Láska za ostnatým drátem

Láska za ostnatým drátem https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126749/laska-za-ostnatym-dratem-126749.jpg 4 216 58

Šťastné milostné příběhy, v nichž zamilovaní spolu nezůstali, jsou vzácné. Ještě vzácnější jsou válečné milostné příběhy se šťastným koncem, v nichž zamilovaní stáli každý na jiné z nepřátelských stran. A zcela výjimečné jsou milostné vztahy mezi příslušníky židovského národa a stoupenci nacismu během druhé světové války. Příběh Heleny Citrónové a Franze Wunsche je víc než to všechno.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Ljubav u Kanadi , 2010


více info...

Přidat komentář

escapelle
04.03.2024 3 z 5

Četla jsem Černá a purpurová(což je skvělá kniha), takže příběh znám. Tohle je opravdu velmi odlehčená verze. Verze, která mně nestačila po žádné stránce, ale s klidem bych ji doporučila své dceři která neví nic o lásce, nepřečetla žádnou válečnou knihu, je ještě dítě. Na rozjezd, seznámení s 2.sv. válkou.Někomu, kdo už má něco načteno tohle jednoduché vyprávění za mě nemůže stačit. Snad jen jako totální oddychovka na dva večery.

p. Rochesterová
22.01.2024 4 z 5

Knížka psaná spíše takovou dokumentární formou..tento milostný příběh mě nepřestává fascinovat, takže jsem si ho ráda znovu přečetla.. krásně románově je vystavěn v knize Černá a purpurová, doporučuji


Lenoulinka
16.11.2023 2 z 5

Milostný příběh nacisty a židovky mě úplně za srdce nechytil. Jsou lepší knihy s touto tématikou.

Atara16
09.06.2023 5 z 5

Brečela jsem od začátku až do konce. Tato minulost nesmí být nikdy zapomenuta !

simca9342
02.04.2023 5 z 5

"vikendovka"
Byl to okamžik, kdy se už necítily ženami. Jako by ani nepatřily k lidskému rodu. "

Mrazivá výpověď opět podle skutečné události je příběhem slovenské Židovky Heleny Citrónové a nacisty Franze Wunsche.
Láska se zrodila na místě mezi lidmi, kteří ji buď jako vězni neměli šanci poznat nebo neměli pro milostné vzplanuti cit , protože jako nacisté byli osoby bezcitné rozhodující o životě jednotlivých vězňů na základě ideologie a touze po ovládnutí území. Jejich činy jsou neodpustitelné a mnohé z nich byly naštěstí potrestané , ale v přežívšch navždy zapsané. Helena si po zbytek života pamatovala zimu, pruhované mundury, třídění oděvů a setkání, které ji změnilo život. Její sestře také, protože obě jako jediné z rodiny přežily díky člověku, který za ně byl zodpovědný.
Silný a dojemný příběh dnes už také ve formě opery.

kristyna.havlov
12.11.2022 4 z 5

Skvělá kniha, kterou jsem přečetla na jeden nádech. Styl psaní je opravdu čtivý, v postavách se člověk snadno vyzná, je založen na pravdivé události. Jediné co mi chybělo v knize jsou nějaké poznatky o čase, který zrovna plyne.

klaraj093
06.11.2022 3 z 5

No, čekala jsem od knihy trochu více. Konkrétně obsáhlejší vyprávění. Nebo alespoň na konci nějaké co bylo pak, když to bylo dle skutečné osoby. Tohle bylo takové přijeli jsme, viděli jsme, odjeli jsme.. Docela mě to zklamalo, čekala jsem srdceryvné lovestory, když to v podstatě o tom mělo být..

Martina291086
02.11.2022 3 z 5

No, jak mi knihovnice tuto knihu chválila až do nebe, tak jsem byla ale opravdu dost zklamaná... Kniha je čtivá a jak tu v jednom komentáři zaznělo, člověk čte pořád dál a dál, protože se chce dozvědět, jak to celé dopadlo, ale oproti jiným knihám věnujícím se tomuto tématu, je to prostě nemastné neslané. Představa této knihy zpracované jako hollywoodský film, tak bych opravdu nedokázala vydržet ani do poloviny... A je to škoda, protože tento příběh napsal život, byla to realita a prožívání bylo možné popsat jakýmkoliv synonymem... Jen si říkám, že právě proto by se o některých příbězích vlastně nemělo psát... Vždyť jaké my máme právo soudit nebo posuzovat životy a činy těch, kteří se ocitli v lágrech? A to z obou stran... Protože válka, holocaust a koncentrační tábory zničily i životy těch v uniformách...

VenPokorna
19.08.2022

Miluji a doporučuji- knihy založené na pravdivém příběhu a přitom žádné zbytečnosti navíc. Doporučuji shlédnout film Liebe war es nie/Love it was not.

Monkas1
01.07.2022 5 z 5

Doporučuji

1v8na
22.06.2022 4 z 5

Kniha mi více přišla jako příběh faktu než román. Nicméně mě osobně to bavilo, zvykla jsem si na za mě trochu strohý styl psaní a když pominu, že celý příběh je shrnut v prologu, tak to bylo čtivé a za mě dobré.
Co mě překvapilo, byly vždy vysvětlivky pod čarou. Tohle byl jeden z mála románů, ve kterém jsem se s tím setkala.

VIVINKAR
18.06.2022 4 z 5

Jsem trochu v rozpacích. Příběh ubíhal, člověk chtěl číst dál a dál, stále čekal, co z “TOHO” teda nakonec bude a dočkal se brzkého a nedovysvětleného konce. Všechno to tak klouzalo po povrchu. I když bylo opět strašné představovat si hrůzy, které se děly, očekávala bych asi víc vykreslený děj kolem Heleny a zároveň i jednotlivých postav.

Protože jsem nejdříve četla Esterčini otcové, očekávala jsem víc :)

Ivushaak
12.05.2022 4 z 5

Knížka nebyla špatná, ale chvilkama mně přišlo jakoby se příběh nikam neubíral a pořád se motal dokola. Líbilo se mi, že kniha byla napsána podle skutečného příběhu, ale něco tomu prostě chybělo.

LadyCharlene
02.05.2022 3 z 5

(SPOILER) O tomto "podivném párečku" jsem se dozvěděla poprvé z nějakého článku, takže jsem se na knihu celkem těšila, bohužel jsem se z ní nedozvěděla nic objevného. Což by nebylo na škodu, kdyby byla kniha řemeslně dobře napsaná, ale tady byly krkolomné věty, špatný překlad, gramatické chyby a na spoustě míst absolutně zbytečné poznámky - opravdu si myslíte, že potřebujeme vysvětlit pojem SS? Což mě vede k otázce: "Pro koho je kniha určená?" Protože tohle bych zvládla i ve svých 16, a to jsem byla hodně neempatickej spratek, co se týče 2. sv. války... Také zmínky o vedlejších postavách, které se v ději objeví jen na chvíli působily jen jako výplň. Místo popisování každodenních pocitů hlavní postavy, mohla autorka Helenu a její spoluvězenkyně víc psychologicky přiblížit, omlouvám se, ale žádná smrt mě v knize opravdu nezasáhla, protože pesimistickou Leu vzápětí vystřídala stejně pesimistická Sára. Možná to na čtenáře mělo působit jako každodenní táborové náhrady. Na jednu stranu nám autorka vysvětluje banalitu, kterou každý známe, ale pak skutečnost, že Helena byla vlastně při tom, když se Osvětim rozšiřovala a měnila, aby "pojala" co největší počet lidí, to už opomenula. Také nechápu tu překladatelskou gulášovku - Osvětim, ale Birkenau, Theresienstadt...
Tato kniha pro mě měla stejnou vypovídající hodnotu jako Elizino tajemství, akorát, že Franzův a Helenin příběh byl skutečný.

Zuzanak4
16.04.2022 5 z 5

Oddechovka stokrát zopakované cosi, ale zábavné!

HanulkaK.
03.04.2022 3 z 5

Psáno jako dokumentární román.

gargamelka
27.03.2022 5 z 5

Velmi čtivá knížka o tématu, které není jednoduché.

Mufa
20.01.2022 4 z 5

Knih o holokaustu a koncentračních táborech mám přečtených hodně. Tahle je jedna z těch čtivějších, o to cennější, že se jedná o skutečný příběh. Ale jako ostatním mi připadal závěr trochu useknutý, mohlo to být víc rozvedené, vždyť pochod smrti nebyl o nic méně hrozný než celý pobyt v koncentráku a utéct z něj chtělo odvahu.
Ale i tak knihu doporučuji

helena842
01.05.2021 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem četla román Černá a purpurová, který rovněž zpracovává příběh důstojníka SS a židovky, tak to vlastně ani nemohlo dopadnout jinak, než že mě kniha zklame. Ve srovnání s Černá a purpurová je tento román spíše povrchní, nerozebírá motivy jednání jednotlivých postav a obzvláště postava Franze mi přijde upozaděná. Jinak se román hezky čte a určitě stojí za přečtení.

marwinmh
22.03.2021 3 z 5

Četlo se to dobře (pokud se něco takového dá říct o knize pojednávající o 2.sv.v.), ale obsah mě nezasáhl, jakoby stékal po mě - hrůza té doby a samotného vyhlazovacího tábora jakoby byla upozaděna, chvílemi jsem měla pocit, že vůbec nečtu o utrpení v Osvětimi. Samotný "milostný" příběh nebyl také nijak barvitě vykreslen a ten konec byl vyloženě useknutý - čekala jsem více detailů z poválečného života hlavních hrdinů, ze soudu s Franzem W.