Made in Čína

Made in Čína https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249608/bmid_made-in-cina-249608.jpg 4 42 18

Pohled do zákulisí čínské velkovýroby Hygienické ochranné pomůcky? Co vás nemá, ty zaměstnanci ve skutečnosti vůbec nepoužívají. Dobré vzájemné vztahy? Kdepak, tady filozofie „náš zákazník, náš pán“ rozhodně neplatí. Kvalita vyrobeného zboží? Ta se musí co nejdříve snížit. Samozřejmě aniž by to dodavatel věděl... „MADE IN ČÍNA popisuje každodenní těžkosti, kterým dovozci musí čelit, a konfrontuje z evropského pohledu idylickou konfuciánskou morálku s drsnou realitou každodenního byznysu. Kniha je napsána čtivým jazykem, takže se od ní po přečtení prvních stránek již neodtrhnete. Rozhodně si ji vezměte s sebou na palubu při vašem příštím letu do Pekingu nebo Šanghaje.“ Ing. Petr Král, Ph.D. vedoucí Katedry mezinárodního obchodu VŠE „Kniha se čte jedním dechem. Není konformní, nepodlézá, ale konstatuje viděné a prožité. Přesto jde proti proudu – valná většina ostatních autorů totiž podlehla autocenzuře, nám tak dobře známé z doby socialismu.“ Kvido Štěpánek podnikatel, majitel Isolit-Bravo... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Průmysl
Vydáno: , Práh
Originální název:

Poorly Made in China , 2009


více info...

Přidat komentář

Edeltruda
18.02.2024 5 z 5

"To, co spotřebitel neví, mu nemůže ublížit."
Čekala jsem knihu dokumentující špatné výrobní a pracovní podmínky v čínských továrnách, ale četla neméně zajímavý (a pro mě v mnohém nový) pohled na čínský průmysl ze strany zahraničních distributorů. Díky knize jsem získala náhled na jejich překvapivě nezáviděníhodnou pozici při obchodním vyjednávání a pochopení pro jejich frustraci z nekončící "hry na kočku a myš", byť se do této situace dostali dobrovolně. Nedůvěra v čínskou produkci, co se týče kvality a bezpečnosti, u mě však ještě víc vzrostla.

DomYell
08.02.2022 4 z 5

Po letech spoluprace s cinany jsem zadneho prekvapeni nedosahl, ale spise nostalgie na tu dobu, co uz je za mnou.


julanka
29.09.2021 4 z 5

Velmi dobrý počin, ale vnímám tam jeden velký rozpor. V půlce knihy autor popisuje, jak čínští továrníci přemýšlí krátkozrace, nejsou pro ně důležité dlouhodobé vztahy, renomé ohledně kvality atd. Kniha ale končí obsáhlým hodnocením, proč jsou na tom čínští výrobci nakonec lépe, než jejich zahraniční odběratelé - a zdůrazňuje, že továrníci jsou trpěliví, myslí "multidimenzionálně", vyrábí zboží s nízkou marží s vidinou přínosu až za velmi dlouhou dobu atd. - prostě pravý opak dříve řečeného.

Terka_v25
11.04.2021 4 z 5

Tak toto je ten čínský zázrak. Rozhodně zajímavá kniha, byť je znát, že ji nenapsal žádný spisovatel. Ale zase jsou to pozoruhodné informace od člověka, co zná realitu. Čínská mentalita a jejich pohled na obchodování jsou vskutku pozoruhodné záležitosti. I když nevím, co mě dostalo víc, jestli praktiky výrobců, (ne)kvalita výrobků, podmínky na pracovišti, lajdácké (ne)vedení účetnictví a nebo zajímavé propočty konečných cen, když ceny surovin "jít na horu". A našlo by se toho víc...

Garik
27.02.2021 5 z 5

Paul Midler nám dáva nahliadnuť nie len, ako to v tej preďalekej Ríši stredu funguje, ale – čo je istým spôsobom ešte interesantnejšie – aj prečo to tak funguje. A zároveň tak podáva správu aj o tom, čože sú tí Číňania vlastne zač. Za to všetko ho chválim. Nuž tak.

Karel.Konecny
26.10.2020 4 z 5

Takřka povinná literatura pro všechny importéry z Dálného východu. Na základě vlastních zkušeností nabízí vhled do psychologie výrobců a továren v Číně včetně strategie vyjednávání (kdo ze stran většinou tahá "za kratší konec" lana)-

burbot
09.03.2020 3 z 5

Zajímavý obsah, čtivé, ale za mě trošku pokulhává zpracování.

rossx
02.11.2019 4 z 5

Zajímavé informace, i když text je dost kostrbatý, ale nakonec opakování toho i onoho, ukazuje, že si autor nevymýšlí. Nepochybuji, že tohle je čínská realita s kterou by měli být konfrontováni naši představitelé s naivní vírou v dobrotu jediné Číny.

SladkaK
01.01.2019 4 z 5

Velice zajímavý pohled do zákulisí původu spousty věcí kolem nás. Drzá mentalita čínských obchodníků mě bavila a zároveň udivovala od prvních stránek, až do dnes.

gretl74
14.11.2018 4 z 5

Povinná literatura pro všechny, kteří chtějí začít obchodovat s Čínou.

Dáma s hrnstjm
23.11.2017 4 z 5

Čína z pohledu, který jste nikdy nechtěli znát... a fakta, která jste nikdy nechtěli vědět. "Jiný kraj, jiný mrav" v extrémním pojetí. Popis obchodování s čískými továrnami mi přišel naprosto šokující a ještě víc mě šokovalo, že jim to ve velkém prochází. Nikdy mě nenapadlo, že výrobní praxe v Číně je tak špatná - pracovní podmínky, lajdácký přístup, nevyžádané zlepšováky, manipulace... Kniha má sice podivný koncept, místy kostrbatý překlad a kromě faktů se dozvíte i velké množství "čínské omáčky," ale poselství (varování) zní jasně. Doporučuji k rozšíření obzorů.

enguyen
10.10.2017 4 z 5

Zajimava kniha. Doporucovala bych ji politikum a podnikatelum,aby si ji precetli :-)

marti7729
03.02.2017 5 z 5

Velice poučné čtení. Kniha se mi líbila to co jsem se dozvěděla už o něco míň .

MildeZ
05.01.2016 4 z 5

Inu zajímavý pohled do zákulisí obchodních praktik, vztahů a mnoho dalšího s tím spojeného v Číně - v zemi draka :-) Doporučuji. Pro mě jako člověka, který je v každodenním styku právě s lidmi z této země, tak měla kniha v tomto směru zase o něco jiný nádech ;-)

hynek1889
04.01.2016 5 z 5

Vzhledem k tomu, že v Číně pracuji, knihu jsem přečetl jedním dechem. Většina věcí, které jsou v knize napsány jsou popsány přesně, pouze u některých můžete vycítit, že autor je američan. Všem těm, kteří si o Číně chtějí udělat trochu více realistický obraz knihu doporučuji.

RH faktor
26.10.2015 odpad!

...nevím, zda je to ztraceno v překladu či kýho víra, ale je to tak nezáživný, že jsem to nedočetla, a to se mi tedy zas tak často nestává. Ohromný zklamání...

Ekosel
08.08.2015

Přímo doprostřed nejnovější české bitvy o Čínu vpadla kniha Made in Čína – Pohled do zákulisí čínské velkovýroby. Tato Kniha roku 2009 podle časopisu The Economist doputovala do českých knihkupectví sice s šestiletým zpožděním, ale zároveň v nejvyšší čas. V čas tradičního letního dohadování o výletech (nejen) českého krtečka za čínskou pandou.
Celá recenze je k dispozici zde: http://ekonomie-selskeho-rozumu.webnode.cz/news/paul-midler-made-in-cina-pohled-do-zakulisi-cinske-velkovyroby/

David V
18.06.2015 5 z 5

Poučné čtení o metodách výroby v Číně. Jednotlivě mohl člověk při troše snahy uváděné metody znát i z jiných zdrojů. Zde jsou uvedeny na jednom místě a velmi čtivou téměř románovou formou. Na konci knihy je autor hodně kritický k celému procesu přenosu výroby do třetího světa. Jako člověk, který něco o výrobě ví, jsem se nemohl zbavit dojmu, že největší hlupáci jsem my. Mimo otrokářský systém (a vlastně ani v něm) není nikdo dlouhodobě ochoten dělat někomu sluhu a nesnažit se hlavně o svoje obohacení. Je otázka, co z toho získáváme my? A nemohli jsem po třech desetiletích něco takového předpokládat? Nebo jsme se raději nechali opájet nízkými náklady na dovážené zboží?