Bohyně odplaty

Bohyně odplaty https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142605/bmid_bohyne-odplaty-glb-142605.jpg 4 41 13

Marcus Didius Falco série

< 20. díl

Léto roku 77 n. l. vrcholí a soukromého informátora Marka Didia Falcona pronásleduje nepřízeň osudu. Pouze práce mu může alespoň na chvíli pomoci zapomenout na smutek ze smrti blízkých. S dlouholetým přítelem Petroniem Longem se vrhá do pátrání po záhadně zmizelém manželském páru, který dodával sochy jeho otci. Hlavními podezřelými jsou nechvalně známí Claudiovci z Pádských bažin. Postupně se ukazuje, že propuštěnci mají hodně dlouhé prsty a ochránce na nejvyšších místech, což ale Falcona s Petroniem nemůže zastavit. Objasnění případu se stůj co stůj snaží zabránit i vrchní špeh Anacrites. Mrtvých přibývá a děsivá pravda pomalu vyplouvá na povrch.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Nemesis , 2010


více info...

Přidat komentář

hanzmb
07.09.2023 4 z 5

Takové nestandardní rozloučení s touto sérií. Bohužel římských reálií bylo tentokrát pomálu. Snad je na začátku něco málo o pohřebnictví a systému dědictví. Krimi zápletka jako obvykle slabší. Když už jsem myslel, že vše plyne k optimistickému konci kariery zbohatlého Marca, přišel šok v absolutním závěru. Tak tohle bych od autorky nečekal.

lampernaqui
27.12.2018 4 z 5

Je to tady. Po tolika letech ve společnosti nejlepšího římského informátora a celé jeho rodiny nastal čas odchodu. Rozloučení určitě není vůbec špatné - dokonce se mi zdálo, že Lindsey Davis zvolila oproti jiným dílů dramatičtější příběh. Stačí už jen úmrtí na prvních stranách románu, kdy se Falconovi změní celý život. Pátrání je znovu zajímavé až do poslední stránky... do poslední věty... do rozloučení...


braunerova
31.12.2017 5 z 5

(SPOILER) Výborné čtení, jako předchozí díly. Falcovi zemřel otec a autorka nám ukázala, že umí psát o věcech smutných stejně dobře jako o věcech veselých:

"Nehybné tělo přede mnou nebyl můj otec. Scházelo všechno to, co ho dělalo tím, kým byl: jiskrné oči a poťouchlý pohled; obhroublé žertíky; neuhasitelná žízeň po číšnicích; schopnost vydělat peníze na čemkoli... Navždy zmizel i jeho úsměv, který moje máma označovala za křivý. Nikdy už nedokáže uzavřít výnosný obchod. Nikdy už nebude jásat nad výhodnou koupí. Nesnášel jsem, když zasahoval do mého života - ale najednou jsem si život bez něj neuměl představit."

hana4834
10.02.2017 2 z 5

tuto knihu jsem o četla nemohla jsem se chytnout

anej
04.09.2016 4 z 5

Moje první kniha s informátorem Falconem. Docela dlouho mi trvalo se začíst, jak se to člověku podařilo, tak se těšil na to, jak se bude děj dále vyvíjet. Velmi smutný příběh a ten konec....jeden z nejjasněji a nejvýstižněji ukončených příběhů za poslední dobu.

zany
25.06.2016 5 z 5

BBArt nám udělal radost a začal vydávat i navazující sérii s Albii v hlavní roli
http://www.databazeknih.cz/knihy/flavia-albia-svatek-hojnosti-297666

Tiama
13.07.2015 5 z 5

Tak jsem se pročetla k poslednímu dílu série a přijde mi líto, že se loučím se starým známým, který mě zajímal a bavil tolik dílů. Bohyně odplaty začala velmi vážně a smutně a přijde mi, že taky vážně skončila a s posledním písmenkem se všechno uzavřelo a ukončilo.

stazule
27.01.2015

Moc hezky napsané. Začátkem jsem se musela trochu probrečet, jak dojemně a citlivě je popsáno úmrtí děťátka a nezměrný žal Heleny i ostatních. Je poznat, že autor je žena a matka. Mrzí mně, že zatím není napsán další díl. Ráda bych si vychutnala, jak se Falcově rodině daří, když nemusí obracet každou minci, jak rostou jeho holčičky... Třeba autorka časem k nějakému nápadu dospěje.

soukroma
23.01.2015 2 z 5

Asi nejdrsnější z celé série: po velice smutném začátku se děj odvíjí trochu kostrbatě (s opakováním minulých zásadních dějů - zejména ohledně Albie) i unaveně (z pera autorky) až se zase zrychlí k velmi akčnímu a nebezpečnému konci. Nicméně samotný závěr (knihy a dokonce celé série) mě velice šokoval: byl pro mne překvapivý, nepochopitelný až nepřijatelný - Falco jako Nemesis...?

Pet007
04.10.2014 5 z 5

Vrátila jsem se pokorně ke svému starému známému, kterého jsem na delší čas opustila. Zvolila jsem si ho za společníka do nemocnice a vybrala jsem dobře. Člověk s ním zapomněl, na to kde je. Čas, kdy bylo potřeba čekat, s ním utekl jak voda.

lenkaknel
22.12.2013 5 z 5

Přečteno za dva dny - fantastický závěr série!

zany
25.07.2013 5 z 5

Zřejmě poslední (přinejmenším prozatím) detektivka v hlavní roli s Markem Didiem, od vydání r. 2010 už žádná další nepřibyla, podle autorčiných stránek sice dvě detektivky od té doby vyšly, v nich je ale hlavní postavou Falconova adoptivní dcera Albia.
Zdá se to jako celkem pochopitelný krok, potenciál Falconovy postavy se, myslím, už docela vyčerpal, autorka ho protáhla všemi možnými končinami, nová hlavní hrdinka přinese do jejich detektivek zase nový svěží vítr.

cori
29.01.2013 4 z 5

Další ze skvělých detektivních příběhů se sympatickým detektivem Falconem, který má docela svérázné příbuzné. Tentokrát ho postihnou dvě úmrtí v rodině, tudíž kniha příliš humornými scénami neoplývá. Oproti minulému dílu (Alexandrie), který byl prošpikován akčními scénami, čtenáře čeká jen jedna rubačka se zločincem.

Štítky knihy

Řím starověk Itálie antická literatura

Autorovy další knížky

Lindsey Davis
anglická, 1949
2002  79%Ztracené stříbro
2002  85%Bronzové stíny
2016  73%Svátek hojnosti
2003  89%Měděná Venuše
2012  89%Bohyně odplaty

Kniha Bohyně odplaty je v

Přečtených53x
Doporučených2x
Knihotéce61x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x