Alexandrie

Alexandrie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125577/bmid_alexandrie-nRk-125577.jpg 4 38 8

Marcus Didius Falco série

< 19. díl >

V roce 77 n. l. je Egypt pro bohaté Římany jedním z nejoblíbenějších výletních míst. Marcus Didius Falco vyráží i s manželkou a nezbednými dětmi na rodinnou dovolenou do Alexandrie, leč místo zaslouženého odpočinku ho opět čeká práce. Město je proslulé nejen majákem považovaným za div světa, ale i svou rozsáhlou knihovnou. Naneštěstí se však ukáže, že slavná knihovna je plná nejen vzácných a učených svitků, ale i intrik, pletich a akademické řevnivosti. Poté, co za podezřelých okolností zemře šéf knihovny, Falconovi nezbyde, než se ujmout případu, do jehož vyšetřování se tamním římským úřadům ani trochu nechce.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Alexandria , 2009


více info...

Přidat komentář

hanzmb
03.08.2023 3 z 5

Typická autorčina práce. Spousta zajímavostí o Alexandrijské knihovně a částečně i o Majáku. Ale celkově Alexandria je jen na povrchu. Na rozdíl od římských dílů žádné větší detaily, žádné proniknutí do hloubky města a života v něm. I ta zápletka je nakonec taková divná. Řešení nedotažená do konce. Akce krokodýl vysloveně zoufalství. Jsem zvědav, jak autorka sérii v příštím díle ukončí.

lampernaqui
20.12.2018 4 z 5

Může to být slabším článkem celé série, ale stále se jedná o zábavnou detektivku s mým oblíbeným hrdinou a jeho rodinou. Tentokrát znovu opouští domov a vydá se s manželkou a příbuznými zkoumat divy světa. A nějakou tu vraždu za zamčenými dveřmi k tomu. Scéna s krokodýlem je asi stejně realistická jako ve filmu Likvidátor s Arnoldem, ale stále jsem se dobře bavil. Jenže ten konec příběhů se bohužel rychle blíží.


Noita
26.03.2018

Ta doba mne zajímá, ale Falco je otravný a pomlouvající všechny vyjma své ženy, o níž tvrdí, že je geniální (mi přijde jen namyšlená) a dětiček, které nikdo nevychovává a proto jsou správně po anglicku nevychované. Otravné pasáže, kdy ten žabař přepere krokodýla, zachrání polobohy před zkázou a spasí svět.....

Ladinek
15.08.2017 2 z 5

Tohle bylo celkem zklamání, proto ty dvě hvězdy. Většinu knihy Falco pendluje do knihovny a zpět, přičemž dokola omílá, že otec je darebák, Helena úžasná a Aulus unáhlený. Závěrečná honička už to moc nevytrne. Rozuzlení není také nějak moc přesvědčivé. Myslím, že má Lindsey Davisová na víc.

renefer
15.04.2015 3 z 5

Tento díl byl poněkud slabší. Nevím, jestli je to tím, že už jsem četla devatenáctou knihu od téže spisovatelky po sobě, ale nudila jsem se a nemohla se začíst.

Pet007
02.02.2015 3 z 5

Knihu jsem nemohla dlouho sehnat, ale trochu mne zklamala.

soukroma
14.01.2015 5 z 5

Už jsem přečetla (trochu na přeskáčku) všechny knihy s Falconem až na dvě (ty si ještě šetřím), a Alexandrie se mi bezkonkurenčně líbila ze všech nejvíce: velice příjemně poučné povídání o Alexandrově městě o téměř 4 století později po jeho smrti, o stále patrných řeckých a samozřejmě egyptských prvcích smíchaných s nánosem přinášeným Římany, o vědě, technice a umění této svébytné oblasti, o památkách, z nichž dnes naneštěstí na místě nenajdeme prakticky nic... K tomu napínavý příběh zasazený do velkolepých míst Museionu, Knihovny, Serapeionu a ZOO, a samozřejmě majáku na ostrově Faros. Příběh detektivní, velmi akční a současně velmi rodinný a hodně humorný!

cori
17.06.2012 4 z 5

Marcus tentokrát míří s rodinkou (manželkou a třemi dcerami) na dovolenou do Egypta, aby si mohl ze seznamu sedmi divů světa, které hodlá všechny navštívit, odškrtnout pyramidy a maják na ostrově Faru. Bohužel, hlavní knihovník, s kterým povečeří, je druhý den nalezen mrtev a Falco je pověřen vyšetřováním jeho smrti. Autorka opět čtenáři nabízí akční příběh (bitka s krokodýlem, honička po majáku, aj.) s vtipnými dialogy, který přináší i poučení o Musaionu, dobové vědě a literatuře.