V zelené pasti Rhulů

V zelené pasti Rhulů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12153/bmid_v-zelene-pasti-rhulu-WPO-12153.png 4 97 15

Mark Stone a android Ray doprovázení Elzu Swensonovou na planetu Naxa, kde se má setkat s dalšími nejbohatšími lidmi planety, milionář který je pozval hned po příletu uvězní Marka a odpojí Ray a ostatní zhýčkalé milonáře pošle jako hru na cestu planetou, kdo se jako první dostane do jeho chaty dostane část jeho majetku. Milonáři v čele s Elzou se začnou plahočit pustinou plnou nebezpečných zvířat, v té době se Mark osvobodí z vězení a spolu s Rayem jdou Elze a dalším na pomoc...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Najáda
Originální název:

L'ombre des Rhuls , 1991


více info...

Hotovson
Hotovson
27.02.2024 5 z 5

Skvělá vesmírná kovbojka, abych tak řek :D Sehnal jsem to z knihobotu asi za 20 kč a po přečtení přikoupil dalších deset dílů ze série, přičemž nejdražší mi přišel na astronomickejch 152 kč!!!

Nedá se než souhlasit s téměř všemi komentáři zde. Je to sice blbost, ale zábavná blbost a naprosto na pohodu se to četlo v práci, když zrovna nebylo co dělat (a možná se to bude číst dobře, i když zrovna bude co dělat :D)

Tuten díl v kostce: Mark Stone - hrdina non plus ultra s pomalu nadpřirozenejma schopnostma, kdy hravě strčí do kapsy Stallona se Schwarzeneggerem dohromady a jeho parťák android Ray, kterej umí lítat, takže si se Stonem v ničem nezadá a zdá se bejt pro změnu kombinací komandanta Data s Krytonem. Dějištěm je nepřátelská planeta plná masožravejch kytek a stromků, z nichž z jedněch (těch výjimečně nemasožravejch) se vyklube inteligentní rasa. Zápletka jednoduchá. Všechny dobráky zachránit, nepřátele nekompromisně postřílet, popřípadě jinak zlikvidovat (tady to bylo celkem pestrý). Veselo začlo bejt, když se do toho po pár zradách přimíchali vesmírný piráti. No prostě hrozná slátanina a děsná zábava k tomu, proto jsem nemoh jinak, než dát pět hvězdiček, ale žádnou intelektuální zábavu od toho nečekejte, prostě přímočará akce, dobro vítězí, nic víc, nic míň.

Cinik
Cinik
06.01.2024 2 z 5

Klasický Garen - totální oddychovka, u které můžete ( a vlastně i musíte) úplně vypnout mozek.

Může též sloužit jako motivační literatura pro lidi s literárními ambicemi a malým sebevědomím, kteří po jejím přečtení pookřejí s posíleným vědomím, že mohla-li uspět takováto slátanina, mohou oni taky.

Jelikož jde o jeden z prvních dílů série, nechávám hvězdičky dvě, u dalších patří dolů ještě minimálně jedna za kopírování celých částí předchozích dílů, někdy beze změn, někdy jen mírně pozměněných.


PastorMal13
PastorMal13
14.10.2023 3 z 5

První dobrodružství Marka Stonea mě moc nezaujalo. Sice jsem čekal nějaký brak, ale že to bude až taková slátanina, jsem nečekal. Na druhou stranu je to ale ideální čtení do vlaku.

Ingenír
Ingenír
10.06.2023 4 z 5

Není rozhodně lehké sehnat všechny knihy v této sérii, ale už jsem blízko. A hned ten první příběh kapitána Marka Stonea mě bavil. Je to sice vyprávěné spíše dětským pohledem, akce a situace jsou předvídatelné, vše je tak nějak jednoduché. Ale v celkovém pohledu je to prostě nádherné dobrodružství.

Adapa
Adapa
25.03.2023 3 z 5

Na sérii Marka Stoneho jsem ulétal někdy v polovině 90. let, nadšeně jsem si je půjčoval z knihovny a od přátel. Jednotlivé díly jsem četl na přeskáčku. Teď po skoro třiceti letech jsem si řekl, že si zkusím přečíst první díl, jak to vlastně vše začalo.

No, kouzlu Marka Stoneho jsem už nějak nepropadl. Hned od počátku jsem vhozen do děje. Ani se nezdá, že by to byl první díl. Mark Stone už má svého dokonalého androida Raye, je zamilovaný do superbohaté a superkrásné Elzy, opět je suspendovaný za nějaký průšvih na primitivní planetě Takže vlastně není potřeba to číst nějak za sebou, stále dokola stejné klišé, které si pamatuji i po tolika letech.

Je to takové laciné béčkové fantasy dobrodružství. Supermiliardář pozve pár nejbohatších miliardářů, aby jim odprodal část svého jmění, ale přitom musí projít zkouškou a ujít cca 60 km divokým lesem, kde jsou masožravé rostliny. Do toho se objeví vesmírní piráti. Uprchlí miliardáři vedení Markem Stonem narazí na telepatické rostliny Kurky, kteří už po staletí bojují s masožravými rostlinami Rhuly.

Jednoduchá jednohubka, nad kterou se nesmí moc přemýšlet a jen tak číst pro ukrácení chvilky. Možná někdy ještě z nostalgie sáhnu po dalších dílech, ale zatím z této série odcházím.

Terva
Terva
23.08.2022 4 z 5

„Dozvědět se,
že vás zradili dva lidé,
kterým jste věřil,
to člověka pěkně
psychicky odrovná.“

Bolí to, tak že žiju.

Po přečtení šedesátého pátého dílu v sérii Mark Stone, (Adarhargský jed – Štěpán Kopřiva 2003) jsem se rozhodl pořídit si nějaké ty knihy od počátku vzniku této série. Což je vlastně už rok 1991. Zatím jsem koupil čtyřicet prvních příběhů. A rozhodl se, je pomalu přečíst, krok za krokem. A byl jsem vlastně překvapen hned první knihou v té velmi dlouhé sérii. Série čítá 85 možná 86 knih. Rozdíl v tom čísle je všude stejný. Jakoby jedna kniha chyběla, ale byla přeskočena a číslování pokračovalo ob jednu knihu. Pravou podstatu se mi nepodařilo vystopovat.

Malá ochutnávka:
Nevěděl jsem to, ale existuje základní pravidlo, které je třeba ctít při průzkumu neznámého světa: Nikdy nedůvěřovat tomu, co se podobá pozemskému výtvoru. Obrovská zrůdná obluda nemusí být nebezpečná a naopak, krásná květina ano.

V zelené pasti Rhulů je béčkové, akční, dobrodružné a vlastně i velmi zajímavé. Faktem je, že to není počátek hlavní postavy. Mark Stone už v této první knize je docela dlouho agentem společnosti pro dohled nad primitivními planetami. A zrovna v tomto prvním příběhu už má nějaký průser a celou dobu je vlastně na dovolené, protože byl na tři měsíce suspendován. Tak že všechny ty vylomeniny, co provádí na planetě Naxa, jdou mimo jeho aktivní službu. Je to jednoduché, přímočaré a plné divných mimozemských bytostí. Tak že přesně to, co já vyhledávám. Musím však přiznat, že nějaké ty logické postupy jsou podivné, výroky jednoduché a někdy jsou i v rozporu. Tři a půl Hetešáků.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Buď opatrný! Cítím, že provedeš nějakou hloupost.

jan7113
jan7113
16.01.2022 4 z 5

Jak už někdo přede mnou napsal - je to sice blbost, ale výborně se to čte. Ideální jako jedno- až dvoudenní oddechový předěl mezi "opravdovými" knihami. 4 hvězdy si určitě zaslouží.

Meda77
Meda77
01.12.2021 4 z 5

Stoneovky jsou určeny hlavně pro zábavu a relax, netřeba hledat nějaké hluboké zamyšlení nebo ponaučení, žádné tu nenajdete, k tomu je jiný druh literatury. Jako relax od složitějších knih funguje tak jak má a zpracování knih má autor tak nějak v pohodě. 4stsrsíky za oddech.

Kontryhelka
Kontryhelka
07.02.2021 5 z 5

Opravdu vynikající sci-fi čtení. Autora a jeho knihy jsem si před mnoha lety oblíbila a stali se moji součástí po mnoho večerů a osamělých chvilek. Ráda na jejich dobrodružství vzpomínám a jsem ráda, že jsem tohoto autora objevila.

cziss
cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

harena
harena
25.04.2019 4 z 5

Sáhla jsem manželovi do knihovničky a půjčila si jeho oblíbeného Marka Stonea. Kdysi jsem přečetla všech asi 80 dílů a teď jsem nutně potřebovala oddechovku. V tomto dílu Mark s Rayem musí zachránit Elzu a její miliardářské kolegy a provést je lesem, kde číhají nejen nebezpeční hadi, ale masožravé stromy a květiny. Ještě že se Mark už naučil umění telepatie. Musí sebou hodit, aby zvítězil nad piráty a svým Merkurem s dokonalým antigravitačním zařízením, dovezl všechny v pořádu domů. Paráda. Opravdu jsem si po té předcházející chmurné a depresivní knize odpočinula.

prochyn
prochyn
24.09.2017 4 z 5

Jsou knížky pro hluboké zamyšlení a potom jsou knížky, které můžete číst ve vlaku, v metru, v čekárně u zubaře, případně na WC. Garenovy knížky patří do té druhé kategorie. A musím říci, že patří k tomu nejlepšímu, co jsem v tomhle oddychovém žánru četl. Přečetl jsem celou sérii, tedy od Garena, ne už ta česká pokračování a klidně se k těm knížkám rád vrátím.

Pasadenka
Pasadenka
09.07.2017 3 z 5

Můj první Mark. Mám v plánu přes léto pokořit 80 titulů z této a přidružené série. Rozsahově jsou to všechno tenoučké knížečky rodokapsového rozsahu, podobně jak Tarzan, nebo Perry Rhodan. Zmiňovaní dva jsou, alespoň pro mě, hodně známí, Mark je velký otazník.

U rodokapsového formátu je jasné, že děj rychle odsýpá, a ani zde to jinak nebylo. Šup šup a už je konec a jo, Mark je ve vatě. :D Docela průměrné počteníčko, klasické tele stromky + honba za „dědictvím“. Pro mě je to jako episoda nějakého seriálu, neočekávám zde žádnou obzvlášť velkou originalitu, leč příjemné letní posezení u snad brzo oblíbené dobrodružné lajny.

S tímto vědomím dávám počáteční 3 hvězdy. Jasně, že to klasicky není čtivo pro rejpaly, ale pro ty, co mají rádi „staré“ sci-fi a nemají problém se zkratkovitostí a občasnou nelogičností, bez složitější psychologie. O tom to není. :)

lennyd
lennyd
20.12.2015 3 z 5

Mark Stone je na několik měsíců suspendován, a tak jen uvítá, když jej jeho přítelkyně Elza pozve na výlet. Starý miliardář Jack Owen pozval několik dalších bohatých byznysmenů, ve kterých by chtěl najít svého nástupce. Připravil pro ně test přežití na své planetě, ale to netuší, že brzy se i on sám stane jedním z ohrožených. Naštěstí je zde i Mark Stone a jeho robot Ray.. Z nějakého důvodu je v českém podání tato kniha jako první - v originále je jako první Astronef Merkur, ale to vůbec nevadí - i tato kniha se čte docela fajnově (byť po desítkách přečtených Stoneovek už je to všechno na jedno brdo). Zde snad jen drobná část originality v podobě rostlinného obyvatelstva planety a jejich staletí trvající války mezi sebou...

Senza Jenka
Senza Jenka
01.07.2012 4 z 5

Nechápu, proč se to jmenuje zrovna podle Rhulů, což je jen taková epizodka... Stone doprovází Elzu, protože je suspendován a nemá co dělat. Starý miliardář se trochu nudí a hledá svého nástupce v několika společnostech. Předpokládá, že někteří cestou zahynou. Mark, protože se nenechal uplatit, je zajat, ale samozřejmě uteče a pomůže celé skupině dostat se do Owenova letního sídla bez úhony. Jenže starého miliardáře podfoukli vlastní lidé a pro vzácné hosty přiletí pirát, aby pak požadoval výkupné. Tlupa miliardářů vedená agentem zdrhá nevlídným lesem s masožravými stromy a květinami... Jediná přátelská entita jsou Kurkové, inteligentní telepatické stromy, které dusí právě zmiňovaní Rhulové, inteligentní telepatické cosijakovrby, které lákají a uspávají živočichy, aby je mohli strávit...

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha V zelené pasti Rhulů je v

Právě čtených1x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce73x
Chystám se číst15x