Vražda v Mallowan Hall

Vražda v Mallowan Hall https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502670/bmid_vrazda-v-mallowan-hall-639712c019b88.jpg 4 118 40

Mallowan Hall série

1. díl >

Mallowan Hall, sídlo nejslavnější autorky detektivek Agathy Christie, v sobě spojuje to nejlepší z anglické tradice s moderními vymoženostmi roku 1930. Hospodyní je zde Phyllida Brightová, která je coby bývalá vojenská zdravotní sestra stejně výkonná jako osobitá a zdejší rozsáhlou domácnost řídí s přísnou elegancí. K tomu je milovnicí detektivek, ale ve skutečném životě ještě nenarazila na gentlemana, který by byl alespoň z poloviny tak fascinující jako Hercule Poirot. A ačkoli je Phyllida zvyklá na vraždy a jejich metody, jako na častá témata rozhovorů, není připravena na zcela skutečné, a především zcela mrtvé tělo na podlaze zdejší knihovny...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Murder at Mallowan Hall , 2021


více info...

Přidat komentář

Starmoon
22.04.2024 4 z 5

Oblúkom sa vyhýbam beletristickým knihám, v ktorých je Agatha Christie jednou z postáv (prekvapivo je ich dosť, väčšina sa snaží objasniť záhadu jej zmiznutia po rozvode), ale k tejto ma prilákala autorkina odvaha/drzosť vkomponovať Christie do úplne fiktívneho príbehu, ktorý sa odohráva v jej reálnom domove...

Ako určitá literárna hra pre fanúšikov Agathy celkom fajn (napríklad keď Christie na základe vraždy v knižnici vymyslí zápletku svojej knihy Mŕtva v knižnici), ale, buďme úprimní, nebyť prítomnosti slávnej autorky v deji, bola by kniha tisícprvou snahou napísať detektívku v štýle a v dobe Agathy Christie. Jasné, ako celok to bolo milé, hravé, úsmevné, ale nič také, z čoho by človek padol na zadok.

Skvelou voľbou bolo určite odpratať Agathy Christie čo najskôr do vlastnej izby a prenechať vyšetrovanie aj rolu hlavnej postavy Phyllide. Tá bola ako postava veľmi fajn, zapamätateľná, sympatická, originálna; chvíľkami však možno až príliš "moderná" v zmysle, že asi len totálny neznalec danej doby by mohol veriť, že taký typ ženy, tobôž gazdinej, by sa mohol v opisovanom časopriestore naozaj vyskytovať. A hoci chápem, že autorka potrebovala spraviť z vyšetrovateľov čo najväčších ťuťmáčikov, aby mala Phyllida čo najväčší dôvod a priestor viesť vlastné vyšetrovanie, chvíľkami to už hnala takmer do karikatúry.

Celkovo som si však knižku užila aj s týmito mojimi výhradami a ak by v slovenčine vyšlo pokračovanie, rada si ho donesiem domov z knižnice.

P-puma-
18.02.2024 2 z 5

Já miluju detektivky od Agáty Christie, takže po přečtení anotace pro mě byla knížka jasná volba. Jenže její autorka není Agatha Christie. Hlavní hrdinka mi byla silně nesympatická. Technicky to bylo v pořádku, ale knížce chybí šťáva. Strašná škoda.


Bubo19
21.01.2024 5 z 5

Tento styl detektivek je přesně podle mého gusta. Stane se vražda a v průběhu vyšetřování se postupně objevují stopy, které vedou k dopadení vraha. V této knize se navíc dozvíme, jak se žilo v Anglii mezi světovými válkami v lepší společnosti. Za mě jasných pět hvězdiček.

popeluška
18.01.2024 5 z 5

Tak tato kniha mě moc a moc bavila. Styl psaní byl naprosto úžasný, maximálně jsem si čtení užila. Kniha má navíc krásnou obálku.

Shardlake
04.01.2024 5 z 5

Autorka příběhu použila nejednu indicii ze života a díla samotné Agathy Christie, což mu přidalo na atraktivnosti a čtivosti. Zároveň odhaluje život služebnictva v takovém sídle, a to může připomínat Panství Downton.
Děj se odehrává na venkovském sídle ve 30. letech 20. století. Kniha plyne rozvážně a přitom nabývá na intenzitě. K odhalení vražd pomáhá policii neodbytná hospodyně Phyllida, která může připomínat slečnu Marplovou, i když více obdivuje malého belgického mužíka Hercula Poirota.
Knihu navíc obohacuje pěkná a částečně plastická obálka.
Za mne to bylo svižné a pěkné čtení a moc jsem si to užívala. Těším se na pokračování a knihu vřele doporučuji.

Len2očka
15.12.2023 4 z 5

Obálka knížky je úplně nádherná,obsah knížky je poklidná klasická detektivka,kterou doporučuji přečíst,a nejen to,i jako dárek bude skvělá.

jarin58
11.12.2023 5 z 5

Parádně vykreslená atmosféra té doby.

ajka91
25.11.2023 4 z 5

Mně se knížka líbila, taková oddechovka ve stylu (nebo spíš s ní) Agathy Christie. Pro ty kdo vyhledají pohodovější klasickou detektivku, doporučuji.

Teddy2023
19.11.2023

Počítejte s oddechovějsi detektivkou...začátek byl pomalý, v půlce už se to dalo číst...nejlepší bylo rozuzlení, kdy došlo k odhalení vraha. Kniha přečtena během týdne, nadchne pěknou obalkou

Magnovak
28.10.2023 2 z 5

Vychytralá Mary Poppins, co se všude plete a všechno ví nejlépe. Moc to tlačí na pilu a kvalit klasických Christieovek to nedosahuje ani smykem. Koupila jsem čistě náhodou a další díly jsou u mě bez šance. Motiv a zápletka jako z produkce Netflix nebo HBO (ačkoli samozřejmě víme, že i "toto" se dělo vždy a ve všech časech).

ctenarkaEva
04.09.2023

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, ale bohužel mě zklamala. Nedokázala jsem se začíst, styl vyprávění mi neseděl, cítila jsem až příliš velkou snahu autorky napodobit styl psaní Agathy Christie, ale pro mě se to nepodařilo a nebylo to ono. Zůstanu věrná královně detektivek.

pip11
03.09.2023 5 z 5

Příběh se mi líbil, měl přesně tu správnou atmosféru. Zápletka se plynule rozvíjela, jak u klasické detektivky očekávám. Copak asi o sobě Phyllida tají... Těším se na další díl! :)

EvaApple
31.08.2023 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Musím přiznat, že mě nalákala obálka a recenze Amazonu, ale realita je trošku někde jinde. Místy až nuda, i když jsem příběhu chtěla dát šanci. Ani závěr mě bohužel neohromil. A opět sáhnu pro klasické Agathě nebo Louise Penny, tam je napětí a o poznání kvalitnější psaní autora, zajištěno.

SBH
01.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Vše vypadalo nadmíru lákavě, anotace, obálka, ohlasy. Jenže výsledek zas tak jiskrný nebyl. Umístit mrtvolu do knihovny samotné Agathy Christie samo o sobě příběh neutáhne.
Hospodyně sídla, jinak vypravěčka příběhu, sama sebe pasovala i na vyšetřovatelku z důvodů, které zní možná logicky, a sice že má přístup do všech koutů domu a nic jí neunikne, ovšem při té příležitosti by měla trochu zmírnit ve svých nárocích na perfektně vedenou domácnost.
Takhle se čtenář dozvěděl množství opravdu překvapivých detailů, jak fungoval velký panský dům v první půli dvacátého století, když hostil zhruba desítku dalších návštěvníků, kteří sluhové se starali o co a jaký byl rozdíl mezi majordomem a hospodyní. Ovšem samotnému vyšetřování nebylo v knize věnováno zdaleka tolik prostoru, kolik jsem očekávala. Ano, Phyllida šmejdila všude možně, prohrabávala se zavazadly hostů, ovšem třeba výslechy podezřelých ignorovala, vlastně ani služek, které měla na starosti, se na nic nezeptala. Jako kdyby vždy v moment, který sliboval přinést nejzajímavější informace, odešla vyřizovat záležitosti ohledně nákupu potravin nebo utírání prachu.
V důsledku toho mi postavy neblaze splývaly. Nemohla jsem dumat nad motivy podezřelých, protože jsem se o nich vlastně vůbec nic nedozvěděla. Když se řešila nevěra jednoho z hostů, nedokázala jsem si ho zařadit. Mé podezření na jednoho člena domácnosti včetně brilantně mnou vykonstruovaného motivu se nepotvrdilo, naštěstí, závěrečné vyústění tedy působilo překvapivě, ale požitek z odhalování stop a tápání nad možným pachatelem jsem nepociťovala.
Nespravedlivě bych ve svém zklamání utopila i slušný překlad a překvapivě pečlivou práci nakladatelství, po jazykové a stylistické stránce nemám co vytknout. Ale na opravdu dobrou knihu to nestačí.
Dalo se to číst, ale zázrak se nekoná a nějaké případné další díly s lehkým srdcem oželím.

Katania
02.07.2023 5 z 5

Parádní klasická detektivka. Za mě určitě doporučuji. Ráda bych i další díly.

kolacky
02.07.2023 4 z 5

Mně se to líbilo. Mělo to Agathina ducha a Phyllida byla fajn, nedala se. Dost jsme se dozvěděli o tom, jak to v Anglii chodilo "pod schody".

Atuin
14.06.2023

No ... musím připustit, že jelikož nemám příliš načtený " detektivní narativ" přistupují vždy ke každé detektivce, kterou si vyloženě omylem přečtu s otevřeným a živým přístupem. Nedovolím si hodnotit kvalitu detektivky jako takové, obecně osobně věřím zde oběma pólům hodnoceni i komentářů.
Za mě to bylo příjemné oddychové čtení, kde mi Phylida místy strašně lezla na nervy, ale zase se mi líbilo prostředí a občasné štulce mezi postavami. Myslím že pokud jde o jakousi poctu A. CH. potom se to v podstatě povedlo, velká literatura to není ale milá určitě. Tedy samozřejmě až na ty vraždy....

Karanit
09.06.2023 1 z 5

Od Agathy mám přečteno vše, co je běžnému člověku umožněno. Cokoli nového týkající se jména Agatha Christie mě okamžitě uvede do pozoru. Tato kniha je to nejnudnější, co jsem kdy četla. A nejvíc mě mrzí, že toto "dílo" spojili s jménem takového velikána. Příšerný.

Lenka_S
05.06.2023 5 z 5

Příjemná detektivka z bydliště Agathy Christie jako by jí psala sama :-) .

bookcase
04.06.2023 4 z 5

Jako by autorce Agátka koukala přes rameno. :) Milé, čtivé, typicky christieovské, nejvíc bavila Phyllida v kombinaci s šoférem :)

Štítky knihy

vraždy Hercule Poirot Agatha Christie

Autorovy další knížky

Colleen Cambridge (p)
americká
2023  79%Vražda v Mallowan Hall
2024  93%Jedovatá stopa

Kniha Vražda v Mallowan Hall je v

Právě čtených7x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených5x
Knihotéce110x
Chystám se číst152x
Chci si koupit42x
dalších seznamech2x