Jen jeden život

Jen jeden život https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165757/jen-jeden-zivot-165757.jpg 3 32 10

Louise Ricková série

< 3. díl >

Žárlivost, posedlost a rodinná čest mají fatální následky nejen pro komunitu přistěhovalců na okraji zdánlivě idylického městečka nedaleko Kodaně. Bylo zřejmé, že nejde o žádnou nehodu. Když ve vodách fjordu poblíž města Holbak najdou mrtvou mladou imigrantku s betonovou dlaždicí přivázanou k pasu, okamžitě přivolají i inspektorku Louise Rickovou. Jmenovala se Samra a Louise brzy zjišťuje, že v dívčině krátkém životě se odehrála nejedna smutná událost. Kvůli napadení Samry a své ženy Sady byl kdysi vyšetřován Samřin otec. Sada je přesvědčena, že kdyby dcera rodinu zneuctila, manžel by byl schopen ji zabít. Nicméně tvrdí, že jejich dcera nic špatného neudělala. Tak proč ji chtěli poslat zpátky do Jordánska? Samřina nejlepší kamarádka Dicte naznačuje, že by mohlo jít o vraždu ze cti. O několik dní později je brutálně zavražděna i Dicte a Samřina mladší sestra zmizí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Only One Life , 2008


více info...

Přidat komentář

March
16.12.2022 3 z 5

Tak žádný wau se nekoná. Četla jsem proto, že jsem četla předešlý díl a chtěla jsem tomu dát šanci, neodradilo mě nízké hodnocení. A nízké hodnocení oprávněné. Děj, příběh, nuda, pak opět děj, pak zdlouhavé vyprávění, občas zase nuda. No, dám si od této série pauzičku, třeba to pomůže....:-), ale já se vrátím, protože Luise i Camilla mi jsou sympatické, takže šanci u mně dostanou:-)

jarmila7388
19.10.2021 3 z 5

Kniha se my líbila. Právě v dnešní době Menalita přistěhovalců komunita vůbec co patří k muslimům,źe nikdy nepostoupì ťakovymu životu jakým žijeme mi. Spisovatelka nemusela rozepisovat modelky Fotografa z Kodaně bylo to zbytečné.Mohla víc rozepsat Samrinu smrt.


koudelu
02.02.2020 4 z 5

Kniha zde má celkem nízké hodnocení. Jako detektivka je celkem jednoduchá, s tím souhlasím. Obohatila mě ale o vhled do přistěhovalecké komunity, zajímavě byly popsány otázky cti, viny, ale i obyčejné pocity muslimské dívky, která se v 11 přestěhuje do jiného světa.

kuky921
15.01.2020 3 z 5

Velmi jednoduchá detektivka, kdy jsem hned po druhé oběti věděla, kdo je pachatelem. Motiv u druhé byl jasný hned, k motivu první vraždy bylo potřeba se počíst :-)
Drobný náhled do života muslimských přistěhovalců - vztahy a hlavně, jak je ostatní vnímají.

Artep25
18.05.2019 3 z 5

Celkem čitelné , i když jsem četla už i lepší detektivky .Možná ,že si spisovatelka mohla víc pohrát s tématem vhledu do života muslimské ženy ,ale do detektivky by se to asi moc nehodilo .Pravda je,že mně nikdy nenapadlo ,jakou rozpolceností mohou muslimské ženy trpět a ,že pro nás evropany to může být velmi obtížné chápat .

Teclaireddy
25.09.2017 2 z 5

Příběh docela zajímavý, ale napsaný trochu zdlouhavě, bez napětí a momentů překvapení. Nevadilo by mi to, pokud by se autorka místo toho zaměřila na hlubší popis postav a jejich vztahů, ale ani to jsem v knize tolik nenašla. Je to spíš takový reportážní popis policejní práce i se všemi nedůležitými detaily (zajímalo by mě, kolikrát se v knize vyskytlo slovo káva). Ani ten kulturní rozměr mě nějak nenadchl, nepřišlo mi to nijak zvlášť objevné.

livana
20.08.2017

kniha mě moc nenadchla. Přečetla jsem ji dokonce, protože mě zajímalo řešení, ale více o této etnice číst nebudu.

Pjater
22.02.2017 2 z 5

Jedna z těch slabších knih, které jsem poslední dobou četla. Téma mě sice zaujalo, ale moc se mi nelíbilo přílišné vykreslování postava a vztahů. Knihu bych proto spíše nedoporučila, ale momentálně čtu první díl, tak možná změním nazor na tuto autorku.

sagasir
02.11.2016 3 z 5

Ano i ne

Jen jeden život je nové dílo autorky Sary Bladelové, která je v určitých kruzích označována za novou královnu krimi literatury. Já ji však za královnu krimi literatury rozhodně nepovažuji. Na druhou stranu, ale není úplně špatná.

Příběhově rozhodně v posledních dnech velice aktuální kniha a zaslouží si u mě pochvalu, že se imigranty nedívá jen z jednoho hlediska a problém nebere jen černobíle, ale z mnoha hledisek.
Na jednu stranu chválím autorčino snažení vypsat se ve formě vztahů. Vztahů mezi naší a imigrantskou společností. Na stranu druhou to, ale tím množstvím vypsání vztahů trošku přehnala a místy máte pocit, jako byste ani nečetli detektivku. Přemíra postav asi také nebyla úplně to ideální a vcelku mě trvalo se v nich zorientovat. Místy mě vadil i autorčin styl psaní. Ten je převážně takový úsečný, přímočarý, strohý což by nevadilo, kdyby to nebylo až moc takové. Stejně tak se velice jednoduše a kuse vyjadřují i postavy a člověk si k nim nedokáže zrovna moc dobře vytvořit nějaký vztah. Svým způsobem se děj časem potáhne na vlně monotónnosti. Napětí kniha dle mého názoru také zrovna dvakrát neoplývá. Rozsahově pak spíš kratší dílo (336 stran). Oceňuji také, že autorka dokázala v příběhu vraha utajit až do samotného závěru a vy jste tak mohli hádat, kdo jím je.

Sečteno podtrženo v něčem je kniha dobrá a v něčem naopak ne a i z tohoto důvodu ji uděluji 60%.

LenkaKa
02.04.2014 2 z 5

Už jsem četla mnohem lepší detektivky, ke konci se to trochu zlepšilo, ale jinak to bylo celkem nudné.

Štítky knihy

severská krimi dánské detektivky

Autorovy další knížky

Sara Blædel
dánská, 1964
2020  79%Zapomenuté dívky
2013  64%Říkej mi Princezno
2021  77%Stezka mrtvých
2022  63%Rozpuštění
2013  62%Jen jeden život

Kniha Jen jeden život je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce108x
Chystám se číst25x
Chci si koupit2x
dalších seznamech4x