Lovci mamutov

Lovci mamutov https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126701/lovci-mamutov-126701.jpg 4 21 2

Pútavý sprievodca dobami dávno minulými s nádhernými ilustráciami, ktorý vyšiel v spolupráci s Národným múzeom v Prahe. Pred viac ako 25 000 rokmi tiahli popri riekach Morava a Váh obrovské stáda mamutov z maďarských nížin na sever do južného Poľska a naspäť. Na pravidelnej ceste za potravou museli prejsť slovenskými údoliami a moravskými úvalmi, ktoré sú priam predurčené na ich lov. Dostatok tejto koristi zrejme prvýkrát v dejinách umožnil ľuďom viesť usadlejší spôsob života a rozvíjať rôzne pracovné technológie. Je isté, že obyvatelia Slovenska i Moravy už vedeli brúsiť a prevŕtavať kameň, viazať tkaniny, vyrábať keramiku, zaobchádzať s ohňom a spracovávať mamutie kosti. Vďaka tomu sa neskôr mohli zmeniť na prvých roľníkov. O tom všetkom je táto zaujímavá a pútavá kniha. Postupne čitateľov zoznamuje s vtedajšou prírodou, antropológiou a pôvodom moderných ľudí - gravettienskych lovcov, s podobou ich sídlisk aj loveckých nástrojov a s umeleckými prejavmi. Kapitoly: Ľadová doba-Životné prostredie, Mamuty. Lovci mamutov a ich vývoj, Doba lovcov-Aurignacien, Gravettien, Magdalénien. Život lovcov-Sídliská, Znalosti, Lov zveri, Nástroje a obydlia. Umenie.... celý text

Přidat komentář

witiko
23.09.2021 5 z 5

Velmi dobře napsaná a obrazově bohatá publikace pro širokou veřejnost, která výrazně poupravuje obraz života "lovců mamutů", jak jej máme zafixovaný už od Eduarda Štorcha. Přitom ale tato kniha není kritikou, ale spíš poctou jeho dílu. Za zvlášť povedené považuju skvělé, téměř "impresionistické" ilustrace, které úžasně vystihují přírodní prostředí, krajinu a lidský způsob života v ní. Samozřejmě také zcela odlišně od toho, jak si dobu ledovou běžně představujeme.

AnoMANder
10.05.2021 4 z 5

Velice zajímavá a srozumitelně napsaná kniha s bohatým obrazovým materiálem. Poskytne základní pohled do období vývoje člověka, představí především život člověka v době lovců mamutů na našem území. Přiblíží výrobu nástrojů, získávání obživy, duchovní život, představí archeologická naleziště i nálezy atd.