Vojenská káznice

Vojenská káznice https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100003/vojenska-kaznice-2-vydani-100003.jpg 4 74 9

Legie prokletých série

< 13. díl >

Autor je po svém uvěznění znovu odveden a zařazen do trestanecké jednotky, která je odvelena na ruskou frontu. Ta zde působí v sestavě 7. obrněné brigády a později dalších tankových jednotek, které se probíjejí za krutých podmínek nepřátelským územím až ke Stalingradu. V gigantické bitvě je spolu se statisíci dalšími německými vojáky i svými nerozlučnými druhy zajat, a opět se ocitá ve vězení, nyní v sovětském zajateckém táboře. Po líčení válečných hrůz a bojích "do posledního muže a posledního náboje" plynoucích z Hitlerových rozkazů, následují stejně neutěšené poměry zajetí, jež umožňuje přežít jen, sice drsné, ale přesto přátelství mezi hrdiny románu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

O. G. P. U. Prison , 1981


více info...

Přidat komentář

Aghatte
19.08.2023 5 z 5

Prvních 40 stran jsem nechápala, to má být nějaký Švejk od Němců?
Všichni ožralý, jeden gag za druhým, neskutečné situace, mluva začínajíci a končící poslušně hlásím, sprostá slova, kdy drž hubu je to nejkrásnější, a hovno a prdel je součástí každé věty.
Pochod oživlých mrtvol napříč nepřátelským územím ve snaze dostat se do bezpečí, a dosáhnout alespoň bazálního lékařského ošetření, to je jen pro silné nátury.
Ač to protagonisté líčí jako v podstatě báječnou jízdu lemovanou potoky krve, hromadami mrtvol a vyhřezlých vnitřností, doplněnou o neskutečný smrad sraček, spáleného a hnijícího masa, pro čtenáře je to šok.
Kdy lidský život má hodnotu - a to cituji-
Ne větší, než hovno, který instalatér prostrčí zacpaným odpadem.
Je to jízda, kdy držíte palce všem hlavním aktérům, aby se stal zázrak a v tom šíleném ohňostroji sestaveném z výbuchů, ohlušujícího řevu, v ledovém sevření všudypřitomného sněhu,
v chladu a apatii vyhořelých unavených zdravotníků, za fanatického ječení nadřízených, kteří mají místo očí hákové kříže, prokličkovali až na teplá místečka někde v zázemí daleko od fronty a hrůzností války. A mohli spát až do půlky příštího roku.

Dejvos95
26.03.2023 5 z 5

Díky drsnému a černému humoru je kniha extrémně čtivá. Nelze na Hasselovy knihy nahlížet jako na realistické vyobrazení války dle skutečných událostí, což bývá mnohdy autorovi vyčítáno. Ale jako válečný román je dílo skvělé :)


marimari
03.02.2020 4 z 5

Válka je věčné literární téma, a proto bylo napsáno spoustu příběhů. Četla jsem jich nepřeberné množství a dílo tohoto autora řadím k těm lepším, snad proto, že i všechny ty hrůzy jsou odlehčeny drsným humorem a obyčejní němečtí vojáci byly také oběti těch, co to vymysleli. Určitě si přečtu i ostatní z téhle série.

zuzka894
02.05.2019 5 z 5

Jako každé dílo Svena Hassela naprosto úžasné, vtipné, neotřelé a Portovy průpovídky a humor k nezaplacení.

"Můžete sedět na motorce? No vy, starší svobodniku!"
"Promiňte, pane, to nemůžu, pane, to bohužel nejde, pane! Ustřelili mi prdel, pane! Rusové, pane!"

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

pavel80
06.07.2018 5 z 5

Další bezchybná hasselovka, tahle pro mě ještě o chlup lepší než jiné, díky dokonalému mixu klasické pochmurné hasselovské drsné a syrové akce a humoru. U pasáží s panterem Ulrichem jsem opravdu nemohl :-)

pazdy15
11.04.2018 5 z 5

Pecka , jako každej Sven Hassel ;)

antonio13
08.02.2013 5 z 5

Hlavní hrdinové ještě žijí......jedinečný styl vyprávění autora....kniha se čte sama. Hurá na další.

Jack Bauer
07.03.2012 5 z 5

Drsný válečný román.