Milion melounů

Milion melounů https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89936/milion-melounu-89936.jpg 4 40 6

Sbírku hravých básní pro malé i velké děti vybásnila uznávaná spisovatelka, básnířka a dramatička Daniela Fischerová. Krátké, delší i dlouhé básničky jsou plné víceznačností, nadsázky, zvukových evokací. Dějí se v nich legrační a nesmyslné věci. Čas plyne naopak, krokodýl se žení se slepicí, milion melounů málem ucpe řeku a podivné bytůstky zpívají velice podivné písničky. Mezi tím jsou jazykolamy, hádanky a slovní hříčky a ovšem i spousta obrázků. Autorka se pokouší přiblížit dětem některé tradiční básnické útvary, formy a postupy - např. klasický sonet, limerick, ale i zvukomalba, absolutní báseň, kalambúr, dvojsmysl apod. Sbírku básní v grafické úpravě Filipa Heyduka zdobí ilustrace Ireny Šafránkové. ... celý text

Přidat komentář

broskev28
09.06.2023 5 z 5

Nádherné a skvělé, jak to zkrátka paní Daniela umí!
Básničky jsou povětšinou úžasné, za všechny uvádím třeba Tajný noční ples - podle mě vysloveně zvukomalebnou báseň, K.J.E. by určitě ocenil!!!

Noc je temná, tma je tmoucí . . .
Tou tmou tmoucí jdou dva brouci,
tichounce a bez hlesu
šinou si to do plesu.

V hloubi noci, v hloubi lesa
tajný spolek brouků plesá.
Dlouhým lesním paloukem
hopkuje brouk za broukem.

Pak ples končí. Zem se slehne.
Ani stéblo se už nehne.
Kde jsou brouci? Kdopak ví!
Tmoucí tma už růžoví.

Štěpinambura
03.04.2023 5 z 5

Výborná kniha


Bonda
17.01.2023 5 z 5

Tuším, že jde spíš o výbor než o sbírku. V tom je snad jediná slabina, že nejde o cíleně prokomponovaný celek. Minimálně jednu skvělou básničku (Telefonní omyl) už znám z dávné sbírky Kapsa naruby, dcera ji miluje stejně jako kdysi já (v tomto novém souboru je aktualizovaná zapojením slova mobil). Básničky jsou bravurní, hra se zvukovou stránkou češtiny oslňující. Celková nálada sbírky odlehčená, prosvětlená, veselá, vřelá a často povzbudivá (hlavu vzhůru!). Suma sumárum knihou potěšíte „děti od pěti“ i jejich rodiče. U nás jsme se s ní pobavili všichni.

Dana7746
22.02.2021 5 z 5

Hravé, veselé, vtipné. Hra se slovy par excellence.

jiri77
14.11.2020 5 z 5

Krásné básničky a říkadla s ilustracemi ,které určitě potěší každého, bez ohledu věku čtenáře.

Litocha
15.06.2019 5 z 5

Jsem nadšená. Nonsensová poezie se musí umět a Daniela Fischerová ji umí. Ohňostroj nápadů, (často zvukových) hříček a absurdních nebo nečekaných situací. Mám ráda autory, kteří si umějí hrát s češtinou. Autorka tady pro mě důstojně navázala na Emanuela Fryntu. Rozhodně se musím poohlédnout po jejích dalších básničkách. (V psané i nazpívané podobě mě nejvíce oslovily Dvojice.)