technologií.

Jidu
31.01.2024 5 z 5

Tohle je přítomnost a nedávná minulost. Koncentrační tábory a vyslýchání jako z dob socialismu u nás není všude minulostí, ale každodenním chlebem.

Fuj, mně bylo zle! Mihrigul byla normální mladá dívka, toužící po vzdělání, cestování a rodině. Bohužel ji ale režim a vláda hodili klacky pod nohy.

Ocitla se v úděsných podmínkách, zažívala něco, co by neměl zažít nikdo. Neskutečně mi to trhalo srdce a celou knihu jsem si říkala, jak jsou lidé vůči sobě zlí.

Tohle nebylo vůbec lehké čtení a nevím, co víc dodat. Kniha by měla být povinnou literaturou, protože se o této situaci nemluví a tutlá se.

katerina3633
13.10.2023 5 z 5

Tak tuhle knihu jsem si musela dávkovat postupně, emočně hodně náročná kniha, hlavně příběh dětí mi neustále vháněl slzy do očí. Poměry se v této zemi rozhodně jen tak nezlepší, moderní technologie a provázanost světové ekonomie rozhodně situaci nepomůžou. Z příběhu běhá mráz po zádech a člověk cítí jen beznaděj, stejně jako když čte příběhy zásahů jednotek ONS, kdekoliv po světě.

terinkha
28.08.2023 5 z 5

19/2022
Úplně otevřeně, je to žumpa. Bylo mi z toho občas i fyzicky zle, demagogie a úplná vymejvárna, "zážitky" z tohohle pobytu si člověk potáhne celej život (když to přežije), Mihrigul je stejně stará jako já a...uf.
Jestli si chcete rozšířit obzory, tak prosím, je to čtivý a zvládnete to za chvilku.
95%, kěž by se tohle nedělo...

Ophelie
18.08.2023 5 z 5

Opravdu silný příběh, který čtenáře zasáhne. Děkuji Mihrigul za její neskutečnou odvahu, sílu, vytrvalost a otevřenost - hrdinka se vším všudy. Neuvěřitelné, co si musela (během tak mladého života) vše zažít Nejhůř se mi četly pasáže ohledně jejích dětí - coby máma jsem to nesla velmi těžce. Je až hrůzostrašné, co vše se může v dnešní době dít, taková genocida. Fašismus, nacismus, komunismus - vše je zlo, bez výjimky! Kniha, kterou by si měl každý přečíst.

-knihomolka-
29.05.2023 5 z 5

K tomuhle asi není potřeba cokoli říkat. Neskutečné, že v dnešní době se tohle ještě vůbec může odehrávat..

kkouzlo
03.02.2023 5 z 5

Komentář píši asi měsíc po dočtení knihy... Na knihu jsem zatím nedokázala zapomenout, stále se k Ujgurům vracím v myšlenkách a vyhledávám si další informace.
Vůbec nechápu, jak se něco takového může dít a vlastně i tolerovat. Vědomí, že se děj odehrává vlastně v současnosti je děsivé :(

xbone
04.09.2022 5 z 5

Strhující kniha, šokující o to víc, když si člověk uvědomí, kdy se celý děj odehrával. Další upozornění na utlačovanou menšinu v době, kdy si člověk myslí, že lidská práva jsou něco samozřejmého. Tolik věcí so se odehraje jedné dívce v životě a jakým způsobem se s osudem vypořádává je nuvěřitelé. Kniha je doře napsaná, dobře se čte a její obsah je něco co ve vás zanechá smíšené pocity a o tématu přemýšlíte ještě týdny.

petaj
31.08.2022 5 z 5

Poutavě psaný životní příběh, který čtenáře podrobně obeznámí se situací Ujgurů v Číně.

misa.novakova
20.08.2022 5 z 5

Velice napínavá knížka, jedna z těch, kterou vezmete do ruky a nechcete odložit

Šebestová3
12.08.2022 5 z 5

Fuha....tohle byla síla. Asi do poloviny jsem si říkala, že to přece musí být fikce, tolik životních karambolů a peripetií naložených na tak mladou ženu, t přece není reálné... Na konci jsem byla otřesená a znechucená, jak je možné, že je takto nakládáno s lidmi v roce 2015. To je naprostý středověk, takové jednání, mučení, ponižování. Člověk si jen říká, kam jsme to jako lidstvo dopracovali. Mirighul díky za otevřenou zpověď, díky níž snad víc a víc lidí nebude slepých a lhostejných....nikdy nevíme, kdy taková bezpráví mohou potkat někoho z nás.

Hipi
16.05.2022 5 z 5

Čínská vláda je odporná a tamější poměry jsou odporné taky. Já se už delší dobu dozvídám strašné věci, co se této země týče. Kniha je výborně napsaná a autorka statečná a silná. Bylo mi jí moc líto, co si musela vytrpět v lágru- mučení, fyzické i psychické týrání, nedostatek potravy i vody (dvě sklenky vody denně!), zabili jí dítě......Naštěstí to pro ni dopadlo dobře; ale spousta ostatních Ujgurů to štěstí nemělo a nemá (čínská vláda "odklízí" do koncentráků i nepohodlné čínské občany, jako záminka jim stačí naprostá blbost). Tohle by si měly přečíst všechny naše zhýčkané paničky, které fňukají a hroutí se kvůli tomu, že jim život nedá všechno, co chtějí. Autorce držím palce a přeji jí jen to nejlepší, jako všem nevinným lidem, co trpí v nelidských podmínkách.

Ayame420
03.05.2022 5 z 5

Zakončení knihy je naprosto přesné - doufejme, že se příběh nejen neuvěřitelně statečné Mihrigül dostane i k politikům, kteří navzdory ekonomickým zájmům budou bojovat proti hrůzám páchaných Číňany na Ujgurech. Příběh Mihrigül je z těch, který se mi nesmazatelně vryl do paměti.

ondras666
01.05.2022 5 z 5

Silná kniha s relativně dobrým koncem. Na téma věznic a týrání bylo napsáno hodně knih a všeobecně se o tom moc nemluví. Rozhodně ne o Ujgurech. I já o nich slyšel prvně. když knihu čtete, máte pocit, že tohle se dělo někdy v 50. letech minulého století a ne před pár lety a stále se děje.
Autorce díky a Mihrigul přeji brzké shledání s manželem a rodiči.

Blechata
20.04.2022 5 z 5

Silný příběh plný bolesti a hrůzy, že se něco takového dnes opravdu děje. Silná to žena!

Pavlína39
31.03.2022 5 z 5

Já vlastně ani nemám slov... Pořád nechápu, jak se něco takového v dnešní době může dít. Silný příběh, který by si měl přečíst každý. O tomto tématu se skoro nikde nemluví (jak je mimo jiné napsáno v knize) a jen minimum lidí je se situací Ujgurů obeznámeno. Určitě doporučuji přečíst.