Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr

Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490177/bmid_misto-odkud-neni-navratu-zpoved-ujg-pw1-490177.jpg 5 67 18

Lidé se musejí dozvědět, co Ujguři v Číně zažívají. Mihrigul Tursunová se stala jednou z obětí čínských snah o totální asimilaci ujgurské menšiny. Prošla si takzvanými převýchovnými tábory, ve kterých zažila nepopsatelné hrůzy. Během jejího pobytu za mřížemi navíc zemřel jeden z jejích synů. Přestože i v exilu čelí výhrůžkám, našla v sobě odvahu promluvit o tom, co všechno musí Ujguři v Číně snášet. Její svědectví přibližuje čtenářům osudy lidí, které jinak zůstávají skryty za zprávami z daleké Číny.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Ort ohne Wiederkehr: Wie ich als Uigurin Chinas Lager überlebte , 2022


více info...

Přidat komentář

Franteek
předevčírem 5 z 5

Tohle je mnohem horší než Orwellovo 1984, kdyby to byl dystopický román, řekl bych, že to je přehnané,... jenomže ono je to doopravdy. Nejděsivější z toho všeho mi nepřišly samotné lágry, ale ti "noví čínští příbuzní",...

Mandalaaa
01.04.2024 5 z 5

Přečtené během jednoho dne! Tak strhující čtení, že nechcete knihu odložit stranou. Neskutečná odvaha mladé ženy převyprávět svůj skutečný příběh o nelehkém životě Ujgurky v Číně. Pro člověka ze svobodně smýšlející země naprosto nepředstavitelné co vše se ještě může odehrávat v dnešním světě. V kontextu ale politických a ekonomických zájmů i tohle nakonec dopadne jako hrášek na tlustou čínskou nedobytnou zeď. Pro nás to má ale důležité poselství - zajímat se vždy o zdroje našich tužeb a nepodporovat svými nákupy bezpráví.


FilipTesař
23.02.2024 5 z 5

Kniha je pootevřeným oknem do budoucnosti totality.
Holocaust byl technologickým vyjádřením totality své doby.
V Sin-ťiangu nepobíhá masové vyhlazování, ale masový pokus o násilnou změnu smýšlení. Vyjádření totality doby pokročilých technologií.

Jidu
31.01.2024 5 z 5

Tohle je přítomnost a nedávná minulost. Koncentrační tábory a vyslýchání jako z dob socialismu u nás není všude minulostí, ale každodenním chlebem.

Fuj, mně bylo zle! Mihrigul byla normální mladá dívka, toužící po vzdělání, cestování a rodině. Bohužel ji ale režim a vláda hodili klacky pod nohy.

Ocitla se v úděsných podmínkách, zažívala něco, co by neměl zažít nikdo. Neskutečně mi to trhalo srdce a celou knihu jsem si říkala, jak jsou lidé vůči sobě zlí.

Tohle nebylo vůbec lehké čtení a nevím, co víc dodat. Kniha by měla být povinnou literaturou, protože se o této situaci nemluví a tutlá se.

katerina3633
13.10.2023 5 z 5

Tak tuhle knihu jsem si musela dávkovat postupně, emočně hodně náročná kniha, hlavně příběh dětí mi neustále vháněl slzy do očí. Poměry se v této zemi rozhodně jen tak nezlepší, moderní technologie a provázanost světové ekonomie rozhodně situaci nepomůžou. Z příběhu běhá mráz po zádech a člověk cítí jen beznaděj, stejně jako když čte příběhy zásahů jednotek ONS, kdekoliv po světě.

terinkha
28.08.2023 5 z 5

19/2022
Úplně otevřeně, je to žumpa. Bylo mi z toho občas i fyzicky zle, demagogie a úplná vymejvárna, "zážitky" z tohohle pobytu si člověk potáhne celej život (když to přežije), Mihrigul je stejně stará jako já a...uf.
Jestli si chcete rozšířit obzory, tak prosím, je to čtivý a zvládnete to za chvilku.
95%, kěž by se tohle nedělo...

Ophelie
18.08.2023 5 z 5

Opravdu silný příběh, který čtenáře zasáhne. Děkuji Mihrigul za její neskutečnou odvahu, sílu, vytrvalost a otevřenost - hrdinka se vším všudy. Neuvěřitelné, co si musela (během tak mladého života) vše zažít Nejhůř se mi četly pasáže ohledně jejích dětí - coby máma jsem to nesla velmi těžce. Je až hrůzostrašné, co vše se může v dnešní době dít, taková genocida. Fašismus, nacismus, komunismus - vše je zlo, bez výjimky! Kniha, kterou by si měl každý přečíst.

-knihomolka-
29.05.2023 5 z 5

K tomuhle asi není potřeba cokoli říkat. Neskutečné, že v dnešní době se tohle ještě vůbec může odehrávat..

kkouzlo
03.02.2023 5 z 5

Komentář píši asi měsíc po dočtení knihy... Na knihu jsem zatím nedokázala zapomenout, stále se k Ujgurům vracím v myšlenkách a vyhledávám si další informace.
Vůbec nechápu, jak se něco takového může dít a vlastně i tolerovat. Vědomí, že se děj odehrává vlastně v současnosti je děsivé :(

xbone
04.09.2022 5 z 5

Strhující kniha, šokující o to víc, když si člověk uvědomí, kdy se celý děj odehrával. Další upozornění na utlačovanou menšinu v době, kdy si člověk myslí, že lidská práva jsou něco samozřejmého. Tolik věcí so se odehraje jedné dívce v životě a jakým způsobem se s osudem vypořádává je nuvěřitelé. Kniha je doře napsaná, dobře se čte a její obsah je něco co ve vás zanechá smíšené pocity a o tématu přemýšlíte ještě týdny.

petaj
31.08.2022 5 z 5

Poutavě psaný životní příběh, který čtenáře podrobně obeznámí se situací Ujgurů v Číně.

misa.novakova
20.08.2022 5 z 5

Velice napínavá knížka, jedna z těch, kterou vezmete do ruky a nechcete odložit

Šebestová3
12.08.2022 5 z 5

Fuha....tohle byla síla. Asi do poloviny jsem si říkala, že to přece musí být fikce, tolik životních karambolů a peripetií naložených na tak mladou ženu, t přece není reálné... Na konci jsem byla otřesená a znechucená, jak je možné, že je takto nakládáno s lidmi v roce 2015. To je naprostý středověk, takové jednání, mučení, ponižování. Člověk si jen říká, kam jsme to jako lidstvo dopracovali. Mirighul díky za otevřenou zpověď, díky níž snad víc a víc lidí nebude slepých a lhostejných....nikdy nevíme, kdy taková bezpráví mohou potkat někoho z nás.

Hipi
16.05.2022 5 z 5

Čínská vláda je odporná a tamější poměry jsou odporné taky. Já se už delší dobu dozvídám strašné věci, co se této země týče. Kniha je výborně napsaná a autorka statečná a silná. Bylo mi jí moc líto, co si musela vytrpět v lágru- mučení, fyzické i psychické týrání, nedostatek potravy i vody (dvě sklenky vody denně!), zabili jí dítě......Naštěstí to pro ni dopadlo dobře; ale spousta ostatních Ujgurů to štěstí nemělo a nemá (čínská vláda "odklízí" do koncentráků i nepohodlné čínské občany, jako záminka jim stačí naprostá blbost). Tohle by si měly přečíst všechny naše zhýčkané paničky, které fňukají a hroutí se kvůli tomu, že jim život nedá všechno, co chtějí. Autorce držím palce a přeji jí jen to nejlepší, jako všem nevinným lidem, co trpí v nelidských podmínkách.

Ayame420
03.05.2022 5 z 5

Zakončení knihy je naprosto přesné - doufejme, že se příběh nejen neuvěřitelně statečné Mihrigül dostane i k politikům, kteří navzdory ekonomickým zájmům budou bojovat proti hrůzám páchaných Číňany na Ujgurech. Příběh Mihrigül je z těch, který se mi nesmazatelně vryl do paměti.

ondras666
01.05.2022 5 z 5

Silná kniha s relativně dobrým koncem. Na téma věznic a týrání bylo napsáno hodně knih a všeobecně se o tom moc nemluví. Rozhodně ne o Ujgurech. I já o nich slyšel prvně. když knihu čtete, máte pocit, že tohle se dělo někdy v 50. letech minulého století a ne před pár lety a stále se děje.
Autorce díky a Mihrigul přeji brzké shledání s manželem a rodiči.

Blechata
20.04.2022 5 z 5

Silný příběh plný bolesti a hrůzy, že se něco takového dnes opravdu děje. Silná to žena!

Pavlína39
31.03.2022 5 z 5

Já vlastně ani nemám slov... Pořád nechápu, jak se něco takového v dnešní době může dít. Silný příběh, který by si měl přečíst každý. O tomto tématu se skoro nikde nemluví (jak je mimo jiné napsáno v knize) a jen minimum lidí je se situací Ujgurů obeznámeno. Určitě doporučuji přečíst.

Štítky knihy

koncentrační tábory Čína vězni politické vězeňkyně Ujgurové

Autoři knihy

Mihrigul Tursun
čínská, 1989

Kniha Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr je v

Právě čtených1x
Přečtených97x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených8x
Knihotéce20x
Chystám se číst121x
Chci si koupit51x