Laskavosti

Laskavosti https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496378/bmid_laskavosti-FBi-496378.jpg 4 13 8

Kniha básní, jejichž společným tématem je hledání laskavosti v okolním světě i ve vnitřním světě autorky. Básně vznikaly v průběhu delšího časového období. Ale možná právě teď uzrál čas k tomu, aby kniha básní vyšla. Možná právě teď víc než dříve je dobře si připomenout význam slova laskavost. A moc si přát, aby tu s námi a v nás byla. Verše jsou chvíli monologem a chvíli dialogem, na pomezí reality a snu. Kniha je určena všem, kterým není jedno, jak žijeme, jak se chováme k sobě navzájem, jak dokážeme být lidsky vnímaví. Laskavosti jsou drobné střípky radosti, ze kterých se skládá mozaika života.... celý text

Přidat komentář

nefernefer
24.07.2023 5 z 5

Krásný jazyk, neotřelá slovní spojení, široké rozpětí od každodennosti až po věci milostné, ať už šťastné či bolavé, a to všechno podané s tak úžasnou lehkostí, že ani ty bolavé v sobě nemají ni náznaku deprese a tíhy. Tentokrát jako ukázku nevyberu žádnou báseň, ale autorčin epilog na zadní straně obálky, který dle mého dokonale vystihuje podstatu této nádherné sbírky.

"Můžeme se setkávat i rozcházet, milovat i nemilovat, rozumět si i nerozumět, navzájem se přibližovat i vzdalovat, míjet se. Jsme lidé a jinak to ani neumíme. Ale žijeme spolu a jinak to nebude. A tak bychom si měli každý den udělat takový, abychom vstávali s pocitem, že stojí za to ho žít. Naplno, s někým a pro někoho.
Laskavost je vnímání se navzájem takoví, jací jsme. Zastavit svá slova, když je jich moc, nešetřit slovy, když je jich třeba, bát se i nebát jejich síly. A mlčet, krásně mlčet, když už slov potřeba ani není. A pak se můžeme setkávat i rozcházet, milovat i nemilovat a pořád to bude hezké pro nás pro všechny.
Možná právě teď víc než dříve je dobře si připomenout význam slova laskavost. A moc si přát, aby tu s námi a v nás byla."

Anna 13
24.06.2023 4 z 5

Našla jsem v ní báseň, která jako by mi ze srdce vypadla. A tento mistrovský kousek mě natolik uhranul, že mé celkové hodnocení této laskavé poezie, je kladné, byť netuším, zda se k ní ještě někdy vrátím.

Osloví duše prahnoucí po pohlazení, po zahřátí, po něžnosti.

"Patřit někomu je mnohem víc než donekonečna hledat sebe."


a304
21.05.2023 4 z 5

Tajemství dobrosrdečnosti je ukryto v DNA. Empatie, citlivost nebo opak neurčuje lásky plné dětství, ale genetika. Zajímalo mne, jak se odráží vlastnost ve sbírce.
Potřebuji zahřát duši, tak předávám dál, pro ty kteří lační po něčem vzácném jako je laskavost. Na každého působí jinak, tak doporučuji: prověřte to. Uživatel ZONA pochválil.

ZÓNA
06.05.2023 5 z 5

Laskavost...
Měla by být součástí každého člověka, přítomna v každém lidském srdci a prostoupena ve všech myšlenkách našeho konání na tomto světě.
Verše paní Černé jsou dokonale ženské, vnímavé, smutné, nostalgické, ale i obveselující a přikrášlující lidské nitro. Muž i žena by v sobě vždy měli hledat své lepší já a zde je možná přítomen největší apel básnické sbírky. Kdo je laskavý, není zlý. Není chamtivý a sebestředný.
V ženském jazyce paní Černé je něžnost slov přetřena i jemnými barvami, kterými svět zrovna nehýří.
Rozhodně si přečtěte a zapřemýšlejte sami o sobě. Vzpomeňte si, bilancujte, spřádejte sny. Cokoli laskavého, cokoli láskyplného, jakýkoli dobrý skutek, dobré slovo pro druhého. Vrátí se dvojnásob.
Básně se mohou číst stále dokola a nebudete unaveni. Je v nich ukryta i Seifertova láska k životu. Já ji v nich našel. Najděte si mezi básničkami TAK DÁVNO...
Po přečtení této krásy, by se měly zavřít na sto západů všechny zbraně světa do nejtemnějších prostor naší Země...

kajik325
22.04.2023 5 z 5

Moc krásná kniha plná emocí, radostí a lásky. ;) Autorčin styl mi sedl a velice mě oslnil. Ale asi se kniha nebude líbit každému, je hodně specifická. Buď vás osloví stejně jako mě nebo vám bude připadat průměrná. Ale mě se moc líbila a budu se k ní ráda v budoucnu vracet :) 5/5* !

rozaaalie_
10.03.2023 4 z 5

Laskavosti jsou přesně ten typ knihy, který budete milovat nebo nesnášet. Nic mezi tím.

Z anotace není příliš zřejmé, o jaký typ básní se bude jednat, ale ke sbírce jsem přistupovala s předpokladem lásky, radostí a jiných prostých laskavostí, laděných spíše pozitivně. A přesně to jsem dostala. Jemné, něžné, upřímné verše, zkonstruované s jistou dávkou něhy a péče. Na knize jsem osobně moc negativ nenašla, ale kdybych je měla do pár bodů shrnout, za ty největší považuju repetitivní motivy, občasnou jednolitost, kýč a místy přehnaný patos.

Jako celek však pro mě byly Laskavosti velice příjemným jarním pohlazením a osvěžením mezi novodobou českou poezií. K této sbírce se budu především při slunečných dnech ráda vracet. (Podrobnější názor naleznete v záložce "Recenze" - Pohlazení na duši)

Vendula897
09.03.2023 5 z 5

Na malou chvíli
poznání
že patřit někomu
je mnohem víc
než donekonečna
hledat sebe

Vždyť přece
život ví
kam vede a proč

Jen na malou
chvíli
přiznat
že jsem tvá
bázlivě tvá

Až moc

Laskavá poezie , krásné čtení na předjarní odpoledne v brněnském parku...

Bája89
18.10.2022 3 z 5

Příjemná chvilka s českou poezii. Laskavosti jsou opravdu drobnými střípky radostí. Několik básní jsem si poznamenala vedle, a to je už co říct. Časem se k nim vrátím.

Autorovy další knížky

Eva Černá
česká, 1958
2022  78%Laskavosti
2012  0%Okamžik života

Kniha Laskavosti je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x