Magořina

Magořina https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495348/bmid_magorina-0N1-495348.jpg 4 87 30

Šestice středoškoláků se ve vypůjčené dodávce vydává strávit víkend na chatě uprostřed odlehlého lesa. Nikomu nedochází, že to nemusí být dobrý nápad. Nic je netrkne, když tankují na benzince, kde jsou terčem pohledů nevraživých vidláků, ani když na silnici nacházejí absurdní množství přejeté zvěře. Tři marnivé roztleskávačky Desdemona, Crystal, Stephanie a tři nadržení fotbalisté Jason, Rick a Kevin se prostě těší na chatu, umanutě si chtějí užívat. Chatu však obestírá tajemství a navíc si do ní své prazvláštní tajemství veze i každý člen osádky… Příběh, který zpočátku může vypadat jako klasický popcornový horůrek, se záhy mění v něco mnohem podivnějšího. Mistr bizarností Carlton Mellick III bere klasické schéma teenagerské vyvražďovačky a s potutelným úsměvem ho prohání mixérem.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Carcosa
Originální název:

Apeshit , 2008


více info...

Přidat komentář

domiii97
25.04.2024 5 z 5

Máte rádi béčkové horory jako jsou třeba Pach krve, Hory mají oči nebo Lesní duch? Chce se vám při těchto filmech bouchat hlavou do zdi, protože hlavní protagonisté dělají přesný opak toho než by měli?
Jestliže jste odpověděli ano, tahle kniha je pro vás jako stvořená!

Jedná se o horůrek, u kterého víte, jak to nakonec dopadne, ale! Mellick dal do Magořiny sám sebe a to je teprve jízda. Takže jestli si čtenář myslí, že už všechno viděl, slyšel a nic ho nerozhází - omyl.
Magořina je ulítlá, zvrácená, úplně mimo, ale hlavně setsakra vtipná.

Tohle dílko je absurditka nejvyššího kalibru a pokud máte smysl pro humor, trochu zvrácenou mysl - oceníte Mellicka na plné čáře.

Vyvražďovačka mladé party přátel je okořeněná o rozplétání skrytých tajemství (spíš jobovek) jednotlivých členů party. Čtenář se dozví šokující pravdy a i když jej některé pasáže znechutí, chuť číst dál se tím nezmenší.
Pokud čtenář reaguje špatně na krev a vnitřnosti, raději bych se čtení této knihy vyhnula. Je jí tam opravdu dost a ještě i něco navíc.

Mě osobně bizzaro fiction zaujalo a zalíbilo se. Je to divoké čtení, u kterého jsem se zasmála, musela vydýchat pár extremností, ale jednoduše řečeno...bomba! A tleskám i za formát knihy s velkými písmeny. Pro nás starší je tohle ideálka.

Bargud
16.02.2024 3 z 5

Jako slasher asi dobrý, ale reálně mě to do půlky knihy nějak nebavilo a nezajímalo. Naštěstí (?) autor píše tak jednoduchým stylem, že to utíká...až pozdě začne "akce". Autora vpravdě načteného nemám, ale věřím, že jelikož je tohle jedna z prvních knih (aspoň česky vydaných), ty další mohou být lépe napsané. Chápu, že byl potřebný prostor pro poznání těch fracků a jejich úchylek, ale o to dřív už je chce člověk vidět trpět, a ne a ne to přijít. A jejich utrpení (snad tohle ve slasheru nebere někdo jako spoiler...) pak nebylo tak uspokojivé? Po přečtení jsem si řekl - hergot, ten autor by měl napsat nějaký školní výlet, plný autobus fakanů z nějaké nóbl školy; někde na táboře nebo i velké pánské sídlo? Začít hned příjezdem, večírkem, a dlouhou bláznivou krvavou nocí. Méně sexu, více krve. Méně orgasmů, ale více pohozených vnitřností. To jsem čekal, ale úplně nedostal. Inu, proto mám raději podobné téma s dospělými osobami, u kterých se svět netočí kolem sexu, ale spíš řekněme pánská/dámská jízda, namísto zfetovaných orgií jen staré dobré opilecké střílení a podobné veselé odreagování rednecků.
Nicméně zpátky, jako béčkový film by to mohlo být taky dobrý, kniha měla nějaké zajímavé nápady. Ovšem rozuzlení a závěr...byl jasnější než slunce ještě než nastal. Škoda. Ale jako magořina dobrý. Tak tedy i dobré hodnocení. Zároveň i taková sonda do lidí, jaké úchylky skrývají a po kterých touží? Protože co jiného než zvrhlosti jsou věci, které budete hledat někde na dark webu; a když třeba kluk neví, jestli vlastně není náhodou holka... a spí s klukem? Prostě magoři. Totiž, Magořina.


Luigi1
31.12.2023 4 z 5

Je to zajímavé čtení které člověka potěší

mallamut
22.09.2023 4 z 5

Super odychovka plná klasický vztahů "drobnými" výstřelky. Rozhodně stojí za přečtení.

hypersexuálka
05.09.2023 3 z 5

Je to hodně ujetý, místy nereálný, vztahy propletené hodně, ale to by se dalo ještě pochopit. Čte se to dobře, lehce a rychle. Doporučuji u toho nejíst.
Ale jako oddychovka pro chvíle nudy proč ne.

Mili91
22.07.2023 5 z 5

Na první pohled jen další obyčejný slasher. Ale nenechte se mýlit. Carlton si s žánry a hlavně čtenáři hraje tak, že tuctový příběh obrací naruby a vy jen koukáte, kam Vás vede. :) Plný počet bodů a více takové originality v hororové literatuře, prosím. :)

twister78
20.07.2023 3 z 5

Tak tohle byla opravdu Magorina s velkym M. Neuveritelny masakr, ale nelibilo se mi zakonceni, ktere sice vysvetlilo veci, ktere se dely a ktere mi celou dobu cteni vyvolavaly otazky - treba streva :), ale ten konec byl takovy divny. Na druhou stranu, co cekat od knihy s takovym nazvem. Takze vlastne za me dobry.

Verresa
04.06.2023 4 z 5

Tak kniha magořina opravdu dostála svému jménu. Já Mellicka zbožňuju, protože takový šílenosti nikdo jinej nevymyslí . U něho víte do čeho jdete, jste otrávení, znechucení, vůbec tomu nerozumíte a to je účel. Nic neřešíte, jen se bavíte a smějete se. Já na něho nedám dosputit a nejvíc jsem si říkala, no fuj . Určitě doporučuji přečíst pro pobavení.

chomic_pisek
03.06.2023 2 z 5

Chtěl jsem to zkusit. Úchylárny mi nevadí, nevkus mě netrápí. Naopak, rád si hlavu nějakou dobrou volovinou propláchnu. Při čtení jsem se párkrát pobavil, ale kdyby na mě nevykoukl záznam, že mám přečteno, ale nehodnoceno, stěží bych si na knížku sám od sebe teď po pár měsících od přečtení vzpomněl.

jefff
21.03.2023 2 z 5

Tušil jsem do čeho jdu a Carltona Mellicka III jsem prostě potřeboval vyzkoušet. To, že jde o extrémní nevkus jsem čekal, ale proč je to proboha napsané, jako slohovka k maturitě? Proč jsou postavy napsané, jako od debutanta, který si píše do šuplíku? No nepřesvědčil mě. Magořinu nedokážu pochválit vlastně v ničem, krom snad konečného vyznění příběhu, který má docela zajímavý nápad. Ale jinak? Nechutnosti vem čert, to se dá, ale rukopis je hrůzostrašný.

Terva
05.02.2023 5 z 5

„Já jsem si
pohlaví nezměnil.
Jsem stále kluk.
Jen jsem chtěl mít
vagínu místo penisu.“

„Kniha je pro svůj extrémní obsah určena osobám starší 18 let. Nemáte-li dostatečně silný žaludek a pevnou psychiku, nečtěte ji.“
Ani komentář není moc ňuňu.

Ačkoli tato kniha, tento příběh, vyšel u nás jako poslední Mellickovo dílo, je tohle ve skutečnosti jeho druhá kniha, kterou napsal. Už na počátku příběhu jsem se zasmál. Jedna z postav, Crystal, uvažuje nad tím, že ukončí kamarádství se svou nejlepší kámoškou Desdemonou. Ale vše plánuje učinit až po návratu z chaty. Kdo četl anotaci tuší, že návrat z chaty asi nebude tak jednoduchý, ani ňuňu.

Malá ochutnávka:
Čím výš do hor zajíždějí, tím víc na cestě leží přejetých zvířat. Napřed to jsou jen drobní živočichové – ptáci a veverky. O kus dál narazí na mrtvé zajíce, mrtvé hady, mrtvé skunky a mrtvou vačici. Stephanie mrtvá zvířata za jízdy počítá. Přemýšlí, proč je jich tolik přejetých na tak málo frekventované silnici.

Začíná to pozvolna. První půlka knihy je spíše jen seznamování s hlavními aktéry, kterých je celkem šest. Mě osobně nejvíc padla Desdemona (hlavně její proslov na straně 67 mě rozesmál, až jsem brečel) a Jason, i když sexuálně k sobě nepatří, jsou to čísla. Příjezd na chatu byl už trochu krvavější a naznačoval, co nás asi tak čeká. Hraní na themerinu spíš poukázalo na mentalitu přísedících. Upřímně, skoro všichni jsou úchylové :-) V příběhu mě pak zaujalo konstatování „eroticky rozsekávat kůži“ . . . fakt zajímavý. Žádný ňuňu.

Citát: Vždyť jsem nekřičela! Když jsem nezakřičela, tak mě nemá co zabíjet.

Ostatní děj jsou převážně sračky. Hlavní hrdinové je doslova cítí. Někteří v nich i šlapou. Člověk si pak říká, že už nikdy nebude srát v lese. „Chceš se na mě vysrat, když seru!“ Jo a také je to plné vnitřností, krve a šedivých bytostí. Nebojte, žádní mimozešťané, i když by se tam hodili. Protože v tom bordelu kolem chaty a v ní, by to už bylo úplně jedno. Tak že, jako vždy, ke konci už to byl totální masakr. Příběh vás donutí zamyslet se nad tím, kdo je vlastně stvůra a kdo normální. Úplně se mi svíral žaludek. Ale asi jsem taky úchyl, protože jsem se dobrou půlkou příběhu prochechtal. Carlton Mellick III. opět nezklamal, protože není žádný ňuňu.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ )

Citát: Pachuť výkalů je samo o sobě peklo, ale střevo lemuje smrdutá vrstva nánosů, která chutná po zamřelém plesnivém sýru smíseném se zbytky přejetých zvířat. (Nevíte, co znamená zamřelém?)

Pampalini
07.01.2023 3 z 5

Jedna z knih o které nechcete, aby vaši známí věděly, že jste ji četli. Úlet bizarností a nechutností všeho druhu. Žádná jiskřička světla, něčeho pozitivního, i humor je jenom zvrácený. Kde jsou časy nadhledu a odlehčení plyšáků nebo lízátek. To tady chybí hrozně moc. Život někdy smrtí nekončí.

StrYke
25.12.2022 4 z 5

Jde v podstatě o literární variaci béčkového slasheru z 80. let okořeněnou o bizarní sexuální praktiky a deviace. Příběh je čtivý, zábavný a má rychlý spád. Samozřejmě může leckoho pohoršit a možná i urazit. Na druhou stranu má citlivý čtenář k dispozici spousty indicií, proč by tuto knihu číst neměl - ať už je to předmluva autora či výslovné varování na zadní straně obálky. V porovnání s Lidožrouty z Lízátkova je Magořina údernější, ale na úkor nápaditosti a originality. Jako pohodové čtení na jedno až dvě odpoledne je to ideální. Mimochodem, vůbec jsem nepochopil dělení kapitol podle hlavních postav, když stejně v každé kapitole vystupuje každá postava zhruba podobně.

Pořadí knih od autora, podle toho, jak se mi líbily: 1. Plyšákokalypsa; 2. Dům na tekutých píscích; 3. Magořina; 4. Zbouchnul jsem Satanovu dceru; 5. Orgie v chomoutu; 6. Strašidelná vagina; 7. Lidožrouti z Lízátkova

JanushkaNynuska
27.11.2022 2 z 5

Tak co tohle bylo?! :D Tohle číst je fakt psycho a nic z toho v knížce by podle mě normální zdravý člověk nedokázal ani vymyslet. Každopádně místy mě pobavila, konec byl už fakt přes čáru a mega úchylný, ale co čekat od knížky jménem “Magořina” ‍️

MLNVNK
25.11.2022 odpad!

Jen těžko najdu horší knížku...

jaroiva
13.11.2022 1 z 5

Nedávám to ani do půlky. Jsou zvrácenosti a "zvrácenosti".
Předešlé (vlastně později napsané, ale u nás dřív vydané) knížky od Mellicka jsem přečetla všechny a až na jednu povídku ze Strašidelné vaginy se mi všechno líbilo, ujeté, místy i nechutné, úchylné, ale zábavné.
Tohle je ujeté, nudné, nechutné a končím stránkami, které jsou nechutně nechutné a nepotřebuju víc.
Na autora jsem nezanevřela, ale tuhle knihu doma nechci.

katchamccall
26.10.2022 4 z 5

Carlton nezklamal a rozhodně by tahle magořina stála za zfilmování. Třeba Quentinem nebo Robertem. Jistojistě by se z toho stala braková kultovka.

Roubas
12.10.2022 4 z 5

Magořina začíná jako klasický slasher (holky, kluci, alkohol a chata), ale zdání pekelně klame. Postupně se začínají vynořovat tajemství, úchylky a preference jednotlivých protagonistů, které radši měli zůstat zamčené, u silnice leží mrtvá zvířátka a všude je pusto a prázdno. Zatímco postavičky po příjezdu na místo pijí a plánují večerní radovánky, přijde na přetřeš děsivá historka o místních lesích, která, jak se ukáže, není tak docela smyšlená.
Na začátku jsem měl radost, protože mám slabost pro slashery. Postupně mi padala brada, čekal jsem ledacos, ale Mellick mi ukázal, že umělecký projev přece jen nemá absolutně žádné hranice.
Takže se připravte, že je tam fakt hodně bizarností, nechutností, ale co, já se hlavně ke konci vážně nasmál.

Ninjer
02.10.2022 4 z 5

Toto dílo bláznivého autora Carltona Mellicka je ultimátním slasherem alias vyvražďovačkou teenagerů. Překvapivě dodržuje různá pravidla žánru (někdo by mohl říci "klišé"), ale zároveň všechna využívá na maximum, aby předvedl svoji verzi plnou nechutností a bizarností.

Apeshit (Magořina) má kvalitní, svižný děj. Partička středoškoláků si vyjede na chatu v lese (klasika), a i když hned zkraje dostávají různá varování, ať tam nejezdí (klasika), tak jejich život ohrožuje šílený vrah (klasika). Další klasikou taky je, že jsou v této partě nejhezčí holka ze střední, největší alfa samec a taky jedna holka, která se trochu odlišuje... Takovéto shrnutí děje zní jako něco, co - pokud se aspoň trochu zajímáte horory - jste milionkrát viděli, ale jak už jsem naznačil v úvodu, tato knížka rozhodně originální je.

Ve filmových vyvražďovačkách se často objeví něco nechutného, ale tohle je úplně jiný level. Jsou tam nechutnosti, které by nepřipraveného nebo málo připraveného čtenáře mohly naprosto šokovat. Nebudu zacházet do podrobností, ale mezi ty nechutnější témata patří potrat či násilí na zvířatech. Těžko se to asi bude vysvětlovat někomu, kdo neholduje hororu, ale v tomto případě to nepovažuju za zápor, nemyslím si, že se to snaží lacině šokovat, protože to v té knize tak nějak dává smysl. Magořina se nebere vážně, je to jen taková hra, která je maximálně černohumorná. Každopádně doufám, že se Carlton Mellick III. nijak zvlášť neproslaví, protože by na něho spousta fundamentalistů mohlo vyhlásit nějakou křesťanskou fatva.

Knížku považuju za velmi vydařenou a jedním z hlavních důvodů proč je práce s postavami. Jsou to skoro až karikatury, které jsou ale dobře (a úchylně) promyšlené. Postupně zjišťujeme, co je jaká z těch hvězd školy zač a je to jeden magor vedle druhého, kteří tajně vedou divné životy. Když se nám na začátku představí holka, která je celá potetovaná, má na hlavně kohouta a tajně udržuje milostný vztah s dvěma klukama naráz, jedná se ještě o normální charakteristiku oproti tomu, co všechno ještě o ní a ostatních zjistíme.

U hororů bývá občas na nic, že postavy nemáme rády či hůř - vůbec nás nezajímají. Tady jsem postavy nijak rád neměl (z jasných důvodů, které tu nebudu vypisovat, protože by to byl spoiler), ale jsou to opravdu fascinující blázni a je zajímavé sledovat, jak se v příběhu chovají.

Carlton Mellick III. přišel s vyhroceným slasherem obaleným tunou nechutností, které jen tak někdo nevydýchá. Mě to každopádně pobavilo.


Osm šokujících brutalit z deseti.

Archie
30.09.2022 2 z 5

Bizarni, silene, nudne. Ma to sve ujete vtipne/spravne odporne momenty, ale cetl jsem mnohem zabavnejsi bizary. Erotika nema jiskru, akce je nudna az to boli a atmosfera i pribeh nepusobi natolik zanrove presvedcive, abych si (klise) vypraveni uzival.