Mapa, ktorá vedie k tebe

Mapa, ktorá vedie k tebe https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365796/bmid_mapa-ktora-vedie-k-tebe-ppK-365796.jpg 3 109 109

Mladá Heather si už mapu svojho života nakreslila. Po vysokej chcela cestovať po Európe, v septembri by sa vrátila a začala sľubnú kariéru v newyorskej banke, vo svete, kde možno sotva niečo nechať na náhodu. Lenže potom nastúpi do nočného vlaku do Amsterdamu a zoznámi sa s vášnivým cestovateľom Jackom. Ten nezmení len smer jej cesty, ale aj života. Rozpráši Heatherin starostlivo pripravený cestovný plán a spolu putujú po stopách denníka Jackovho starého otca, ktorý prechádzal Európou po skončení druhej svetovej vojny. Jack ukazuje Heather miesta, ktoré by nenašla v žiadnom turistickom sprievodcovi, a chce, aby v potulkách pokračovali. Ona však má namierené do Spojených štátov a nahovára Jacka, aby sa k nej pridal. Jack odmieta prijať Heatherin návrh a dusí v sebe tajomstvo, ktoré otrasie Heatheriným svetom od základov.... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Map That Leads to You , 2017


více info...

Přidat komentář

Kris1001
18.07.2022 4 z 5

U této knihy mě zaujal spíše název a obal, než její popis.
Nelituji, že jsem si ji koupila, protože to bylo fajn večerní čtení, kdy chtěl člověk vypnout a vnímat jen psaný příběh. Tři kamarádky mi tam přišly trochu moc odvážné, někdy možná až hloupé, nicméně nekazilo to celkový dojem děje :)
První stránky byly v knize trochu nudné a takové nezáživné, ačkoliv se dva hlavní hrdinové teprve poznávali a jen si odporovali a snažili se odehnat jeden od druhého.
Místy byl příběh popisovaný trochu zdlouhavě, kdy čtenář musel být napružený jako guma v teplákách :D
Co mě mrzí je, že poslední kapitola byla taková docela urychlená a trochu působila jako náhle ukončená, kdy bych čekala ještě třeba jeden další odstavec o tom, co bylo po setkání, jak to dopadlo s její prací a tak podobně.
Shrnuto a podtrženo, pokud čtenář neočekává nic ve stylu 50ti odstínů, ale spíše dobrodružný příběh dvou "starších puberťáků", rozhodně nebude zklamaný ;)
Za sebe doporučuji :)

Karin94
18.04.2022 2 z 5

Kniha ma veľmi peknú obálku, aj zaujímavú anotáciu. Pri čítaní som bola milo prekvapená, aký dobrý a ľahký štýl písania kniha má. Čo sa týka príbehu a celkového deja, to už bolo niečo iné.

Autor sa snažil písať vtipne, no na môj vkus to bolo silené, miestami mi to prišlo až trápne. Potom sú v knihe spomenuté rôzne štáty, ktoré navštívili hlavní hrdinovia v Európe. Očakávala som, že spisovateľ opíše niečo aj z týchto miest a niečo málo sa dozviem. Lenže príbeh bol o všetkom možnom, len nie o miestach, ktoré hlavní hrdinovia navštívili. Chýbal mi tam väčší opis tých miest, ako to tam postavy pôjdu celé popozerať, aby sa aj čitateľ čo to dozvedel. Autor tam namiesto toho opisoval niekedy až nepodstatné hlúposti, ktoré by som zo samotnej knihy kľudne vyčiarkla.

Postavy boli za mňa príliš detinské, vôbec som nemala pocit, že čítam o dvadsaťdva ročnej žene a dvadsaťsedem ročnom mužovi. Čítala som veľa kníh o teenegeroch, ktorí sa chovali oveľa dospelejšie. Okrem toho, ich dialógy nestáli za veľa. Jeden sa pýtal toho druhého nejakú otázku, a druhý odpovedal úplne odveci. Čo sa týka kapitol, tak neexistovala taká, kde by nepili alkohol a neboli všetci opití (aj s ostatnými postavami) pod obraz boží. ‍️

Koniec ma tiež nejak extra nenadchol. Bol príliš urýchlený a nejasný. Ale celkovo som od knihy neočakávala nič veľké, takže vlastne niesom sklamaná. Keby mala kniha iný príbeh alebo by sa aspoň hlavné postavy chovali trochu inak, tak by to bolo možno lepšie.
Kniha stojí naozaj za jedno prečítanie, ak teda vôbec, a ja osobne ju neodporúčam.


petulkapeta
19.08.2021 3 z 5

byla to velice zajimava kniha,kdyz ji budeter cist tak ze zacatku urcite nic nepijte nebo vse okolo bude poprskane :D...a tajemstvi no nejsou nekdo zrovna ty co cloveka potesi...

Ronnie68
14.03.2021 4 z 5

Tahle kniha nebyla vůbec špatná a určitě stála za přečtení ... jen je pravda, že jsem děj chvílemi přeskakovala a vybírala jsem si jen ty důležité pasáže ... ale děj knihy zas tak špatný nebyl ...

Lejčís
04.01.2021 3 z 5

Slibně se to rozjelo, ale pak se bohužel objevovalo až moc hluchých míst.. druhá část mi přišla zbytečně protahovaná a v knihovně jsem si ji nechala jen kvůli tomu konci, který dal celému příběhu alespoň nějakou hloubku.

KnihomolkaOli
31.10.2020 3 z 5

Kniha je celkem čtivá, ale mě úplně nepohltila. Postavy jsou neosobní, dialogy často zdlouhavé na můj vkus až zbytečné. za celou dobu jsem si nedokázala k postavám vytvořit jakýkoliv bližší vztah, jelikož jsem nevyčetla, co jsou vlastně zač.. příběh není špatný, za mě byl však pojat trochu z jiného konce než bych si představovala, nedokázal ve mně vyvolat žádnou hlubší emoci, a vlastně asi vůbec žádnou.

katasokolov
27.09.2020 odpad!

Bohužel jsem nedočetla, dala jsem to zhruba do poloviny (zkoušela jsem číst všude - v buse, ve vlaku, v posteli...). No nedalo se... Neustálé špičkování hlavních protagonistů a rozhovory o ničem jsou opravdu po chvíli tak otravné, že i když se snažím knihy dočítat, tak tady musím udělat výjimku .... pokud někdy nebude co číst, možná se pokusím začít znovu. Já mám romantické knihy ráda, ale takhle opravdu ne ... Zajímavé je, že autor učí angličtinu na univerzitě...no potěš.... v anotaci je, že hlavní postava má tajemství, kvůli stylu psaní knihy ani nepotřebuju vědět jaké (díky bohu, že jsem knihu koupila v akci 1+3 v Luxoru) :D.

pavlusci
29.08.2020 odpad!

Moc jsem toho od knihy nečekala. Začátek byl nudný a byla tam strašně rychlá romantika. Do konce první části se nic moc nedělo. Druhá část mi přišla pěkná, mrzutá a smutná zároveň. Knížka to byla hezká, ale znovu bych si ji nepřečetla.

Martina410
04.08.2020 3 z 5

Kniha mi ze zacatku prisla hrozne absurdni, pohadkova, trochu styl 50 odstinu. Ale od te pulky me celkem bavila a konec byl fajn.

Daniela1992
24.03.2020 5 z 5

Čtivá kniha, plná romantiky, ale taky napětí, co bude dál, což jsem při čtení zrovna potřebovala. Přečetla jsem ji na jeden zátah, nemohla jsem se od ní odtrhnout.

jana4084
09.03.2020 5 z 5

Ach. Bolí mě z toho příběhu srdce. Ovšem hodnotím pozitivně. S hlavními hrdiny jsem procestovala Evropu a především Paříž. Získají si vás hned ze začátku ve vlaku a vy si zamilujete je. A nikdy nevíte, co vás může potkat, a jak moc ve vás druhý člověk může zanechat. ,,Láska nás najde, projde námi a pak zase pokračuje dál."

Mišule_11
02.03.2020 5 z 5

Příjemně čtivý a překvapivý nejen romantický příběh, jehož konec jsem rozhodně nečekala..! :)
Jacka jsem měla, tak okolo půlky příběhu jako podrazáka, který se bojí závazků a budoucnosti, ale jeho malé tajemství dodalo příběhu ještě více napětí, smutku a taky očekávání, jak jeho vztah s Heather nakonec celý dopadne.

verunka93
02.03.2020 5 z 5

Knihu jsem od začátku četla jedním dechem. Příjemně odpočinková kniha, u které člověk vypne a vžije se do děje. Byla jsem velmi překvapená, že se mi kniha tak líbila. Tento příběh jedině doporučuji a věřím, že se k němu jednou vrátím.

den_i
25.02.2020 5 z 5

Styl autora je jiný než jsem zvyklá, líbil se mi. U knihy mě provázel úsměv, vtip, vážnost i smutek. Nemohla jsem se odtrhnout, potřebovala jsem vědět jak příběh Heather a Jacka dopadne.

Zelvicka03
06.02.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila, myslím si, že nezůstane jen u jednoho přečtení.

Adellaida
01.12.2019 3 z 5

Chvílemi nezáživná, ale na konci věci nabraly rychlý spád

mariva
10.10.2019 3 z 5

Knížka byla zvláštní - líbil se mi motiv cestování a seznamování se na cestách, ale zřejmě už moc nerozumím mladé generaci, protože témata rozhovorů mezi postavami se mi zdála zvláštní. Chvílemi už jsem si přála, abych měla knihu dočtenou a odolávala jsem pokušení nahlédnout na poslední stránky. Závěr přinesl knize trochu jiný význam a celkově se mi kniha docela líbila, ale přece jen je asi určená pro mladší čtenáře.

oluskace
01.07.2019 5 z 5

Nečekala jsem od této knížky, že u konce příběhu kápne slzička. Knihu jen doporučuji. Pěkná na odreagovaní

Aires
01.05.2019 5 z 5

Mapa k tobě je neskutečně krásně napsaný román, plný velké lásky. Tohle nejsou planá slova, protože Heather a Jack jsou skutečně kouzelná dvojice. Kniha je psaná trochu jinak. Autor si více hraje se slovy a píše tak nějak poeticky. Čtenáře zvyklé na červenou knihovnu, kde je nejdůležitější rychle skočit na to, nebo na laciné harlekýnky, to nejspíše odradí. Ale já si to velmi užívala. Příběh se mi zapsal pod kůži a tak správně zabrnkal na city. Jedna z nejhezčích romantických knih, které jsem v poslední době četla. Jen bych tomuto příběhu klidně dopřála více prostoru. Takhle je zbytečně stěsnaný.

Lenka.Vílka
11.01.2019 5 z 5

("Here I am, here I am, I'm walking in the wilderness, without a map, Save me, save me, Save me, save me, I need a hand to help me stand, I pushed away the only one who gave a damn about me." ... Maps - Mallory Knox)

Celá tahle kniha na první pohled neskutečně mate. Začíná to lacinou obálkou s fotkou dvou lidí ve vlaku. Ta evokuje lacinou roadtrip romanci. A potom přijde anotace. "Hodila za hlavu povinnosti mladí." Teda, mladí žádné povinnosti nemá. Pokud se nejedná o právě teď neustále omíláné "damage goods" hrdiny (fajn, asi to kvůli ex a práci), A na konci anotace se dozvíme, že "on má své temné tajemství". Jenže knihu napsal pán, kterému bylo v době psaní kolem šedesáti a už pár těch knih za sebou má. Doufala jsem, že to nebude jako od všech těch autorek kolem třicítky, které píšou YA lehké čunčinky pro čtrnáctky. Moje hodnocení napoví. Následující komentář to dovysvětlí.

("Kdybych měl ocasní peří, už bych je měl roztažené a poskakoval kolem tebe, abych ti dal najevo svůj zájem. Tak jak si zatím vedu? Působí to na tebe? Cítíš už nějaké bušení v srdíčku?" ... "Líbil ses mi víc, než jsi otevřel pusu. Mnohem víc.")

Styl psaní autora mě pohltil. Sakra, on umí psát jako hodně dobře! Bavilo mě to, příjemně posouvalo stránkami. A přestože hlavní hrdinka byla chodící klišé, nějak nevyzněla jako hloupá pipka, která se najednou zblázní, protože přijde "on". Fajn, možná je jedno, kudy se cestuje. Stejně mi ten trip přišel vedlejší. Stejně je to o tom poznat sám sebe. Co v životě chceme a jak naložíme s tím, co zjistíme tím poznáním, pokud k němu dojde. A že je tomu nápomocný někdo s vizáží Hugha Jackama je bonus (?). Druhá část mě přiměla dát nakonec o hvězdu víc. Změna vyprávění působila jako odosobnění. Protože každý, kdo už podobnou knih četl, moc dobře ví, co v téhle časti bude následovat. Proto mi kniha přišla lepší než (v porovnání s tímhle blbost) Jen jeden den.

Natahování mezi Heather a Jackem bylo dobré, vtipné a bavilo mě. Svým způsobem je to strašně jednoduché a vy celou dobu tušíte, co se nejspíš stane. Ale co už. Fakt je to to podstatné právě v tomhle typu knih? Že se mi kniha bude líbit, mě překvapilo. Vážně moc. Na konci jsem si pobrečela. Číst to od nějaké (jak jsem zmiňovala na začátku) třicítky, na konci jisto jistě blinknu (na konec dají přesně to, co mě vždy irutuje na podobných knihách, a to autor téhle knihy vynechal). Ten rozdíl v tom byl prostě poznat. Sparks má konkurenci. Tak snad autorovi vyjdou další knihy. Co jsem koukala, tak i ostatní vypadají zajímavě.

Štítky knihy

láska tajemství romantika

Autorovy knížky

J.P. Monninger
americká, 1953
2017  68%Mapa k tobě