Má půvabná žena v blázinci

Má půvabná žena v blázinci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395293/bmid_ma-puvabna-zena-v-blazinci-t2r-395293.png 4 31 16

Srdce sevřené, přesto plné naděje – vzpomínky na mladé manželství, jež zcela proměnila duševní nemoc, které potvrzují sílu lásky. Duševní nemoc ve vaší rodině? Společný život Marka a Giulie začal jako romance z pohádky. Zamilovali se do sebe v osmnácti, vzali se ve dvaceti čtyřech letech a žili si svůj vysněný život v San Francisku. Když bylo Giulii dvacet sedm, začala trpět děsivými a nenadálými psychotickými změnami, které ji téměř na měsíc dostaly na psychiatrii. Jeden den byla nabitá životem a vypadala skvěle, další naopak trpěla bludy a sebevražednými sklony, přesvědčená, že její blízcí jsou v nebezpečí. Časem se Giulia plně zotavila a manželům se narodil syn. Avšak brzy po Jonasově narození potkalo Giulii další zhroucení a třetí několik let poté. Dostali se až na okraj propasti, kde se všechno, co kdysi považovali za samozřejmé, převrátilo. Jak se s duševní nemocí vypořádat a naučit žít Příběh křehkosti mysli a houževnatosti lidského ducha, především milostný příběh, který vyvolává zásadní otázky: Jak pečovat o lidi, které milujeme? Pro co a koho žijeme? Strhující v upřímnosti, zářivý soucitem a psaný s oslnivým lyrismem je příběh Marka Lukacha silnou osobní odysseou napříč trýznivými roky s duševní nemocí jeho ženy, kdy byl připoutaný neutuchající oddaností k rodině, která čtenáře ujistí v důvěře v sílu lásky.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Anag
Originální název:

My Lovely Wife in the Psych Ward: A Memoir , 2017


více info...

Přidat komentář

menalinda
09.03.2023 5 z 5

Tak to nechcete,ale musíte dočíst.Strašně zajímavý popis jednoho vztahu který provází duševní nemoc partnerky,ovlivnění celého chodu rodiny pod tíhou psych.obtíží,nemoci.Všudypřítomná láska,strach o bližního,sebe sama,rodiny,celého zůčastněného okolí,pan Lukach má můj velký obdiv,skláním se přede všemi kdo takovým martýriem prochází a fandím ať je léčba co nejlépe nasazena a nedochází k atakám.

SynD
24.11.2022 2 z 5

(SPOILER) nehodnotím příběh, ale zpracování. to mi přijde těžkopádné a nenápadité, dost mě překvapilo, že se autor psaním (také) živí. o osobnosti jeho manželky jsem se dozvěděla jen že je krásná, ambiciozní a má duševní problémy, což mi na celou knihu přijde trochu málo. stejně málo obohacující byla kniha i v tématu schizofrenie / maniodepresivity (jestli si to dobře pamatuju). namísto hlubších ponorů Lukach věnuje prostor banálním detailům, které z knihy dělají nekonečný blogový post.

o kom jsem se naopak dozvěděla skoro moc, je sám autor. díky jeho otevřenosti můžeme sledovat jak se lituje, hrubě obořuje na lékaře i členy rodiny či závidí přátelům úspěchy. nebo vyrazí na cyklovýlet, jehož neslavný závěr působí, skoro jako by podvědomě prostřednictvím úrazu potřeboval strhnout pozornost na sebe - a pak se zlobí, když manželka okamžitě nesedá do letadla, aby ho utešovala a pečovala o něj (a oplatila mu tak jeho věrné služby). i když mi opakovaně lezl na nervy, spatřuju v tom asi hlavní hodnotu knihy - vedle chvályhodného věnování se problematice duševních chorob. na Lukachově příkladu je hezky vidět, že člověk, stabilně stojící při nemocné partnerce, který funguje po citové i praktické stránce jako skvělý primární rodič jejich synka, nemusí být žádný nadpozemsky dokonalý anděl, ale prostě docela normální pán, co někomu může imponovat a dalšího iritovat.


Darja.8
30.05.2022 5 z 5

Zajímavá kniha. Nahlédneme v ní do mysli a bezmoci duševně nemocného člověka.
Dozvíme se,jak těžký život má rodina duševně nemocného člověka.
Největší obdiv má její manžel,že to nevzdal a neopustil ji. Muselo to pro něj být velmi těžké.

tyna_01
01.03.2022 5 z 5

Velmi silné čtení, které doporučuji nejen lidem, kteří se potýkají s těmito problémy.

Mufa
08.01.2022 5 z 5

Ještě jsem nikdy nečetla knihu o psychických poruchách z pohledu toho, kdo s takovým člověkem musí žít a nějak se s tím vším poprat. hodně depresivní čtení. Uvědomila jsem si, že partneři nějakým způsobem postižených lidí musí být opravdu hodně silné osobnosti, když ustojí vztah, do kterého nešli s tím, že se celý život budou muset potýkat s tím, s čím se potýkají.

Anna195
13.05.2021 5 z 5

Kniha je o Markovi a Giulie, ktorí sa do seba zamilovali v 18 a v 24 rokoch sa vzali. Mali skvelý život v San Franciscu, plný plánov, ale keď mala Giulia 27 rokov začala trpieť psychózou.

Čítanie knihy som si musela dávkovať po častiach, pretože toto bol určite najsilnejší životný príbeh, aký som čítala a zároveň bol plný rôznych emócií. V tejto knihe zistíte, že duševná choroba si nevyberá koho zastihne. Kniha je napísaná z pohľadu manžela Marka. Spolu s ním si prejdete rôznymi životnými situáciami, ktoré ich počas boja s touto chorobou čakali. Choroba neovplyvňovala len Giuliu, ale aj Marka a ich spoločný život. Príbeh zobrazuje niekoľko rokov boja s touto chorobou, ktorá sa jeho manželke vracala.

Musím povedať, že počas celého čítania tohto príbehu som Marka obdivovala. No najmä to, ako vždy stál pri svojej žene, pomáhal jej a bol jej oporou. Keď sa Giulie vrátila choroba aj po narodení ich syna, zvládal úžasné výchovu ich synčeka. Mark a Giulia mali okolo seba aj skvelých priateľov a rodinu, ktorí pri nich stáli.

Všetko, čo popisoval Mark v knihe som musela veľakrát predýchať. Niektoré situácie, ktoré zažili a najmä, keď bola Giulia na tom najhoršie boli fakt šialené. No veľa vecí, čo sa týka tejto choroby som sa aj vďaka tejto knihe naučila. Giulia bolo veľmi silná napriek tomu, že sa jej choroba vrátila, tak sa nevzdávala a bojovala, aj keď niekoľkokrát prepadla depresiám. Jednoznačne v tomto príbehu pochopíte vety: V dobrom aj v zlom. V zdraví aj v chorobe.

Kniha mi ešte dlho ostane v pamäti.

Jajiinka
01.04.2021 5 z 5

Hodnocení 4,5⭐/5⭐

Tato kniha je o zvratu životního štěstí, které se z minuty na minutu muže stát. Byla to skoro pohádka, krásné mládí, dokonalá láska – skoro předurčená. Mnoho let společného štěstí, které vyústí do svatebních zvonu. Jenže, co když zanedlouho po výměně práce se vaše drahá polovička propadne do stavů úzkosti a strachu o práci? A co kdy tato úzkost přeroste v mánii a psychickou poruchu, kdy je spouštěčem stres a okolní vlivy? Dá se pokračovat v normálním životě, když je vaše druhá polovička psychotická a má sklony k sebevraždě? Když jediná pomoc je spojena s léky, které ona sama vidí občas jako vysvobození občas jako trest? Koho bychom měli spíš litovat, psychotickou osobu nebo její blízké, kteří se ji snaží ochránit před sebou samou?

Tento příběh jsem dočetla před několika dny a pořád ve mně dost rezonuje. Byl tak plný emocí až jsem z toho měla kolikrát já sama úzkost, a přemýšlela jsem co bych v této situaci dělala. Opravdu nechcete, aby vaše životní láska propadla do psychózy a chtěla si ublížit. Byla to doslova emocionální houpačka. V životě jsem nečetla žádnou knihu o psychických poruchách, natož aby o psychické poruše mluvil manžel nemocné. Truchlila jsem spolu s ním, když jí vezl do psychiatrické léčebny a poté jsem měla spolu s ním vztek, že to muselo potkat zrovna je. Opravdu, toto dílo mě vzalo za srdce, a ne jednou jsem u toho měla slzy na krajíčku. A když se zamyslím nad tím, že tato kniha je vlastně autobiografie…. Jediné, co můžu k tomu říct je, že obdivuji sílu tohoto muže. Ne každý by to takto zvládl, i když on sám si nevěřil ale nikdy to nevzdal a tomu já říkám pravá láska.

Akléda_
02.03.2021 5 z 5

Neskutečně silná knížka, kde je krásně vidět, jak si podobné nemoci nevybírají a můžou postihnout kohokoli. V knížce je obsaženo několik let nemoci, to jak se s ní učili žít a jak to zasáhlo i jejich osobní život... Hodně silná knížka, o které budu ještě dlouho přemýšlet.

lucka1998
18.02.2021 4 z 5

Velmi silná autobiografická kniha, autor popisuje svůj těžký boj s nejistotou a vyčerpáním. Smekám před ním, protože to co zažil, je opravdu jen pro opravdu silné osobnosti. Z toho co popisoval, mi naskakovala husí kůže. Kniha popisuje jak těžké může být zvládání psychické nemoci, naštěstí měl autor hodně silné zázemí přátel a rodiny. Docela by mě zajímalo svůj boj zvládali dál...

Lejdus
07.12.2019 3 z 5

Skvela kniha o zivote s psychickou nemoci. Urcite by si ji meli precist lide, kteri znaji nekoho s podobnymi problemy. Dokazali by tak vice pochopit jejich jednani a pocity. Neni to klasicka kniha s happy endem, ale opravdovy pribeh z realneho zivota.

niknikita
05.06.2019 3 z 5

Rozečteno a nedočteno...ani pauzy , které jsem si naordinovala nepomohly a zbaběle jsem tu depresívní záležitost zabalila.

Kamchaa
06.05.2019 4 z 5

Půvabná, milá, optimistická a přesto děsivá a nutící se zamyslet. Duševní choroby musí být náročné nejen pro daného (zrejmě nikdy dobře pochopeného) člověka, tak i pro jeho milující rodinu a okruh přátel. Knihu jsem zhltla na jeden zátah.

Aneleh
04.05.2019 5 z 5

Duševní choroby jsou pořád strašákem, před kterým se každý, kdo se s nimi nesetkal, snaží zavírat oči. Tato kniha má nedocenitelný význam, protože je napsána člověkem, který si průběh takové nemoci prožil, osobně se ho i celé jeho rodiny dotkla. Autor popisuje se syrovou pravdou, jaké to je, když váš nejbližší trpí vážným psychickým onemocněním. Měl by si ji přečíst každý, aby byl pravdivě informován o tom, čím si prochází takto postižení lidé a jejich rodiny.

micha-ella
04.05.2019 4 z 5

Psychologie i psychiatrie mě zajímá už od školních let. Plně se vžít do pocitů člověka s duševní chorobou zdravý člověk určitě nemůže, ale pocity a názory autora této knížky pochopí každý a musí před ním smeknout. Mezi námi - chování jeho ženy v obdobích mezi atakami bylo symbolicky řečeno na pár facek.

Šmoulinka1980
29.03.2019 4 z 5

Velmi dojemný a bolavý příběh, který se mi z vícero důvodů četl dost těžko. Musela jsem si jeho čtení dávkovat. Ale není to určitě vinou knihy a její kvality. Kniha je napsána čtivě a lidé, kteří nemají vůbec povědomí o duševních nemocech, se z ní dozvědí velmi mnoho nového a zajímavého. Lehce mi vadilo, že se v knize několikrát opakuje to samé, co už bylo řečeno. Příběh je napsán z pohledu partnera resp. manžela nemocné ženy a já doposud žádnou takovou knihu, kdy o duševní nemoci vypráví rodinný příslušník, nečetla (i když o duševních nemocech jsem přečetla spousty knih - beletrie i odborných). A díky tomuto skutečnému příběhu jsem si nejvíce uvědomila, že při nemoci netrpí pouze sám nemocný, ale neméně trpí i lidé v blízkém okolí, kteří mají nemocného rádi a kterým na nemocném záleží. Můj obdiv a úctu mají všichni, kteří ustojí diagnózu duševní nemoci a pokud to ustojí i vztah, tak dle mě je to důkaz o velké síle lásky!

kneslova
18.12.2018 5 z 5

Je to vlastně taková literatura faktu - skutečný příběh dvou lidí jejichž soužití těžce zasáhla duševní porucha. Je to realisticky psané, hluboce lidské a psychologicky velmi zajímavé.

Štítky knihy

vzpomínky psychické problémy podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Mark Lukach
americká, 1983
2018  87%Má půvabná žena v blázinci

Kniha Má půvabná žena v blázinci je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce18x
Chystám se číst35x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x