Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre

Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440963/bmid_milenci-svobody-beauvoirova-a-sartr-U7A-440963.jpg 4 25 11

Originální a důvěrný portrét dvou velikánů francouzské literatury, v jejichž životech bylo vzájemné intelektuální a milostné pouto silnější než kterýkoli jiný vztah. Jean-Paul Sartre a Simone de Beauvoir byli jedněmi z nejvýraznějších osobností druhé poloviny 20. století. Setkali se jako studenti – symbolicky v knihovně při přípravě na zkoušku z filozofie. Svými myšlenkami ovlivnili nejen své současníky, ale i následující generace. Oba po sobě zanechali významné literární a filozofické dílo a zcela naplnili význam pojmu „angažovaný intelektuál“. Byli členy francouzského odboje za druhé světové války, odsoudili válku v Alžíru, protestovali proti válce ve Vietnamu, byli aktivní během květnových událostí roku 1968, angažovali se v ženském emancipačním hnutí… Bojem za svobodu se stali skutečným svědomím své doby. Jejich nonkonformní milostný život se stal prostorem pro experiment, v němž se oba snažili o uplatnění morálky a respektu k principům, které si stanovili. A i přes osočování a fyzické výhrůžky ze strany ostatních zůstali Sartre s Beauvoir až do konce věrni životu, který si zvolili. Věrni svým myšlenkám.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Les Amants de la liberté, Sartre et Beauvoir dans le siècle , 1999


více info...

Přidat komentář

lynxir
19.01.2023 1 z 5

Ani ryba, ani rak; místy emancipační ženský román, pak něco jako politická biografie. Autorka je zjevně mnohem více aktivistkou než spisovatelkou.

lidunka1
06.12.2022 4 z 5

Za mě velmi čtivé. Přemýšlím o hodnotách jako jsou inteligence, svoboda, mír, láska, bisexualita, žárlivost, pracovitost.
Pro sebe si odnáším, že láska bez věrnosti není celistvá.


kazetko
05.08.2022 3 z 5

Kniha byla pro mě zajímavá hlavně asi tím, co popisuje - popisuje zajímavou etapu historie, kdy se, zdá se, všechno mění.
Ale k postavám jsem si nenašla cestu, bylo mi nesympatické, že spisovatelka to podává jako samozřejmou věc, že obě hlavní postavy jsou všemi (čtenáři) milování. A jen tak mimochodem popisuje fakticky jednu "kauzu", které se oba myslitelé věnují, za druhou, někdy chronologicky, někdy podle konkrétních témat.

Lenka4
20.07.2022 4 z 5

Rozevlátá vztahová svoboda? Určitě není o co stát. A psát o svých bližních bez zřetele na to, že by se jich zveřejnění intimních záležitostí mohlo dotknout? Ovšem zásluhy Simone na posílení sebevědomí žen, rozvoji jejich hnutí a získání respektu od politických špiček představovaných muži jsou zcela nepopiratelné.

Ivanule
06.12.2021 5 z 5

Krásné napsaný příběh dvou spisovatelů, kteří se milovali, ovlivnili jak literární tak politický situaci 20.století až do poslední dní jejich života. Moc čtivý příběh,mám ráda tyto knihy od Metafory

petrucha86
09.01.2021 5 z 5

Velmi ctive a zabavne sepsany pohled do zivota svehlaveho paru. Vice protostoru zde bylo venovano Simone, jak z osobniho, tak profesniho hlediska, Sartre zustal upozaden, ale vzhledem k jejim vazbam s autorkou je to asi logicke. Jen me mrzi, ze mnoho v knize zminenych del uz neni k sehnani. Pribehy toho, jak vznikaly a byly prijimany ci kritizovany, ve me vzbudily zvedavost.

bookcase
13.11.2020 4 z 5

Zajímavý pohled na svobodomyslný pár.

Elevant
09.09.2020 3 z 5

U této knihy jsem zpozoroval určité nedostatly: předně nedostatky ve formě (na vině ovšem může být překlad), například nadužívání rétorických otázek a patos. Dále k obsahu knihy: autorka se zaměřuje jen na určité aspekty, například feministická hnutí pod vedením de Beauvoir, kdežto jiné zcela opomíjí (Sartrovo utváření existencialistické filosofie). Ve výsledku tedy kniha předkládá obraz "Milenců" takových, jak se projevovaly zejména ve veřejném dění. A neboť se autorka tohoto dění přímo účastnila, čtenář musí počítat s tím, že jsou fakta v knize podbarvena jejími názory, a to někdy velmi značně (viz pasáž o Paulu Claudelovy).
Navzdory nedostatkům se však jedná o bohaté a poměrně zasvěcené vyprávění o životních osudech předních existenciálních myslitelů. A protože knih na podobná témata bylo do českého jazyka přeloženo dosud příliš málo, tak tuto velmi oceňuji.

iška
25.07.2020 4 z 5

Pokud vás zajímá život těchto dvou významných autorů, politická situace 20. století a to jak ovlivňuje literaturu i to jak spisovatelé mohou zasáhnout do politického a společenského dění - mohu jen doporučit. Pokud od knihy očekáváte román, nebudete asi úplně spokojeni.

stesti.s.knihou
10.07.2020 3 z 5

Milenci svobody jsou biografií pojednávající o životech dvou významných francouzských spisovatelů Simone de Beauvoir a Jean-Paula Sartra. Přiznám se, že od autorů jsem dosud nečetla ani jedno z děl, po přečtení Milenců svobody však určitě po nějakém sáhnu.
Oba spisovatelé žili v Paříži, kniha je proto protkána pařížskými ulicemi a kavárničkami, jejichž popis vás, alespoň pomyslně, přenese na zmíněná místa.
I přesto, že po biografiích obvykle nesahám (možná je mám lehce znechucené z dob studií literatury :D), musím uznat, že konkrétně tato byla velmi čtivá. Důvodem nejspíš bylo to, že krom životních osudů obou autorů se děj zaměřoval také na milostný vztah, který mezi sebou Simone a Jean-Paul měli.
Od knihy nelze čekat žádné napětí či drama (přece jen je to biografie), dozvíte se však informace o počátku feminismu, o kulturně-politickém dění Francie 20. století a v neposlední řadě také o autorech samotných, které si zajisté oblíbíte (minimálně Simone :)).

LuJaDr
21.06.2020 4 z 5

Kniha lehkým jazykem uvádí čtenáře do atmosféry pařížských intelektuálních kruhů a sleduje život Simone de Beauvoir a Jeana-Paula Sartra od narození až do smrti. Osudy a dílo „milenců svobody“ jsou představovány v historickém kontextu významných událostí 20. století, kterých se obě osobnosti často bezprostředně účastnily.
Autorka, osobně angažovaná v hnutí za práva žen, klade velký důraz na téma feminismu a dává ve své knize zcela vyrovnaný prostor jak pro Beauvoirovou a její literární i osobní válku s konvencemi a mužským šovinismem, tak pro Sartra a jeho politicko-filozofické myšlení, kladoucí na první místo lidskou svobodu.
Čtenář získá v romantické populární formě přehled jak o základních problémech dynamické společnosti 20. století, tak o milostných dobrodružstvích obou provokujících myslitelů.
Při četbě jsem měl mnohokrát velikou chuť přenést se do Paříže, chytat kapky deště na jejích ulicích a přisednout si k levicovým intelektuálům v kavárnách, zahalených cigaretovým dýmem. Co by nám dnes Simone a Jean-Paul řekli tváří v tvář společenské lhostejnosti, únavě, konzumerismu a ztrátě vědomí vlastní existence?

Štítky knihy

20. století kavárny feminismus humanismus socialismus sociální hnutí žurnalistika svoboda existencialismus intelektuálové

Autorovy knížky

Claudine Monteil
francouzská, 1949
2020  76%Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre