Město rozkvětu

Město rozkvětu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126791/bmid_mesto-rozkvetu-JTD-126791.jpg 4 47 12

Města (Beverly Swerling) série

< 4. díl

Nejnovější dílo oblíbené americké autorky volně navazuje na sérii i u nás vyhledávaných historických románů, mapujících zrod a rozvoj Spojených států, zejména však jejich nejvýznamnějšího města - New Yorku. Po Městě snů, Městě slávy a Městě naděje nás autorka přenáší do doby, kdy se ostrov Manhattan na samém konci občanské války mění v pulzující centrum bohatství a blahobytu. Hlavní hrdina příběhu, Joshua Turner, nejmladší potomek rodu Turnerů, se z války vrací sice bez jedné nohy, zato však s hlavou plnou převratných plánů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

City of Promise , 2010


více info...

Přidat komentář

hankapimi
18.05.2023 5 z 5

Hlavními postavami Města rozkvětu je další potomek linie Turnerů, zdatný podnikatel a stavitel Josh a jeho manželka Mollie s tetou Eilleen. Zajímavé nápady, konkurenční prostředí, podrazáci a vrahové, nekalé praktiky, násilnosti a snaha o narušení výroby a plynulosti staveb. Výroba ocelových nosníků a jejich doprava pro stavby výškových budov, nákupy pozemků, krachy bank a nové vynálezy pana Bella a Edisona čtenáře zajisté přikovají ke knize. Série Města se mi líbila, moc. Doporučuji k přečtení a opět plný počet.

broskev28
12.04.2021 4 z 5

Teprve tady na databázi jsem zjistila, že čtu už 4.díl série, ale vůbec mi to nevadilo. Navíc předešlé díly jsou k dispozici v naší okresní knihovně, takže doufám, že si brzy doplním mezery.
Kniha mi připomněla nedávno přečtený Mrakodrap, jehož podstatná část se také odehrávala v New Yorku - sice zhruba o 50 let později, ale podnikatelská džungle se řídila týmiž pravidly, možná dokonce ještě tvrdšími a bezskrupulóznějšími (včetně zárodků mafiánských struktur).
Každopádně příběh rozvíjející se kolem ústřední dvojice je zajímavý a čtivý, tetička Eileen žena znalá světa, Joshovi zaměstnanci postižení achondroplazií (a obecně návštěvníci Jeskyně Maminy Jackie) velmi netypičtí, ale spolehliví, zkrátka "čte se to samo". Zahrada Mollie musela být opravdu překrásná!
Tiskové chyby jsou zde vzácným zbožím (velká pochvala), překlad mi připadal velmi povedený do chvíle, kdy jsem narazila na slovo potencionální; potom už jsem byla trochu opatrnější.
Ale to je opravdu jen drobnost - New York kypící podnikatelským ruchem, zaváděním vědeckých objevů do praxe (telefon, žárovka) a především živoucími lidmi pocházejícími snad ze všech koutů světa vás určitě zaujme.


AlenaF
06.01.2020 5 z 5

Bezvadné čtení. Nemohla jsem se odtrhnout. Doporučuji.

evickakyticka
22.03.2019 4 z 5

Docela mě zklamalo, že naše knihovna v Km neměla tento poslední díl. Nakonec jsem ale knihu sehnala a jsem ráda, že mám Mosty přečtené všechny. Autorka píše čtivě a mám ráda takové knihy, ve kterých se i něco dozvím - jak se co dřív dělalo, vyvíjelo... Ale ke knize a jejímu ději: postavy sympatické, děj krásně plynul, místy dobrodružné a opět se dozvídáme něco o historii New Yorku. Prostě super:)

Vojslava
18.08.2018 5 z 5

Poslední díl už sice není lékařský - což je trochu škoda, protože exkurz do dějin hutnictví nebyl zase až tak zajímavý - ale knížka spád nepostrádá, ačkoli je příběh lineárnější, než jsem byla u autorky zvyklá. Je to ale dobrá a kvalitně zpracovaná kniha, která si ocenění zaslouží.

Heyhey
12.03.2018 2 z 5

Ze začátku se mi kniha líbila: trocha romantiky, zajímavosti z budování New Yorku. Pak přišlo "napětí" - množství lidí a informací a navzájem se překrývající spiknutí... Nedočetla jsem. (A to se mi stává opravdu výjimečně).

Freedomova
03.04.2017 5 z 5

Výborná kniha - čte se jedním dechem, je napínavá, všechny události jsou popsány velice zajímavě a barvitě a přesto plní svůj cíl v první řadě seznámit čtenáře s historickými událostmi. Líbila se mi víc než Město Slávy od této autorky.

Soofi
25.11.2016 4 z 5

Ani nevím, proč jsem od tohoto románu čekala sice historicky propracovanou, ale přesto korektní unylost. Vítězství formy nad obsahem se naštěstí nekonalo. Kniha je velmi čtivá, plná barvitých postav a událostí na pozadí bouřlivého rozvoje New Yorku předminulého století. Až, na můj vkus poněkud cukrkandlový závěr, velmi kvalitní čtenářský zážitek.

Dimas
14.01.2016 5 z 5

Další lahůdka plná sympatických hrdinů s barvitými osudy. Nechce se mi věřit, že je to završení série...

smnpka
27.12.2014 4 z 5

Zabralo mi asi 50 str. než jsem se do toho ponořil, zbývajících 300 bylo jednoduše pecka. Historických událostí tam není moc, ale i tak dobře popsaná doba. Určitě doporučuju.

Ivinka.S
12.08.2014 5 z 5

Stejně jako předchozí díly, i tenhle mě nadchl :) Až mi je líto, že není další. Na knihách Beverly Swerling se mi líbí, kolik skutečných událostí zařadí do děje svých románů. Já, můžu za sebe jen doporučit :)

RADOST
26.01.2014 5 z 5

Nejlepší díl série. Po boji o samostatnost, náboženské vyznání a zrušení otroctví nastupuje boj stejně urputný. Boj hospodářský, boj nečistý, boj věčný. Nedůvěra k technickým vymoženostem se zmenšuje. Nadšenci a vizionáři vkládají práci i majetek do rozvoje města. Rozšiřuje se síť gangů a parazitů, kteří se chytře a zákeřně obohacují. Místy je to velmi napínavé čtení.
Přála bych si, aby autorka napsala další pokračování.

Štítky knihy

New York 19. století historické romány

Autorovy další knížky

Beverly Swerling
americká, 1941 - 2018
2003  88%Město snů
2009  76%Město slávy
2010  89%Město naděje
2012  86%Město rozkvětu
2007  86%Plantáž Shadowbrook

Kniha Město rozkvětu je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce83x
Chystám se číst41x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x