Železný král

Železný král https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12146/bmid_zelezny-kral-9MD-12146.jpg 4 39 5

Mark Stone a jeho věrný android Ray se vydávají na nově nalezenou planetu, kde žijí domorodí obyvatelé. Mark a Ray ihned zachráni mladou dívku od otrokářů, ale později se sami stávají otroky a jsou prodáni na tržišti obchodníkovi, ale nakonec jsou odvedeni k dalším otrokům, kteří stavějí veliké věže pro svého krále, Mark s Rayem způsobí povstání otroků a vyženou krále z jeho hradu, který sami ovládnou...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Najáda
Originální název:

Le Roi de fer , 1989


více info...

Přidat komentář

Terva
05.03.2023 5 z 5

"Nejsme na téhle planetě
ani dvě hodiny
a už jsi ochoten
bít se pro první slečinku,
kterou potkáš."

Železný král je opět dalším dílem z dílny Jeana-Pierra Garena s legendárním kapitánem Markem Stoneem. Jeho věrnost Službě pro dohled na primitivními planetami je už snad každému zřejmá. Opět se s ním vydáváme do vesmíru ochránit další obyvatele další ohrožené planety. Klasický příběh z lehkým nádechem humoru. Užijeme velkolepé dobrodružství s několika překvapeními, avšak vše proběhne v již známé linii, kdy celý příběh má svou šablonu a moc z ní nevybočuje. Ovšem, jak se říká: v jednoduchosti je síla.

Malá ochutnávka:
Odvaha, kterou jsi dnes prokázal, si zasluhuje být odměněna.
Mark chvíli nerozhodně váhal, protože neznal místní zvyky a nevěděl, jak se zachovat. Dívka si jeho nečinnost vyložila po svém:
Snažně tě prosím, neodháněj mě! Poslal mě k tobě náš stařešina. Kdybych teď odešla, myslel by si, že pohrdáš jeho darem. Urazil by se a mne by nechal potrestat.

Možná snad jediné, co v tomto příběhu vzrostlo na neuvěřitelnou míru je sex. Mark Stone tu prostě řádí a neví, kdy přestat. Ale proč si neužít, že jo. No, vemte si fakt, že přistanete na cizí planetě, trochu dál od lidí, aby neviděli váš přistávací modul, vylezete ven a jdete lesem. A z toho lesa proti vám vyběhne nádherná ženská. No, nekupte to, jak se tak říká. A Mark Stone i vlastně jeho robot Ray, vesele laškují. To je vždycky taková ta odlehčující část napínavého příběhu.

Citát: Vzájemné nepochopení je příčinou většiny konfliktů.

Další věc, které si věrný čtenář této série všimne je jídlo na různých planetách. Ať jste vzdálení od naší Země jak chcete, vždy na primitivní planetě dostanete v hospodě paštiku. Tento fakt tak trochu zamotává můj mozek. Paštiku nemusím, nejsem biatlonista, a představa, že někam někdy poletím a oni budou mít právě toto jídlo . . . ještě štěstí, že existují ty hospody, kde maj mimo paštik i jiné vytříbené chutné jídlo nebo nápoje. Hurá do Vesmíru! Další a další příběhy Marka Stonea si rozhodně nenechám ujít.

Citát: S ústy plnými voňavé paštiky a křupavé pečeně vylíčil barvitě příšery, na které v prokletém lese narazil.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Kolombovka
05.08.2017 5 z 5

Mark Stone....co dodat.

lyriq
03.03.2016 4 z 5

Tuším, že jsem byl v 6. třídě ZŠ. Už nevím, co to bylo za "párty," hlavní ale je, že byla určena dětem. Jak se tedy tahle kniha ocitla v tombole, z které jsem ji získal, je mi dodnes velkou záhadou. :) Moje první setkání s Markem nebylo ovlivněno předchozími misemi, takže pokud někdo měl problém spojený s předchozími misemi, já to nebyl. Příjemný výplach, který baví.

Richie1
18.01.2015 2 z 5

V další misi letí Stone na novou planetu, kde objeví stopy vměšování mimozemské civilizace do středověké společnosti. Opět stejný scénář okopírovaný z předchozích dílů, nic nového autor nevymyslel - jde jen o neustálé omílání stejných postupů v rámci jednoduchého příběhu. 45%

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Železný král je v

Přečtených91x
Knihotéce49x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x