Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky

Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292281/bmid_lovci-lebek-Hg7-292281.jpg 4 84 31

Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...... celý text

Přidat komentář

dlabikk
05.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Celkem povedená detektivka. Díky krátkým kapitolám četba odsýpá. Konec za mne překvapivý, čekala jsem happy end :o)

Sitting-Bull
26.01.2023 1 z 5

(SPOILER) To bylo zase jednou šlápnutí vedle... Pustila jsem se do knihy na základě doporučení a teda jako jo, dočetla jsem, ale jen díky tomu, že se jedná o opravdu útlou knížečku a já jsem chronický dočítač, chuť knihu odhodit byla velká... :-/
A co se mi na knize nelíbilo, že ji hodnotím jen jednou hvězdičkou? Abych pravdu řekla, tak mi nesedl ani styl ani obsah.
Nejdříve ke stylu a způsobu psaní - to, že neumí psát p. Hindráková, jsem věděla z jejích sebeprezentací na FB, kde neustále nabízí "knihu zdarma", ale po doporučení jsem čekala, že tato kniha bude lepší, i třeba jen tím spoluautorem. Nebyla. Celá kniha je psána stylem slohové práce žáka druhého stupně ZŠ. Postavy jsko ploché, schematické, klišoidní a těžko uvěřitelné, stejně jako jejich chování. "Thriller" z knihy dělá nejspíš to, že každou kapitolu nazvete podle místa, kde se odehrává (tak, jak to běží v akčních filmech ve stylu "FBI Headquaters, Langley, USA"). Jasně, působí to akčně (minimálně v těch filmech), ale ne už pak ve chvíli, kdy se hlavní hrdina nehne z jednoho místa tři kapitoly.
No a co říci k obsahu? Eufemicky řečeno, jsem z něj na rozpacích. Pokud "cajt" (jakože p. Johánek je či byl policajtem) ve své knize napíše, že když jeden z cajtů dal zadrženému pár facek, tak ostatní cajti vědí, že musí do hlášení napsat, že dotyčný kladl při zatýkání odpor, nebo v jiné části zase píše, jak při vyšetřování GIBS se vzájemně cajti kryjí, vede to k tomu, že cajti ztrácí i ten zbytek mojí důvěry, který jsem snad někdy v jejich fungování měla. Stejně tak to, že se hlavní postava - kriminalista - dlouhodobě kamarádil s mafiánem a "jeho obchody se naučil nevidět", nebo to, že chlastá v práci a pak řeší případy a když zrovna nechlastá v práci, tak chlastá doma, načež nadrátovaný řídí auto... Jasně, je to román, potíž je v tom, že pokud ten román píše někdo "od fochu", tak se nad tím člověk přeci jen zamýšlí, jestli to tam takhle fakt nefunguje, zvlášť když nějaké drobné podobné zkušenosti má sám (ač velmi drobné)... Hlavní postava byla opravdu podivné individuum, které se zcela vymykalo mému pochopení, a to tuplem ve chvílích, kdy se ukájel svou sebelítostí nad podělaným životem...
Možná se autor časem vypíše a další kniha bude lepší, držím mu v tom palce, protože nějakou šanci tu vidím. Zvlášť když z dalšího psaní vynechá spolupráci s p. Hindrákovou. ;-)


Kakho-Oto
31.01.2022 3 z 5

Poměrně čtivý thriller z prostředí našich elitních policistů a organizovaného zločinu, avšak celkově nijak zvláště velká kvalita. Hodnotím však o trochu výše než přemrštěné knihy tzv. Dominika Dána - ty jsem přečetl dvě a u toho asi už i zůstane.

Myllan
07.07.2021 2 z 5

Tak tohle byl dost průšvih. Thriller? A kde? Přišlo mi to jako slohová práce na druhém stupni základky. Ano, je to Johánkova prvotina, ale paní Hindráková je snad dost zkušená spisovatelka, aby tomu trochu pomohla.
Jedna hvězdička za krátké kapitoly, druhá za splnění bodu 11 čtenářské výzvy : Kniha, kterou po přečtení někomu darujete - snad se počítá i knihobudka, na tohle doma opravdu nemám místo :(

KatyM.
05.01.2021 5 z 5

Po knihách z Afrického prostředí příjemná změna. Kniha byla velmi čtivá.

pejty
19.10.2020 4 z 5

Velmi příjemné překvapení. Detektivka má tempo a spád a nenajde se v ní moc hluchých míst. Navíc konec knihy opravdu dokázal překvapit, což se stává málokdy. Za mě velice zajímavá kniha na pár večeru.

Metla
28.05.2020 3 z 5

Najít v obecní knihovničce novinku je hotový svátek a tak mé ochabující oči ihned objevily "Lovce lebek". Z obálky jsem získala dojem, že půjde o nějakého českého Indianu Jonese, Šifru mistra Jana Husa, zkrátka vrtání se ve starých hrobkách a odhalování světem otřásajících tajemství. Ale kdepak, je to o policajtovi, co chlastá první ligu a chová se jako imbecil. Potetovaný pseudodrsňák, manželce neřekne jinak než "Martinka", dospívající dcera je "Zuzík", syn "Jindříšek". To bych ještě překousla, byť s grimasou despektu. Ovšem řešit nedostatek peněz hazardem a následné dluhy chlastáním whiskey + vyhulováním doutníků + strkáním bankovek striptérkám do spoďárů, v zaměstnání dělat jednu hovadinu za druhou a stejně mít nepochopitelnou podporu kolegů i nadřízených... uááá, ne! Zřejmě už jsem vyčerpala letošní kvótu trpělivosti s podobnými "hrdiny", slabošskými hňupy, neschopnými podívat se pravdě do očí a jednat rozumně. Každý krok, každý pohyb, každé slovo, každý Jaroslavův nádech mi drásal nervy s vehemencí nehtů skřípějících o tabuli. Plesk hvězdu dolů.
Příběh je rozkouskovaný, jeden případ tady, druhý tam, třetí možná souvisí, do toho rodinné problémy, autoři události rozhazují jako drobečky z rychlíku. Zápletka, postavy (ať policajti či padouši), akce, popisy, vše je zkratkovité, můj zájem konstantně podřimoval, na chvíli procitnul snad jen při scénách s pedofilem, potom zase zklamaně usnul. Ta dějová stručnost je docela v kontrastu s otravně častým zdůrazňováním nalévání panáků whiskey a zapalování doutníků. Plesk dolů další astru.
"Lovci lebek" jsou napsáni průměrným, kapku toporným stylem, postrádají lehkost, přesto se čtou relativně snadno díky krátkým kapitolám, podpořeným větším písmem. Tématicky se román řadí k "Rychlopalbě" Štěpána Kopřivy, bohužel je o podstatných pár levelů níž. Nemá šťávu a čekala jsem podrobnější náhled do práce policistů, když je pan Johánek od fochu. Přesto klobouk dolů za úsilí splnit si sen a vydat knihu. Třeba kritizující remcalové pomohou, aby ta příští byla lepší.
Dilema s hodnocením (dvě nebo tři?) rozsekl až uspokojivý závěr, ten mě opravdu potěšil. 50%

helenkan
07.01.2020 5 z 5

Zajímavé nakouknutí do prostředí speciální jednotky. Dělat tuhle práci není opravdu lehké. Líbilo se mi to a četlo se fakt dobře.
PS: Jo a mimochodem nesnáším mafii.

janina66
18.12.2019 5 z 5

České krimi se moc dobře četlo. Napínavé, kratší kapitoly, mělo to spád. Dobrá zápletka. Super

čef
11.08.2019 5 z 5

Příběh se řítí nadzvukovou rychlostí a během hodiny - dvou můžete být na konci, neboť s detaily si autoři moc nehrají. Pokud hledáte nějaké schéma resp. tradiční zakončení, tak to se tedy vůbec nedočkáte. Dočkáte se ale příběhu o lidech, kteří dělají svojí pěkně hodně hnusnou práci, nejsa žádnými anděly nýbrž naopak sami plni totálních chyb a katastrofálních omylů. Někomu snad může chybět nějaká ideová, či jaká nadstavba, ale takto to podle mne také stačí k uvědomění si složitostí kolem nás.

hs777
14.04.2019 3 z 5

Odpočinková četba, při které nemusíte moc přemýšlet a zajímavý náhled do práce českých speciálních jednotek. Díky krátkým jasně definovaným kapitolám a skoro telegrafickému stylu jsem měla asi za dvě hodiny přečtené. Otázkou je, co si budu pamatovat za měsíc.

TcheerWarlock
01.09.2018

Vzhledem k prvotině autora je třeba trochu shovívavosti, byť jsem od ní čekal více. Nenadchla, ale ani neurazila, uvidíme další.

Mergirus
20.05.2018 5 z 5

Nemám, co bych této knize vytkla. Moc se mi líbila, příběh je čtivý, bez rozevlátých popisů. Těším se na autorovu další knihu. Samozřejmě v hodnocení určitě hrálo roli i město, v němž se děj odehrává.

medlovice
29.03.2018 5 z 5

Spokojenost , a to detektivky moc nečtu. Alnahu je moje oblíbená uživatelka a tady se to potvrdilo, její komentář bych mohla podepsat. Kniha se dobře čte, rozdělena kratkých nadepsaných kapitol, bez zbytečné omáčky.

zoew
07.02.2018 3 z 5

Dobře se to četlo, ale nebyl to úplně můj šálek čaje.

alnahu
05.12.2017 5 z 5

S této knihy jsem byla mile překvapena, autorka tentokrát změnila téma , doteď jsem od ní četla příběhy z Afriky. Příběh Jaroslava Jelínka ze speciální pátrací jednotky z prostředí mafie je něco úplně jiného. Jaroslav z tohoto příběhu má starostí ,až nad hlavu nejen že chce vypátrat na vlastní pěsť ,kdo z ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu, ale i jeho osobní život je v troskách a potřebuje ho vyřešit. Kniha dopadne velmi smutně, i tak se líbila se mi a dobře se četla.

adelinka
14.11.2017 4 z 5

Kniha sa mi čítala veľmi dobre a rýchlo. Krátke kapitoly, veľa krát to tak zapasuje. Koniec dopadol inak, ako som ja chcela....no zasa nemôžem v každej knihe očakávať, že to bude ako v rozprávke - so šťastným koncom....

jindrusa
27.08.2017 4 z 5

Zajímavé, napínavé, jen ten konec mi přišel už trochu moc.

Foks
07.07.2017 2 z 5

Po přečtení mám smíšené pocity. Autoři dle mého promarnili šanci. Celkem zajímavá zápletka celkový dojem z knihy prostě nezachránila. Hrozně kožené a strojené dialogy. Kolikrát jsem si říkal, že takto prostě lidi se svými dětmi nemluví. A policajti mezi sebou? To jako vážně to strojené, spisovné rozmlouvání? Zbytečně strohý děj mi připadal, jako kdyby měli autoři určitý počet stran a co bylo navíc, prostě vyškrtali. Celou dobu při čtení jsem měl pocit, že to psal začínající spisovatel, který prostě zkusil téma, které ho láká, ale nic o něm prakticky neví. Ty scény s mafiánem byly až směšné.

DariDerek
26.06.2017 3 z 5

Je to pro mě spíše 3,5*. I když jsem od knihy nedostala to, co jsem čekala, nečekal mě thriller, ale spíše román o zhýralém policistovi, přesto jsem se při čtení bavila. A pokud si chcete přečíst víc, tak můžete tady: http://darameganknihy.blogspot.cz/2017/06/lovci-lebek-hana-hindrakova-jiri-johanek.html

Štítky knihy

mafie detektivní a krimi romány Česko, Česká republika pomsta české detektivky

Autoři knihy

Hana Hindráková
česká, 1982

Kniha Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených2x
Knihotéce97x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x